Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Είναι πλέον το DriveClub το παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι;

*
Πάνε γύρω στα τρία χρόνια από τότε που το DriveClub έκανε την εμφάνισή του στην πρώτη παρουσίαση του PlayStation 4. Ήταν ένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια που δημοσιοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα με σκοπό να πάρουμε πρώτη γεύση από τη δύναμη του ολοκαίνουριου μηχανήματος επόμενης γενιάς, της μαμάς Sony. Γρήγορα supercars, πανέμορφα τοπία, ρεαλιστικός ήχος και γραφικά με σημασία στη λεπτομέρεια (textures με flakes βαφής και rainbow effect headlights κανείς;) συνέθεταν την πρώτη εικόνα που είχαμε για το DriveClub,ενώ οι πρώτες δηλώσεις για team based competitive multiplayer και οργάνωση των αγώνων μέσω app, με επιλογή ώρας και συνθηκών, σχημάτιζαν πολύ ενδιαφέρουσα και φρέσκια εικόνα για έναν από τους (launch) τίτλους του PS4.



Την ανακοίνωση δε ακολούθησαν περαιτέρω υποσχέσεις για dynamic weather effects system, split screen multiplayer και άλλα που μεγάλωναν ακόμη περισσότερο τον ενθουσιασμό για το δημιούργημα της Evolution. Επιτέλους η Sony θα είχε το δικό της Forza Horizon ή, ακόμη καλύτερα, το δικό της Project Gotham Racing. Επτά μήνες μετά και έναν μήνα πριν την κυκλοφορία της πολυπόθητης μαύρης ''καλλονής'' ανακοινώνεται η πρώτη (από τις πολλές) αναβολή του φιλόδοξου racer. Μπορεί να έχανε το launch αλλά μπροστά στην ποιότητα, τι είναι τρεις μήνες; Δυστυχώς αυτό δεν ήταν γραφτό και η κυκλοφορία αναβάλλεται και πάλι, αυτήν την φορά με ανοιχτή ημερομηνία (πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι) με σκοπό την εφαρμογή νέας μηχανής φωτισμού. Μετά από μεγάλη απουσία από την επικαιρότητα και έντονες φήμες για πιθανή ακύρωση, έρχονται οι όχι και τόσο ενθαρρυντικές δηλώσεις, από τον director του τίτλου, ότι το παιχνίδι έχει επιστρέψει εκ νέου στο σχεδιασμό (back to drawing board) διότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στο dynamic home menu. Επιπλέον γνωστοποιείται και η απομάκρυνση του Col Rodgers από το studio. Όλα όμως τελειώνουν με την ανακοίνωση για κυκλοφορία του τίτλου τον Οκτώβριο του 2014 όπου και ήρθαμε σε επαφή μαζί του και καταγράψαμε τις όχι και τόσο καλές εντυπώσεις μας εδώ. Δυστυχώς το παιχνίδι είχε πολλά προβλήματα με κυριότερο την έλλειψη online multiplayer. Ναι. Κι όμως. Το Driveclub, από την πρώτη μέρα κιόλας, είχε τεράστιο πρόβλημα στους servers του που το καθιστούσαν…offline racer αφού ήταν αδυνατό να παίξει κάποιος multiplayer. Κακό το οποίο δε συνεχίστηκε για πολύ μεγάλο διάστημα. Και να ήταν μόνο αυτό…



Πολλά ακόμα προβλήματα που αλλοίωναν την εικόνα του παιχνιδιού έκαναν την εμφάνισή τους όπως ήταν το κακό penalty system στην οδήγηση εκτός πίστας αλλά και στα collisions, που είχε σαν αποτέλεσμα την κλασική τακτική “χτυπάω τα άλλα αυτοκίνητα για να πάρω τη στροφή” ή “κόβω από το γρασίδι”. Ακόμη το AI το οποίο, αν και σε γενικές γραμμές αρκετά σύγχρονο, μαστιζόταν από άδικο slipstream των αντιπάλων που είχε σαν αποτέλεσμα, κάθε φορά που καταφέρναμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη πρώτη θέση, ο δεύτερος να μας προσπερνά σαν σίφουνας, αψηφώντας τους νόμους της φυσικής. Επίσης τεράστια απουσία ήταν και αυτή των private lobbies. Ακόμη δηλαδή και να υπήρχε τρόπος να δουλέψουν οι servers δεν θα μπορούσαμε να ''στήσουμε'' έναν αγώνα με τους φίλους μας και μόνο, με custom επιλογές, παρά μόνο να επιλέξουμε ένα από τα ήδη υπάρχοντα ''έτοιμα'' events. Ένα ακόμη στοιχείο που έλειπε ήταν και το πολυδιαφημισμένο weather system, το οποίο, αν και, σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα έφτανε λίγο μετά την κυκλοφορία, περιόριζε ακόμη περισσότερο το ήδη φτωχό content του παιχνιδιού. Επιπλέον η έλλειψη ενός παραδοσιακού career mode έκανε τον τίτλο βαρετό αφού αντί αυτού πήραμε ένα tour που δεν είναι τίποτα άλλο από μία σειρά έτοιμων events (δηλαδή αγώνων), αφαιρώντας έτσι οποιαδήποτε αίσθηση ολοκλήρωσης, εξέλιξης και επέκτασης. Αυτά και άλλα μικρότερης σημασίας ήταν τα αρχικά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε με το “vanilla” DriveClub.



Κανένα νόημα δεν θα είχε το παρόν κείμενο, βέβαια, αν το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν τύγχανε κάποιας υποστήριξης. Και τι υποστήριξη! Το DriveClub υποστηρίζεται ενεργά από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, εδώ και δεκάδες μήνες, με updates, DLC, hot fixes και πολύ δωρεάν περιεχόμενο όπως νέες πίστες, αυτοκίνητα, modes κ.λπ. Το θέμα είναι τι ακριβώς άλλαξε και αν κατάφερε το DriveClub να γίνει το παιχνίδι που όφειλε να είναι όταν κυκλοφόρησε. Καταρχήν να πούμε ένα μπράβο στην Sony η οποία, για όποιο λόγο και να συνέβη αυτό, υποστήριξε ένα project ακόμη και μετά από το αποτυχημένο του launch. Πιο συγκεκριμένα από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του παιχνιδιού ανακοινώθηκε πως αυτό θα ανανεώνεται σε μηνιαία βάση με επί πληρωμή αλλά και δωρεάν περιεχόμενο. Και ακόμη και σήμερα, μετά από το τέλος του season pass, το παιχνίδι συνεχίζει και υποστηρίζεται.
Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα προβλήματα που διορθώθηκαν μετά από τόσο καιρό. Ξεκινάμε με το σημαντικότερο πρόβλημα του τίτλου, δηλαδή η απουσία του online κομματιού, το οποίο υφίσταται πλέον. Οι servers αναβαθμίστηκαν σταδιακά και, αν και όχι εν μία νυκτί, ο καθένας μπορεί να παίξει multiplayer απροβλημάτιστα εδώ και αρκετό καιρό. Μαζί με αυτό να αναφέρουμε και το πρόβλημα με τα private lobbies, που λύθηκε και αυτό και πλέον μπορεί ο οποιοσδήποτε να στήσει και να παίξει έναν αγώνα με τους φίλους του αν και αυτό έγινε αρκετά πρόσφατα. Ακόμη τα προβλήματα στην AI διορθώθηκαν και πλέον μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το DriveClub έχει από τα καλύτερα ΑΙ που, αν και κάπως παραπάνω επιθετικό για τα γούστα μας, σίγουρα παραμένει από τις πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές τεχνητές νοημοσύνες σε racing games. Επίσης το weather system έκανε την εμφάνισή του και αυτό μετά από δύο μήνες και σίγουρα άξιζε την αναμονή αφού έφερε τα πιο αληθοφανή, στα επίπεδα φωτορεαλισμού, καιρικά φαινόμενα που έχουν υπάρξει ποτέ σε video game. Βροχή και χιόνι με ρεαλιστική φυσική, σταγονίδια και εναλλαγή σε πραγματικό χρόνο που ανεβάζουν την γραφική ποιότητα του τίτλου αλλά και το gameplay του πολλά επίπεδα και τον κάνουν όντως να ξεχωρίζει.



Σε γενικές γραμμές λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα προβλήματα του παιχνιδιού διορθώθηκαν με εξαίρεση ίσως αυτή του penalty system που, μετά από ουκ ολίγες αναβαθμίσεις και αλλαγές, εξακολουθεί να είναι άδικο και να επιβραβεύει τη χρήση των άλλων αυτοκινήτων ως barriers στη στροφή και αυτό ουσιαστικά μας καταλήγει στο στενάχωρο συμπέρασμα πως τα patches μπορούν να διορθώσουν τα εκ παραδρομής λάθη και όχι τα αρχικού σχεδιασμού. Έτσι το πρόβλημα με το carreer mode, όσο και να εμπλουτιστεί με νέα events, παραμένει ένα βαρετό tour όπως ακριβώς συμβαίνει και με το penalty system, αφού όσο και να τιμωρείς τον αντίπαλο με μείωση της ταχύτητάς του, από την στιγμή που το παιχνίδι δεν έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για παίζεται με αυτό τον τρόπο (βλέπε Project Cars) ό,τι και να γίνει ο παίχτης θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα backgrounds σαν οδικό ''σωσίβιο''. Εκτός βέβαια των προβλημάτων που διορθώθηκαν, αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια δημιουργίας καινούριου content. Έτσι καινούριο free ή paid περιεχόμενο έκανε την εμφάνισή του όλο αυτό το καιρό κάνοντας το DriveClub μοναδικό αφού πολλά από αυτά τα βλέπουμε για πρώτη φορά σε τέτοιο παιχνίδι. Πρώτα απ' όλα το season pass έφερνε κάθε μήνα και από δύο πακέτα νέων tour events μαζί φυσικά και με ένα πακέτο νέων οχημάτων, ένα εκ των οποίων ήταν δωρεάν. Μέσα σε αυτά τα οχήματα είδαμε από τα παραδοσιακά exotic cars όπως Ferrari και Lamborghini μέχρι Corvete αλλά και ιαπωνικούς θρύλους όπως είναι τα GTR, ενώ αργότερα προστέθηκαν και μοτοσικλέτες με το περίπου expansion περίπου αυτόνομο DriveClub Bikes.



Στα δωρεάν τώρα, εκτός από το προαναφερθέν μηνιαίο αυτοκίνητο, είδαμε την προσθήκη ενός νέου region, αυτού της Ιαπωνίας, με πολλές νέες διαδρομές να εμπλουτίζουν τον ήδη ικανοποιητικό αριθμό ''πιστών''. Προστέθηκε και photo mode με πληθώρα παραμετροποιήσεων, τροφοδοτώντας την κοινότητα με χιλιάδες επίδοξους φωτογράφους. Επίσης η προσθήκη πιο ρεαλιστικού τρόπου χειρισμού με απενεργοποιημένα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα των αυτοκινήτων, επίσημα γνωστό ως Hardcore Mode, έδωσε στο DriveClub πιο έντονη χροιά εξομοίωσης. Σημαντική προσθήκη ήταν και αυτή των urban διαδρομών. Επιτέλους, ένα από τα features με τη μεγαλύτερη ζήτηση έγινε πραγματικότητα με την πρώτη διαδρομή στη Σκοτία να κάνει την αρχή και να προσφέρει τη δυνατότητα να ''τρέξουμε'' μέσα σε κατοικημένες περιοχές με κτίρια και στενά δρομάκια. Με πολλές ακόμη προσθήκες όπως βελτιώσεις στο leveling system, εφέ ζέστης και εφέ παραμόρφωσης των ελαστικών, δυνατότητα αναίρεσης του camera shacking, χρήση filters, εκκεντρικές βαφές αλλά και τρομερή βελτίωση των γραφικών σε κάθε update, το αποκλειστικό racer της Sony μας μαθαίνει πως πρέπει να υποστηρίζεται ένας τίτλος από μία εταιρεία. Να σημειωθεί δε ότι όλες οι παραπάνω βελτιώσεις έγιναν με βάση τις προτιμήσεις του φανατικού κοινού και ύστερα από έντονη επικοινωνία μέσω των social media. Κάτι που δείχνει πως η ομάδα, παρά τα λάθη της, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και θέλησε να παραδώσει το αρχικό concept ολοκληρωμένο και μάλιστα να το πάει και ένα βήμα παραπέρα. Το θέμα είναι αν τελικά όμως τα κατάφερε.



Η απάντηση είναι κάπου στην μέση. Ναι μεν τα πολλά λάθη διορθώθηκαν και σίγουρα τα καινούρια στοιχεία του τίτλου είναι πάρα πολλά, κάποια πολύ βασικά σχεδιαστικά λάθη όμως, όπως το career mode που εξακολουθεί να είναι βαρετό, το penalty system που ακόμα και σήμερα αποτελεί πρόβλημα, αλλά και η παρουσία των clubs εξακολουθεί να αφορά ένα μικρό μόνο μέρος του multiplayer του τίτλου που ακόμα και εκεί έχει πολύ μικρό και περισσότερο διακοσμητικό ρόλο. Όλα αυτά κάνουν το Driveclub, κατά κάποιον τρόπο, διαφορετικό από το αρχικό του πλάνο αλλά από την άλλη έχουμε να κάνουμε με racing που προσπαθεί να πραγματοποιήσει το κρυφό όνειρο κάθε petrolhead, βόλτα δηλαδή με το αγαπημένο του exotic car σε επαρχιακές διαδρομές με την παρέα του. Και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει και μάλιστα με τα καλύτερα γραφικά, τέλειο ήχο, πανέμορφες διαδρομές, διασκεδαστικό gameplay και, πλέον, ελάχιστα προβλήματα και πολύ content, όπως δηλαδή θα έπρεπε να το κάνει ένας άξιος πνευματικό διάδοχος του θρυλικού Project Gotham Racing. Και το DriveClub εξακολουθεί να ζει, με τον πιο επίκαιρο τρόπο, με το DriveClub VR. Και ας μην υφίσταται πλέον η αρχική ομάδα ανάπτυξης.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Evolution Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • periklis
    • για μενα το παιχνιδι αυτο εχει και θετικά και αρνητικά.
      -Στα αρνητικά ηταν και ειναι για οσους το αγοράζουν τωρα, πως πρεπει να δωσεις επιπλέον λεφτά για αγορά του season pass. Aυτή η νέα μοδα στα παιχνιδια με αυτοκινητα που πρεπει να αγοράζεις εξτρα τα μοντέλα δινοντας κι αλλα χρηματα ειναι νομιζω ξεφτιλα και αποθητικό για τους gamers. Αυτο ισχύει και σε αλλα παιχνιδια racing ετσι;;;
      -Επίσης, αυτο το "arcade στυλ" που δε διαλύεται το οχημα εντελώς, δεν βγαίνει εκτος δρόμου κτλ, ειναι κατι που πολλές φορές σε ξενερώνει και αλλες δημιουργεί μια πολύ συναρπαστική εμπειρία, διότι κανει το παιχνιδι πιο "γρηγορο" και μαχιμο...Oμως ειναι αρνητικο αυτο κακα τα ψέμματα μιας και αδικεί τη ρεαλιστικότητα του παιχνιδιου στο συνολο της.
      -Στα θετικά, το κυρίως θετικό, ειναι τα γραφικά, και ο δυναμικός καιρος. Υπεροχα γραφικά, ακόμη πιο υπέροχος και ρεαλιστικός ο καιρός! ΣΙΓΟΥΡΑ ειναι το καλυτερο σε γραφικά καιρικών συνθηκών παιχνιδι που κυκλοφόρησε ποτέ.

      Σε γενικές γραμμές το παιχνιδι στο συνολό του ειναι καλό. Αν σκεφτούμε οτι βγηκε απο τα πρώτα και ακόμη και σημερα κοντράρει στα ισα, καινούρια παιχνιδια ιδιου τυπου, αυτο λέει πολλά.
      Ομως, αυτο που παρατηρώ, και φυσικό ειναι, ειναι οτι με το κλείσιμο της εταιρίας που το υποστήριζε, τα updates και η υποστήριξη του παιχνιδιού σταμάτησε και πλέον ειναι "μόνο" του.

      Το Driveclub δεν απογοητευσε τον gamer. Απλα τον κούρασε λίγο στην αρχή. Εν τέλει ομως πιστεύω πως το παιχνιδι αυτο αξιζει τα τωρινά λεφτά του σιγουρα, και κακό λόγο δεν σου πάει να πεις. Εγώ το παιζω συχνά και χαιρομαι που το εχω στη συλλογή μου.

      Παντως, μεχρι και σημερα, καποιο πολυ καλυτερο απο αυτο, ΔΕΝ εχει βγει νομίζω...

    • Velociraptor7
    • Θες το gameplay με το τρόπο του, θες τα γραφικα του, θες ο ρεαλισμός των καιρικών συνθηκών, εμενα το driveclub μ'αρέσει περισσότερο απο ολα τα υπολοιπα racing παιχνιδια που κυκλοφορούν.
      Πείτε μου ενα καλύτερο και το συζητάμε. Eiναι ομως 3 ετων παιχνιδι πια, και το γεγονός οτι ακομη μιλάμε για αυτο δειχνει ποσο επιτυχημένος τιτλος ειναι.

*