Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 18 Nintendo Switch Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • FIFA 18 Nintendo Switch
    • 3+ pegi 3+
      • 8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (2)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.easports.com/fifa FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Η κυκλοφορία τίτλου της σειράς FIFA σε κονσόλα της Nintendo και μάλιστα σε οικιακή, είναι γεγονός που έχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην ιστορία της βιομηχανίας. Τελευταία φορά που το έπραξε η ΕΑ ήταν το 2012, όταν το FIFA 13 αποτέλεσε έναν από τους launch τίτλους του Wii U. Όχι ότι επρόκειτο για κανένα σοβαρό εγχείρημα. Ουσιαστικά, όσοι το αγόρασαν πλήρωσαν για Legacy Edition του FIFA 12 με ενημερωμένα rosters και όχι ό,τι ακριβώς παρείχαν οι αντίστοιχες εκδόσεις για PlayStation 3 και Xbox 360. Έκτοτε, η απόλυτη σιωπή. Το 'χε φαίνεται η μοίρα των κατόχων Wii U να μην μπορέσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ένα ποδοσφαιράκι άξιο λόγου. Και κακά τα ψέματα, Legacy ξε-Legacy, το χρηματικό αντίτιμο σε όλες τις κονσόλες ήταν πάνω κάτω το ίδιο. Απλά έπρεπε να ικανοποιηθεί αυτό που λέμε από την εποχή του SNES, ότι κονσόλα χωρίς ποδοσφαιράκι και ραλάκι δεν έχει μέλλον.


Ο ορισμός του πέναλτι.


Πέντε χρόνια μετά έχουμε την κυκλοφορία του FIFA 18 που, πέρα από τα υπόλοιπα formats, κυκλοφόρησε και για το Nintendo Switch. Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Οπτικά, μην περιμένετε να λάβετε ό,τι και στο Xbox One, πόσο μάλλον στο PlayStation 4. Ο βασικός λόγος είναι ότι η έκδοση για το Switch δεν χρησιμοποιεί την Frostbite Engine αλλά μια παλαιότερη. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα απλό port από last-gen σύστημα, σε στιλ «πάρε παίξει και να λες ευχαριστώ που ασχοληθήκαμε με το Switch». Το αντίθετο μάλιστα. Από την πρώτη στιγμή και παρά την απουσία anti-aliasing, φαίνεται ότι η δουλεία που έχει γίνει στον οπτικό τομέα είναι αξιοσημείωτη.
Η ρυθμός της δράσης είναι λίγο πιο γρήγορος σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες κονσόλες. Όχι όμως σε βαθμό τέτοιο που να χάνεται ο ρεαλισμός, επιστρέφοντας σε arcade καταστάσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα ανάπτυξης έδωσε έμφαση το optimization, προσφέροντας αποτέλεσμα που, με δεδομένες τις δυνατότητες της κονσόλας, δεν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό των άλλων δύο. Τα μοντέλα των παικτών και ειδικά τα πρόσωπά τους βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ενώ σε επίπεδο υψηλότερο από το αξιοπρεπές βρίσκονται η παρουσίαση των σταδίων και η αναπαράσταση των θεατών. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να βλέπαμε τις τεράστιες σημαίες στο γήπεδο της Dortmund, αλλά είναι μια θυσία που μπορούμε να τη δεχτούμε, όταν πρόκειται για την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος άλλων λειτουργιών. Στα πολύ θετικά υπολογίζονται οι σχεδόν μηδενικοί χρόνοι φορτώματος. Άπαξ και φορτώσει το κυρίως μενού του παιχνιδιού, με τον περισσότερο χρόνο να δαπανάται στη σύνδεση με τους servers της ΕΑ, οτιδήποτε άλλο κάνετε δεν θα δοκιμάσει την υπομονή σας ούτε στο ελάχιστο. Ειδικά από τη στιγμή που θα καθορίσετε τις παραμέτρους ενός αγώνα μέχρι να δοθεί το ΟΚ ότι μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω -δηλαδή στην παρουσίαση των ομάδων στο γήπεδο- δεν χρειάζονται παρά μονάχα 2- 3 δευτερόλεπτα το πολύ.


Ως συνήθως, ο Courtois βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.

Σε docked mode η ανάλυση είναι 1080p ενώ σε undocked 720p. Ο ρυθμός ανανέωσης κατά τη διάρκεια της ζωντανής δράσης δεν πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το αντίστοιχο νούμερο για τα replays και την παρουσίαση των ομάδων πριν τους αγώνες είναι 30 και κρίνεται ως ικανοποιητικό. Ο ρυθμός της δράσης είναι λίγο πιο γρήγορος σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες κονσόλες. Όχι όμως σε βαθμό τέτοιο που να χάνεται ο ρεαλισμός, επιστρέφοντας σε arcade καταστάσεις. Από εκεί και πέρα, οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, υπάρχουν τα γνωστά επίπεδα δυσκολίας για να προσαρμόσει ο καθένας τον επιθυμητό βαθμό πρόκλησης, οι αντιδράσεις των τερματοφυλάκων κρίνονται ως ικανοποιητικές και στα όρια του αληθινού -ναι, ο De Gea και εδώ πιάνει τα άπιαστα εξ επαφής και τρώει κάτι «ευκολάκια»-, τα σουτ και οι πάσες αντιστοιχούν στην ποιότητα των παικτών που έχουν την μπάλα στα πόδια τους και, τέλος, η ΑΙ έχει ως σκοπό να σας προκαλέσει όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα και αμυντικά και επιθετικά.


Ιεροσυλίες από το Juan Mata στο Anfield.

Τα καλά κόποις κτώνται οπότε όποιοι θέλουν να χαρακτηριστούν ως μάγοι της μπάλας, θα πρέπει πρώτα να χύσουν κουβάδες ιδρώτα στις προπονήσεις. Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια των αγώνων υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης οπτικών βοηθημάτων, που συνδράμουν στην προσπάθεια των αρχάριων να βρουν τα πατήματά τους στο γήπεδο και να συνηθίσουν το χειρισμό. Στους περίπου 30 αγώνες που παίξαμε για χάρη του review δεν διαπιστώσαμε κάποιο bug/glitch, πέραν του γεγονότος ότι στο Ultimate Team, ένας από τους παίκτες της ομάδας μας, όποτε έπαιρνε την μπάλα στεκόταν σαν άγαλμα. Οι όποιες προσπάθειες να τον κινήσουμε κατέληξαν στο κενό. Η λύση δόθηκε άμεσα και πλέον ο εν λόγω παίκτης αποτελεί παρελθόν από το ανθρωπινό δυναμικό της ομάδας. Βέβαια, το χέρι μας στη φωτιά δεν το βάζουμε ποτέ. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να εμφανιστούν και άλλα προβλήματα και αυτό που ευχόμαστε είναι να έχει η ΕΑ την απαιτούμενη θέληση να τα διορθώσει.
Ένα ακόμα θέμα που διαπιστώσαμε έχει να κάνει με τη σκιά που οφείλεται στις κερκίδες των γηπέδων. Πέρα από το ότι είναι σαν όλα τα γήπεδα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και σε καθένα, την ίδια ώρα της ημέρας, οι σκιές πέφτουν στα ίδια σημεία, όταν οι παίκτες κινούνται εκεί που υπάρχει σκιά, η απεικόνιση είναι περισσότερο σκοτεινή από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα μάτια να καταβάλουν προσπάθεια για να ξεχωρίσουν ποιος είναι που και τι κάνει. Η κατάσταση δεν είναι τέτοια που να διορθώνεται αλλάζοντας τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης. Το δοκιμάσαμε και αυτό. Έτσι όμως φωτίστηκαν περισσότερο οι υπόλοιπες περιοχές και οι κόρες των οφθαλμών μας αναζητούσαν επίμονα τη συντροφιά των γυαλιών ηλίου.


Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους τα μενού, μόνο η ΕΑ το γνωρίζει.

Ποδόσφαιρο χωρίς την απαραίτητη ατμόσφαιρα είναι σα φαγητό δίχως αλάτι. Ευτυχώς, η ΕΑ έχει φροντίσει τα γήπεδα να είναι γεμάτα κόσμο και εννοείται ότι στο Anfield η δράση εξελίσσεται την ίδια στιγμή που οι θεατές στις κερκίδες δεν σταματάνε να τραγουδάνε το "You will never walk alone". Στο πνεύμα του παιχνιδιού και οι σχολιαστές Martin Tyler και Alan Smith που με τα εύστοχα σχόλιά τους προσθέτουν ένα κομμάτι «κλειδί» στο puzzle της όλης εμπειρίας. Όσο για τα καιρικά φαινόμενα, ανάλογα με την εποχή και τη γεωγραφική θέση ενός γηπέδου, ανάλογες οι συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί οι παίκτες να μη φοράνε χιονοπέδιλα, να μην κρατάνε ομπρέλα, ούτε υπάρχουν εμφανίσεις που παραπέμπουν σε μαγιό, όμως πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται σε κάθε τύπου βαρομετρικό, αφού οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την κίνηση τη δική τους αλλά και της μπάλας. Υπήρχε το 2012, όμως το FIFA Ultimate Team mode κάνει φέτος την παρθενική του εμφάνιση σε κονσόλα της Nintendo. Όχι όμως με όλα τα χαρακτηριστικά που απολαμβάνουν οι κάτοχοι PlayStation 4 και Xbox One.
Τεχνολογικά, το Switch έχει να προσφέρει και άλλα πράγματα, όπως η οθόνη αφής που στο FIFA 18 είναι σα να μην υπάρχει.
Προφανώς για να μην κάνουμε βαθιά βουτιά στο «νέο» mode και δεν μπορέσουμε να αφομοιώσουμε όλη τη διδακτέα ύλη. Απουσιάζουν τα Daily Challenges, τα Squad Challenges, το Champions mode και άλλα. Όσο για τον πυρήνα του FUT, όπως πάντα, παίρνετε μια ομάδα μέτριων παικτών και από την τελευταία κατηγορία προσπαθείτε, σε local και online επίπεδο, να την αναδείξετε σε πρώτη των πρώτων. Όσο περισσότερους αγώνες παίζετε, τόσο περισσότερα in-game coins κερδίζετε. Αυτά μπορείτε στη συνέχεια να τα ξοδέψετε για την αγορά πακέτων παικτών, "power ups" και μεταγραφές. Κάπου εδώ μπαίνουν στο χορό και τα microtransactions, οπότε, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι έχοντες και κατέχοντες έχουν έναν ακόμα τρόπο να δώσουν ώθηση στην εξέλιξη της ομάδας τους.



Ο μεγάλος απών είναι το The Journey mode. Οι κάτοχοι Switch δεν θα μπορέσουν να ζήσουν την ιστορία του Alex Hunter και η επίσημη δικαιολογία της ΕΑ είναι ότι δίχως τη Frostbite Engine δεν είναι δυνατό να βιώσει κανείς όπως πρέπει τη συγκεκριμένη εμπειρία. Όχι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι, τόσο σε local, όσο και σε online mode για να διασκεδάσει κανείς. Φιλικοί αγώνες, επίσημες διοργανώσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων και custom τουρνουά τόσο με αντρικές, όσο και με γυναικείες ομάδες, είναι ορισμένες από τις διαθέσιμες επιλογές. Οι πιο σκληροπυρηνικοί λογικά θα επιλέξουν να «χτίσουν» τη σταδιοδρομία τους παίζοντας στο Career mode, είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητές. Online υπάρχουν τα Seasons όπου μπορείτε να παίξετε με τυχαίους αντιπάλους από όλο τον κόσμο, όμως, προς απογοήτευση της πλειοψηφίας, η δυνατότητα για online αναμετρήσεις εναντίον φίλων δεν υπάρχει. H EA δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ουσιαστική ευθύνη επί τούτου, ρίχνοντας το βάρος στις ελλιπείς διαδικτυακές υποδομές της Nintendo και στην έλλειψη συστήματος invites στο Switch. Online δεν συναντήσαμε lag, όμως δυσκολευτήκαμε να βρούμε αντιπάλους και αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί προβληματισμό. Πάντως, για να χρυσώσει το χάπι, η εταιρεία ανάπτυξης έχει προσθέσει το αποκλειστικό Local Seasons mode. Όχι ότι αυτό θα μπορούσε να υπάρχει σε άλλη κονσόλα. Σε αυτό μπορείτε να παίξετε locally εναντίον ενός φίλου σας που επίσης διαθέτει Switch και νικητής είναι αυτός που θα σημειώσει τις περισσότερες νίκες σε μια σειρά πέντε αγώνων. Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, τουλάχιστον ας μπορεί να πάει το βουνό στο Μωάμεθ.



Αν δεν διαθέτετε Pro Controller, τα υπόλοιπα μέσα χειρισμού θα σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να τα συνηθίσετε, κυρίως λόγω μεγέθους. Ειδικά σε tabletop mode, χρησιμοποιώντας ένα Joy-Con, το θέμα δεν είναι ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα πλήκτρα, άρα λιγότερες λειτουργίες, αλλά το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους που στην αρχή αυτό που θα πατάτε θα είναι εντελώς άσχετο με αυτό που θέλατε να πατήσετε. Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν το αριστερό Joy-Con, άθελά τους θα τραβήξουν πάμπολλες φωτογραφίες, σκεπτόμενοι ότι πάλι καλά που στη θέση αυτή δε βρίσκεται το Home button. Βέβαια, αγώνα με τον αγώνα τα δάκτυλα θα συνηθίσουν να κινούνται σε περιορισμένο χώρο και η φορητή εμπειρία θα γίνει απόλυτα διασκεδαστική. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν κάποιοι περιορισμοί πλοήγησης στα μενού των tournaments που αν και είναι ακριβώς τα ίδια με άλλες οθόνες του παιχνιδιού, δεν επιτρέπεται η χρήση μονού Joy-Con. Ρίξαμε πολλά «γαλλικά» όταν πέσαμε σε αυτήν την κατάσταση μιας και, για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε, έπρεπε να μπούμε σε κύκλο τοποθέτησης και αφαίρεσης των χειριστηρίων από την κονσόλα.



Τεχνολογικά, το Switch έχει να προσφέρει και άλλα πράγματα, όπως η οθόνη αφής που στο FIFA 18 είναι σα να μην υπάρχει. Η χρήση της από τη μία θα επιτάχυνε τις επιλογές στα μενού, από την άλλη θα επέτρεπε την εισαγωγή καινοτομιών στο gameplay, όπως περίπου συνέβαινε στο FIFA Football για το PS Vita. Κατά τα άλλα, έχοντας το μάτι στραμμένο στο mobile κομμάτι, αδιαμφισβήτητα, το FIFA 18 είναι το καλύτερο ποδοσφαιράκι που έχουμε δει ποτέ σε φορητή συσκευή, δίχως να παραβλέπουμε τις επιδόσεις του στη μεγάλη οθόνη. Μπορεί, αδικαιολόγητα να λείπουν κάποια πράγματα τακτικής, όπως η δυνατότητα καθορισμού συγκεκριμένων μαρκαρισμάτων, όμως δίχως επιπλέον έξοδα, από την πρώτη στιγμή, έστω και με συμβιβασμούς, είναι δυνατό το παιχνίδι με παρέα παντού, εξυπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα όσα πρεσβεύει το Nintendo Switch. Η φετινή προσπάθεια της ΕΑ μας εξέπληξε ευχάριστα και αποτελεί μια στέρεη βάση για να δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Αρκεί να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή εκμετάλλευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Switch. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Έχει δοθεί έμφαση στο optimization
  • Πολλά game modes
  • Μηδενικοί χρόνοι φόρτωσης
  • Online gameplay με μηδενικό lag
  • Διασκέδαση παντού
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καμία εκμετάλλευση της οθόνης αφής
  • Εκπτώσεις στο FUT
  • Περιορισμοί πλοήγησης σε ορισμένα μενού
  • Όχι online matches με φίλους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*