Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 13 5G Review

*
Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σειράς Redmi Note 13 για την αγορά της Δύσης σε ένα event που έγινε στο Βουκουρέστι και στο οποίο παρευρεθήκαμε. Πέντε διαφορετικά μοντέλα διαθέτει η σειρά. Έχοντας ήδη παρουσιάσει το ακριβότερο Redmi Note 13 Pro + 5G, ήρθε η ώρα για ένα από τα οικονομικότερα μοντέλα, το Redmi Note 13 5G. Κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, με 128GB χώρου και 6GB μνήμης στη τιμή των €299,9 και με 256GB και 8GB μνήμης στα €329,9.  Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας τη πρώτη έκδοση.



Η συσκευή έρχεται μια συσκευασία που περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια μαλακή θήκη προστασίας καινούριας σχεδίασης σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει η Xiaomi. Πρόκειται για μια χρώματος γκρι με μεγάλο άνοιγμα στο πίσω μέρος, εκεί που βρίσκονται οι κάμερες.  Η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται πάνω από μια ώρα για να φορτίσει, με την αυτονομία της συσκευής να είναι πάντως ικανοποιητική.



Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά (Gorilla Glass 5) να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Από πλευράς διαστάσεων, το Redmi Note 13 5G είναι σχετικά μεγάλο λόγο της οθόνης διαγωνίου 6,67’’, όμως το βάρος του είναι αναλογικά, περιορισμένος (κάτω από 180gr). Η οθόνη είναι τεχνολογίας Amoled ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) υποστηρίζοντας ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz. Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης, μόνο 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση η οθόνη τρέχει συνέχεια στα 120Hz εκτός από κάποιες εφαρμογές (πχ Youtube, camera app, Netflix) που γυρνάει στα 60Hz. Το MIUI 14 (το οποίο βασίζεται σε Android 13) προσφέρει αρκετές επιλογές αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη χρωματικά.



Μια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά στην οθόνη, είναι το γεγονός ότι η Xiaomi αποφάσισε να «εξαφανίσει» τα bezel. Στη πράξη, αυτά είναι πραγματικά πολύ μικρά όντας ταυτόχρονα και αρκετά συμμετρικά στις τέσσερις πλευρές της οθόνης. Το panel δε προσφέρει υποστήριξη HDR (ούτε στο Youtube) όμως μπορεί να δει κανείς Netflix σε Full HD ανάλυση. Η ίδια η οθόνη είναι ρυθμισμένη αρκετά ψυχρή στο Vivid προφίλ, ενώ μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 380 nits. Η μέγιστη φωτεινότητα στο auto brightness κάτω από ηλιακό φως φτάνει στα 565 nits.Το standard προφίλ πετυχαίνει θερμοκρασία χρώματος της τάξης των 6460 βαθμών Κέλβιν και είναι το καλύτερο όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα (με άριστο deltaE της τάξης του 1).



Η selfie κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια. Από πάνω του βρίσκονται τα volume controls ενώ στην αριστερή πλευρά συναντάμε τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim, με τη μια από τις δυο υποδοχές να είναι hybrid ώστε να δέχεται αντί για sim, κάρτα micro SD. Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση ηχείο το οποίο από πλευράς ποιότητας δε ξεχωρίζει μεν αλλά κάνει καλά τη δουλειά του. Δίπλα είναι και η θύρα Type-C USB. Στο πάνω μέρος βρίσκεται μια έξοδος ακουστικών, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, εφόσον συνδέσει ακουστικά. Επίσης υπάρχει και το γνωστό μας IrBlaster για τηλεχειρισμό συσκευών όπως air condition, τηλεοράσεις κτλ.



Στη πλάτη είναι το τριπλό σύστημα καμερών παρέα με το LED flash. Όσον αφορά στη χρήση του Redmi Note 13 5G, αυτό έρχεται με το MIUI 14 πάνω από Android 13. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές της Xiaomi τα τελευταία χρόνια δε θα έχουν κανέναν πρόβλημα να λειτουργήσουν τη συσκευή, αλλά και οι υπόλοιποι θα βρουν ένα όμορφο περιβάλλον χρήσης. Ωστόσο, η συσκευή έρχεται με αρκετό bloatware προεγκατεστημένο (games και εφαρμογές) τα οποία πάντως μπορεί κανείς να απεγκαταστήσει. Να πούμε επίσης ότι είδαμε διαφημίσεις σε first party εφαρμογές τις οποίες όμως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε. Αυτό που δε μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι το App Mall, το αντίστοιχο Play Store της Xiaomi, το οποίο μερικές φορές το παρακάνει με το πώς θέλει αναλάβει τον έλεγχο.



Το SoC που ενσωματώνει είναι ο MediaTek Dimensity 6080, ένας οχταπύρηνος που κατασκευάζεται στα 6nm και προσφέρει συμπαθητικές επιδόσεις για τη κατηγορία, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του (γνωρίζοντας πάντα ότι αγοράζει ένα budget τηλέφωνο). Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα τα –απλοϊκά- Android παιχνίδια αλλά μη περιμένετε πολλά από τις επιδόσεις της συσκευής στο τομέα του gaming (μόλις 1321 πόντοι στο Wild Life test του 3D Mark). Σε γενικές γραμμές, ο MediaTek Dimensity 6080 αποδίδει πάνω κάτω όπως και ο Snapdragon 695 που φοράει το Redmi Note 12 5G, και –όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομα της συσκευής- προσφέρει πρόσβαση σε δίκτυα 5G.



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ είναι ίσως και η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει φέρει η Xiaomi, καθώς ο αισθητήρας των 48MP του Redmi Note 12 5G αντικαταστάθηκε από έναν στα 108MP πίσω από φακό διαφράγματος f/1.7, ο οποίος δίνει λήψεις στα 12,5MP ενώ δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση. Συνολικά είναι μια καλή κάμερα, η οποία προσφέρει καθαρές φωτογραφίες με μπόλικη λεπτομέρεια, καλά χρώματα και μεγάλο δυναμικό εύρος. Ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα καταφέρνει πολύ καλά. Η κάμερα μπορεί να δώσει 2x digital zoom με μειωμένη ποιότητα, χάρη σε διαφορετικό pixel bining που κάνει ο αισθητήρας. Παρατηρήσαμε λίγο περισσότερο θόρυβο και παραπάνο sharpening, ενώ και η αναλυτικότητα έπεσε σε αυτό το mode, αλλά γενικά οι φωτογραφίες είναι αξιοποιήσιμες.


UW Vs Main Vs 2x digital zoom


UW Vs Main Vs 2x digital zoom


UW Vs Main Vs 2x digital zoom

Δεύτερη κάμερα είναι μια ultrawide κάμερα στα 8MP χωρίς AF με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά soft και το δυναμικό εύρος περιορισμένο. Όταν το φως πέφτει, η ποιότητα των λήψεων μειώνεται δραματικά. Τέλος έχουμε μια macro στα 2MP με τις λήψεις που προσφέρει δύσκολα να χρησιμοποιούνται ακόμα και στα social media.


UW Vs Main Vs 2x digital zoom


UW Vs Main Vs 2x digital zoom


UW Vs Main Vs 2x digital zoom

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p30 είτε με το βασικό είτε με τον ultra wide, αλλά δεν είναι δυνατό να μεταβούμε από τον ένα στον άλλο κατά την διάρκεια της εγγραφής βίντεο. Το βίντεο από το βασικό φακό δεν ειναι κάτι το ιδιαίτερο ενώ αυτό από τον ultra wide είναι απλά επαρκές και μόνο τη μέρα. Η selfie κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα στα 16MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει καλά για τη κατηγορία ενώ και το βίντεο που δίνει (1080p60) είναι ικανοποιητικό.



Το Redmi Note 13 5G συνολικά είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του προκατόχου του. Μικρότερα bezel στην οθόνη η οποία χρησιμοποιεί γυαλί με καλύτερη προστασία, καλύτερη βασική κάμερα και ίσως λίγο ομορφότερη σχεδίαση. Σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αυτονομία, την έξοδο ακουστικών και τη θύρα micro SD, είναι ένα πλήρες πακέτο, το οποίο δε κοστίζει περισσότερο από τα χρήματα που κόστιζε ο προκάτοχός του όταν λανσαρίστηκε. Ίσως όμως τα €300 που ζητάει να είναι λίγο περισσότερα από όσο θα θέλαμε. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ωραίο design και χαμηλό βάρος
  • Τα ελάχιστα bezel της οθόνης
  • Έξοδος ακουστικών, θύρα microSD, Ir Blaster
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Bloatware, διαφημίσεις (που απενεργοποιούνται) και θεματάκια με το Appmall
  • Μονοφωνικός ήχος
  • Τα €300 ίσως είναι περισσότερα από όσο θα θέλαμε να κοστίζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*