Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

realme GT review

  • realme GT
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.realme.com/eu/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • BEST BUY

    8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το realme GT είναι ένα πραγματικό flagship killer, με γρήγορο Snapdragon 888 επεξεργαστή, οθόνη Amoled στα 120hz, ταχύτατη φόρτιστη στα 65Watt και πραγματικά ξεχωριστή σχεδίαση, ειδικά στην έκδοση με το vegan δέρμα που φοράει η πλάτη.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, παρουσιάσαμε το realme X50 Pro 5G, ένα εξαιρετικό flagship killer της realme το οποίο μας είχε αφήσει πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, η εταιρεία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου έχοντας στο ενδιάμεσο κυκλοφορήσει πολλές καλές συσκευές, κυρίως στη μέση και χαμηλή κατηγορία τιμής. Ήρθε όμως η ώρα για το νέο της flaghship killer, το οποίο ακούει στο όνομα realme GT. Και είναι πραγματικό GT, καθώς βασίζεται στο Snapdragon 888, το κορυφαίο SoC που υπάρχει αυτή τη στιγμή για Android συσκευές. Το τηλέφωνο έρχεται στην Ελληνική αγορά τέλος του μήνα, αρχικά σε έκδοση με 8GB μνήμη και 128GB αποθηκευτικού χώρου (θα ακολουθήσει και έκδοση 12GB/256GB) και μια τιμή που πραγματικά κάνει μπαμ. Συγκεκριμένα, για το διάστημα 25-29 Ιουνίου που θα τρέχει η δυνατότητα προ-παραγγελίας αλλά και για το διάστημα από 30 Ιουνίου που θα είναι διαθέσιμο για αγορά και έως 3 Ιουλίου, θα υπάρχει έκπτωση της τάξης των €100 με τη τιμή του να διαμορφώνεται στα €499, ενώ μετά θα πωλείται στα €599. Και οι δυο τιμές ακούγονται εξαιρετικές, καθώς στη πράξη έχουμε να κάνουμε με το φθηνότερο snapdragon 888 smartphone της Ελληνικής αγοράς, αλλά σίγουρα τα €499 φαίνονται σαν «κλεψιά» . Το θέμα είναι να δούμε τι έχει «κόψει» η realme για να φτάσει αυτή τη τιμή.




Το realme GT έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Το realme GT είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα περισσότερο flagship τηλέφωνα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει οθόνη διαγωνίου 6,43’. Έτσι, έχουμε ένα πραγματικά άνετο στη χρήση τηλέφωνο με βάρος που δε ξεπερνά τα 190 γραμμάρια και μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί ακόμα και με το ένα χέρι.



Το πλαίσιο είναι μεταλλικό και έχει μια ματ μεταλλική όψη, με καμπυλωτές τις δυο πλευρές και flat το πάνω και κάτω μέρος του. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power και στην αριστερή τα volume control πλήκτρα και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 5G δικτύων και από τις δυο. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο αλλά και παραδοσιακή έξοδο ακουστικών 3,5mm. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Με αυτό τον τρόπο, τα realme GT πετυχαίνει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι σε γενικές γραμμές δυνατός και ισορροπημένος (το κάτω ηχείο ακούγεται ελαφρώς περισσότερο), αλλά θα θέλαμε περισσότερο μπάσο.



Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή! Η realme έχει χρησιμοποιήσει vegan δέρμα για το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης, το οποίο έχει κίτρινο χρώμα, με μια μαύρη πλαστική λωρίδα να διασχίζει κάθετα τη πλάτη κατά μήκος του τμήματος που βρίσκεται το τριπλό σύστημα καμερών. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι πραγματικά ξεχωριστή, με τη πλάτη προφανώς να μη μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα (με εξαίρεση το μαύρο πλαστικό τμήμα) ενώ ταυτόχρονα να δίνει ακόμα καλύτερο κράτημα. Η συγκεκριμένη εμφάνιση δε είναι εντυπωσιακή και πραγματικά τραβάει τα βλέμματα, καθώς θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο GT (το όνομα της συσκευής τα λέει όλα άλλωστε), ενώ όσοι το είδαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος που το χρησιμοποιούσαμε, μας είπαν «αυτό είναι πραγματικά ωραίο τηλέφωνο». Στο σημείο αυτό να πούμε πως η συσκευή θα είναι διαθέσιμη και σε άλλα χρώματα, με γυάλινη όμως πλάτη, που σίγουρα δε θα ξεχωρίζουν τόσο.



Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,43’’,  λειτουργεί σε ανάλυση Full HD + (2400x1080) τεχνολογίας Amoled και τρέχει στα 120Hz, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ρυθμίσεων (60Hz, 120Hz, auto). Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο auto, αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο. Τα 120Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο ή βλέπουμε βίντεο. Στη ρύθμιση 120Hz, έχουμε αυτή τη ταχύτητα σχεδόν συνέχεια, εκτός και αν φορτώσει εφαρμογή βίντεο (ή κάποιο παιχνίδι) οπότε το panel γυρνάει στα 60Hz. Η ίδια η οθόνη είναι επίπεδη, καλύπτεται από ζελατίνα προστασίας και έχει μικρά bezel με εξαίρεση το chin που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, ωστόσο καλύπτει το 91,7% της πρόσοψης. Η φωτεινότητά της είναι υψηλή (σύμφωνα με τη realme φτάνει στα 1000nits) και μπορεί κανείς άνετα να βλέπει σε αυτή ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το Realme UI 2.0 (πάνω από Android 11) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων ενώ προσφέρονται και άλλες όπως για παράδειγμα η “Bright HDR video mode”, η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη φωτεινότητα όταν παίζουν HDR video (πχ στο YouTube ή αρχεία video με HDR), με το τηλέφωνο δυστυχώς να μην έχει λάβει HDR πιστοποίηση από το Netflix, αλλά να παίζει 1080p video σε αυτό καθώς είναι Widevine L1. Η εμπειρία της οθόνης γενικά μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.



Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε (Mortal Kombat, Dead Cells, Alto’s Odyssey, Real Racing 3 κ.α.) η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps (όπως το αναφέρει το Game Space). Είναι κρίμα, γιατί το SoC μπορεί να παίξει όλα τα Android games που υποστηρίζουν HRR άνετα στα 120fps όπως έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό firmware update να φτιάξει καλύτερο το whitelisting που κάνει η realme και να μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί περισσότερο το gaming, καθώς το realme GT μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό gaming phone, έχοντας τόσο τις απαραίτητες επιδόσεις όσο και ένα panel με ρυθμό δειγματοληψίας  αφής στα 360Hz. Γενικότερα όμως το gaming είναι μια χρήση που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι το αποκτήσουν. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, σχεδόν σταθερά 60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το PS1, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το realme GT εντυπωσιάζει, αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD888/Adreno660 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator  το God of War Ghost of Sparta παίζει άνετα στα 60fps σε 8x ανάλυση και κάποια άλλα ενεργά εφέ) και το LBP σε 10x ανάλυση. Στον Dolphin, το Mario Kart του Wii παίζει με 60fps σε ανάλυση 1080p (3x της βασικής) και το Super Mario Bros Wii σε ανάλυση 1440p (4x της βασικής).  Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Space Booster, που αντίστοιχες πλέον διαθέτουν πολλά τηλέφωνα. Εδώ, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια, δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές.



Το τηλέφωνο πάντως ζεσταίνεται αρκετά κατά το gaming, με το σημείο γύρω από τη κάμερα να είναι αυτό που ζεσταίνεται περισσότερο. Όχι τόσο ώστε να γίνεται ενοχλητική η χρήση του (σίγουρα βοηθάει και η δερμάτινη πλάτη για να μη μας ενοχλεί), όμως η αυξημένη θερμότητα είναι σίγουρα αντιληπτή. Σύμφωνα με τη realme, το realme GT έχει ένα νέας γενιάς σύστημα ψύξης του SoC το οποίο χρησιμοποιεί χαλκό σε συδυασμό με ανοξείδωτο ατσάλι νέας γενιάς. Στη πράξη πάντως, μετά από ένα 20λεπτό gaming με τη GPU στο 90-100% (κάτι που βέβαια μόνο υπό extreme συνθήκες κατά το emulation μπορεί να γίνει) το τηλέφωνο ξεκινάει το throttling. Προφανώς η realme έχει επιλέξει αυτή τη προσέγγιση για δικούς της λόγους. Το επιβεβαιώσαμε τρέχοντας και το stress test του 3D Mark, με το stability να είναι της τάξης του 55,5% (μέγιστη σκορ 5844, ελάχιστο 3243) και τη θερμοκρασία του SoC να φτάνει στους 47ο C. Όσον αφορά τώρα στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του ούτε υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσει throttling.



Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το realme GT είναι από τις καλύτερες επιλογές για αυτή τη κατηγορία τιμής. Κατά τα άλλα, το τηλέφωνο είναι συμβατό και με 5G δίκτυα τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα και είδαμε το σηματάκι αρκετά συχνά τις μέρες που χρησιμοποιούσαμε τη συσκευή. Επιπλέον υποστηρίζει και δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης LPDDR5x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 είναι σε γενικές γραμμές αρκετά αν και δεν είναι δυνατόν να τα αυξήσει κανείς.



Μέχρι τώρα, το realme GT δε φαίνεται μέχρι τώρα να μη κάνει κάποια παραχώρηση.  Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Εδώ λοιπόν είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει κάνει, με το τηλέφωνο να χρησιμοποιεί ένα τριπλό σύστημα καμερών το οποίο δεν έχει τα «μεγάλα» νούμερα των περισσοτέρων flagship. Συγκεκριμένα έχουμε ένα βασικό φακό στα 64Mpixel χωρίς OIS με f/1.8 (Sony IMX682), ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.3 και ένα macro στα 2MPixel με f/2.4. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 64Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 16Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 64Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει πραγματικά καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα.


Wide vs ultrawide


Wide vs ultrawide


Wide vs ultrawide

Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλά τηρουμένων των αναλογιών, έχοντας σωστά χρώματα και αντίθεση, με το θόρυβο να είναι σχετικά περιορισμένος. Υπάρχει και night mode το οποίο βελτιώνει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα, δίνοντας στο χρήστη πραγματικά χρήσιμες φωτογραφίες.


wide night vs nightmode


wide night vs nightmode


wide night vs nightmode

Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K60 (με μεγάλο crop πάντως) και 4K30 (στα 60MBps το bitrate και στις δυο περιπτώσεις), με το αποτέλεσμα να είναι καλό.


4Κ30 video


4K60 video

Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει, με το τηλέφωνο να έχει ενεργό το EIS το οποίο όμως δυσκολεύεται όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μειωμένος, ακόμα και στη συννεφιά, καθώς παρατηρούμε το λεγόμενο jitter.


4K60 video με συννεφιά (παρατηρήστε το jitter λόγω του EIS)

Υπάρχουν και άλλες επιλογές που αφορούν στο βίντεο, όπως το slow motion (1080p120 ή 720p240) με soft αποτέλεσμα μεν αλλά ωραίο slow motion.


1080p30 Slow motion

Ακόμα, μπορεί κανείς να τραβήξει portrait βίντεο που την ημέρα πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα καθώς και δυνατότητα για dual video με τη βασική και τη selfie κάμερα.


1080p30 Portrait video


1080p30 dual video

Τέλος, έχουμε και κάποια άλλα modes όπως πχ ασπρόμαυρα βίντεο με μόνο ένα χρώμα να κάνει την εμφάνισή του (πχ μπλέ ή πράσινο).


1080p30 forest green mode

Ο ultrawide φακός μας άφησε καλές εντυπώσεις, κάτι που δε περιμέναμε είναι η αλήθεια. Σίγουρα βοηθάει το ISP του Snapdragon 888 όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε καλές φωτογραφίες την ημέρα, με ωραία χρώματα (όχι τόσο ζωντανά όσο του βασικού πάντως) και καλό δυναμικό εύρος.


wide vs ultrawide

 
wide vs ultrawide

 
wide vs ultrawide

Τη νύχτα σίγουρα δυσκολεύεται περισσότερο, όμως το Night Mode έρχεται να βοηθήσει αρκετά.


ultrawide night vs night mode


ultrawide night vs night mode

Στο βίντεο, μπορεί κανείς να τραβήξει σε ανάλυση 1080p30, με το αποτέλεσμα να είναι μέτριο αλλά αξιοποιήσιμο .


1080p30 ultrawide video

Ο macro τέλος, δε πετυχαίνει κάτι ξεχωριστό καθώς έχει χαμηλή ανάλυση και απλά είναι εκεί για να δώσει στο τηλέφωνο 3πλό σύστημα καμερών.


macro λήψεις

Η selfie κάμερα είναι καλή, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/30 fps.


Selfie camera χωρίς/με portrait mode


1080p30 selfie video

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το realme GT, μιας συσκευής που μάλλον είναι ο ορισμός του flagship killer. Εξαιρετική οθόνη, κορυφαίες επιδόσεις, στεροφωνικός ήχος, καλή αυτονομία με ταχύτατη φόρτιση και ένα σύστημα καμερών που κάνει καλή δουλειά (κάτι που δε περιμέναμε), σε ένα πακέτο που κοστίζει -έστω και για λίγες μέριες- €499. Σε αυτά τα χρήματα πραγματικά είναι εξαιρετική επιλογή, αλλά ακόμα και στα €599 που θα είναι η τιμή του μετά το αρχικό λανσάρισμα, δε μπορεί κανείς να βρει άλλο smartphone με τον Snapdragon 888. Άμεσος ανταγωνιστής του είναι από τη μια το Poco F3 το οποίο είναι φθηνότερο μεν, αλλά μεγαλύτερο σε διαστάσεις (με μεγαλύτερη οθόνη βέβαια) και ποιο αργό σύστημα φόρτισης. Ο Snapdragon 870 που χρησιμοποιεί δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ο SD888 μεν, αλλά στη πράξη ο χρήστης δύσκολα θα μπορεί να βρει τις διαφορές στις επιδόσεις κατά τη χρήση. Από την άλλη έχουμε να περιμένουμε και το Xiaomi MI 11i επίσης με Snapdragon 888, (δε το έχουμε δοκιμάσει), το οποίο θα είναι ακριβότερο (στα €699 με 256GB χώρου όμως) και επίσης μεγαλύτερο (με μεγαλύτερη οθόνη) αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα φόρτισης. Γενικότερα όμως, το realme GT είναι ένα εξαιρετικό smartphone που, ειδικά στα €499, κάποιος πρέπει να του ρίξει διπλή και τριπλή ματιά. 
BEST BUY

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική τιμή (στα €499)
  • Ωραίο στο χέρι
  • Απίστευτα γρήγορη φόρτιση
  • Η έκδοση με τη κίτρινη, vegan leather πλάτη είναι πανέμορφη
  • Έξοδος ακουστικών και στερεοφωνικά ηχεία
  • Φωτεινή οθόνη με καλά χρώματα και HRR στα 120Hz
  • Κορυφαίες επιδόσεις
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ζεσταίνεται και κάνει throttling κατά τη διάρκεια gaming απαιτήσεων
  • Μή υποστήριξη HDR στο Netflix
  • Δε καταφέραμε να κάνουμε κανένα παιχνίδι να παίξει στα 120fps (με την οθόνη στα 120Hz)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*