Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic M1+ Review

*
Ο Viewsonic M1+ είναι ένας pico projector με ανάλυση SD, ενσωματωμένη μπαταρία και εξαιρετικό σύστημα ήχου.

Πριν από κάποιους μήνες είχαμε παρουσιάσει τον Viewsonic M2e, ένα μικρό σε διαστάσεις προβολέα για εύκολη μεταφορά που όμως απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία για να λειτουργήσει. Ο Viewsonic M1+ που είχαμε το τελευταίο διάστημα είναι ένα ακόμα μικρότερο μοντέλο, που όμως ενσωματώνει μπαταρία. Κοστίζει γύρω στα €400 και απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα εύκολο στη μεταφορά pico projector για να χρησιμοποιούν παντού.




Η συσκευασία περιέχει τον προβολέα, το μεγάλο είναι η αλήθεια –αναλογικά με τις διαστάσεις του προβολέα- εξωτερικό τροφοδοτικό, το υπέρυθρο τηλεχειριστήριο, καλώδια μεταξύ των οποίων και ένα type-C σε type-C USB αλλά και μια μικρή τσάντα μεταφοράς που χωράει μόνο το προβολέα. Ο ίδιος ο προβολέας είναι λιλιπούτειος, θυμίζοντας παλιούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους της Western Digital, καθώς η μια από τις τέσσερις πλευρές είναι καμπυλωτή. Με διαστάσεις 151x126x40mm και βάρος γύρω στα 700 γραμμάρια (χωρίς το τροφοδοτικό) είναι πραγματικά pico.



Ακριβώς επειδή είναι μικρός, μπορεί κανείς να τον έχει κάπου αποθηκευμένο στο σπίτι και να τον «στήνει» όταν θέλει να τον χρησιμοποιήσει, με το προβολέα να μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μόνος του όσο και σε τρίποδο καθώς στο κάτω μέρος διαθέτει thread ¼’’. Για να σταθεί μόνος του, έχει μια ιδιαίτερη βάση, σαν χερούλι, το οποίο μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες γύρω από το σώμα του προβολέα, με τη πλευρά που ακουμπά πάνω σε όποια επιφάνεια να έχει μια λαστιχένια επιφάνεια ώστε να μη γλιστρά.  



Στην πρόσοψή και αριστερά υπάρχει ο φακός του συστήματος προβολής χωρίς κάποιο κάλυμμα, ο οποίος όμως είναι σταθερός. Αυτό σημαίνει πως δε μπορεί κανείς να μεγαλώσει το μέγεθος της οθόνης προβολής με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο απομακρύνοντας τον από την οθόνη προβολής (ή το τοίχο). Ο προβολέας έχει through ratio 1.20, το οποίο σημαίνει πως για να πετύχει κανείς τη μέγιστη οθόνη των 100’’ που υποστηρίζει, πρέπει να τοποθετηθεί περίπου 2,66 μέτρα από την οθόνη προβολής, με την ελάχιστη απόσταση να είναι τα 64 εκατοστά, πετυχαίνοντας διαγώνιο 24’’.



Στην αριστερή πλευρά (τη καμπυλωτή) πίσω από ένα καπάκι, έχουμε όλες τις θύρες σύνδεσης και συγκεκριμένα μια HDMI, μια παραδοσιακή USB για σύνδεση δίσκου/usb flash drive, μια micro SD (διαβάζει μέχρι 32GB κάρτες σε FAT32!), έξοδο ακουστικών, μια USB Type-C και την είσοδο τροφοδοσίας. Η Type-C USB χρησιμοποιείται σαν είσοδος εικόνας, φορτίζοντας ταυτόχρονα τη συσκευή με την οποία συνδέεται ο προβολέας (στα 10Watt μόνο) και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση του ίδιου του προβολέα.



Θα θέλαμε να μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη φόρτιση της εξωτερικής συσκευής, καθώς μειώνεται έτσι η αυτονομία του προβολέα, όταν βέβαια λειτουργεί με μπαταρία. Και μιας και λέμε για μπαταρία, ενσωματώνει μια των 12000mAh, χάρη στην οποία μπορούμε να έχουμε 2-3 ώρες προβολής ανάλογα με το mode (κανονικό, eco κτλ). Μπορούμε να έχουμε τη πλήρη φωτεινότητα του συστήματος και σε κατάσταση μπαταρίας. Στην ίδια πλευρά έχουμε και το ποτενσιόμετρο για τη ρύθμιση της εστίασης (γίνεται χειροκίνητα μόνο). Στη πίσω πλευρά έχουμε το power button, ένδειξη επιπέδου μπαταρίας και τρια ακόμα πλήκτρα ελέγχου για μετακίνηση στα μενού σε περίπτωση που δεν έχουμε το τηλεχειριστήριο. Αυτό είναι υπέρυθρο, με το προβολέα να έχει δέκτες τόσο μπροστά όσο και πίσω, οπότε σε γενικές γραμμές οι εντολές μας «περνάνε» στο προβολέα.



Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, ο προβολέας υποστηρίζει WiFi ακόμα και στα 5Ghz ενώ μπορεί να συνδεθεί και με εξωτερικά ακουστικά και ηχεία μέσω Bluetooth. Από πλευράς ρυθμιστικών, ο προβολέας υποστηρίζει αυτόματο keystone correction αλλά μόνο στο κάθετο άξονα. Λειτουργεί καλά και σε σχετικά γρήγορα, όμως όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, η καλύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί σωστά απέναντι από το μέσο προβολής γιατί τα keystone corrections ρίχνουν τη ποιότητα. Και η αλήθεια είναι πως στη περίπτωση του M1+ δε το θέλουμε αυτό για ένα ακόμα λόγο. Ο προβολέας λειτουργεί σε ανάλυση 854x480, δηλαδή είναι απλά standard definition. Ναι έχει καλά χρώματα και είναι αρκετά sharp, όμως δε παύει να λειτουργεί σε χαμηλή ανάλυση, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν μεγαλώνει η εικόνα, ειδικά στις γραμματοσειρές των υποτίτλων.


Μπορεί η φωτεινότητα να μην είναι μεγάλη και η ανάλυση μικρή, μπορείς όμως να προβάλεις εύκολα ακόμα και στο... ταβάνι!

Η ευκρίνεια βρίσκεται σε συμπαθητικά επίπεδα όταν προβάλουμε σε διαστάσεις μέχρι 70-80’’, ωστόσο στις 100΄΄ που είναι και το όριο του προβολέα, η ευκρίνεια δεν είναι τόσο καλή.  Να σημειώσουμε επίσης ότι η κίνηση κατά την αναπαραγωγή βίντεο μας φάνηκε σαν να έχει judder, δηλαδή σαν να μη προσαρμόζεται το f ταινίες αναπαράγεται πάντως πιστά.



Εκκινώντας το προβολέα, ξεκινάει αυτόματα και το λειτουργικό του προβολέα που βασίζεται στο Android αλλά δεν είναι επίσημο Android TV. Χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε εικόνα και επιπλέον κάποια δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει το λειτουργικό. Ο Viewsonic M1+ χρησιμοποιεί φωτισμό LED με τη μέγιστη φωτεινότητα  να είναι 300 Led Lumens. Μη περιμένετε να δείτε εικόνα σε συνθήκες φωτισμού. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε ένα χώρο με σκοτάδι για να μπορέσετε να δείτε, καθώς ακόμα και σε ένα δωμάτιο με μέσο φωτισμό, η εικόνα βγαίνει σχετικά «ξεπλυμένη». Όμως κλείνοντας τα πατζούρια (ή περιμένοντας να βραδιάσει) η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, ενώ ακόμα και στη μέγιστη φωτεινότητα το σύστημα ψύξης (που έχει ανεμιστήρα) δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Αυτό όμως που πραγματικά μας έκανε τρομερή εντύπωση, είναι ο ήχος. Πραγματικά, το σύστημα ήχου (με την υπογραφή της Harman Kardon) είναι εξαιρετικό, κάτι που δε περιμέναμε. Αφήσαμε το προβολέα να παίζει playlists στο Youtube μόνο και μόνο για να ακούμε τη μουσική. Ωραία μπάσα, τεράστια μέγιστη ένταση και συνολικά καλός ήχος που μπορεί να συγκριθεί με καλά φορητά ηχεία. Αν γινόταν μάλιστα να «κλείσουμε» την εικόνα και να αφήσουμε μόνο τον ήχο, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα. Ωστόσο, όχι μόνο δε μπορούμε (λογικό) να τη κλείσουμε, δε μπορούμε καν να προβούμε σε ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής περιεχομένου. Μόνο όταν είμαστε στο κεντρικό μενού είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Οπότε αν η εικόνα δε μας ικανοποιεί ή θέλουμε να μειώσουμε/αυξήσουμε φωτεινότητα, πρέπει να σταματήσουμε την αναπαραγωγή, να γυρίσουμε στο κεντρικό μενού για να προβούμε σε αλλαγές και μετά να συνεχίσουμε (οι οποίες περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση του mode ήχου και της φωτεινότητας, δεν υπάρχουν ρυθμιστικά χρωμάτων κτλ).



Επιστρέφοντας τώρα στο λειτουργικό, αυτό προσφέρει πρόσβαση στο Aptoid app store, το οποίο δεν είναι μεν Play Store, αλλά έχει κάποιες λίγες εφαρμογές για να εγκαταστήσει κανείς, κάτι που χρειάζεται εφόσον ο χρήστης θέλει να δει περιεχόμενο Netflix ή Amazon Prime. Και αυτό γιατί ναι μεν ο προβολέας υποστηρίζει λειτουργίες chromecast, ωστόσο δεν επιτρέπει streaming ταινιών/σειρών από τις δυο αυτές εφαρμογές (δεν εμφανίζεται εικόνα, μόνο οι υπότιτλοι και ήχος).  Ακόμα όμως και αν κάποιος τις εγκαταστήσει και τις τρέξει native, δυστυχώς δεν υποστηρίζεται Widevide L1 και έτσι το περιεχόμενο παίζει σε ανάλυση SD, κάτι που όμως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς ο ίδιος ο προβολέας δεν υποστηρίζει μεγαλύτερη ανάλυση. Επίσης, η εφαρμογή του Netflix φαίνεται να είναι κάποια σχεδιασμένη για tablet με τη μετακίνηση στα μενού να είναι προβληματική με το χειριστήριο. Τουλάχιστον μπορέσαμε να στείλουμε Youtube μέσω cast στο προβολέα, καθώς και να παίξουμε βίντεο από την προεγκατεστημένη εφαρμογή Youtube που έχει (η οποία πάντως δεν είναι η επίσημη της Google).



Συνολικά, ο Viewsonic M1+ είναι μια επιλογή που απευθύνεται σε όσους βάζουν πάνω από όλα τη φορητότητα. Είναι μικρός και ελαφρύς και μεταφέρεται εύκολα, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με καλή αυτονομία ενώ το σύστημα ήχου που ενσωματώνει είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικό ταυτόχρονα. Το λειτουργικό που τρέχει έχει τα μειονεκτήματά του, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Aptoide store δε διαθέτει το πλήθος εφαρμογών ούτε την ευκολία του Android TV. Δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στους ιδιαίτερα απαιτητικούς αλλά σε όσους θέλουν απλά να χαζέψουν ταινίες και σειρές τόσο στο σπίτι όσο, κυρίως, εκτός σπιτιού. Όμως τα €400 που κοστίζει μας φαίνονται πολλά για αυτά που προσφέρει. 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρός σε διαστάσεις που μπορεί κανείς να κουβαλάει άνετα μαζί του
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Καλή αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χαμηλή φωτεινότητα
  • Το λειτουργικό
  • Η τιμή του είναι υψηλή
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*