Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

vivo V23 5G Review

*
Η vivo έφτασε και στην Ελλάδα, με την εταιρεία να λανσάρει τέσσερα νέα μοντέλα. Το vivo V23 5G είναι το καλύτερο από αυτά τα τέσσερα και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μας για αυτό.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια η vivo δραστηριοποιείται στο χώρο των smartphones, ωστόσο μόλις το 2020 έφτασε στην Ευρώπη. Δυο χρόνια μετά, η εταιρεία έρχεται και στην Ελληνική αγορά. Η εταιρεία ανήκει στη BBK Electronics, όπως άλλωστε και άλλες γνωστές εταιρείες (Oppo, realme, OnePlus), όμως λειτουργεί ανεξάρτητα και αναπτύσσει μόνη της τα προϊόντα της. Η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να ξεχωρίσει στην αγορά των smartphone μέσω των φωτογραφικών ικανοτήτων των συσκευών της, κάτι που άλλωστε το αντιλαμβάνεται κανείς λόγω της συνεργασίας της με τη Zeiss (που ξεκίνησε το 2020). Τρεις είναι οι σειρές των smartphones της: η κορυφαία σειρά X που δίνει έμφαση στη κάμερα (με τη συνεργασία με τη Zeiss), η V που εστιάζει στη σχεδίαση και τη μπροστινή κάμερα και η Y σειρά με τα οικονομικότερα μοντέλα που απευθύνεται περισσότερο στους νέους. Στην Ελλάδα αρχικά είναι διαθέσιμα τέσσερα μοντέλα, ένα της σειράς V (το vivo V23 5G που παρουσιάζουμε σήμερα) και τρια στη σειρά Y.




Το vivo V23 είναι λοιπόν το πρώτο smartphone της εταιρείας που παρουσιάζουμε μέσα από τις σελίδες του Enternity. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε μια έκδοση με 256GB αποθηκευτικού και 12GB, σε δυο χρώματα και με κόστος στα €550. 



Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο μπλέ , κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 44Watt (με τη συσκευή να φορτίζει επίσης στα 44 Watt), ένα καλώδιο Type-C USB, μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας, ενσύρματα ακουστικά με βύσμα 3,5mm και ένα μετατροπέα type-C σε minijack για να μπορέσει ο κάτοχος της συσκευής να αξιοποιήσει τα ακουστικά.



Παίρνοντας το vivo V23 στα χέρια, έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά καλοφτιαγμένη συσκευή. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, με μεταλλικό σασί και γυάλινη πλάτη. Η σχεδίαση θυμίζει iPhone είναι η αλήθεια, με τις στρογγυλεμένες γωνίες και τις επίπεδες πλευρές. Στην οθόνη υπάρχει προσαρμοσμένη μια ζελατίνα προστασίας.  Το vivo V23 είναι σχετικά μικρό στο μέγεθος και αρκετά ελαφρύ, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,44’’, ανάλυσης Full HD+ και τεχνολοίας Amoled, η οποία τρέχει στα 90Hz. Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 345nits σε κανονικές συνθήκες και 490 nits σε κατάσταση αυτόματης ενεργοποίησης της μέγιστης με πολύ έντονο εξωτερικό φωτισμό, τιμές σχετικά καλέ αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν τρια βασικά χρωματικά mode. Στο Standard και στο Bright πήραμε μια θερμοκρασία χρώματος των 7724 βαθμούς Κέλβιν με το Pro να είναι ρυθμισμένο στους 6832 βαθμούς K. Να σημειώσουμε ότι σε περιβάλλον HDR (λειτουργεί στο YouTube, αλλά και στο Netflix) το panel δε κατάφερε να ξεπεράσει τα 477 nits φωτεινότητας σε 100% λευκό παράθυρο, αλλά μετρήσαμε 611 nits σε μικρό παράθυρο.



Το τηλέφωνο στο χέρι έχει εξαιρετική αίσθηση, κρατιέται πολύ καλά με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Είναι πραγματικά λεπτό και ελαφρύ και σίγουρα η μεσαίων διαστάσεων οθόνη του το καθιστά βολικό στο χέρι. Θα θέλαμε πάντως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται μέσα στην οθόνη να είναι τοποθετημένος λίγο πιο ψηλά, καθώς ο χρήστης αναγκάζεται να κρατήσει περίεργα το τηλέφωνο για να ακουμπήσει στο συγκεκριμένο σημείο τον αντίχειρά του.



Συνεχίζοντας τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button και τα volume controls. Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα (αλλά μοναδικό) ηχείο, τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim (το τηλέφωνο υποστηρίζει 5G δίκτυα) και τη θύρα Type-C USB, ενώ στο πάνω μέρος, στα όρια μεταξύ οθόνης και σασί. Στη πραγματικά πανέμορφη γυάλινη πλάτη συναντάμε το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο. Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας για τις δοκιμές είναι στο χρώμα Sunshine Gold, ένα χρυσοκίτρινο που όμως ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω του αλλάζει και φαίνεται πράσινο ή ακόμα και γαλάζιο. Το εφέ είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αξίζει κανείς να του ρίξει μια ματιά.



Τέλος, στο πάνω μέρος της οθόνης και κεντρικά τοποθετημένο, είναι το διπλό (!) σύστημα καμερών για χρήση selfie, το οποίο καθιστά το τηλέφωνο πραγματικά μια ξεχωριστή λύση στη κατηγορία.



Το vivo V23 έρχεται με λειτουργικό Android 12 το οποίο τρέχει πάνω από το custom skin της εταιρείας, το Funtouch OS. Είναι η πρώτη μας επαφή με αυτό και η αλήθεια είναι πως μας άφησε πραγματικά καλές εντυπώσεις. Τα εικονίδια είναι αρκετά όμορφα, η σχεδίαση γενικές θυμίζει stock Android ενώ ελάχιστες είναι οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές (Netflix και Facebook μόνο). Αυτό που μας αρέσει είναι πως έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες customization σε πολλά μέρη του interface, όπως τα χρωματα, τα wallpaper, το Always On Display, ακόμα και τα διάφορα animation. Πραγματικά οι επιλογές είναι πολλές. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Dimensity 920 με. Συνοδεύεται από 12GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά 4GB, αξιοποιώντας ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram. Γενικότερα το τηλέφωνο τρέχει άνετα τα πάντα, ακόμα και όταν βάλουμε 2 να τρέχουν ταυτόχρονα μέσω του split screen που υποστηρίζεται. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα παιχνίδια. Δοκιμάσαμε και emulators και παρόλο που συνήθως τα Mali GPUs των Mediatek επεξεργαστών δεν υποστηρίζονται τόσο καλά, μπορέσαμε να παίξουμε PSP games όπως το εξαιρετικά απαιτητικό God of War Ghost of Sparta σε ανάλυση 3x με 60fps. Αρκετά παιχνίδια του Gamecube στο Dolphin emulator μπορούν να παιχτούν με 60fps σε ανάλυση 2x της native ενώ τα Wii games επίσης στο Dolphin παίζουν με 60fps σε 1x ανάλυση (με κάποια να μπορούν ακόμα και σε 2x). Γενικότερα, στο τομέα των games το SoC τα καταφέρνει αρκετά καλά. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων και η θερμοκρασία του SoC παρέμεινε σταθερή στους 29 βαθμούς. Πάντως, το τηλέφωνο δε φαίνεται να υποστηρίζει high refresh gaming καθώς δοκιμάζοντας παιχνίδια που μπορούν να παίξουμε με υψηλότερο frame rate από τα 60fps, στο vivo V23 έπαιζαν στα 60fps.



Το Vivo V23 έρχεται με τριπλό σύστημα καμερών στη πλάτη και διπλό στη πρόσοψη, έχοντας συνολικά 5 κάμερες, μια προσέγγιση αν μη τι άλλο ξεχωριστή για τη κατηγορία, ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι των selfie λήψεων. Ξεκινώντας από τις τρεις της πλάτης, έχουμε μια κλασσική διάταξη με ένα wide, ένα ultra wide και ένα macro. Ο βασικός αισθητήρας έχει ανάλυση 64MP και βγάζει φωτογραφίες στα 16MP. Βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.9 και υποστηρίζει auto focus.
Το τηλέφωνο δεν έχει κάμερα με zoom παρά μόνο digital zoom που ακόμα και στο 2x, αρχίζει να χάνει σε ποιότητα. Οι λήψεις την ημέρα είναι αρκετά καλές, με μπόλικη λεπτομέρεια και αρκετό δυναμικό εύρος, ειδικά δε όταν ενεργοποιείται το HDR τα οποίο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide

Και το βράδυ τα καταφέρνει καλά, αναλογικά με τη κατηγορία πάντα, αλλά σίγουρα το Night mode βοηθάει τη κατάσταση ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.


Wide Night vs Nightmode

Υπάρχει και portrait mode το οποίο προσφέρει πολλές επιλογές ως πως το πώς θα είναι είναι το αποτέλεσμα. Μπορούμε να αλλάηουμε το βάθος πεδίου και παράλληλα αλλάζοντας και το σχήμα των bokeh balls που δημιουργούνται από τα σημεία φωτισμού. Επίσης, υπάρχουν πολλά φίλτρα και στυλ για να δημιουργήσει ο κάτοχος της συσκευής ξεχωριστό αποτέλεσμα άμεσα, χωρίς να καταφύγει σε μετέπειτα επεξεργασία των λήψεων. Να σημειώσουμε επίσης πως το software επιτρέπει την αλλαγή του σημείου εστίασης και του F stop σε οποιαδήποτε φωτογραφία έχουμε βγάλει με portrait mode, κάτι που δε συναντάμε συχνά σε αυτή τη κατηγορία τιμής.

 
Portrait mode με/χωρίς HDR


Portrait mode

Πηγαίνοντας τώρα στους δυο άλλους φακούς, έχουμε ένα ultrawide των 8MP και ένα macro 2MP. Κανείς από τους δυο δε ξεχωρίζει. Ο υπερευρυγώνιος την ημέρα μπορεί να δώσει συμπαθητικό αποτέλεσμα (με θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του πάντως). Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και γενικά το αποτέλεσμα είναι soft. Για τη κατηγορία τιμής είναι μια τίμια επιλογή, αλλά μη περιμένετε θαύματα.






Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide

Το βράδυ, η ενεργοποίηση του Night Mode είναι επιβεβλημένη, αλλά και πάλι μη περιμένετε κάτι το ξεχωριστό.



Ο macro πάλι είναι για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις.



Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης. Προφανώς και μπορεί κανείς να βγάλει φωτογραφίες τα 64MP, με τα αρχεία να είναι μεγάλα σε μέγεθος και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει crop (και άρα zoom). Υπάρχει ένα pro mode για φωτογράφιση με χειροκίνητες ρυθμίσεις, ενώ το double exposure έχει το δικό του ενδιαφέρον καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει κανείς μια λήψη από δυο διαφορετικές φωτογραφίες. Αλλά χρειάζεται φαντασία και προσπάθεια για να επιτευχθεί ένα όμορφο αποτέλεσμα.



Η πραγματική δύναμη του vivo V23 όμως είναι το σύστημα καμερών για selfie. Εδώ έχουμε μια κάμερα στα 50MP με auto focus το οποίο μάλιστα υποστηρίζει και eye AF και μια ultra wide στα 8MP. Η δεύτερη είναι συμπαθητική και ενδείκνυται για χρήση κυρίως την ημέρα και όταν ο χρήστης θέλει να αποθανατίσει περισσότερα άτομα. Όμως η βασική κάμερα των 50MP είναι αυτή που θα χρησιμοποιεί ο κάτοχος της συσκευής.

 
Selfie Wide vs UltraWide

Εξαιρετική πραγματικά τη ημέρα, πετυχαίνει και φυσικό bokeh εφέ, ενώ υποστηρίζει ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις όσον αφορά στο portrait mode και από τη βασική.


Selfie portrait με διαφορετικά bokeh balls

Πραγματικά, η συγκεκριμένη κάμερα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη selfie-cam που έχουμε δει σε πολλές ναυαρχίδες!


Selfie portrait με διαφορετικά εφέ

Αν και το βράδυ δε τα καταφέρνει τόσο καλά, υποστηρίζει night mode το οποίο βελτιώνει τα πράγματα, όμως στη πραγματικότητα το σύστημα dual tone LED είναι αυτό που θα χρησιμοποιεί κανείς κατά κόρον. Φωτίζει σωστά το πρόσωπο και κάνει τις νυχτερινές selfie λήψεις εξαιρετικές. Με την ενεργοποίησή του, ανάβουν τα δυο LED μόνιμα δημιουργώντας ένα φως «γεμίσματος» όπως λέγεται, με το χρήστη να μπορεί να ρυθμίσει και τη θερμοκρασία χρώματός τους . Υπάρχει και δυνατότητα για χρήση του Aura mode, το οποίο φωτίζει λευκή την οθόνη, αλλά δύσκολα θα προτιμήσει κανείς αυτή την επιλογή.

   
Selfie με τη Wide: night vs nightmode vs Spotlight vs Aura

Τα δυο mode φωτισμού λειτουργούν και με την ultrawide selfie κάμερα, για όποιον ενδιαφέρεται.

   
Selfie με την Ultra Wide: night vs nightmode vs Spotlight vs Aura

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο ακόμα και σε 4K/30fps με το κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά όμορφο, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ.


4K30 με το βασικό φακό, νύχτα

Υπάρχουν δυο επίπεδα ηλεκτρονικής σταθεροποίησης, με το πρώτο να επιτρέπει πάλι 4K/30 με ελαφρύ crop ενώ το Ultra περιορίζεται σε 1080p60 (ή 30) με ακόμα μεγαλύτερο crop.


4K30 με το βασικό φακό

Το βίντεο από τον ultra wide φακό (μόνο 1080p30) είναι μάλλον αδιάφορο ενώ ακόμα και σε αυτή την ανάλυση, δε μπορούμε να γράψουμε βίντεο εναλλάσσοντας φακούς.


1080p30, dual video

Μια άλλη δυνατότητα που προσφέρεται είναι αυτή του dual video όπου σε ένα κλιπ μπορούμε να έχουμε παρέα μια selfie cam και μια από τις πίσω κάμερες (ανά ζεύγη wide και ultra wide), με διάφορους τρόπου ως προς το πώς εμφανίζονται (εδώ το βίντεο είναι 1080p30). Υπάρχει και slowmotion, στα 120fps σε ανάλυση 1080p και στα 240fps σε ανάλυση 720p.


720p30 slow motion video (240fps, 8x slowmo).

Όσον αφορά στις selfie κάμερες, η wide υποστηρίζει επίσης 4K30 με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό, ενώ είναι δυνατό να γράψει και HDR βίντεο διατηρώντας την ίδια ανάλυση λειτουργίας.


4K30 με τη wide selfie

Ενεργοποιώντας τη λειτουργία steadyface (η ηλεκτρονική σταθεροποίηση), έχουμε cropped βίντεο ανάλυσης 1080p30.


1080p30 με τη wide selfie και ενεργό EIS (Ultra)

Το βράδυ, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει το φωτισμό από τα μπροστινά LED αλλά το βίντεο περιορίζεται σε 1080p30.



Η ultrawide selfie υποστηρίζει 1080p30 με το αποτέλεσμα να είναι soft από πλευράς ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα φαινόμαστε και κάπως παραμορφωμένοι, λόγω της ultrawide εικόνας.


1080p30 Ultra wide selfie

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το vivo V23 5G μας άφησε καλές εντυπώσεις και είναι μια συσκευή που αξίζει να της ρίξει κανείς μια ματιά. Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, η πανέμορφη πλάτη που αλλάζει χρώμα, η υποστήριξη HDR video και στο Netflix και η wide selfie κάμερα είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό.



Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, έχουμε δει δυο συσκευές με το ίδιο SoC, το “ξαδερφάκι” Realme 9 Pro + και το Redmi Note 11 Pro +, τα οποία είναι αρκετά  φθηνότερα, αλλά με λιγότερη μνήμη και το μισό αποθηκευτικό χώρο. Το vivo V23 είναι πολύ καλύτερο και από τα δυο όσον αφορά στη selfiecam, όμως η βασική κάμερα των δυο αυτών συσκευών είναι καλύτερη, με τις δυο συσκευές να φορτίζουν ταχύτερα. Από εκεί και πέρα βέβαια, τα €550 που κοστίζει το τηλέφωνο δίνουν ακόμα μεγαλύτερο εύρος συσκευών που μπορεί κανείς να αποκτήσει, όπως το εξαιρετικό Xiaomi 11T Pro (κορυφαία ταχύτητα φόρτισης, μεγαλύτερη οθόνη, ταχύτερο SoC, UFS 3.1 αποθήκευση), το realme GT2 (στα 128GB βέβαια και λίγο ακριβότερο αλλά με σαφώς καλύτερο SoC, UFS 3.1 αποθήκευση) και αρκετές ακόμα επιλογές. Όμως ακόμα και έτσι, το vivo V23 έχει τα δικά του προτερήματα και αν μη τι άλλο, αξίζει τη προσοχή σας. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφο χρώμα, λεπτό και ελαφρύ
  • Κορυφαία κατασκευή
  • Η wide selfiecam είναι άριστη, για τη κατηγορία της συσκευής
  • Καλές επιδόσεις και στο gaming
  • Το Funtouch OS προσφέρει πλήθος από δυνατότητες παραμετροποίησης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Γρήγορη φόρτιση μεν η οποί υπολείπεται του ανταγωνισμού
  • Τα 90Hz της οθόνης δεν υποστηρίζονται από τα παιχνίδια
  • Η τιμή είναι υψηλότερη από όσο θα θέλαμε
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*