Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TCL NXTPAPER11 Review

*
Το τελευταίο καιρό έχουμε παρουσιάσει αρκετά προϊόντα της TCL, όπως κινητά τηλέφωνα, τα NXTWear S γυαλιά (που μας έκαναν τρελή εντύπωση) και το TCL Tab11. Το παρόν κείμενο αφορά ένα άλλο tablet, το TCL NXTPAPER11, το οποίο έρχεται στη τιμή των €279,9 (παρέα με θήκη και pen) που κάνει πολλά πράγματα καλά και έρχεται με μια πραγματικά εντυπωσιακή οθόνη που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί!



Παίρνοντας το tablet στα χέρια μας, αντιλαμβανόμαστε αμέσως το χαμηλό της βάρος (μόλις 462 γραμμάρια) και το μικρό της πάχος. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, το οποίο έχει γίνει επεξεργασία δίνοντας μια αίσθηση αλουμινίου.



Με πάχος στα 6,9 χιλιοστά είναι ιδιαίτερα λεπτό ενώ και οι διαστάσεις του είναι μαζεμένες, τόσο που, έστω και οριακά, ο υπογράφων μπορεί να το αγκαλιάσει με τη παλάμη του όταν το έχουμε σε portrait mode. Οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες ενώ και οι τέσσερις πλευρές είναι επίπεδες. Η πλάτη έχει ματ φινίρισμα και σε αυτή βρίσκουμε και τη βασική κάμερα των 8MP.



Η πρόσοψη καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την εντυπωσιακή και πραγματικά μοναδική οθόνη διαγωνίου 10,95’’ τεχνολογίας NCVM IPS. Η οθόνη λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση (2000x1200 pixel). Όσον αφορά στα bezel, αυτά είναι τόσο μεγάλα όσο χρειάζεται ούτε ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρατάει το tablet με τα χέρια χωρίς τα δάχτυλα να μπαίνουν μέσα στο panel.



Η εταιρεία ονομάζει τη τεχνολογία της NXTPAPER 2.0 και στη πράξη λειτουργεί σαν μια έγχρωμη φωτιζόμενη οθόνη τύπου e-paper με άριστη ταχύτητα ανανέωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να προσφέρει μια μοναδική εικόνα που μοιάζει πραγματικά με χαρτί από βιβλίο και από την άλλη να μην αντανακλά καθόλου τους περιβάλλοντες φωτισμούς. Αφήνοντας το tablet με ανοιχτή την οθόνη πάνω σε ένα γραφείο, νομίζω κανείς ότι είναι… dummy και η οθόνη του είναι εκτύπωση υψηλής ανάλυσης.



Επίσης, προσφέρει άριστη ομοιομορφία μαύρου, σε επίπεδα που πλησιάζει το μαύρο των OLED ενώ και το λευκό είναι άρτιο σχεδόν στο σύνολο του panel, με ελάχιστο γκριζάρισμα στις γωνίες. Καθώς μάλιστα το tablet μπορεί να υποστηρίξει και ψηφιακό pen της TCL (το οποίο πωλείται ξεχωριστά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και σαν ψηφιακό σημειωματάριο με χρώμα! Η φωτεινότητα της οθόνης μετρήθηκε κοντά στα 400nits ενώ όταν το tablet βρεθεί σε περιβάλλον με έντονο φωτισμό μπορεί να την αυξήσει κοντά στα 500nits. Από πλευράς ρυθμίσεων, το λειτουργικό διαθέτει αρκετές όπως ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος μέσα από την επιλογή advanced τόσο για το Saturated (Vivid) προφίλ όσο και για το sRGB/Natural. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή NXTVISION, μέσα από την οποία μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιήσει κάποιες βελτιώσεις (που τρέχουν μέσω software) για τη καλύτερη απεικόνιση φωτογραφιών, βίντεο και παιχνιδιών. Φυσικά υπάρχει reading mode, dark mode, eye comfort mode και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς. Κάτι που δεν έχουμε συναντήσει ξανά είναι και η δυνατότητα για ρύθμιση του Gamma με τις διαθέσιμες επιλογές να είναι 2.0-2.4, με κάθε αλλαγή να σβήνει για 1 sec την οθόνη ώστε να ενεργοποιηθεί το νέο Gamma και αυτή να ανοίξει ξανά.



Γενικά η οθόνη προσφέρει μια καλή εμπειρία στο χρήστη, με παστέλ χρώματα, η οποία ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ξεκούραστη καθώς δεν έχουμε παραδοσιακή φωτεινότητα που μπορεί να γίνει κουραστική, ειδικά το βράδυ. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να βλέπει άνετα από μεγάλες γωνίες θέασης (αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, με την έννοια ότι το tablet είναι προσωπική συσκευή). Όσον αφορά στο streaming περιεχομένου, το δείγμα που είχαμε στα χέρια μας δυστυχώς είναι συμβατό με Widevine L3, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουμε δυνατότητα για αναπαραγωγή σε Full HD του περιεχομένου του Netflix και των άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών. Να σημειώσουμε επίσης ότι το 4K video στο YT έχει αρκετό lag, όχι ότι κάποιος θα επέλεγε να δει 4K video σε οθόνη που δεν είναι 4K.



Κεντρικά τοποθετημένα στο bezel πάνω από την οθόνη είναι η selfie κάμερα των 8 MP η οποία επαρκεί για λειτουργίες όπως video conference. Κρατώντας το tablet σε landscape mode, στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τη Type-C USB 2.0 παρέα με δυο ηχεία, ενώ στην απέναντι πλευρά έχουμε δυο ακόμα ηχεία και το power button. Στη πάνω πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα ελέγχου της έντασης ήχου, μικρόφωνα και το tray για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου με κάρτες microSD.



Ο ήχος του TCL NXTPAPER11 είναι ένα δυνατό χαρακτηριστικό της συσκευής. Τα ηχεία έχουν μεγάλη ένταση χωρίς παραμόρφωση ακόμα και στη μέγιστη τιμή, όμως ο ήχος είναι κάπως μουντός.  Πάντως τα ηχεία ενημερώνονται από τους αισθητήρες του tablet για το orientation, διατηρώντας πάντα σωστά τα κανάλια left-right, ανεξάρτητα αν κρατάμε σωστά ή «ανάποδα» το tablet. Το SoC που ενσωματώνει το TCL NXTPAPER11 είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Helio P60T, (με λιθογραφία στα 12nm). Είναι ένα αρκετά παλιό SoC (από το 2018) και ενσωματώνει τέσσερις πυρήνες Cortex A7 που μπορούν να φτάσουν έως τα 2GHz και άλλους 4 A53 που φτάνουν στα 2Ghz, το οποίο συνοδεύεται από 4GB μνήμης. Δε βάζει φωτιά στις επιδόσεις προφανώς, όμως επαρκεί για καθημερινή χρήση, για την οποία άλλωστε προορίζεται το tablet. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο χρήστη να παίζει άνετα τα απλά παιχνίδια του Android. Όσον αφορά στη μπαταρία του, αυτή είναι χωρητικότητας 8000mAh και μπορεί να δώσει περίπου 4 ώρες αυτονομίας σε αναπαραγωγή streaming από το Netflix με μέγιστη φωτεινότητα οθόνης και μέγιστη ένταση στα ηχεία, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα μπορεί να αντέξει περισσότερο αν μειωθεί η φωτεινότητα.  Από πλευράς δικτύωσης, το tablet έχει WiFi 5 (και στα 2,4Ghz και στα 5Ghz) και Bluetooth 5.



Όσον αφορά στο λειτουργικό σύστημα, έρχεται με το TCL UI 5.0 το οποίο τρέχει πάνω από Android 13 και σε γενικές γραμμές το SoC καταφέρνει να τρέξει ικανοποιητικά το interface, χωρίς πάντως να λείπουν καθυστερήσεις στα animation κατά την εναλλαγή εφαρμογών, οι οποίες σίγουρα γίνονται αντιληπτές.  Το interface είναι όμορφο και εξαιρετικά λειτουργικό και ενσωματώνει και αρκετές ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Κατ΄αρχάς έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετούμε εφαρμογές τη μια δίπλα στην άλλη με πλήρη ελευθερία όσον αφορά στο τι ποσοστό της οθόνης θα καταλαμβάνει η κάθε εφαρμογή, ενώ μπορούμε να έχουμε και τρίτη εφαρμογή σε floating windows. Προφανώς το hardware του tablet σε κατάσταση με τρεις φορτωμένες εφαρμογές φτάνει στα όριά του, αλλά και πάλι, μπορούμε να το κάνουμε. Το tablet επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ασύρματη εξωτερική οθόνη για κάποιο notebook που ενσωματώνει τεχνολογία miracast, κάτι βέβαια που μπορεί να γίνει και με τα περισσότερα Android phones.Υπάρχει lag, το οποίο προφανώς εξαρτάται και από το WiFi του χώρου στον οποίο είναι συνδεδεμένες οι δυο συσκευές, αλλά σίγουρα είναι μια χρήσιμη λειτουργία. Ακόμα, υπάρχει το PC Mode, το οποίο αλλάζει την επιφάνεια εργασίας σε μια μορφή που θυμίζει περιβάλλον Windows, με taskbar, κάτι που καθιστά το tablet ευκολότερα αξιοποιήσιμο με ποντίκι και πληκτρολόγιο.





Τέλος, το λειτουργικό έχει πάντα διαθέσιμο σαν floating εικονίδιο αυτό που αφορά τις λειτουργίες του pen, και πατώντας το εμφανίζεται ένα over the screen μενού με διάφορες επιλογές (handwriting, e-signature, GIF Maker) αλλά και άμεσα shortcuts εκκίνησης εφαρμογών (μέχρι τέσσερα).



Γενικότερα, η TCL έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο τομέα του software με αποτέλεσμα το TCL NXTPAPER11 να προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι θα περίμενε κανείς.



Το TCL NXTPAPER11 είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό tablet, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μοναδική οθόνη του αλλά και στο interface και τις δυνατότητες που έχει ενσωματώσει η TCL σε αυτό. Ο ήχος είναι αρκετά καλός, ενώ η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το SoC που διαθέτει είναι επαρκές για τυπική χρήση αλλά αν το ζορίσεις, δυσκολεύεται, ενώ η αυτονομία του είναι ικανοποιητική. Το γεγονός δε ότι υποστηρίζει και ψηφιακό pen, κάνουν το TCL NXTPAPER11 μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αγορά. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η οθόνη είναι ξεχωριστή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή, σαν να κρατάς ένα βιβλίο με άριστη εκτύπτωση
  • Καλός στερεοφωνικός ήχος
  • Το software έχει πολλές ευκολίες όπως το integration με γραφίδα και το desktop mode
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έχει πιστοποίηση Widevine L3 και άρα δεν υποστηρίζει FullHD ανάλυση σε υπηρεσίες streaming
  • Αδύναμο και παλιό SoC
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*