Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp Hands On Preview

*
Δοκιμάσαμε το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

To remake της σειράς Advanced Wars αποτελεί ένα γεγονός το οποίο χαροποίησε αρκετό κόσμο και ειδικότερα τους fans των turn-based strategy games. Ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η σειρά συνεχίζει και προσελκύει retro gamers και collectors να την απολαύσουν στα παλιά τους Game Boy Advance ή σε διάφορα emulators, γιατί πολύ απλά ήταν και παραμένει άκρως διασκεδαστική σαν παιχνίδι. Η Intelligent Systems είχε μία εξαιρετική κυκλοφορία το 2001 που ξεχώριζε με το εθιστικό της gameplay αλλά και με το παρουσιαστικό της σαν τίτλος, που συνδυάζει την στρατηγική μ’ ένα πιο cartooney ύφος γύρω από τον πόλεμο.




Κάπως έτσι, η επιλογή της Nintendo να επαναφέρει και τους δύο τίτλους στο επερχόμενο Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp στο Nintendo Switch δεν φαντάζει περίεργη, γιατί ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα σαν concept στην τωρινή της κονσόλα. Τα παιχνίδια θα τα είχαμε μάλιστα υποδεχθεί από πέρσι στο Switch, αλλά η ιαπωνική εταιρεία πήρε την απόφαση να μεταφέρει την κυκλοφορία του για τη φετινή σεζόν, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και των γεγονότων που επικρατούσαν πέρσι τον Φεβρουάριο. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Advanced Wars πραγματεύονται μάχες ανάμεσα σε στρατούς φανταστικών κρατών και ηρώων, με το turn based μοτίβο που θυμίζει πολύ έντονα μία παρτίδα σκάκι. Διαφορετικά άρματα μάχης, αεροπλανοφόρα που μπορούν να βομβαρδίσουν το πεζικό γρήγορα, μονάδες που μπορούν να προχωρήσουν περισσότερα κουτάκια στον χάρτη και πολλά άλλα. Γενικότερα μιλάμε για ένα tactical σκηνικό πολέμου που λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων στις αρχές του 2022 ενδεχομένως να έμοιαζε κάπως άτοπο στα μάτια των υπευθύνων σαν κυκλοφορία που θα απευθύνεται και σε μικρότερες ηλικίες.



Ένα χρόνο αργότερα, έχουμε επιτέλους στα χέρια μας το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp και τα πρώτα δείγματα από τις 16 πρώτες αποστολές είναι σίγουρα θετικά. Θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό με τη μοναδική επιλογή που ενδεχομένως να διχάσει τους παλιούς fans γύρω από το artstyle. H Wayforward που ανέλαβε το remake του τίτλου έχει κάνει μία πλήρη αναβάθμιση στα πάντα, από τους χάρτες μέχρι και τους στρατιώτες, οι οποίοι μοιάζουν πιο καλογυαλισμένοι από ποτέ. Αυτή η επιλογή ταιριάζει απόλυτα με την απόφαση της εταιρείας να το κάνει ένα κλικ ακόμη πιο kid-friendly το παιχνίδι, αφού πλέον τα πεδία μάχης παρουσιάζονται κυριολεκτικά σαν επιτραπέζια. Η όλη οπτική του Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp τείνει ελαφρώς σ’ ένα πιο παιδικό εικαστικό σ’ ό’τι αφορά τον χάρτη, αφού οι παίκτες θα νιώθουν ότι περισσότερο ελέγχουν ήρωες που παίζουν έναν γύρο Stratego παρά άρματα μάχης που ετοιμάζονται να σφάξουν κόσμο. Θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και το παιχνίδι μπορεί να αγκαλιάσει μεγαλύτερη γκάμα παικτών. Ομολογούμε όμως, ότι ακόμα και μετά από κάποιες ώρες, νιώθαμε ότι μας έλειψε το pixelated art των αυθεντικών παιχνιδιών και ίσως μία εναλλαγή ανάμεσα σε παλιό και καινούργιο εικαστικό να ήταν μία πραγματικά τέλεια λύση.



Αντίθετα πιστεύουμε ότι εκεί που δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις είναι στην επιλογή ένταξης νέων βίντεο και clips που μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από anime. Είναι εξαιρετικά και ήδη από τις πρώτες 2-3 ώρες νιώθαμε περισσότερη “αγάπη” για τους χαρακτήρες συγκριτικά με τους αυθεντικούς τίτλους. Η ιστορία και το σενάριο, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που παίξαμε, δεν είναι για Όσκαρ, αλλά τα animated clips βοηθούν αρκετά την κατάσταση ώστε να υπάρχει ένα άλφα ενδιαφέρον. Όσο συμπαθητικοί και να είναι όμως οι βασικοί χαρακτήρες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος έχει έρθει για το gameplay και την στρατηγική, όλα τα άλλα μοιάζουν δευτερεύοντα. Το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να εξηγήσει σε άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ τους με τη σειρά τις βασικές κινήσεις, τα διαφορετικά units και γενικότερα το τι γίνεται μέσα στο βιντεοπαιχνίδι. Αν και θα θέλαμε να μπορούμε να προσπεράσουμε τα πρώτα τρία intro missions, θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει το απαραίτητο tutorial μέσα από τις ίδιες τις μάχες, γιατί το παιχνίδι μπορεί να γίνει στο Classic mode πάρα πολύ γρήγορα απαιτητικό αν δεν ακολουθηθούν συγκεκριμένες τακτικές. Για όσους ψάχνονται για χαμηλότερη πρόκληση, οι devs προσέθεσαν το Casual Mode το οποίο είναι πιο εύκολο και προσβάσιμο για αρχάριους ή για πιο νεαρούς χρήστες.



O χειρισμός προφανώς και είναι πολύ καλός, αφού τα πεδία μάχης είναι σχετικά μικρά και τα units του εκάστοτε παίκτη δύσκολο να ξεπεράσουν τα 20. Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό ότι η πλοήγηση ήταν απροβλημάτιστη τεχνικά, δύσκολα θα μπερδευτεί κάποιος με το controller στο χέρι ή θα ευχηθεί να έχει οπωσδήποτε ένα ποντίκι στο χέρι. Το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp είναι ένα πολύ πιο μαζεμένo strategy game και oι εντολές σε κάθε κουμπί είναι εξαιρετικά τοποθετημένες. Το ότι μπορούμε να κάνουμε fast forward τις μάχες ή ακόμη και να αφαιρέσουμε εντελώς τα cinematics των μαχών, είναι επίσης ένα θετικότατο στοιχείο, αφού ο παίκτης μπορεί να φέρει στα μέτρα του παιχνίδι σύμφωνα με τα δικά του “θέλω”.



Πέρα από το πατροπαράδοτο Campaign, το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp έχει και άλλα modes και επιλογές, αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι το Advance Wars 2: Black Hole Rising είναι στην αρχή γκριζαρισμένο. Ο παίκτης έχει την επιλογή να ξεκινήσει κατευθείαν με το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, αλλά το μενού υπογραμμίζει με κάθε τρόπο ότι θα ήταν καλό πρώτα να τερματιστεί το πρώτο game της σειράς. Εκτός από το κλασικό campaign mode, ο πρώτος τίτλος προσφέρει το Hachi’s Shop όπου μπορούμε να εξαργυρώσουμε τα coins μας με collectibles, soundtracks και χάρτες, το War Room όπου μπορούμε να παίξουμε ενάντια στο CPU για το υψηλότερο δυνατό σκορ και το Design Room όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας χάρτες. Γι’αυτά θα τα πούμε αναλυτικότερα στο review, αφού τις πρώτες ώρες επιλέξαμε να τις αφιερώσουμε στο βασικό campaign αλλά και στο Versus Mode, ένα local multiplayer mode για όσους θέλουν να παίξουν με μία κονσόλα και 4 άτομα ή με 4 κονσόλες και 4 παίκτες. Προφανώς, δεν μπορούμε να αγωνιστούμε σ’όλους τους χάρτες με 4 παίκτες, αφού υπάρχουν ειδικά πεδία μάχης διαμορφωμένα για 2, 3 ή 4 χρήστες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όπως προαναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, οι χάρτες είναι συμπυκνωμένοι προσφέροντας μία compact εμπειρία η οποία μπορεί να διασκεδάσει μόνο με τον κατάλληλο αριθμό παικτών.



Στις πρώτες αποστολές δεν είδαμε κάποια τρομερά μεγάλη αλλαγή στον τομέα του gameplay συγκριτικά με τον αυθεντικό τίτλο, πέρα από κάποιες διευκολύνσεις μέσω των settings και του χειρισμού. Αυτό είναι καλό, γιατί το Advance Wars ανήκει στην κατηγορία “easy to learn, hard to master” που δίνει αρκετή έμφαση στην διασκέδαση και δεν χρειαζόντουσαν έτσι και αλλιώς ριζικές αλλαγές. Ο παίκτης καλείται να μάθει βήμα-βήμα τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των στρατιωτικών μονάδων του με σκοπό να κερδίσει την παρτίδα. Το παιχνίδι δεν αργεί να βάλει τον παίκτη στο concept ότι κάθε γύρος δεν κερδίζεται με την ίδια τακτική, αφού σε μία πίστα προωθείται ένα αργό τέμπο με εργοστάσια που παράγουν νέες μονάδες έναντι πόντων και στην επόμενη μας δίνονται συγκεκριμένα άρματα μάχης και επιβατικά καράβια με σκοπό να προχωρήσουμε σ’ ένα είδους Blitzkrieg. Αυτή η εναλλαγή γίνεται με ομαλό τρόπο στο classic mode, κρατάει το ενδιαφέρον στους βετεράνους, αλλά ενδεχομένως να δυσκολέψει ελαφρώς τους beginners που θα δοκιμάσουν τα πρώτα τους βήματα ως υπερασπιστές της Orange Star απέναντι στην αρμάδα της Blue Moon.



Τα 30 γίγα που χρειαστήκαμε να κατεβάσουμε για το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp μας φάνηκαν στην αρχή πολλά, αλλά από τις πρώτες ώρες καταλάβαμε ότι η συλλογή αυτή κρύβει μάλλον περισσότερο περιεχόμενο απ’ ό’ τι νομίζαμε. To πιο σημαντικό όμως είναι, ότι μας δόθηκε η εντύπωση ότι έχει γίνει πράγματι ένα ουσιαστικό remake που βασίζεται σε πολλά γνωστά στοιχεία που αγαπήθηκαν στο παρελθόν, έχοντας όμως αναβαθμίσει την παρουσίαση με ανώτερο οπτικοακουστικό τομέα, voice overs, cutscenes και γενικότερα πολλά πράγματα που το παρουσιάζουν ως ένα κανονικό παιχνίδι που θέλει να τικάρει όλα τα απαραίτητα κουτάκια. Το αν θα τα καταφέρει, θα φανεί στο review μας σε μερικές ημέρες, όπου εκεί θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα κατά πόσο το gameplay μπορεί να μας κουβαλήσει για περισσότερες ώρες και για το αν το περιεχόμενο είναι αρκετό ώστε να μας κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο παιχνίδι. Η ισορροπία στο multiplayer, έστω σε local περιβάλλον παραμένει για την ώρα ένα ερωτηματικό, ενώ θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εργατοώρες για να δούμε αν το Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό εν έτει 2023. Για την ώρα τα πρώτα δείγματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αν και δε σας κρύβουμε ότι παρακολουθώντας την επιστροφή αυτής της σειράς μετά από 20 χρόνια στη σημερινή εποχή, αφήσαμε την υποκειμενικότητα να μας κυριεύσει λιγουλάκι στα πρώτα λεπτά ενασχόλησής μας με τον τίτλο.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    WayForward

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*