Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

GameUp: Εξερεύνηση - Η καρδιά των Videogames;

*
Στο νέο GameUp αναλύουμε πώς εξερευνούμε στα videogames σήμερα. Καλεσμένος ο Γιώργος Σερέπας, γραφίστας, 3D artist και level designer σε VR/mobile games.

Όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε τι πραγματικά είναι αυτό που ορίζει τα videogames η απάντηση δεν είναι ποτέ απλή. Μάλιστα, από την εποχή που εμφανίστηκαν μέχρι και σήμερα, δεν θα ήταν παράλογο να υποστηρίξουμε ότι η απάντηση έχει γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη, αφού διεισδύουν πλέον στην κοινωνία μας με ποικίλους τρόπους και κάθε φορά δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Σήμερα κάποιοι απλά ενδιαφέρονται για την ψυχαγωγικη τους πλευρά, κάποιοι για τις ιστορίες που λένε ή την ανθρώπινη επαφή που προσφέρουν και κάποιοι για τους μηχανισμούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να εντοπίσουμε κάτι που πιθανά να λειτουργεί σε όλες αυτές τις διαφορετικές παραμέτρους ως ένας κοινός παρονομαστής;


Στο νέο GameUp προσπαθώ να δώσω απάντηση στο παραπάνω ερώτημα τοποθετώντας την «εξερεύνηση» ως τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι εκφάνσεις των videogames. Η εξερεύνηση ανέκαθεν υπήρξε ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε όταν πιάναμε στα χέρια μας έναν νέο τίτλο. Από τις μέρες που ψάχναμε απεγνωσμένα για easter eggs μέχρι τις παθιασμένες μας προσπάθειες για την… «πλατίνα» ή από την πανικόβλητη βόλτα μας στα περίπτερα αναζητώντας το τελευταίο gaming περιοδικό μέχρι τη βύθισή μας στο χαοτικό κόσμο του διαδικτύου για μια πληροφορία, εξερευνούσαμε και εξερευνούμε. Και αυτή η ανάγκη δεν σταματάει εδώ.

Από τις απεγνωσμένες μας προσπάθειες να μάθουμε όσο καλύτερα γίνεται τους μηχανισμούς ενός Ghosts n’ Goblins μέχρι τους πειραματισμούς στο πολυπρόσωπο Bloodborne, από τις ώρες που ξοδεύαμε για να διαβάσουμε τα manual ελέω απουσίας των tutorial, μέχρι το πόσο επιλέγουμε σήμερα να εκτεθούμε σε trailers, βίντεο ή άλλες προωθητικές ενέργειες, τα videogames πάντα προσέφεραν τη δυνατότητα να τα εξερευνήσουμε, είτε παίζοντας είτε καταναλώνοντας άλλο υλικό πριν ακόμα καν κυκλοφορήσουν. Η δίψα μας για αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης.

Πόσο όμως ισχύει αυτή η εξερεύνηση σήμερα; Πόσο έχει αλλάξει με το νέο σχεδιασμό; Τι σημαίνει στην εποχή του GPS gameplay, όπου τα mini map δείχνουν ακριβώς που πρέπει να πάμε για να ολοκληρώσουμε την επόμενή μας αποστολή; Τι σημαίνει στην εποχή των διαρροών αλλά και του εκτυφλωτικού marketing, όπως έγινε πρόσφατα με το The Last of Us Part II και το Death Stranding; Μήπως η σταδιακή πτώση της δυσκολίας των videogames έχει μειώσει την ανάγκη μας για εξερεύνηση; Τι θέση παίρνουν στο πώς εξερευνούμε νέους μηχανισμούς gameplay οι indie developers;

Στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα με βοηθάει να απαντήσω ο Γιώργος Σερέπας, ο οποίος εργάζεται ως γραφίστας από το 2008 και είναι ενεργός στο χώρο του game development από το 2016. H εμπειρία του στο 3D modelling, texturing και level design τον έχει πάει από την ανάπτυξη στο VR μέχρι την ανάπτυξη στα mobile, ενώ παράλληλα είναι ένας… γκουρού των indies και το πάθος του για την ιστορία και το σχεδιασμό των videogames δεν συναντώνται εύκολα.



Όπως πάντα, μην ξεχάσετε να στηρίξετε και να διαδώσετε το Ορυχείο και τα podcasts του, GameUp και Social Gamer, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να σας προσφέρουν μια ποιοτική και ερευνητική ματιά γύρω από τα videogames, μια ματιά που δεν βρίσκετε αλλού.

Για απορίες, παρατηρήσεις, προτάσεις θεμάτων ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, στείλτε μας στο oryheio.crunch@gmail.com.

Να είστε καλά και μην ξεχνάτε: σκάβοντας πας στην πόλη.

GameUp (Apple)
GameUp (Spotify)

Social Gamer (Apple)
Social Gamer (Spotify)



Η ηχογράφηση έγινε τέλη Απριλίου. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • joehok
    • Χάρηκα πλ που έγινε αναφορά και για puzzle παιχνίδια όπως στο silent hill. Αν και το witcher είναι ο ηγέτης στην ανταμοιβή μέσο της ιστορίας και του gameplay.....οι 3 μεγάλοι πυλώνες της σύγχρονης εξερεύνησης είναι το mgsv botw k souls......οι τοποθεσίες και τα mechanics είναι τέτοια που κάνουν 50 παίχτες να πουν 50 διαφορετικές ιστορίες. Δεν υπάρχει σύγκριση κε αυτή την σύγχρονη μορφή εξερεύνησης. Είχα κάνει παλιότερα ενα άρθρο χωρίς δημοσίευση που απαριθμούσα τις διαφορές σε gaming προ και μετά ίντερνετ εποχής.. η εξερεύνηση ήταν μια κομβική διαφορά....... ένα παλικάρι που έχει παίξει ενα souls 30 ώρες χωρίς οδηγό και έχει φτάσει στο αμήν έχει εξερευνήσει το παιχνίδι ππ περισσότερο απο την μάζα που κάνει πλατίνες μέσω walktrhough k οδηγούς. Αυτά από εμένα ελπίζω να έδωσα ιδέες και για μελλοντικα ποντκαστ.

      • Talk Show Host
      • Φυσικά και έδωσες. Για το Minecraft τι λες; Δεν είναι αυτό το αποκορύφωμα της εξερεύνησης του γκειμπλει ως μηχανισμός;

        • joehok
        • Θα μπορούσα να το πώ αποκορύφωμα της συνεργασίας και της δημιουργίας....στην ευρύτερη έννοια εξερεύνηση δεν θα το έβαζα ότι παρουσιάζει καθολικό έργο για να επηρεάσει την βιομηχανία με το μοντέλο εξερεύνησης του.

      • Talk Show Host
      • Αν το σκεφτείς ως «εξερεύνηση του gameplay» μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο. Πχ ο φίλος Blackmore είπε ότι είχε πρόβλημα να δει το βασικό του στόχο. Η αιτία είναι ότι έπρεπε να εξερευνήσει το gameplay και να βρει το δικό του. ;)

*