Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αλήθειες και μύθοι για τον μύκητα που ενέπνευσε το σενάριο του The Last of Us (video)

Στο The Last of Us, ένας μύκητας μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή τέρατα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς των video games και της τηλεοπτικής σειράς του HBO, πηγή έμπνευσης για αυτούς αποτέλεσε ένα ντοκιμαντέρ του "Planet Earth" στο BBC, όπου ένας μύκητας κυριεύει το μυαλό ενός μυρμηγκιού. Πάντως κάποια στοιχεία της σειράς είναι φανταστικά. Σύμφωνα με τον David Hughes εντομολόγο του Πανεπιστημίου Penn State που είχε συμβουλευτικό ρόλο στα video games, η αποκαλυπτικής μορφής κατάληψη του ανθρώπινου είδους από ένα μυκητιακό παθογόνο που ελέγχει το μυαλό είναι απίθανη.

Στο video του "Planet Earth" που ενέπνευσε το παιχνίδι, ένας μύκητας Ophiocordyceps μολύνει ένα μυρμήγκι, αναφέρει ο Benji Jones του Vox. Ο μύκητας αναπτύσσεται μέσα στο έντομο, μετατρέποντας περίπου το μισό σώμα του σε μύκητα. Αλλά αφήνει τον εγκέφαλο του μυρμηγκιού ανέπαφο, επιτρέποντάς του να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά του εντόμου. Ο Ophiocordyceps κατευθύνει το μυρμήγκι να σκαρφαλώσει σε ένα κλαδί, όπου πεθαίνει. Στη συνέχεια, ο μύκητας αναπτύσσεται από το κεφάλι του μυρμηγκιού, επιτρέποντάς του να εξαπλώσει αποτελεσματικά τα spores και να μολύνει περισσότερους ξενιστές.


Τριάντα πέντε γνωστά είδη Ophiocordyceps μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των εντόμων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη εκατοντάδες άλλα, λέει ο João Araújo, μυκητολόγος στο Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, στην Kate Golembiewski του CNN. Αλλά οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ότι αυτοί οι μύκητες μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Στο Last of Us υποστηρίζεται ότι η εξάπλωση της μόλυνσης οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι μύκητες προτιμούν θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές του ανθρώπινου σώματος, λέει η Charissa de Bekker, που μελετάει τα "μυρμήγκια ζόμπι" στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Στη σειρά τονίζεται ότι καθώς οι μύκητες προσαρμόζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να μολύνουν πιο εύκολα τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες επεξεργάζονται ήδη αυή τη θεωρία.

Τέλος, ο Δημήτριος Κοντογιάννης, μυκητιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δήλωσε στο CNN πως δεν πρέπει να υπάρχει λόγος πανικού, καθώς η επέκταση μια τέτοιας μόλυνσης δεν είναι πιθανή, λόγω του τρόπου μετάδοσης των ασθενειών στους ανθρώπους.

Πηγή: Smithsonian Magazine

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*