Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dr. Kawashima Devilish Training: Can you stay focused? Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε κι αν πεινάσεις πιάσ’ τηνε λέει ο πάνσοφος (;) λαός μας και αυτό ακριβώς πράττει η Nintendo με το Devilish Training. Η δεύτερη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς Brain Training κυκλοφορεί στην Ιαπωνία από το 2012 και ένα χρόνο αργότερα έγινε διαθέσιμη και στην Αμερική. Για εντελώς μυστήριους λόγους όμως η Ευρωπαϊκή έκδοση καθυστέρησε πέντε ολόκληρα έτη, με την Nintendo να αποφασίζει τελικώς να τη χρησιμοποιήσει σαν πιθανό system seller στην ταυτόχρονη κυκλοφορία του New 2DS XL. Μένει να δούμε αν αυτή η ύστατη προσπάθεια θα καταφέρει να τονώσει τη φθίνουσα πορεία του format που, καλώς ή κακώς, αντικειμενικά βρίσκεται στη δύση της ζωής του. Το πρώτο Brain Training ευθύνεται άλλωστε για το ότι κάθε σπίτι απέκτησε και από ένα DS Lite, επιτυγχάνοντας μάλιστα την προσέλκυση κοινού που ουδεμία σχέση είχε ως τότε με τα videogames. Βέβαια αυτό συνέβη πριν 12 χρόνια και προτού τα smartphones αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει άπειρους κλώνους του παιχνιδιού στο κινητό του και μάλιστα αρκετοί από αυτούς διατίθενται εντελώς δωρεάν.



Οι λόγοι πάντως για να επιλέξει κάποιος το brain teaser της Nintendo έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστικών τίτλων είναι αρκετοί, με τον εμφανέστερο να έχει να κάνει με τη γενικότερη σχεδίαση/παρουσίαση του παιχνιδιού. Ο Dr. Kawashima επιστρέφει περισσότερο ομιλητικός από ποτέ και εξευρωπαϊσμένος πλήρως, αφού πλέον διαθέτει και φωνή με βρετανική προφορά και φλεγματικό ύφος. Ο ρόλος του γιατρού είναι πολύ σημαντικός στην εκπαίδευσή σας: καθημερινά δίνει για εσάς σύντομες διαλέξεις (υπό την μορφή δελτίων ειδήσεων, σεμιναρίων ή συμβουλών) που προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία της μνήμης, τον τρόπο για την επίτευξη της απόλυτης συγκέντρωσης και το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου σας. Η επιστημονική του ιδιότητα αναπόφευκτα προσθέτει πόντους «αυθεντίας» στη μέθοδο του Devilish Training, και σας χαρίζει την ψευδαίσθηση πως συμβάλετε ουσιαστικά στη σωστή αναδόμηση του μυαλού σας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των δοκιμασιών, ο Dr. Kawashima σχολιάζει πώς τα πάτε, επαινώντας την πρόοδό σας ή δικαιολογώντας τα λάθη σας. Με αυτόν τον τρόπο σάς ενθαρρύνει να εξασκείστε σε ημερήσια βάση και ταυτόχρονα κάνει πιο προσωπική υπόθεση το παιχνίδι αφού νιώθετε ότι όντως υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για τις επιδόσεις σας.



Το πλήθος των δοκιμασιών είναι ο έτερος σημαντικός λόγος που θα σας κάνει να επιλέξετε το Devilish Training. Συνολικά υπάρχουν 30 mini-games με περίπου τα μισά από αυτά να προέρχονται από τους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς. Η γκάμα των ασκήσεων εκτείνεται από απλές μαθηματικές ασκήσεις, τεστ παρατηρητικότητας και ανάγνωσης μέχρι και αρκετές παραλλαγές της πασιέντζας που περιλαμβάνουν και mahjong. Επιστρέφει επίσης και το Germ Buster, ο κλώνος του Dr. Mario που χρησιμοποιεί το πενάκι, ενώ θα βρείτε ακόμα και ένα “Zen” mode, το οποίο απλά αναπαράγει χαλαρωτική μουσική όσο στην οθόνη προβάλλονται φωτογραφίες από τοπία της φύσης. Για να μην ψάχνετε επί ματαίω, οι δοκιμασίες είναι ομαδοποιημένες υποτίθεται ανάλογα με τη χρησιμότητα τους. Στο Training Supplements βρίσκουμε ασκήσεις που βελτιώνουν την απόδοση της προσωρινής μνήμης του εγκεφάλου. Εδώ θα βρούμε μόνο συνήθεις ύποπτους: όλα τα mini-games τα έχουμε ήδη δει στα προηγούμενα Brain Training. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα Calculations x20 και x100 (απλές μαθηματικές πράξεις που πρέπει να επιλύσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα), τα Word Buster/Words in Space (καταγραφή των λέξεων που αναβοσβήνουν στιγμιαία στην οθόνη) και το εθιστικό Correct Change (πρέπει να υπολογίσετε γρήγορα τα ρέστα που θα δώσετε).



Η κατηγορία Brain Training έχει πιο «παιχνιδιάρικη» διάθεση αφού εδώ συναντο΄τμε τις πασιέντζες (Klondike, Spider, Golf, Peg), το Masterpiece Recital όπου εκτελείτε μέσω παρτιτούρας στο πιάνο γνωστές μελωδίες, καθώς και τo Block Head, ένα puzzle game όπου κινείστε σε ένα πλέγμα με αριθμημένα τετράγωνα με σκοπό να συγκεντρώσετε περισσότερους πόντους από το αντίπαλο AI. Στο Brain Training μάλλον θα περάσετε τις περισσότερες σας ώρες -αντί για τις τόσες πασιέντζες όμως θα προτιμούσαμε να μας έδιναν ξανά το Sudoku-.
Ό,τι δεν μπήκε στο Brain Training, συμπεριλήφθηκε στο Time Out. Εδώ θα βρούμε τα Blubber Blast (ένα μάλλον άστοχο κλώνο του Puyo Puyo), Germ Buster και το playlist χαλαρωτικής μουσικής που προαναφέραμε. Στο τέλος αφήσαμε το Devilish Training που αποτελεί και το κύριο σύστημα βαθμονόμησης της απόδοσης σας. Εδώ βρίσκονται οι πιο απαιτητικές ασκήσεις που πραγματικά έχουν σκοπό να ακονίσουν την μνήμη σας. Στο Calculations για παράδειγμα, πάλι σας τίθενται απλά αριθμητικά προβλήματα εσείς όμως απαντάτε με γνώμονα την πράξη που είδατε 2-3 κινήσεις πίσω. Στο Reading από την άλλη, διαβάζετε φωναχτά μερικά εδάφια κειμένου με σκοπό στο τέλος να καταγράψετε όσες υπογεγραμμένες λέξεις είδατε και θυμάστε. Αντίστοιχα το Pairs είναι το κλασικό παιχνίδι μνήμης όπου πρέπει να ταιριάξετε τα ίδια ζευγάρια από τα ανεστραμμένα φύλλα που βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ στο Blocks σάς ζητείται να θυμάστε την απόλυτη θέση που καταλαμβάνουν στο χώρο συγκεκριμένα τουβλάκια.



Και τα οκτώ mini-games που περιλαμβάνονται εδώ πάντως βασίζονται στο ίδιο μοτίβο: για τα επόμενα πέντε λεπτά δοκιμάζεστε κατ’ επανάληψη μόνο στη δραστηριότητα που έχετε επιλέξει. Κάθε φορά όμως που την ολοκληρώνετε, αξιολογήστε και αντίστοιχα προσαρμόζεται η δυσκολία προτού ξαναξεκινήσετε. Αν το ποσοστό των προβλέψεών σας είναι υψηλό (85% και άνω ή 2 στα 2 προβλήματα σωστά, ανάλογα με το παιχνίδι) ο Dr. Kawashima ανεβάζει το επίπεδο πρόκλησης. Αν είναι χαμηλό (65% και κάτω, 0 στα 2 σωστά), το επόμενο παιχνίδι γίνεται πιο εύκολο, ενώ αν βρίσκεστε κάπου ανάμεσα παραμένετε στο τρέχον επίπεδο δυσκολίας. Είναι ένα σύστημα που πραγματικά θα σας φέρει στα όρια σας αφού απευθύνεται αποκλειστικά σε εσάς. Δεν θα σας κάνει να νιώσετε ποτέ αυτοπεποίθηση με τις επιδόσεις σας -όσο καλύτερα τα πάτε, τόσο πιο δύσκολα προβλήματα θα σας θέτει-. Αντίστοιχα, αν ανιχνεύσει πολλές αστοχίες δεν θα σας πιέσει παραπάνω και θα σας δώσει τον απαραίτητο αέρα. Το αποτέλεσμα είναι πως όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο ορατή θα γίνεται η βελτίωση της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης σας. Η βασική μας ένσταση για το Devilish Training βρίσκεται στον απελπιστικά αργό ρυθμό που ξεκλειδώνουν οι δραστηριότητες. Ο τίτλος απαιτεί από εσάς να δώσετε το “παρών” για 40 συνεχείς ημέρες αν θέλετε να τις ξεκλειδώσετε όλες. Επίσης σημειώστε ότι υπάρχει περιορισμένος έλεγχος στα παιχνίδια: τα περισσότερα mini-games δεν μπορούν καν να επαναληφθούν και θα πρέπει να περιμένετε το αύριο για να δοκιμαστείτε. Ο Dr. Kawashima δεν θέλει με τίποτε να το παρακάνετε και να…«κάψετε» το μυαλό σας.



Κάποια μικρά θέματα παρουσιάζει και η αναγνώριση γραφής, κυρίως ως προς την αποκωδικοποίηση του χαρακτήρα «i» που συνήθως καταχωρείται σαν L. Σπανιότερα δε, ο τίτλος δεν αντιλαμβάνεται καν τι έχετε γράψει. Σε γενικές γραμμές όμως, η αναγνώριση λειτουργεί σωστά ακόμα και όταν κάνετε «ορνιθοσκαλίσματα» από την βιασύνη σας. Το Devilish Training διαθέτει και ένα αρκετά εκτενές σύμπλεγμα από 106 achievements (σ.σ. ονοματίζονται awards), ενώ υποστηρίζει συνολικά τέσσερα ξεχωριστά προφίλ για καταγράφεται όχι μόνο η δική σας πρόοδος αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Τις δυνατότητες Streetpass του τίτλου δεν είχαμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε αλλά περιορίζονται κυρίως στην ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και σε μονομαχίες αριθμητικών πράξεων. Τίποτε ιδιαίτερα πρωτότυπο.



Η πολυετής απουσία του Dr. Kawashima τελικά μας βγήκε σε καλό αφού το Devilish Training πραγματικά έχει πράγματα να πει και να κάνει. Η ιδέα της πεντάλεπτης, έντονης συγκέντρωσης λειτουργεί εξαιρετικά σωστά και αποδοτικά. Πρώτιστα βέβαια ο τίτλος απευθύνεται σε πιο casual κοινό, αλλά όσοι επίσης ψάχνουν για ένα ολοκληρωμένο brain teaser που να φέρνει και αποτέλεσμα, θα βρουν στο Devilish Training το φάρμακο τους. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • 30 διαφορετικές δραστηριότητες που γίνονται διαθέσιμες σταδιακά ώστε μην χάσετε το ενδιαφέρον σας σύντομα
  • Πανέξυπνη παρουσίαση με…επιστημονικό πασπάλισμα
  • Προσαρμοζόμενη δυσκολία
  • Υποστήριξη τεσσάρων προφίλ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι δοκιμασίες Devilish βασίζονται σε παρόμοιο μοτίβο
  • Η πλήρης προπόνηση σε καθημερινή βάση απαιτεί πάνω από 40 λεπτά
  • Απαιτεί περίπου ενάμιση μήνα πραγματικού χρόνου για να ξεκλειδώσουν τα πάντα
  • Μικροπροβλήματα με την αναγνώριση γραφής
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*