Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dragon Quest Builders Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Square Enix

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μοιάζει με το Minecraft, το παιχνίδι "μυρίζει" δημιουργία και τέχνη από άκρη σε άκρη, αλλά δεν είναι sequel του Minecraft. Μοιάζει λίγο με τους τίτλους LEGO, μιας και διαλύετε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας για να αποκαλύψειτε πολύτιμα αντικείμενα, αλλά, ταυτόχρονα, δεν ανήκει στη σειρά LEGO. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω των ομοιοτήτων του με άλλα franchises, το Dragon Quest Builders όχι μόνο έχει περάσει από οποιοδήποτε ψιλό κόσκινο υπάρχει και έχει να κάνει με συγκρίσεις, αλλά λίγο ακόμα και θα καταντήσει να μην έχει σαφή περιγραφή. Κάτι όπως το προφιτερόλ στη γνωστή ελληνική ταινία. Μια περιγραφή με νοήματα και λέξεις δίχως νόημα. Κακώς όμως, γιατί το Dragon Quest Builders έχει τη δική του, ξεχωριστή ταυτότητα.


Άλλη αίσθηση η θέα από ψηλά.


Η πλοκή του παιχνιδιού διαδραματίζεται στην Alefrag όπου ο Dragonlord έχει δυστυχώς ισοπεδώσει και οι παίκτες καλούνται να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για της δώσουν και πάλι ζωή. Η αρχή γίνεται από τα πλέον βασικά. Πρώτα απ' όλα μαθένετε πως ορίζεται η έννοια “σπίτι”. Τοίχοι με ύψος δύο blocks γύρω γύρω, μια εστία φωτιάς και ένα κρεβάτι για να κοιμάστε, είναι τα απολύτως απαραίτητα για μια κατοικία της εποχής. Σκεπές δεν υπάρχουν και έτσι διατηρείται προοπτική bird's eye view.
Τα "θελήματα" που πρέπει να φέρετε εις πέρας, πολλές φορές σας αναγκάζουν να εγκαταλείψετε τη βάση σας για αρκετές ημέρες, οπότε σε στιλ “κάθε λιμάνι και καημός”, πρέπει να ακολουθήσετε την τακτική “κάθε περιοχή και παράγκα”.
Υπάρχει όμως και η δυνατότητα οπτικής πρώτου προσώπου. Από εκεί και πέρα, όσο προχωράει το παιχνίδι, ανακαλύπτετε νέα υλικά και μαθαίνετε να δημιουργείτε νέα αντικείμενα, γεγονός που σας επιτρέπει να εξοπλίζετε/διακοσμείτε κάθε σπίτι με όλο και περισσότερα χρήσιμα πράγματα. Η φύση έχει φροντίσει να σας παρέχει τα πάντα και με τη βοήθεια των διαφόρων NPC, που δε σταματούν να σας αναθέτουν quests, σιγά σιγά μαθαίνετε να συνθέτετε πολύπλοκα εργαλεία και συσκευές από απλά υλικά. Το καλό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να απομνημονεύετε κάτι, το παιχνίδι σάς καθοδηγεί σε κάθε σας βήμα και έτσι αυξάνεται ο βαθμός προσβασιμότητας, επιτρέποντας ακόμα και σε παίκτες μικρών ηλικιών να ασχοληθούν με το παιχνίδι.


Οι εχθροί παραμονεύουν παντού.

Τα διάφορα quests που σας αναθέτουν οι χαρακτήρες, οι οποίοι σιγά σιγά προστίθενται στον πληθυσμό των πόλεων που ανασκευάζετε, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση του ενδιαφέροντος καθ' όλη τη διάρκεια του gameplay. Μάλιστα, τα "θελήματα" που πρέπει να φέρετε εις πέρας, πολλές φορές σας αναγκάζουν να εγκαταλείψετε τη βάση σας για αρκετές ημέρες (ναι το Dragon Quest Builders διαθέτει εναλλαγή ημέρας/νύχτας), οπότε σε στιλ “κάθε λιμάνι και καημός”, πρέπει να ακολουθήσετε την τακτική “κάθε περιοχή και παράγκα”. Όχι μόνο για να ξεκουράζεστε, αλλά και για να μπορέσετε να προφυλάσσετε τον εαυτό σας από ό,τι περίεργο κυκλοφορεί εκεί έξω. Ιδιαίτερα τη νύχτα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ένα βασικό στοιχείο του gameplay έχει να κάνει με την επιβίωση. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να μάθετε να εξασφαλίζετε τροφή, όχι μόνο για εσάς, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και για τους γύρω σας. Και πάλι η φύση έχει φροντίσει να σας προσφέρει τα βασικά. Σε πολλά ταξίδια σας θα ακολουθήσετε αυστηρή δίαιτα με μήλα, όμως λίγη ποικιλία ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Μια ομελέτα, ή ένα λαχταριστό σουβλάκι από μανιτάρια είναι από τους πλέον ευπρόσδεκτους μεζέδες, οπότε συχνά πυκνά πρέπει να μπαίνετε στην κουζίνα, αναδεικνύοντας ένα ακόμα ταλέντο της πληθωρικής σας προσωπικότητας.
Λογικό είναι, μια νέα παρουσία σε άγριους και ερημωμένους τόπους να θεωρείται ως εισβολέας. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι "γηγενείς" κάθε περιοχής είναι δόλια τέρατα που δεν έχουν την απαραίτητη νοημοσύνη να κρίνουν τις προθέσεις των άλλων και μέσα τους κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης. Έτσι λοιπόν, συχνά πυκνά, καλείστε να αντιμετωπίσετε ορδές εχθρών. Γι' αυτό, πρέπει όχι μόνο να έχετε φροντίσει να οχυρώσετε την πόλη σας, αλλά να είστε προετοιμασμένοι σε προσωπικό επίπεδο, ανά πάσα στιγμή, για το καλύτερο και το χειρότερο. Το κακό είναι πως, ενώ άλλα στοιχεία του gameplay έχουν μελετηθεί εις βάθος και υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, το σύστημα μάχης είναι τόσο απαρχαιωμένο που πρέπει να αποδεχτείτε ότι εκτός από τη ζημιά που θα καταφέρετε ενάντια στους αντιπάλους, υποχρεωτικά, θα αρπάξετε και εσείς μερικές. Ψιλές ή χοντρές, ανάλογα με ποιον έχετε κάθε φορά να αντιμετωπίστε. Η μόνη λύση είναι να είστε διαρκώς εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα θεραπευτικά βότανα. Επιπλέον, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε και στα όπλα σας. Κανένα από αυτά δεν είναι προορισμένο να διαρκεί αιώνια και για να μη βρεθείτε ποτέ άοπλοι πρέπει απαραίτητα να έχετε τουλάχιστον ένα εφεδρικό.


Κατασκευές που εντυπωσιάζουν.

Σε παιχνίδια όπως το Dragon Quest Builders, το μέγεθος του inventory είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να γίνει η ζωή των παικτών είτε εύκολη, είτε μαρτύριο. Ευτυχώς, στην περίπτωσή μας, αν και θα υπάρξουν περιπτώσεις που οι τσέπες σας θα αρχίσουν να ασφυκτιούν, οι developers έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν τους παίκτες με την πολύτιμη τέχνη δημιουργίας σεντουκιών. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύετε τα πάντα.
Το σύστημα μάχης είναι τόσο απαρχαιωμένο που πρέπει να αποδεχτείτε ότι εκτός από τη ζημιά που θα καταφέρετε ενάντια στους αντιπάλους, υποχρεωτικά, θα αρπάξετε και εσείς μερικές.
Μάλιστα, πρέπει να μάθετε να λειτουργείτε και ως μυρμήγκια που μαζεύουν οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους και ας μην το χρησιμοποιήσουν ποτέ. Όπως συμβαίνει στη ζωή, η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία και την καταστολή και η ύπαρξη προμηθειών σε μεγάλες ποσότητες δεν ήταν ποτέ βλαπτική για κανέναν. Το αρνητικό είναι πως, από επίπεδο σε επίπεδο δεν κουβαλάτε ούτε τα υλικά που έχετε με τόσο κόπο αποθηκεύσει, ούτε και τις γνώσεις για τη σύνθεσή τους. Αποτέλεσμα το “φτου κι απ' την αρχή” που λέει ο λαός μας.



Αν εξαιρέσει κανείς την κάμερα, που σε κλειστούς χώρους πολλές φορές χάνει τον προσανατολισμό της και άρα το αντικείμενο ενδιαφέροντος, τεχνικά, το παιχνίδι δεν παρουσιάζει προβλήματα. Τα γραφικά, δίχως να είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι αρκετά προσεγμένα και καλαίσθητα, ενώ τα ανάλαφρα μουσικά ακούσματα, θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ώρες που θα ξοδέψετε ασχολούμενοι με τον τίτλο. Γενικά, το Dragon Quest Builders είναι ένα παιχνίδι που αξίζει της προσοχής του κοινού. Ο συνδυασμός δημιουργίας και επιβίωσης δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά σε παιχνίδια προσβάσιμα από μεγάλο εύρος ηλικιών. Με το χειμώνα να κρατά γερά, ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια, είναι ένας καλός τρόπος για να δρασκελίσει κανείς τις μεγάλες και κρύες νύχτες. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος
  • Δημιουργία και επιβίωση σε ένα πακέτο
  • Προσβάσιμο από όλες τις ηλικίες
  • Συνεχής καθοδήγηση από το σύστημα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απαρχαιωμένο σύστημα μάχης
  • Από επίπεδο σε επίπεδο χάνετε τα πάντα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*