Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PlayStation Meeting 2016: Για επιδόσεις, στον τρίτο όροφο

*
Μόλις τρία τέταρτα κράτησε η παρουσίαση της Sony στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποία αποκαλύφθηκαν τόσο το PS4 Slim όσο και το PS4 Pro (το μέχρι πρότινος γνωστό ως PS4K ή PS4 Neo). Με το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης να αφιερώνεται σε gameplay demos ήδη γνωστών τίτλων με στόχο να αναδειχθεί η ποιοτική διαφορά που φέρνει το PS4 Pro, προφανώς και δεν χώρεσε πολλή πραγματική πληροφορία.

PS4 Slim = PS4

Όλα ξεκίνησαν με το PS4 Slim που ανακοινώθηκε εν ριπή οφθαλμού. Δεν είχε μείνει και τίποτα κρυφό εδώ που τα λέμε, μέχρι και ξεχαρβάλωμα της κονσόλας είδαμε τις τελευταίες μέρες. Μάθαμε όμως αυτό που έτσι κι αλλιώς υποψιαζόμασταν, ότι το PS4 Slim φτάνει στα ράφια των καταστημάτων στις 15 Σεπτεμβρίου, στα €299, και παίρνει και επισήμως τη θέση του κανονικού μοντέλου από εδώ και πέρα. Δεν αναφέρθηκε τίποτα σε τεχνικό επίπεδο. Ούτε οι αλλαγές που έχουν ήδη διαπιστωθεί στο DualShock 4, όπως η μεταφορά δεδομένων, για λιγότερο lag, μέσω καλωδίου micro USB και τη σχισμή πάνω από το light bar ώστε να φαίνεται πιο εύκολα ο παίκτης παίζοντας, ούτε καν η υποστήριξη WiFi n (ή/και ac ίσως) σε συχνότητα 5GHz, παρότι υποστήριξης αυτής της συχνότητας σε καταναλωτικά προϊόντα βλέπουμε από το 2008 κιόλας. Για την ακρίβεια, η Sony απέφυγε σχεδόν ολοκληρωτικά να αναφερθεί σε τεχνικά χαρακτηριστικά για οποιοδήποτε σύστημα έδειξε στην παρουσίαση. Και τίποτα από αυτά δεν γίνεται τυχαία όπως μαθαίνουμε στη μάταια αυτή ζωή.



PS4 Pro = PS4 Neo

Είχαμε εκφράσει σε διάφορες χρονικές στιγμές ότι είναι προτιμότερο να μην ονομαστεί PS4K η βελτιωμένη έκδοση του PS4, ειδικά από τη στιγμή που τα εσωτερικά έγγραφα της Sony δείχνουν ότι το σύνηθες φαινόμενο θα είναι το 4K παρά κάτι με ολίγη από scaling. Πριν κάνουμε βουτιά σε ορισμένα θέματα…ισχύος, καλό είναι να βγάλουμε από τη μέση τα προφανή.



Όπως λέγαμε στην E3 η Sony ήταν σίγουρο ότι είχε βάλει μακριά στο πρόγραμμά της την κυκλοφορία της νέας έκδοσης. Και οι αποκαλύψεις της Microsoft για το Project Scorpio, που δείχνουν ότι το επόμενο Xbox θα καταφέρει να έχει το πάνω χέρι σε ονομαστική ισχύ (μάλλον αρκετά έζησε με το σχετικό κάζο η Microsoft και το πήρε πατριωτικά το θέμα), άφηναν, λέγαμε και πριν λίγους μήνες, δύο επιλογές στην ιαπωνική εταιρεία. Να κρατήσει το πρόγραμμά της αλλά να βγει νωρίτερα και να έχει τα πρωτεία, έστω και για ένα χρόνο, σε ισχύ, να μπορεί να λέει ότι έφερε πρώτη το 4K gaming σε κονσόλα κ.λπ., ή να καθυστερήσει την κυκλοφορία για να προχωρήσει σε αλλαγές. Έκανε το λογικό, δεν άλλαξε δηλαδή πλάνα, και έτσι περιμένουμε το PS4 Pro στις 10 Νοεμβρίου σε τιμή €399 ευρώ και με σκληρό δίσκο 1TB. Η διαφορά τιμής από το “κανονικό” μοντέλο δεν είναι μεγάλη, ειδικά αν υπολογίσει κανείς και τη διαφορά στη χωρητικότητα του δίσκου και είναι εύκολο να κάνει κάποιος το άλμα προς την καλύτερη έκδοση αν είχε έτσι κι αλλιώς σκοπό να πάρει σύντομα PS4. Να προτιμήσει το Slim είναι παράλογο, με εξαίρεση βέβαια να είναι απλά αδύνατο να δαπανήσει €100 ευρώ παραπάνω, για πρακτικούς, κατανοητούς, ανθρώπινους λόγους.

Οι 4 άξονες της παρουσίασης του PS4 Pro
Ο Mark Cerny εμφανίστηκε για να δώσει ταυτότητα στο νέο σύστημα και “έσπασε” το μήνυμά του σε τέσσερις πυλώνες που σηκώνουν και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Οι τεχνικές τους προδιαγραφές αποκαλύφθηκαν κατόπιν εορτής, όχι στην ίδια την παρουσίαση, και έχουν ως εξής:
- Main processor:  Single-chip custom processor CPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores
- GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon ™ based graphics engine
- Memory: GDDR5 8GB
- Hard Disk: 1TB × 1
- External dimensions: About 295mm × 55mm × 327mm (width × height × depth)
- Weight: about 3.3kg
- Optical drive (read-only) BD 6-speed CAV, DVD 8 speed CAV

Input and output
- Super-Speed USB (USB 3.1 Gen1) port × 3
- AUX port × 1
- Communication: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
- IEEE 802.11 a / b / g / n / ac
- Bluetooth® 4.0 (LE)

- Power supply: AC 100V, 50 / 60Hz
- Power consumption: up to 310W
- Operating environment temperature: 5 ℃ – 35 ℃
- AV output: HDMI® output terminal (4K / HDR output), Optical digital output terminal

Ένας τρόπος να είναι “φυσιολογική” η τιμή είναι η ανυπαρξία UHD BD-ROM drive που θα έδινε τη δυνατότητα στην κονσόλα να παίξει και τις ανάλογες ταινίες. Είναι περίεργο δεδομένου ότι το σύστημα έχει το χαρακτηρισμό “Pro” αλλά, πάνω από όλα, διότι αν μια εταιρεία κάνει περισσότερο κουμάντο στο Blu-ray ως format γενικότερα, αυτή είναι η Sony. Και να που δεν έκανε την κίνηση που έκανε επί PS3 για να στηρίξει το ίδιο της το οπτικό μέσο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά το PS4 Pro θα έχει πρόσβαση μόνο streamed 4K video, από υπηρεσίες όπως Netflix και YouTube, όχι όμως από την καλύτερη δυνατή πηγή ήχου και εικόνας που υφίσταται στην αγορά.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το Xbox One S έχει τέτοιο drive και δυνατότητα.
4K

Το PS4 Pro φέρνει ακριβώς τις βελτιώσεις που φημολογούνταν για το hardare. GPU με διπλάσια (και κάτι) ισχύ και τεχνολογία που προέρχεται από την αρχιτεκτονική Polaris της AMD και, κατά τη Sony, ενσωματώνει και κάποια στοιχεία από το μέλλον της εν λόγω αρχιτεκτονικής. Η CPU παραμένει ίδια, αλλά υπερχρονίζεται. Η εταιρεία δεν ανέφερε πόσο, αλλά η αγορά λέει εδώ και καιρό ότι πάμε από το 1,6GHz στα 2,1GHz. Αυτά συνοδεύεται από αυξημένο bandwidth μνήμης και…αυτά. Μέχρι εκεί έφτασε η Sony, κι αυτό για να εξηγήσει ότι φέρνει στο σαλόνι και στις κονσόλες το 4K gaming που προηγουμένως κανείς δεν πίστευε ότι είναι εφικτό στις κονσόλες. Βέβαια, λέγαμε ότι δεν είναι εφικτό σε τόσο μικρό σασί και με εύπεπτο κόστος, αλλά να που το PS4 Pro έχει ακριβώς το ίδιο σχέδιο με το PS4 Slim, αλλά έναν “όροφο” παραπάνω, ακριβώς επειδή κανείς δεν θέλει να πάρει φωτιά για να δει 4K και το hardware θέλει τις ανάσες του.

Με λίγα λόγια η Sony ήθελε να περάσει απλά το μήνυμα ότι το 4K gaming με λογικό κόστος φτάνει στα απανταχού σαλόνια στις 10 Νοεμβρίου.

Πάντως είδαμε δείγματα των ακόλουθων τίτλων να τρέχουν σε 4K αλλά και με βελτιώσεις στην ποιότητα των γραφικών:

- Marvel’s Spiderman
- For Honor
- Deus Ex Mankind Divided
- Rise Of The Tomb Raider
- Watch Dogs 2
- Killing Floor 2

Στο τελευταίο έγινε ειδική αναφορά με τη λογική ότι το PS4, ως πλατφόρμα, παραμένει εξαιρετικά φιλικό και επιτρέπει και σε πιο μικρές ομάδες να “ανεβούν” στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Βέβαια, λίγη σημασία έχει αυτό όταν αναφερόμαστε σε ομάδα που έχει εμπειρία σε ανάπτυξη για PC και ξέρει ότι το παιχνίδι της καλείται να τρέξει σε ένας θεός ξέρει πόσες διαφορετικές συνθέσεις hardware. Μία ακόμη δεν είναι ο ορισμός της καταστροφής.

Καλό είναι πάντως να καταστεί σαφές ότι η ανάλυση 4K δεν είναι κανόνας για το σύστημα και σίγουρα θα βλέπουμε τίτλους με διαφορετικές ρυθμίσεις και ανάλογες θυσίες.

Μετά την παρουσίαση η Crystal Dynamics εξήγησε ότι το Rise Of The Tomb Raider θα διαθέτει τρία modes/επίπεδα ρυθμίσεων. Στο ένα ο τίτλος θα τρέχει σε 4K. Σε ένα ακόμη η ανάλυση θα πέφτει σε 1080p και το frame rate θα κινείται μεταξύ 45fps και 60fps. Στο τρίτο η ανάλυση θα είναι 1080p, το ταβάνι στα 30fps, αλλά θα ενεργοποιείται ό,τι εφέ και ποιοτική βελτίωση χωράει, για την καλύτερη δυνατή οπτική απεικόνιση. Όλα αυτά στο PS4 Pro.

HDR
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν προσπαθείτε να βγάλετε άκρη για το τι προσφέρει το HDR σε ταινίες και games βλέποντας video στο web, χάνετε το χρόνο σας. Χωρίς HDR monitor μπροστά σας, απλά δεν γίνεται αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε. Αυτό είναι ένα δυστύχημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατασκευαστές τηλεοράσεων, Sony αλλά και Microsoft που προσπαθούν να εξηγήσουν κάτι που πολύ δύσκολα μπορούν να δείξουν εκτός καταστημάτων, χώρων επίδειξης ή χωρίς να έχει ήδη κάποιος στην κατοχή του 4K TV με σχετική υποστήριξη.

Το HDR είναι σημαντικότερη εξέλιξη για την εικόνα από την άνοδο της ανάλυσης, αφού φέρνει απαράμιλλη λεπτομέρεια σε δύσκολες σκηνές, πραγματικά εξαιρετική αντίθεση (όχι την κάλπικη που τόσα χρόνια υπόσχονταν στην τύχη οι HDTVs) και μπορεί να επηρεάσει το game και mission design. Ένα καλό παράδειγμα ήταν το demo του Days Gone, στο οποίο το σκοτάδι έφερνε ορατότητα φυσική για τα ανθρώπινα δεδομένα και τη δυνατότητα του ματιού να προσαρμόζεται, ενώ η χρήση μολότοφ έφερνε μονομιάς τα πάνω κάτω. Ένας τίτλος stealth κομμένος και ραμμένος για να παίζει με HDR μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί κάτι που θα ήταν όντως αδύνατο, ως εμπειρία και design, προηγουμένως.



Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι την επίδειξη του HDR τη βλέπαμε σε 4K Bravia, όχι στο πανί όπου γινόταν η παρουσίαση. Προφανώς και η Sony δεν είναι χαζή να θέλει να κάνει επίδειξη σε μικρότερη οθόνη χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πρέπει να κάνετε κόπο να δείτε επίδειξη της προκοπής σε UHD BD, Xbox One S, PS4 Pro, έστω με συγκεκριμένες σειρές από το Netflix, για να εκτιμήσετε το σοκ που ακούει στο όνομα HDR.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση ότι θα προστεθεί υποστήριξη HDR σε κάθε PS4 με software update που θα εμφανιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό (ίσως;) σημαίνει ότι η Sony έκανε ενδιαφέρουσα επιλογή όταν αποφάσιζε ποιο HDMI controller chip θα κατέληξε στο PS4 το 2013. Είναι μυστήριο από την άποψη ότι το HDR προστέθηκε στο HDMI 2.0a.

Το HDR δεν επιβαρύνει ουσιωδώς το σύστημα, αφού αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται, όχι τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται, τα όποια εικονιζόμενα.

Η επίδειξη έγινε με τους ακόλουθους τίτλους:

- Days Gone
- Uncharted 4: A Thief’s End
- Infamous: First Light
HDTV
Η Sony ξέρει ότι δεν έχουν όλοι (ακόμη) 4K TV ή και αυτοί που έχουν δεν είναι δεδομένο πως έχουν μοντέλο με υποστήριξη HDR της προκοπής ή σε οιοδήποτε επίπεδο. Οπότε αφιέρωσε χρόνο για να δείξει πως και σε HDTV ακόμη έχει νόημα ένα PS4 Pro. Με patches σε παλαιότερους τίτλους και με απλή πρόνοια σε νέους, το PS4 Pro μπορεί να προβάλλει βελτιωμένα γραφικά, να αξιοποιήσει το HDR, ακόμη και σε ένα κλάσμα της ανάλυσης 4K.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πειθώ. Με την ίδια λογική που στο PC διαλέγει κάποιος να μείνει σε χαμηλότερη ανάλυση για να “τερματίσει” όλες τις ποιοτικές ρυθμίσεις χωρίς να χαλάσει το frame rate, έτσι μπορεί να γίνει και στο PS4 Pro. Περισσότεροι χαρακτήρες επί της οθόνης, καλύτερο και αποτελεσματικότερο anti-aliasing και άλλα μπορούν να είναι εμφανή σε HDTV με τη βοήθεια του PS4 Pro. Δεν πρόκειται να πάει χαμένη η αγορά δηλαδή, ακόμη και αν η καλή τηλεόραση είναι μελλοντικό πλάνο για τον καταναλωτή.

PS VR
Θυμάστε το επιπλέον κουτί που θέλει το PS VR, τα τεχνάσματα με τα frames και διάφορα άλλα για να επιτευχθεί καλή εμπειρία και να αποφευχθεί η ναυτία; Αυτά συνδέονται πρωτίστως με το (πραγματικό) frame rate, και καλύτερο frame rate είναι που υπόσχεται, αυτονόητα, το PS4 Pro όσον αφορά στα του PS VR. Και βελτιωμένα γραφικά φυσικά. Εικάζουμε ότι, στην πράξη, το PS VR “θέλει” PS4 Pro για να απολέσει κάποιες από τις φαινομενικές αδυναμίες του. Όλα θα φανούν σύντομα βέβαια.

Bonus Topic: “Forward Compatibility”
Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποίησε η Sony για να κωδικοποιήσει τη δυνατότητα των developers να αξιοποιούν μέρος της πλεονάζουσας ισχύος που προσφέρει το PS4 Pro για τίτλους που αναπτύχθηκαν για να τρέχουν σωστά (και) για το το “κανονικό” PS4. Φυσικά το upscaling είναι αυτονόητη, αλλά από εκεί και πέρα οι developers μπορούν να κάνουν επιπλέον βήματα.



Τα Call Of Duty: Infinite Warfare, το remaster του Call Of Duty: Modern Warfare, το Battlefield 1 αλλά και το FIFA 17 προβλήθηκαν ως τίτλοι που θα μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω από την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας τους. Ανάλογα ήταν η υπόσχεση και για το Mass Effect Andromeda, αλλά εφόσον γίνεται λόγος για τίτλο του 2017, κάτι τέτοιο δεν είναι έκπληξη προφανώς (αν και για την BioWare μιλάμε στην προκειμένη).

Check
Το PS4 Pro δεν σχεδιάστηκε για να είναι η καλύτερη (τεχνικά) κονσόλα της αγοράς, παρά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Σχεδιάστηκε για να είναι το πρώτο όμως που φέρνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ακόμη υψηλότερη ανάλυση στο console gaming και ακριβώς σε αυτό στάθηκε. Είναι κίνηση τακτικής όπως όλα σχεδόν σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το PS4 Pro είναι ό,τι και το Xbox 360, που ήρθε όσο πριν τον ανταγωνισμό μπορούσε για να κερδίσει όσες συνειδήσεις γινόταν πριν ξεκινήσει η πραγματική “μάχη”.

Η Sony μπορεί να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο γιατί ως gaming platform, το PS4, ασχέτως έκδοσης, παραμένει με σημαντικά μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση άρα και πιο δελεαστική αγορά στόχος. Για αυτό και έχει λιγότερο ανάγκη να διαθέτει το “ισχυρότερο” σύστημα και λιγότερα πράγματα να αποδείξει. Εννοείται ότι η Microsoft πρέπει να προσπαθήσει, συγκριτικά, περισσότερο, για να φέρει τα πάνω-κάτω σε βάθος χρόνου και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ακόμη και η παράλειψη ενός UHD BD-ROM drive μπορεί να δικαιολογηθεί κάπως, αφού τα οπτικά μέσα δεν είναι η εμπορική δύναμη που ξέραμε κάποτε, και περιορίζονται, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, σε σινεφίλ. Από την άλλη βέβαια, θα έφερναν μεγαλύτερη χωρητικότητα άρα και άπλα για games. Πιστεύουμε όμως ότι ήταν, πάνω από όλα, θέμα χρόνου και κόστους.



Πάντως η Sony δεν άφησε ούτε σπιθαμή χώρου για συζητήσεις περί τίτλων αποκλειστικών στο PS4 Neo, τουλάχιστον για την ώρα (θα γίνει και αυτό αλλά είναι νωρίς ακόμη). Είναι σταθερή στο μήνυμά της πως ένας τίτλος PS4 είναι τίτλος PS4 και θα τρέξει, ο κόσμος να χαλάσει, σε όποια συσκευή γράφει πάνω “PS4”.

Άλλωστε είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για το console gaming, όπου οι πλατφόρμες λέγονται PlayStation και Xbox και όλα τα άλλα απλά εξελίσσονται και προοδεύουν. Το κοινό δεν αντιδρά με τον καλύτερο τρόπο όταν σπάνε παραδόσεις, ακόμη και αν το νέο έχει προφανή πλεονεκτήματα κάποιες φορές. Η Sony τηρεί φρόνιμη στάση, δεν περιμένει πολλά χρήματα παραπάνω από τον καταναλωτή, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, αλλά κάνει ουσιώδες άλμα. Τεχνικά μιλώντας, το PS4 Pro είναι το Wii U της Sony. Με μεγαλύτερο εκτόπισμα, μεγαλύτερη βιβλιοθήκη, καλύτερη υποστήριξη και εμπορική εξασφάλιση όμως.

Αυτό που θέλουμε να δούμε από τη Sony πάντως (και από την Microsoft όταν έρθει η ώρα) όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρη επικοινωνία. Μπορεί οι κονσόλες να έχουν τα ίδια σπλάχνα με το PC πλέον αλλά είναι αυτό που είναι χάρη στην ευκολία που προσφέρουν υποτίθεται. Όταν φτάνει ένας τίτλος στο ράφι, όταν φορτώνεται κάποιο game page στο PlayStation Store, ο καταναλωτής πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάζει άκρη για το τι μπορεί να περιμένει από το ισχυρότερο μοντέλο, αν όχι και από το απλό. Αν στο Rise Of The Tomb Raider υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές με άλλες προτεραιότητες, δεν γίνεται να πηγαίνει ψάχνοντας ο παίκτης για να βγάλει άκρη. Θα χαθεί το νόημα έτσι.

Και εδώ ελλοχεύει βεβαίως και ένας καταφανής κίνδυνος. Να γυρίσουν μπούμερανγκ οι ισχυρισμοί για 4K gaming, όπως γύρισαν κάποτε και επί PS3 μετά από υποσχέσεις για 1080p δεξιά κι αριστερά. Βέβαια και η Microsoft έχει πει ότι η υψηλότερη ανάλυση δεν θα επιβάλλεται στο Project Scorpio, οπότε η Sony δεν θα είναι μόνη, ό,τι και αν πάει στραβά. Αλλά αυτά τα θέματα είναι εκείνα που κινδυνεύουν να αλλοιώσουν περισσότερο την έννοια “κονσόλα”. Ούτε οι βελτιώσεις στο hardware, ούτε η κοινή αρχιτεκτονική, ούτε τίποτα άλλο.

Βέβαια όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σε άλλες συζητήσεις, εν ευθέτω χρόνο. Για την ώρα το μόνο που μας νοιάζει είναι να βάλουμε το Uncharted 4 στο PS4 Pro. Γιατί έτσι.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
23 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Enwsitis21
    • Καλημέρες!!!
      Κατά την άποψη μου δεν έγινε και τίποτα και εξηγώ, ήμουν από τους λίγους που θεωρούσε φυσιολογικό γιατί αυτή η γενιά κονσόλων δεν πήγε απευθείας στο 4κ:
      1. Οι περισσότεροι δεν είχαν 4κ τηλεοράσεις στην αρχή της γενιάς αυτής.
      2. Το κόστος αν υποστήριζαν οι κονσόλες 4κ από την αρχή της γενιάς πιο θα ήταν;
      Έτσι προέκυψαν οι αναβαθμισμένες κονσόλες. Για να πω την αλήθεια με ξενίζει λίγο ότι μέσα σε 11 μήνες από τότε που πήρα την κονσόλα μου βγήκε από την ίδια εταιρεία μια άλλη κονσόλα πιο δυνατή (και λόγο της συνήθειας ότι αγόραζα μια κονσόλα συνήθως μετά τα πρώτα δύο χρόνια κυκλοφορίας της και θεωρούσα ότι θα είχα ότι καλύτερο σε κονσόλα για τα επόμενα 4-5 χρονια).
      Επίσης θεωρώ πλέον ότι θα αλλάξω και τις συνήθειες μου σαν καταναλωτής δηλαδή αν τον επόμενο χρόνο αγοράσω 4Κ τηλεόραση και θέλω να πάρω καινούργια κονσόλα με βλέπω για Xbox Scorpio (αναμένω ανακοινώσεις για ΝΧ).
      Αν δεν έχεις 4Κ τηλεόραση και έχεις PS4 δεν πρέπει να σε απασχολεί το Pro.
      Έξυπνο και το όνομα του, PRO και όχι ΝΕΟ καθώς και καλα το Pro είναι για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω και δεν κάτι νέο που θα αντικαταστήσει το παλιό.
      Για να είμαι ειλικρινής αν θα έκανα αγορά PS4 σήμερα μάλλον με έβλεπα για Pro μεριά και ας μην έχω 4k τηλεόραση ο λόγος είναι η τιμή 100 € περισσότερα δεν είναι πολλά λεφτά, με αυτή την τιμολόγηση είναι φανερό ότι η Sony θέλει να σπρώξει περισσότερο το Pro(και είναι λογικό).
      Κάτι μου λέει αν δεν πάει καλά το όλο εγχείρημα βλέπω το απλό PS4 να πηγαίνει σύντομα στα 250 € και εκεί θα γίνει party.

    • mysterious
    • Πανέμορφο...σαν έργο τέχνης είναι.Μπράβο Μάνο για την αναλυτικότατη παρουσίαση και τη μάχη με το χρόνο που έδωσες αλλά και γενικά για την όλη κάλυψη που είχατε.Πέρα από αυτό δυστυχώς ή ευτυχώς η εποχή των κονσολών τελειώνει και επίσημα όπως τη ξέραμε...σίγουρα οι εποχές και οι καταστάσεις αλλάζουν και δε μπορούμε να είμαστε για πάντα προσκολλημένοι σε αυτές.Το να βγαίνει όμως μια αρκετά καλύτερη κονσόλα μέσα στην ίδια γενιά μου φαίνεται κάπως.

      Ναι τα παιχνίδια θα παίζουν σε όλα τα ps4 και θα υπάρχει η διαθέσιμη επιλογή για καλύτερες επιδόσεις και φυσικά γραφικά αλλά καταλαβαίνω και τον κόσμο που αντιτίθεται σε αυτό με τη λογική πως όταν αγόραζε κονσόλα ήξερε πως μέχρι να βγει η επόμενη θα έχει ότι καλύτερο στην εκάστοτε γενιά κι αυτή η αίσθηση χάνεται...όπως χάνεται και το πλεονέκτημα της υπομονής να πέσει η τιμή της όταν μπαίνει ο πειρασμός να αγοράσεις το καινούριο,καλύτερο μοντέλο.

      Πλέον θα υπάρχει ένας ατελείωτος αγώνας δρόμου ποιος θα βγάλει ποιο γρήγορα τη νέα κονσόλα,ποιος θα βγάλει την πιο ισχυρή και ο κόσμος θα είναι μονίμως σε μια κατάσταση απορίας σε ποια αγορά αξίζει να προχωρήσει.Για αυτές τι καταστάσεις είναι το pc,δεν χρειάζεται να γίνονται κι εδώ τα ίδια.Προσωπικά όλο αυτό το πανηγυράκι επιδόσεων και εντυπωσιασμού με αφήνει παντελώς αδιάφορο.Όταν βλέπεις αποτελέσματα όπως το Uncharted 4 προσπαθείς να καταλάβεις γιατί να πρέπει να βγουν νέες κονσόλες τόσο σύντομα..σίγουρα δε μπορεί ένα τέτοιο παιχνίδι να αποτελεί τον κανόνα ποιότητας και υπεροχής αλλά γιατί να αποτελεί και την εξαίρεση;ας μικρύνουν τον κύκλο ζωής των κονσολών αν χρειαστεί γιατί όλο αυτό νομίζω περισσότερο σύγχυση,εκνευρισμό και απορίες δημιουργεί παρά ενθουσιασμό.

      Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι η τιμή του pro που είναι άκρως θελκτική για αυτούς που δεν έχουν ps4 και καθιστά μονόδρομο την αγορά του.Για αυτούς που έχουν ήδη την κονσόλα δε νομίζω ότι αξίζει να αγοράσουν τη νεότερη έκδοση.Περισσότερο νόημα θα υπήρχε να πάρουν το xbox one ή να περιμένουν το scorpio για να χαρούν και τα αποκλειστικά της Microsoft έχοντας και την ευχαρίστηση ότι στα multiplatform θα έχουν ένα πολύ μηχάνημα(scorpio).

    • lak100
    • εγω παλι μπερδευτηκα περισσοτερο με την παρουσιαση. Εχω το PS4 απο την αρχη της κυκλοφοριας του και φυσικα 1080p τv δεν σκοπευω να αλλαξω τηλεοραση μεχρι την ελευση του scorpio. Θα πρεπει να πει ξεκαθαρα η sony τι θα κερδισω εγω απο το pro σαν στανταρτ οχι να μου λεει οτι ειναι στο χερι του developer. Eιμαι απο αυτους που θα αγοραζαν την κονσολα μονο και μον για ενα καλυτερο fifa

    • warlock
    • Εμένα το μόνο που με φοβίζει είναι να μην βγάλει και άλλη κονσόλα του χρόνου και μας το πει τελευταία στιγμή στην Ε3 2017, τότε θα θέλουν πολύ κράξιμο και θεωρώ πολύ τίμιο που η Microsoft ξεκαθάρισε τη θέση της! Καλό θα ήταν να μας πουν ποτέ θα βγει και η επόμενη, εκτός και αν την βγάλουν τέλος 2018.

    • periklis
    • το ζήτημα ειναι να ασχοληθουν οι εταιρίες και να φτιάξουν καλύτερα παιχνιδια...γιατι τα καλα παιχνιδια αυτης της γεννιάς κονσολών ειναι μετρημένα στα δάκτυλα!
      Τα πρώτα playstation 1 & 2 ειχαν επιτυχία γιατι τα παιχνιδια εκεινη την εποχη ηταν πιο εξυπνα, πιο ενδιαφέρον, πιο εντυωπωσιακά και ας μην ειχαν τα γραφικά που εχουν σημερα πολλα παιχνιδια.
      Στερούνται απο νέες καλές ιδέες και φαντασία. Πλοκη και σενάριο....ολα επαναλαμβανόμενα και βαρετά!

      Θα μου πεις τι σχέση εχουν αυτα που λες ρε περίκλα οταν μιλαμε για τη νέα εκδοση ps4 ?
      Εχουν γιατι ειτε ps4 original ειτε ps4 Pro ειτε slim, εγω αυτο που με καιει ειναι να δινει κανεις τα λεφτά του και να ευχαριστιέται παιχνιδι! Δυστυχως τα τελευταια χρόνια πιέζουμε τους εαυτους μας για να πουμε οτι ευχαριστιόμαστε παιχνιδι οσο πραγματικα θα επρεπε.

      Στα του αρθρου παντως....Μάνο πολύ αναλυση και δυνατες πληροφορίες....μου αρεσε το αρθρο σου φιλε!

    • PORTAL
    • Ενώ είναι πολύ όμορφο το Ps4 Pro και η τιμή είναι σε λογικά επίπεδα δεν μπορεί κάποιος να μη δει ότι πρόκειται για βιαστική κίνηση.

      Έχει κανείς 4k tv; Οχι.
      Έχει σταματήσει να πουλάει το Ps4; Oχι
      Ο ανταγωνιστής σου βγάζει φέτος καινούργιο μηχάνημα; Οχι
      Έχουν τερματίσει το game design σε αυτή τη γενιά και το μόνο που τους λείπει είναι περισσότερη δύναμη; Εδώ γελάνε
      Το Ps4 Pro παίζει native 4k και έχει 4k Blu-Ray Drive; Οχι
      Χθες η παρουσίαση είχε ένα περίεργο κλίμα του τύπου "τι είναι αυτό και γιατί το χρειάζομαι;" Ναι
      Θα είναι οι 40 εκ. κάτοχοι του παλιού Ps4 παιδιά κατώτερου Θεού; 'Οποιος έπαιξε την beta του Battlefield 1 ξέρει ήδη την απάντηση

      Γιατί λοιπόν τόση βιασύνη;

    • yaponvezos
    • Μιας και βλέπω πώς όλοι στέκεστε στο ότι δεν έχει νόημα η όλη υπόθεση από τη στιγμή που δεν είναι διαδεδομένες οι 4K TVs, θυμίζω ότι:

      α) Η διαφορά στα γραφικά δεν χρειάζεται 4K TV για να φανεί
      β) Το 2005 η διάδοση των HDTV ήταν ακόμη μικρότερη.

      @warlock

      Αποκλείεται να βγάλουν κι άλλη κονσόλα του χρόνου.

      @mysterious

      Πάντα δεν ήταν αγώνας δρόμου; Το timing αλλάζει μόνο ενώ η πλατφόρμα μένει πλέον σταθερή και ωφελούνται developers, gamers και λοιποί από τη σταθερότητα αυτή.

    • evergrey
    • Υπεροχο αρθρο!Respect!
      Μην με παρετε με τις πετρες,αλλα εγω που ειμαι κολλημενος με τον ηχο,το PS Pro εχει οπτικη εξοδο ηχου;

    • yaponvezos
    • @evergrey

      Φαίνεται πως όχι. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, το HDMI δίνει καλύτερο ήχο από οπτική εδώ και χρόνια. Αλλά φαντάζομαι ότι ρωτάς για οπτική λόγω του setup που έχεις.

    • diver_gr
    • Το αστείο με το 4Κ και τη τρέλα που έχει πιάσει ξαφνικά όλο το κόσμο, τη ζημιά που τους έκανε η Sony βγάζωντας 4Κ PS οδηγώντας πολλούς Gamers να τη κράζουν για το ''κακό '' που τους έκανε επειδή πέρσι αγόρασαν PS4 και καλά τη πατήσαν......

      Διαβάζεις μετά σε σχετικά περιοδικά του χώρου ότι η 4Κ Τηλεοράσεις φέτος το καλοκαίρι πιάσανε τα 2.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως και από αυτές ούτε το 5% δεν είναι HDR σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο κράζουν όλοι αυτοί? η απάντηση εύκολη, κράζουμε για να κράξουμε χωρίς λόγο και ουσία, απλώς έτσι γιατί είναι στη φύση μας.

    • yaponvezos
    • @diver_gr

      Γενικά ένα από τα αιώνια παράλογα είναι η πεποίθηση ότι μια εταιρεία θα κάτσει και θα υπολογίσει πότε θα βγάλει νέο προϊόν ανάλογα με το πότε αγοράστηκε το τελευταίο κομμάτι του προηγούμενου μοντέλου. Ο χρόνος κυλά από το λανσάρισμα. Όσο καθυστερεί κάποιος να αγοράσει, τόσο χάνει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται όταν έρχεται η αλλαγή. Γιατί ξέρει ότι η αλλαγή είναι πάντα θέμα χρόνου.

      Αν η ίδια γκρίνια γενικευόταν, θα γινόταν χαλασμός κάθε φορά που βγαίνουν νέες κάρτες γραφικών, νέοι επεξεργαστές, νέα τηλέφωνα, νέα αυτοκίνητα, νέοι φούρνοι μικροκυμάτων, με το σκεπτικό "μα εγώ αγόρασα προχθές".

      Εντάξει. Κατανοητό το πρόβλημα, κατανοητό το ξενέρωμα, αλλά η έρευνα αγοράς πριν την επιλογή ενός προϊόντος είναι υποχρέωση του καταναλωτή. Ακόμη και αν δεν αγοράζει νωρίς λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν γίνεται να περιμένει ότι θα μείνει όλη η αγορά πίσω με βάση αυτό.

    • diver_gr
    • Και μια που το θυμήθηκα βλέπεις όλους αυτούς που κράζουν και φωνάζουν με παράπονο για 4Κ και στη σύνθεση τους έχουνε βαριά μια 4Κ τις πλάκας (ναι ξέρετε πως λέω την αλήθεια) και ακόμα ποιο αστείο το γεγονός ότι έχουν από κάτω ένα Home Cinema των 300-500 ευρώ όταν ο ήχος είναι πολύ σημαντικότερος για το Immersion ενός παιχνιδιού από τη διαφορά μεταξύ 1080p και 4Κ.

      Ο ήχος, το μπάσο, η μελωδία και οι συχνότητες που αποκρίνονται τα καλά ηχεία δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και αλληλεπίδραση από ότι η ανάλυση είτε αυτό είναι παιχνίδι είτε ταινία. Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία, όποιος δεν έχει παίξει η ακούσει ένα σωστό ηχόσυστημα δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να αντιληφθεί και να κατανοήσει αυτά που γράφω.

      Το βλέπω και σε συνάδελφους στη δουλειά, με ρωτάει ο άλλος γιατί έδωσα τόσα λεφτά για τα ηχεία μου, τζάμπα λεφτά και σιγά τη διαφορά με το επιχείρημα ότι και τα δικά του παίζουν δυνατά... έτσι είναι οι περισσότερη νομίζετε ότι επειδή έχετε ένα ηχείο της πλάκας που παίζει δυνατά ακούτε ήχο αλλά δεν είναι έτσι. Έρχονται μετά από το σπίτι ακούνε και φεύγουν με το σαγόνι στο πάτωμα. Ο σωστός ήχος λοιπόν όχι μόνο ρίχνει σαγόνι στο πάτωμα αλλά σε χαζεύει κιόλας κάτι το οποίο δεν συμβαίνει από τη μεταπήδηση 1080p σε 4Κ.

      Αν θέλετε λοιπόν να πλουτίσετε την εμπειρία σας και την απόλαυση από τα games επενδύστε πρώτα σε ένα αξιόλογο υχοσύστημα παρά σε μια φθηνή λύση 4Κ, θα σας ανταμείψει πολύ περισσότερο.

    • yaponvezos
    • Μη μου το θυμίζεις για τον ήχο, μη, μη, μη. Έχουμε τόσα χρόνια ασυμπίεστο πολυκάναλο ήχο και δεν συγκινείται ποτέ κανείς αρκετά για να τον αξιοποιήσει στο χώρο του.

    • Scott_Pilgrim
    • Συγχαρητήρια για τη παρουσίαση Μάνο.

      Εγώ έμεινα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της έκθεσης. Στην ουσία δεν υπάρχει λόγος αλλαγής αλλά ούτε και ζήλιας από πλευράς early adopters και από την άλλη δεν μου έδωσε την ιδέα πως μιλάμε για σημαντική διαφορά. Θα μπορούσε να μην υπήρχε καν αυτή η αναβάθμιση και από τις δύο πλευρές, αλλά λεφτά. Τουλάχιστον δεν θα έχει την διαφορά του Scorpio, οπότε πραγματικό next gen hardware θα δούμε από την Sony λογικά με το PS5.

      Πάντως να πω την αλήθεια μου, ενώ δεν είμαι graphic whore και γενικώς δεν με έχει κατακλύσει το μικρόβιο που έχει κατακλύσει τους περισσότερους για fps και αναλύσεις, όταν είδα το FFXV με καλύτερη φωτεινότητα στο Playstation 4 Pro, με πείραξε λίγο. Θα μου πεις λογικό, απλά μετά από τόσα χρόνια περίμενα να είναι στη κονσόλα που θα το παίξω, όσο πιο γυαλισμένο μπορεί να γίνει. Anyways.

    • PORTAL
    • ..Βεβαια υπαρχει και το ενδεχομενο η βιασυνη της Sony να οφειλεται σε κατι πιο πονηρο. Ειμαστε στο κατωφλι των 4k τηλεορασεων και μαντεψτε ποια εταιρια φτιαχνει τηλεορασεις..και δεν τα παει και καλα τα τελευταια χρονια..και μπορει να κανει bundle 4Κ τηλεορασεις με 4Κ κονσολες..

      Αλλα δεν θα μπορουσα να πιστεψω ενα τοσο δαιμονικο σχεδιο στο οποιο μονο τους gamers δεν σκεφτηκανε. Δεν θα το εκανε αυτο η Sony. Ε; Ε..Θα το εκανε; Μια χαρα θα το εκανε. Ρε λες γι'αυτο να τους επιασε κολοπιλαδα με το 4K;

    • Scott_Pilgrim
    • @PORTAL πέρα των οικονομικών συμφερόντων τους, πιστεύω βιάστηκαν μπας και μεγαλώσουν και άλλο το χάσμα με το Xbox brand και κυρίως με το scorpio.

    • yaponvezos
    • @Portal

      Αν είχε UHD BD drive το σύστημα, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα και αυτή. Αλλά έτσι δεν βγαίνει. Επιπλέον, κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να κάνει τέτοια επένδυση, να σχεδιάσει νέο σύστημα που θα κρατήσει στην αγορά περισσότερα χρόνια από όσο οποιοδήποτε μοντέλο τηλεόρασης, με το σκεπτικό ότι μια φορά το χρόνο μπορεί να κάνει και bundle.

      Δεν χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας. Δηλαδή η Nintendo που αλλάζει κάθε τόσο γιατί το κάνει; Διότι βλέπει το ρυθμό ανάπτυξης του τζίρου και όταν φτάσει σε σημείο καμπής θέλει να έχει κάτι που να οδηγεί σε boost. Με το PS4 Pro στην τιμή αυτή, θα ανέβει η μέση τιμή πώλησης PS4. Και αυτό φτιάχνει τον τζίρο.

    • babis_1984
    • Εξαιρετικο αρθρο ρε συ Μανο,αναλυτικοτατο και λεπτομερεις.Πολλα μπραβο.

      Επι της ουσιας.Αν εχεις HDTV 1080P και αγορασεις το PS4 PRO,τα παιχνιδια θα εχουν καλύτερα textures,framerate,υφες κ.τ.λ.απ το απλο PS4.

      Mε λιγα λογια, αξιζει περισσοτερο η αγορα του PS4 PRO αν εχεις 4Κ ΤV(το οποιο δεν σημαινει και ταυτοχρονα 4κ native)και αν υποστηριζει και το HDR ακομα καλυτερα.Αν και διαβαζω περι HDR, οτι διαφερει απο τηλεοραση,σε τηλεοραση.Τελος παντων.

      Καλη τιμη,σχεδιασμος ενταξει το ξεπερνας,αλλα αυτο που ηθελα πραγματικα ητανε μια βελτιωση στο dualshock 4.

    • yaponvezos
    • @babis_1984

      Και το ένα και το άλλο σενάριο πάντως είναι θέμα επιλογής του developer. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει.

    • abaddon77
    • Δύο κατά τη γνώμη μου θα είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της νέας κονσόλας της Sony. Το ότι στην ουσία θα παίζει για έναν χρόνο χωρίς αντίπαλο στην αγορά μαζεύοντας όλους τους devs πάνω της και φυσικά η killer τιμή. Η έλλειψη 4K player μάλλον είναι δοκιμαστική, είναι ευκαιρία να δει τι ανταπόκριση θα έχει, χωρίς μεγάλες απώλειες. Αν πιάσει καλώς, αν όχι θα το συμπεριλάβει σίγουρα στην επόμενη κονσόλα της. Και κατάφερε να έχει ευχαριστημένους και τους ήδη κατόχους PS4 οι οποίοι δεν νιώθουν ριγμένοι μια και η καινούρια δεν είναι έτη φωτός καλύτερη και τους νέους αγοραστές που μπορούν να αποκτήσουν με τα ίδια λεφτά που θα έδιναν για το απλό PS4, ένα αρκετά καλύτερο.

*