Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony KD-55X85L Review

*
Δοκιμάσαμε την Sony KD-55X85L, μια Full Array led τηλεόραση 4Κ με local dimming και υποστήριξη 4K120 για gaming με το PS5, η οποία διαθέτει Android TV.

Η έλευση των νέων κονσολών, του PS5 και των XBOX Series, έχει βάλει αρκετούς στη λογική να αποκτήσουν μια νέα τηλεόραση ώστε να εκμεταλλευτούν τις επιπλέον δυνατότητες που αυτές οι κονσόλες προσφέρουν. Μια τηλεόραση που θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες χωρίς ωστόσο να κοστίζει υπερβολικά πολλά χρήματα είναι η νέα Sony X85L, με την έκδοση των 55’’ να φτάνει στα γραφεία μας για δοκιμή. Η τηλεόραση βγαίνει και στις 65’’ και 75’’, με την τιμή της 55άρας να βρίσκεται στα €1453.




Η διαδικασία συναρμολόγησης της τηλεόρασης ήταν πανεύκολη, καθώς η Sony έχει φροντίσει ώστε τα δυο ποδαράκια που βρίσκονται στη συσκευασία να τοποθετούνται πάνω στη τηλεόραση χωρίς τη χρήση εργαλείων. Μάλιστα, υπάρχουν δυο ζευγάρια από θέσεις τοποθέτησης, ένα ποιο κοντά ποιο κοντά στα άκρα της τηλεόρασης και το άλλο ποιο κοντά στο κέντρο, ώστε ο κάτοχός της να μπορεί να τη τοποθετήσει σε ένα μικρότερο έπιπλο.



Φυσικά υπάρχει δυνατότητα για στήριξη στο τοίχο. Από εκεί και πέρα, έχουμε μια μεγάλη αλλά λεπτή τηλεόραση με μικρά bezel.



Όλες οι θύρες βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Συνολικά βρίσκουμε τέσσερις HDMI, εκ των οποίων οι 2 είναι HDMI 2.1 συμβατές (και συγκεκριμένα οι 3 και 4), δυο θύρες USB (μια 2.0 και μια 3.0), μια LAN, μια οπτική, AV-In και δυο για κεραία, 1 για επίγειο σήμα και μια για δορυφορικό.



Η τηλεόραση τρέχει Google TV, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς μπορεί κανείς να εγκαταστήσει πλήθος εφαρμογών, ενώ είναι σημαντικό ότι υποστηρίζει τόσο Chromcast (λογικό) όσο και Apple AirPlay αλλά και Apple TV. Φυσικά, μπορεί κανείς να δει περιεχόμενο και από όλες τις άλλες streaming υπηρεσίες με τις σημαντικότερες από αυτές να έχουν δικό τους πλήκτρο άμεσης εκκίνησης στο remote. Συγκεκριμένα έχουμε το YoutTube, το Netflix, το Disney+ και το Prime Video. Το ίδιο το τηλεχειριστήριο είναι Bluetooth και χρησιμοποιείται και για τις φωνητικές εντολές χάρη στο ενσωματωμένο μικρόφωνο.



Επιστρέφουμε όμως λίγο στις streaming υπηρεσίες γιατί πέρα από τα παραπάνω που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει σε όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις, η τηλεόραση (και οι υπόλοιπες της Sony βέβαια) έρχονται με την υπηρεσία Bravia Core. Πρόκειται για μια streaming υπηρεσία που έχει μια πραγματικά μεγάλη βιβλιοθήκη ταινιών, δίνοντας στους κατόχους μια Sony TV δωρεάν πρόσβαση σε πλήθος από ταινίες για unlimited streaming ενός έτους καθώς και 5 credits για να δει κανείς ταινίες που δεν ανήκουν στη λίστα των unlimited. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται αρκετές που αναφέρονται σαν Pure Stream, δηλαδή έρχονται με σημαντικά αυξημένο bitrate το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80Mbps ανάλογα με τη ταινία, ώστε η ποιότητα να είναι ακόμα καλύτερη. Για την ιστορία να πούμε πως χρησιμοποιούμε γραμμή των 100Mbps για να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο Bravia Core. Η αλήθεια είναι πως υπηρεσίες όπως το Netflix και το Amazon Prime χρησιμοποιούν πλέον πολύ χαμηλά bitrates ακόμα και σε 4K ανάλυση, που σπάνια ξεπερνά τα 20Mbps και βλέποντας ταινίες μέσα από το Bravia Core, όπως τα δυο τελευταία Spiderman, πραγματικά παθαίνει κανείς πλάκα με την εικόνα.



Η τηλεόραση χρησιμοποιεί VA panel και Full array Led για το φωτισμό του panel, λειτουργεί σε ανάλυση 4K και υποστηρίζει HDR10/HDR10+ και Dolby Vision. Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές για VA panel, ενώ τόσο η μέγιστη φωτεινότητα όσο και το contrast βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Πάντως, η φωτεινότητα της τηλεόρασης δεν επαρκεί για να βλέπει κανείς άνετα σε πολύ φωτισμένους χώρους, ενώ και η επίστρωση του panel κάνει καλή δουλειά όσον αφορά στις αντανακλάσεις. Επιπλέον, έχουμε εξαιρετική ομοιομορφία του μαύρου, κάτι που δε συναντάμε εύκολα σε LCD panels ενώ και χρωματικά η τηλεόραση δείχνει μια χαρά. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο στα games όσο και στην αναπαραγωγή βίντεο, είναι το γεγονός ότι η τηλεόραση υποστηρίζει local dimming.



Χάρη σε αυτό, η τηλεόραση μπορεί να φωτίσει περισσότερο σημεία που χρειάζεται και να κλείσει το φωτισμό σε άλλα τμήματα που δεν υπάρχει κάτι τόσο φωτεινό. Δε γνωρίζουμε πόσα local dimming zones διαθέτει, όμως στη πράξη φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του. Να σημειώσουμε πάντως πως η φωτεινότητα του panel μειώνεται προοδευτικά όσο εντονότερη Local Dimming ενεργοποιούμε, αλλά αντίστοιχα βελτιώνονται τα επίπεδα μαύρου. Πάντως δε παρατηρήσαμε blooming ούτε halo εφέ γύρω από φωτεινά σημεία, το οποίο δείχνει πως το auto local dimming κάνει καλή δουλειά.



Οι κύριες δοκιμές που κάναμε αφορούν τη χρήση της σαν τηλεόραση για το PlayStation 5. Συνδέσαμε το PS5 στην HDMI 3 θύρα και εκκινώντας το, η τηλεόραση άμεσα κατάλαβε ότι έχει να κάνει με κονσόλα και ενεργοποίησε αυτόματα το game mode, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να το αλλάξουμε. Το PS5 από τη πλευρά του, ενεργοποίησε όλα τα απαραίτητα gaming χαρακτηριστικά, όπως το high refresh rate, το VRR και το ALLM. Το ALLM μειώνει αυτόματα το input lag ενώ το VRR ρυθμίζει αυτόματα το refresh rate στο τρέχον frame rate, ώστε η εμπειρία gaming να είναι όσον το δυνατόν καλύτερη.



Το πρώτο παιχνίδι που φορτώσαμε, ήταν το Dirt 5. Δούλεψε μια χαρά, δίνοντάς μας εξαιρετικά ομαλή κίνηση. Βέβαια, το παιχνίδι κάνει render σε 1080p με το PS5 να κάνει upscale σε 4K, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, με τα 120fps να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα προσφέροντας εξαιρετικά ομαλή κίνηση. Επόμενο παιχνίδι που δοκιμάσαμε είναι το Final Fantasy XVI, ένα σχετικά σκοτεινό παιχνίδι, στο οποίο φάνηκε μας φάνηκε η έλλειψη υψηλότερης φωτεινότητας, καθώς παίξαμε σε χώρο με έντονο περιβάλλον φωτισμό και αρκετές πηγές φωτός γύρω μας. Όταν όμως βράδιασε και ο περιβάλλον φωτισμός ελαχιστοποιήθηκε, το οπτικό αποτέλεσμα έγινε ακόμα καλύτερο, καθώς το HDR «έδειξε» περισσότερο ενώ μειώθηκαν και οι αντανακλάσεις του φωτισμού. Όσον αφορά στο ήχο της τηλεόρασης, αυτός μας άφησε καλές εντυπώσεις τόσο από πλευράς έντασης όσο και από πλευράς ποιότητας, αν και στη μέγιστη ένταση υπάρχει παραμόρφωση.



Η Sony KD-55X85L στις 55’’ είναι μια πραγματικά πλήρης λύση για τηλεόραση στο σπίτι και μια καλή λύση, αναλογικά με τα χρήματα που κοστίζει, για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν το PlayStation 5. Πολύ καλή εικόνα και ήχος, Android TV για εγκατάσταση πολλών διαφορετικών apps (από Cosmote TV και Ertflix μέχρι KODI και VLC), πλήρη υποστήριξη του οικοσυστήματος της Apple (AirPlay, Apple TV+) και φυσικά λειτουργία 4K120 με VRR και ALLM. Το μαύρο της είναι εξαιρετικό για LCD, τα χρώματα ζωντανά και ουσιαστικά το μόνο παράπονό μας είναι το γεγονός ότι το HDR, όταν υπάρχει πολύ φως γύρω μας, δεν κάνει το popup που θα θέλαμε. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υποστήριξη των gaming χαρακτηριστικών των κονσολών νέας γενιάς
  • Local Dimming
  • Υποστήριξη και Dolby Vision
  • Το Google TV
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε μεγαλύτερη φωτεινότητα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*