Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Chocobo GP Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Square Enix

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το review του Chocobo GP είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το παιχνίδι δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανένα από το online modes του. Ναι μεν πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα από αυτά, το GP Mode, όμως από τη μία το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό, από την άλλη δεν ήταν δυνατό να παίξουμε σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή με τους servers του τίτλου να έχουν γεμίσει παίκτες, έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε τις επιδόσεις του. Με δεδομένο ότι τα online modes αποτελούν τον πυρήνα της διασκέδασης στο Chocobo GP, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναφορά μόνο στο offline κομμάτι, αφήνοντας όλα τα άλλα, όπως επίσης και τη βαθμολογία για μεταγενέστερη ημερομηνία.



Για να μην σας παιδεύουμε με περιττές αναλύσεις, ουσιαστικά το Chocobo GP είναι ένας ακόμα κλώνος της σειράς Mario Kart, απλά σερβιρισμένος με διαφορετικό μανδύα. Δηλαδή, διαφορετικούς χαρακτήρες, οχήματα, power ups αλλά και Story Mode. Για το τελευταίο δεν θα πούμε ιδιαίτερα πράγματα, είναι άλλωστε τόσο αδιάφορο από πλευράς διαλόγων, τόσο ελλιπές από ουσία, που η ομάδα ανάπτυξης τοποθέτησε την επιλογή Skip σε περίοπτη θέση, θέλοντας προφανώς να είναι βέβαιη πως κανένας δεν θα την ψάχνει. Αναγκαίο κακό το story mode, δεν θα μπορέσετε να το αγνοήσετε καθώς ολοκληρώνοντας τις δοκιμασίες του θα αποκτήσετε πρόσβαση σε επιπλέον χαρακτήρες και οχήματα. Χαρακτήρες που είναι γνώριμοι στους φίλους της σειράς Final Fantasy, όπως το πανέμορφο Chocobo που έχει χαρίσει το όνομά του στον τίτλο.



Από τα offline modes, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας θα το περάσετε στα Series Races, μίνι πρωταθλήματα που αποτελούνται από τέσσερεις πίστες. Εκεί θα μάθετε όλα τα βασικά της οδήγησης και δεν θα μπορέσετε να ξεκινήσετε να δείχνετε τις οδηγικές σας ικανότητες, πριν ολοκληρώσετε ένα σύντομο tutorial, που όμως λόγω του συστήματος χειρισμού δεν αποκλείεται να σας παιδέψει ελαφρώς. Το δάκτυλο θα είναι σχεδόν συνεχώς κολλημένο στο πλήκτρο Α που λειτουργεί ως γκάζι και επειδή το παιχνίδι σέβεται τον εαυτό του σε πολλά σημεία, δεν λείπει η τεχνική drifting, που θα σας βοηθήσει να πάρετε με μεγάλη ταχύτητα τις στροφές και θα σας προσφέρει επιπλέον ώθηση για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσετε το πως λειτουργεί το drifting. Η δυσκολία όμως υπάρχει σε πολλές στροφές που θα θελήσετε να το εφαρμόσετε, λόγω του κακού σχεδιασμού τους. Δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα αναρωτηθείτε γιατί δεν πήρατε μια στροφή με απλό τρόπο. Προφανώς από συνήθεια. Γι' αυτό και συχνά πυκνά θα βρεθείτε εκτός δρόμου, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος ή όλη την ταχύτητά σας, κάτι που θα σας φέρει πολύ γρήγορα στις τελευταίες θέσεις της οκτάδας των οδηγών.



Τα power ups δεν είναι λίγα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσφέρουν είτε αμυντικές είτε επιθετικές δυνατότητες και μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τι ακριβώς κάνει το καθένα και πως λειτουργεί, θα περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Το παράδοξο είναι ότι κάποια υποτίθεται πως μπορούν να σας δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα, όμως η χρήση τους μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην προσπάθειά σας να κατακτήσετε την πρωτιά. Τρανό παράδειγμα ένα portal που ναι μεν σας μεταφέρει αρκετά μέτρα από τη θέση που το ενεργοποιήσατε, όπως η έξοδός του μπορεί να τύχει σε σημείο που, λόγω της ταχύτητάς σας θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια έξω από τα όρια της πίστας, με συνέπεια να χάσετε πολύτιμο χρόνο. Κάθε επόμενη τετράδα αγώνων που ξεκλειδώνετε, αυξάνετε ο βαθμός δυσκολίας αλλά και οι επιθέσεις που δέχεστε από power ups αντιπάλων. Σε σημείο που όντας πρώτος λίγο πριν τον τερματισμό, τίποτα δεν είναι βέβαιο και αν δεν έχετε κρατήσει κάτι για άμυνα, ετοιμαστείτε να αποχαιρετίσετε άμεσα τα όποια όνειρα όχι μόνο για την πρώτη αλλά και για οποιαδήποτε άλλη θέση στο βάθρο. Στο τέλος, θα την πληρώσει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας, την ώρα που θα φωνάζετε, scripted!!! scripted!!!



Συλλέγοντας κρυστάλλους που υπάρχουν διασκορπισμένοι σε κάθε διαδρομή ή εκτελώντας "ακροβατικά", όπως άλματα, γεμίζει ένας δείκτης που ενεργοποιεί μια ειδική ικανότητα για κάθε οδηγό. Άλλος δημιουργεί γύρω του μια ασπίδα προστασίας, άλλος παίρνει το όπλο του και χτυπάει οποιονδήποτε άμοιρο βρεθεί στο διάβα του κλπ. Κι αν αναρωτιέστε σε τι ταχύτητες διαδραματίζονται όλα αυτά, υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες. Beginner και Master. Αν έχετε έστω και μικρή εμπειρία από racing games, μην κάνετε τον κόπο να ασχοληθείτε με την πρώτη. Θα νομίζετε ότι απλά περπατάτε, μιας και η αίσθηση της ταχύτητας είναι μηδενική. Κάπως καλύτερα τα πράγματα στην κατηγορία Master, όμως και πάλι, όταν βρίσκεστε σε μια ευθεία, η αίσθηση είναι ότι το τέλος της βρίσκεται πιο μακριά και από τη Σελήνη. Όσο για τις διαδρομές, ουσιαστικά δεν είναι πολλές. Η ομάδα ανάπτυξης έχει προτιμήσει να δημιουργήσει πολλές παραλλαγές του ίδιου θέματος, άλλοτε μειώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανυθεί, άλλοτε περιορίζοντας την πίστα σε σημεία που απαιτούν επίδειξη οδηγικής τεχνικής κλπ.



Από εκεί και πέρα, υπάρχει το time attack, όπου απλά πάτε για το καλύτερο ρεκόρ χρόνου κάθε φορά και σίγουρα αποτελεί μία πρώτης τάξης προπόνηση. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας custom races, επιλέγοντας κατηγορία ταχύτητας, βαθμό δυσκολίας, ύπαρξη ή μη των ειδικών ικανοτήτων των οδηγών αλλά και συνολικά πόσες πίστες θα τρέξετε. Σε αρκετά από τα offline modes θα μπορέσετε να παίξετε παρέα με έναν μόνο φίλο σας, στοιχείο που κάνει το Chocobo GP να υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλους, ανταγωνιστικούς τίτλους.



Το in game shop είναι γεμάτο χαρακτήρες και οχήματα, που ξεκλειδώνουν σταδιακά προς αγορά αλλά και cosmetic items για τη διαμόρφωση των οδηγών ή των οχημάτων. Τα τελευταία δεν παίζουν κανένα ρόλο στη βελτίωση των επιδόσεων, έχουν απλά και μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα. Για να τα αποκτήσετε δεν θα ξοδέψετε τίποτα από την τσέπη σας, μονάχα tickets, το νόμισμα του παιχνιδιού που συγκεντρώνετε όσο περισσότερο παίζετε, είτε κερδίζετε, είτε όχι.



Τέλος (προς το παρόν), ήρθε η στιγμή να γίνει η απαραίτητη αναφορά στον τεχνικό τομέα. Αυτό που θα μείνει σίγουρα χαραγμένο στο μυαλό σας είναι το soundtrack, που κινείται στα πρότυπα κλασσικών παιχνιδιών που κάποτε κοσμούσαν τις αίθουσες των arcades. Η γενική παρουσίαση είναι επίσης πολύ προσεγμένη. Οι χαρακτήρες και τα οχήματα είναι σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια, όμως δεν έχει δοθεί η ίδια προσοχή στις διαδρομές που είναι περίπου λιτές. Βασικό παράπονο η ελάχιστη χρήση της τεχνολογίας δόνησης, με αποτέλεσμα να χάνεται σε μεγάλο βαθμό ο παλμός και η ένταση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός. Επιπλέον, αν και αποκλειστικότητα του Nintendo Switch, ξεχάστε ότι σχετίζεται με touch ή motion controls.

Online Gaming

Το Chocobo GP είναι το mode που θα σας κρατήσει απασχολημένους για το περισσότερο διάστημα, εφόσον τα μειονεκτήματα του παιχνιδιού δεν σας αναγκάσουν να το αφήσετε στην άκρη. Εκεί ομάδες 64 παικτών, χωρισμένες σε οκτάδες, σε τέσσερεις συνεχόμενες φάσεις, παλεύουν για την πρωτιά. Ανάλογα με τις επιδόσεις τους, οι παίκτες κερδίζουν experience points, που τους βοηθάνε να ανεβάσουν το επίπεδό τους στο Prize Pass. Αυτό διατίθεται σε δύο εκδοχές. Δωρεάν και επί πληρωμή. Στην πρώτη περίπτωση, οι ανταμοιβές είναι μικρότερες και λιγότερο συχνές. Καθένα είναι χωρισμένο σε 200 επίπεδα, που λογικά μηδενίζονται κάθε φορά που αρχίζει μια νέα σεζόν. Το ενδιαφέρον του online mode εμπλουτίζεται με τα καθημερινά και ημερήσια challenges. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επίτευξη στόχων, όπως η πραγματοποίηση δύο ειδικών αλμάτων σε έναν αγώνα, η χρήση συγκεκριμένων power ups και πολλά άλλα.

Δοκιμάσαμε το Chocobo GP σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή μετά το λανσάρισμα του παιχνιδιού, με τους servers να είναι γεμάτοι παίκτες. Οι εντυπώσεις από αυτόν τον τομέα τουλάχιστο είναι άκρως θετικές. Η ροή ήταν τόσο ομαλή που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αντιλήπτό αν πρόκειται για online ή offline mode. Μηδενικό lag, ταχύτατο matchmaking, δίχως διακοπές. Όχι μόνο σε docked, αλλά και σε handheld mode. Βεβαίως, για το online gaming απαιτείται η ύπαρξη ενεργούς συνδρομής στην υπηρεσία Nintendo Switch Online. Από εκεί και πέρα, επιπλέον έξοδα περιμένουν όσους θέλουν να αποκτήσουν το επί πληρωμή, Premium Prize Pass. Κοστίζει 2.400 Mythril, που αντιστοιχούν σε περίπου €25, τα οποία θα κληθείτε να καταβάλεται μέσω του Nintendo eShop. Προσφέρει νέους χαρακτήρες, boost ως το επίπεδο 60 και τριπλάσια δώρα κάθε εβδομάδα. Το απλό Prize Pass στοιχίζει 800 Mythril και δεν προσφέρει το προαναφερθέν boost, ούτε τα επιπλέον δώρα κάθε εβδομάδα. Ξεκινώντας το παιχνίδι, θα έχετε αρκετά Mythril που θα σας δοθούν ως δώρο και θα μπορέσετε άνετα να αποκτήσετε το απλό Prize Pass.

Υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να παίξετε online. Είτε μετέχοντας σε ένα ήδη υπάρχον lobby, είτε δημιουργώντας ένα δικό σας. Είτε με ελεύθερη συμμετοχή, είτε περιορισμένη, παρέχοντας έναν κωδικό σε όσους επιθυμείτε να δώσετε πρόσβαση. Για την ώρα, το ενδιαφέρον των παικτών είναι ελάχιστο και ποτέ στη λίστα δεν υπάρχαν περισσότερα από ένα lobby.

Το Chocobo GP είναι μεν μια καλή ιδέα, όμως η υλοποίηση ειναι προβληματική σε αρκετά σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των διαδρομών. Κάποιες χρειάζονται μικρές τροποποιήσεις και κάποιες να αλλάξουν εξ' ολοκλήρου. Η ποιότητα και το επίπεδο ανταγωνισμού στο online mode, αντισταθμίζουν μέχρι ένα βαθμό την κατάσταση, όμως δεν είναι αρκετά για να υψώσουν τον τίτλο πάνω από τη μετριότητα. Μαζί με όλες τις επιλογές που παρέχονται για cusotomization, θυμίζει φτηνό δώρο με πανάκριβο περιτύλιγμα. Η εκδοση Lite θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το Chocobo GP και από εκεί και πέρα, διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι θα μπορέσετε να σχηματίσετε άποψη σχετικά με το αν αξίζει να αγοράσε την πλήρη έκδοση. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποικιλία από game modes, χαρακτήρες, power-ups
  • Online gaming δίχως τεχνικά προβλήματα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πρόχειρα σχεδιασμένες διαδρομές
  • Τα πλεονεκτήματα των power ups μετατρέπονται εύκολα σε μειονεκτήματα
  • Η απουσία δόνησης αφαιρεί πόντους από την εμπειρία
  • Τελείως αδιάφορο story mode
  • Καμία εκμετάλλευση των motion ή touch controls
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*