Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

realme GT Master Review

*
Το realme GT Master θέλει να γίνει ένα midrange killer, χάρη στο γρήγορο επεξεργαστή Snapdragon 778, την οθόνη Amoled στα 120hz, την ταχύτατη φόρτιση στα 65Watt και την πραγματικά ξεχωριστή σχεδίαση, ειδικά στην έκδοση με το vegan δέρμα που φοράει η πλάτη.

Πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσαμε το Realme GT, ένα εξαιρετικό –για τα χρήματά του- smartphone. Η Realme όμως είχε σκοπό να φέρει και άλλα μοντέλα στη σειρά GT και κάπως έτσι έφτασε η ώρα του Realme GT Master το οποίο είναι διαθέσιμο στην ελλληνική αγορά από 13 Σεπτέμβρη στη τιμή των €469 για την έκδοση 8/256GB. Τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του και μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, θα διατίθεται με έκπτωση €50 (€419), ενώ σύντομα θα γίνει διαθέσιμη και η έκδοση 8/128Gb στα €429. Να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο βγαίνει σε 3 χρώματα, με αυτή που εμείς δοκιμάσαμε να είναι η Voyager Gray, που χρησιμοποιεί vegan leather στην εντυπωσιακή και ξεχωριστή πλάτη του, η οποία φέρει και την υπογραφή του σχεδιαστή της σειράς Master, Naoto Fukasawa.




Το realme GT έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια γκρι προστατευτική θήκη που ακολουθεί σχεδιαστικά το pattern της πλάτης του τηλεφώνου, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Το realme GT είναι μικρό, λεπτό και ελαφρύ, έχοντας διαστάσεις παραπλήσιες με αυτές του Realme GT (και το OnePlus Nord 2) και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει οθόνη διαγωνίου 6,43’. Έτσι, έχουμε ένα πραγματικά άνετο στη χρήση τηλέφωνο με βάρος που δε ξεπερνά τα 180 γραμμάρια και μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί ακόμα και με το ένα χέρι.



Το πλαίσιο φαίνεται μεταλλικό και έχει μια ματ όψη, με καμπυλωτές όλες τις πλευρές. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power και στην αριστερή τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο, μια παραδοσιακή έξοδο ακουστικών 3,5mm και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 5G δικτύων και από τις δυο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο όμως σε αντίθεση με το Realme GT, δε λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο. Το τηλέφωνο έχει έτσι μονοφωνικό ήχο ο οποίος είναι δυνατός αλλά του λείπουν τα μπάσα.



Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή! Η realme έχει χρησιμοποιήσει vegan δέρμα ειδικής επεξεργασίας γκρί χρώματος με μικρές προεξοχές κάθετα στη πλάτη. Ο σχεδιαστής έχει εμπνευστεί από τις βαλίτσες που ακολουθούν αυτή τη σχεδίαση για να δημιουργήσει αυτό το ξεχωριστό design το οποίο σίγουρα δημιουργεί καλή εντύπωση. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι πραγματικά ξεχωριστή, με τη πλάτη προφανώς να μη μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα ενώ ταυτόχρονα να δίνει ακόμα καλύτερο κράτημα. Στη πλάτη βρίσκεται και το τριπλό σύστημα καμερών, τοποθετημένο μέσα σε ένα γυάλινο πλαίσιο, με το σχετικό camera bump να είναι το ελάχιστο δυνατό.



Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,43’’, λειτουργεί σε ανάλυση Full HD + (2400x1080), είναι τεχνολογίας Amoled και τρέχει στα 120Hz, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ρυθμίσεων (60Hz, 120Hz, auto). Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο auto, αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο. Τα 120Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο ή βλέπουμε βίντεο. Στη ρύθμιση 120Hz, έχουμε αυτή τη ταχύτητα σχεδόν συνέχεια, εκτός και αν φορτώσει εφαρμογή βίντεο (ή κάποιο παιχνίδι) οπότε το panel γυρνάει στα 60Hz. Η ίδια η οθόνη είναι επίπεδη, καλύπτεται από ζελατίνα προστασίας και έχει μικρά bezel με εξαίρεση το chin που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το Realme UI 2.0 (πάνω από Android 11) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Gentle mode να είναι αυτό που δίνει τη πιστότερη χρωματική απεικόνιση.



Προσφέρονται και άλλες επιλογές όπως για παράδειγμα η “Bright HDR video mode”, η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη φωτεινότητα όταν παίζουν HDR video (πχ στο YouTube ή αρχεία video με HDR), με το τηλέφωνο δυστυχώς να μην έχει λάβει HDR πιστοποίηση από το Netflix, αλλά να παίζει 1080p video σε αυτό καθώς είναι Widevine L1. Η εμπειρία της οθόνης γενικά μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε (Mortal Kombat, Dead Cells, Alto’s Odyssey, Real Racing 3 κ.α.) η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps (όπως το αναφέρει το Game Space). Ίσως σε κάποιο μελλοντικό firmware update να φτιάξει καλύτερο το whitelisting που κάνει η realme και να μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί περισσότερο το gaming.



Στο κομμάτι του hardware, το Realme GT Master Edition έρχεται με τον Snapdragon 778 5G, ένα σχετικά νέο SoC, το οποίο έρχεται με 8 πυρήνες και το Adreno 642L GPU. Από πλευράς απόδοσης CPU, αυτή είναι αντίστοιχη με τις επιδόσεις του Snapdragon 865, όμως το GPU υστερεί ελαφρώς έναντι του Adreno 650. Πάντως, οι επιδόσεις που προσφέρει σε γραφικά είναι ανώτερες από οποιοδήποτε άλλο snapdragon της σειράς 7xx  που είχαμε δει μέχρι σήμερα (με εξαίρεση τον 780G). Στη πράξη, είδαμε πως τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ωστόσο απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact απαιτούν από το χρήστη κάποιες παραχωρήσεις για να παίξουν με 60fps. Ακόμα και έτσι πάντως, το Dimensity 1200 που δοκιμάσαμε στο OnePlus Nord 2 φαίνεται να είναι ταχύτερο και στα games, με εξαίρεση το gaming με emulators, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης συμβατότητας των snapdragon SoCs. Εμείς δοκιμάσαμε κάποιους emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το realme GT Master Edition τα πάει καλά. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator το God of War Ghost of Sparta παίζει άνετα στα 60fps σε 5x ανάλυση) και το LBP σε 10x ανάλυση. Στον Dolphin, το Mario Kart του Wii παίζει με 60fps σε ανάλυση 1080p (2x της βασικής).



Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Space Booster, που αντίστοιχες πλέον διαθέτουν πολλά τηλέφωνα. Εδώ, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια, δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές. Από πλευράς παραγόμενης θερμότητας, το τηλέφωνο δε ζεσταίνεται ιδιαίτερα ούτε παρατηρήσαμε throttling, κάτι που επιβεβαίωσε και το Stress test του 3D Mark, δίνοντας το ίδιο σκορ (γύρω στους 2500 πόντους) από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα και το ανανεωμένο σύστημα ψύξης τύπου vapor chamber του realme GT Master Edition βοηθάει ώστε οι θερμοκρασίες να παραμένουν ελεγχόμενες. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το realme GT Master Edition είναι μια εξαιρετική λύση στη κατηγορία τιμής του. Κατά τα άλλα, το τηλέφωνο είναι συμβατό και με 5G δίκτυα τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα. Επιπλέον υποστηρίζει και δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης LPDDR4x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου είναι υπεραρκετά.



Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Έχουμε ένα βασικό φακό στα 64Mpixel χωρίς OIS με f/1.8, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 και ένα macro στα 2MPixel με f/2.4. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 64Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 16Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 64Mpixel με τις φωτογραφίες να καταλαμβάνουν πάνω από 20MB χώρου. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα (ίσως πολύ ζωντανά) και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα.



main vs ultra wide

Όταν ο φωτισμός πέφτει, το αποτέλεσμα χάνει αρκετά σε αναλυτικότητα και λεπτομέρεια, ωστόσο εδώ έρχεται το Night Mode να ανεβάσει τη ποιότητα αρκετά.



main night vs nightmode

Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K30, με το αποτέλεσμα να είναι καλό. Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει, με το τηλέφωνο να έχει ενεργό το EIS το οποίο όμως δυσκολεύεται όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μειωμένος, ακόμα και στη συννεφιά, καθώς παρατηρούμε το λεγόμενο jitter. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που αφορούν στο βίντεο, όπως το slow motio με soft αποτέλεσμα. Ακόμα, μπορεί κανείς να τραβήξει portrait βίντεο που την ημέρα πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα καθώς και δυνατότητα για dual video με τη βασική και τη selfie κάμερα.


4K30 video με το βασικό φακό

Ο ultrawide φακός αποδίδει μάλλον μέτρια. Έχει καλά χρώματα την ημέρα (όχι τόσο ζωντανά όσο του βασικού πάντως) αλλά το δυναμικό εύρος είναι περιορισμένο.



main vs ultra wide

Τη νύχτα σίγουρα δυσκολεύεται περισσότερο, όμως το Night Mode έρχεται να βοηθήσει αρκετά.



ultra wide night vs nightmode

Στο βίντεο, μπορεί κανείς να τραβήξει σε ανάλυση 1080p30, με το αποτέλεσμα να είναι μέτριο αλλά αξιοποιήσιμο.


1080p_30 Ultra wide

Ο macro τέλος, δε πετυχαίνει κάτι ξεχωριστό καθώς έχει χαμηλή ανάλυση και απλά είναι εκεί για να δώσει στο τηλέφωνο 3πλό σύστημα καμερών.


Λήψεις με το macro φακό

Η selfie κάμερα είναι πραγματικά καλή, με τις λήψεις να βγαίνουν στα 32MP χωρίς pixel bining. Οι φωτογραφίες είναι όμορφες, με καλά χρώματα (το focus είναι fixed βέβαια) ενώ και το portrait mode τα καταφέρνει καλά.


Selfie χωρίς/με portrait mode (HDR)


Sefie nightmode vs night (χωρίς φλας)

Στο τομέα του βίντεο όμως υστερεί, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps, ωστόσο προσφέρει ένα ultra steady mode με μεγάλο crop αλλά καλή ηλεκτρονική σταθεροποίηση.


1080p30 selfie video

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το realme GT Master Edition, ένα τηλέφωνο που θέλει να κερδίσει της εντυπώσεις στη κατηγορία τιμής €400-€500. Σίγουρα το πετυχαίνει με τη σχεδίασή του, η βασική του κάμερα ικανοποιεί, διαθέτει μια όμορφη οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, ενώ και η αυτονομία του είναι απόλυτα ικανοποιητική, έχοντας επιπλέον και τη πολύ γρήγορη φόρτιση. Από την άλλη όμως δεν έχει στερεοφωνικό ήχο, τα 120Hz δεν αξιοποιούνται κατά το gaming, ενώ η ultra wide και η macro κάμερα δε ξεχωρίζουν. Από πλευράς επιδόσεων πάντως, όποιος το αποκτήσει θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς το νέο SoC προσφέρει επιδόσεις που πλησιάζουν αυτές του Snapdragon 865, δηλαδή του κορυφαίου SoC της προηγούμενης χρονιάς.



Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι σκληρός κάνοντας την αρχή με το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy A52S 5G. Ένα smartphone που φοράει το ίδιο SoC, διαθέτει πληρέστερο σύστημα καμερών, στερεοφωνικό ήχο, έχει πιστοποίηση IP67, μεγαλύτερη οθόνη επίσης στα 120Hz που λειτουργεί και στα παιχνίδια, όμως είναι σαφώς ακριβότερο (στα €480/€540 για 128GB και 256GB χώρου αντίστοιχα) και έχει πολύ πιο αργή ταχύτητα φόρτισης. Άλλο τηλέφωνο με το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί είναι το –ξαδελφάκι του- OnePlus Nord 2. Παραπλήσιες διαστάσεις με ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία και ίδια ταχύτητα φόρτισης, στερεοφωνικό ήχο, gorilla glass 5 μπροστά και πίσω, πολύ καλύτερη βασική κάμερα (με OIS), εξαιρετικές επιδόσεις (καλύτερες σε 3D γραφικά με εξαίρεση το emulation) με UFS 3.1 αποθηκευτικό χώρο, χωρίς όμως έξοδο ακουστικών και με οθόνη που τρέχει στα 90Hz αντί για τα 120Hz. Όμως η αγορά του γίνεται μόνο μέσω του site της OnePlus και η έκδοση με τα 12/256 είναι σαφώς ακριβότερη στα €539 (όχι τόσο για την έκδοση 8/128GB στα €439). Υπάρχει τέλος και το Xiaomi Mi 11 Lite το οποίο μπορεί να βρεί κανείς στα €370 (αντιπροσωπείας, αλλά με 6/128GB) το οποίο χρησιμοποιεί το ταχύτερο Snapdragon 780G και έχει μεγαλύτερη οθόνη (αλλά στα 90Hz), αντίστοιχο setup καμερών, δέχεται κάρτες MicroSD, έχει στερεοφωνικό ήχο αλλά είναι σίγουρα μεγαλύτερο (και ταυτόχρονα ελαφρύτερο) με χαμηλότερη ταχύτητα φόρτισης. Από τα παραπάνω φαίνεται πως το realme GT Master Edition είναι μια πραγματικά καλή συσκευή και στα €419 που διατίθεται για τη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας στην έκδοση 8/256GB είναι σίγουρα μια value for money πρόταση, έχοντας και το πλεονέκτημα της πραγματικά ξεχωριστής σχεδίασης, τουλάχιστον στη χρωματική έκδοση που δοκιμάσαμε. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η έκδοση με τη γκρι, vegan leather πλάτη είναι πανέμορφη
  • Το SoC είναι πραγματικά γρήγορο
  • Φωτεινή οθόνη με 120Hz και καλά χρώματα
  • Γρήγορη φόρτιση και καλή αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μονοφωνικός ήχος
  • Δε καταφέραμε να κάνουμε κανένα παιχνίδι να παίξει στα 120fps (με την οθόνη στα 120Hz)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*