Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 20 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το FIFA 20 είναι τελικά μια βελτιωμένη εκδοχή του FIFA 19, χωρίς Journey Mode, αλλά με το Volta που δίνει μια μικρή πνοή φρεσκάδας στη γενικότερη στασιμότητα του franchise.

Η σειρά FIFA αποτελεί τα τελευταία χρόνια, θρασύτατα, ό,τι πιο κερδοφόρο για την Electronic Arts, χωρίς απαραίτητα να χαρακτηρίζεται από καινοτομίες και τεράστιες βελτιώσεις. Φέτος η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε να ακολουθήσει ένα δρόμο πιο «αλήτικο» σε σχέση με το The Journey και την αστραφτερή καριέρα του Alex Hunter, παρουσιάζοντας το Volta Mode. Είναι όμως αυτό αρκετό;




Εισαγωγή λοιπόν στο FIFA 20 και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες σε σχέση με την περσινή έκδοση. Το ματς παίζεται όπως έχουμε συνηθίσει, οι παίκτες έχουν τις ίδιες -γρήγορες- αντιδράσεις στο δικό μας input και από αυτήν τη σκοπιά όλα μοιάζουν ίδια. Βρίσκουμε μια μικρή διαφοροποίηση στο sprint, το οποίο πλέον ανταποκρίνεται περισσότερο στα στατιστικά του εκάστοτε παίκτη, όπως είναι και το λογικό άλλωστε. Επιπλέον, το σκοράρισμα από σέντρα έχει δυσκολέψει αρκετά, μια επιλογή των δημιουργών την οποία, αν και βρίσκουμε λίγο υπερβολική ως προς τον τρόπο που εφαρμόζεται, είναι απόλυτα λογική. Θα θέλαμε από την άλλη οι τερματοφύλακες να μπορούν να κρατήσουν την μπάλα μετά από ένα δυνατό σουτ, καθώς το γκολ μετά από απόκρουση είναι, και φέτος, κάτι πολύ σύνηθες. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για μικρές αλλαγές που δεν αρκούν για να διαφοροποιήσουν αρκετά την εικόνα του φετινού FIFA σε σχέση με τον προκάτοχό του, τη στιγμή που στο αντίπαλο στρατόπεδο είδαμε άλματα από την Konami. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα καλά στοιχεία του franchise έχουν χαθεί. Οι πάσες συνεχίζουν να εκτελούνται σχεδόν αυτόματα και, παρά το ρυθμό που έχει πέσει ανεπαίσθητα, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται βοηθά στη συντήρησή του μα και στα ξεσπάσματα που οφείλουν να χαρακτηρίζουν αυτό το άθλημα.



Από την άλλη, η σειρά συνεχίζει να θέτει τα στάνταρ σε ό,τι αφορά την πιστότητα στην απόδοσης του σπορ επί της οθόνη. Προσφέρει πάρα πολλά επίσημα πρωταθλήματα και φυσικά την αποκλειστική χρήση των δικαιωμάτων των Champions League και Europa League. Αν και φέτος είχε μια μικρή απώλεια, αυτήν της Γιουβέντους, η οποία εμφανίζεται αποκλειστικά στο αντίπαλο δέος, αυτή δεν είναι αρκετή για να αφαιρέσει πόντους από τη συνολικά εξαιρετική παρουσίαση του FIFA 20. Η ατραξιόν του FIFA 20 είναι το νέο Volta Mode. Σε αυτό παίζουμε σε μικρά γηπεδάκια, με πολύ μικρότερα τέρματα αλλά και ομάδες που στελεχώνονται από αρκετά λιγότερα μέλη. Μόνιμος τερματοφύλακας δεν υπάρχει και είναι στο χέρι των παικτών να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μακρινών σουτ προς στο τέρμα, γκολ από τα οποία έτσι και αλλιώς είναι δυσκολότερο να επιτευχθούν. Εκτός αν χρησιμοποιούμε πλασεδάκια, τα οποία όμως έχουν αρκετά μικρότερη ταχύτητα για να αντισταθμίσουν την ευστοχία τους. Το Volta συνοδεύεται και από ένα τυπικό Story Mode, το οποίο, ακολουθώντας τα χνάρια του The Journey, αποτελείται από ένα μάτσο συραμμένα κλισέ και δεν κατορθώνει να ξεχωρίσει. Λειτουργεί απλά ως εισαγωγή, ένα εκτεταμένο tutorial για τον τρόπο παιχνιδιού του Volta Mode και τίποτα παραπάνω. Στο σύνολό του το Volta Mode αποτελεί σωστή υλοποίηση, η οποία προσθέτει replayability και φρεσκάδα στο FIFA 20, δίχως κακοτοπιές. Στην παρούσα του υλοποίηση βέβαια δεν έχει τα φόντα να αποτελέσει έναν αυτόνομο τίτλο, το νέο FIFA Street που σε κάποιους μπορεί να είχε λείψει.



Το «ζουμί» του FIFA 20 αποτελεί και πάλι το Ultimate Team ή, αλλιώς, το δρόμο της Electronic Arts προς ακόμα περισσότερα κέρδη. Μικρές αλλαγές, όπως η δυνατότητα να κάνουμε μαζικές πωλήσεις παικτών που δεν χρειαζόμαστε, δεν αρκούν για να πούμε πως έγιναν ριζικές τροποποιήσεις φέτος. Όχι ότι χρειάζονται κιόλας, μιας και από μόνο του το συγκεκριμένο mode, παρά τη λογική του pay to win, πάει πάρα πολύ καλά ως έχει. Οι πωλήσεις δε του FIFA 20, αλλά και το δέσιμο του κοινού με το συγκεκριμένο mode, αποδεικνύουν πως η Electronic Arts έχει πετύχει τη συνταγή που αρέσει, οπότε μην περιμένετε δραστικές αλλαγές ούτε στις μελλοντικές κυκλοφορίες. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει άλλωστε, τα έχουμε ξαναπεί. Στα λοιπά modes, το FIFA 20 προσφέρει Career, είτε με τη δημιουργία δικού μας παίκτη είτε επιλέγοντας κάποιον υπάρχοντα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να καταφέρουμε να κάνουμε τον παίκτη να αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας μας. Προσφέρονται σε ξεχωριστό mode φιλικά ματς για αναμετρήσεις online και σε τοπικό επίπεδο. Επιστρέφουν δε και τα House Rules από πέρσι, για όποιους επιθυμούν να παίξουν με λίγο τροποποιημένους κανόνες, π.χ. με έξτρα μπάλες, διαφορετικές ιδιότητες εντός του αγωνιστικού χώρου ή πολλαπλάσια αύξηση του σκορ ανάλογα με την απόσταση από την οποία πετυχαίνουμε το τέρμα. Θυσιάζεται λοιπόν λίγη από την πιστότητα της ψηφιακής απόδοσης του σπορ στο βωμό της διασκέδασης και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ειδικότερα αν έχετε σκοπό να διοργανώσετε βραδιές με φίλους.



Και αυτό βασικά είναι το FIFA 20. Μια ελάχιστα βελτιωμένη εκδοχή του FIFA 19, χωρίς Journey Mode, αλλά με την εισαγωγή του Volta, που λειτουργεί ικανοποιητικά για να δώσει μια πνοή φρεσκάδας στη γενική στασιμότητα που χαρακτηρίζει το franchise. Αφαιρώντας από την εξίσωση το FIFA 19, η φετινή κυκλοφορία χαρακτηρίζεται και πάλι ως υπερπλήρης με πληθώρα modes ενώ, ακόμα και αν δεν σας αφορά το Ultimate Team, θα βρείτε σίγουρα και φέτος κάτι διαφορετικό για να ασχοληθείτε. Ελπίζουμε όλα τα κέρδη που φέρνει το προαναφερθέν mode στα ταμεία της EA να μετουσιωθούν σε επόμενες κυκλοφορίες σε πραγματικά ουσιαστικές βελτιώσεις για τη σειρά. Πιθανότατα αυτό να γίνει με την επόμενη γενιά κονσολών, η οποία ίσως έχει τα φόντα, με το τεχνολογικό άλμα που θα φέρει, να «ξεκλειδώσει» λίγη παραπάνω δημιουργικότητα στις ομάδες ανάπτυξης που βρίσκονται πίσω από τη σειρά. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η παρουσίασή του παραμένει η πιο αυθεντική σε ψηφιακή μεταφορά του σπορ
  • Η εισαγωγή του Volta Mode
  • Η επιστροφή των διασκεδαστικών House Rules
  • Υπερπλήρες από άποψη modes και περιεχομένου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το FIFA 19, σε σημείο που οριακά προτείνουμε την επένδυση από πλευράς παικτών
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • sdragon
    • Θα διαβάσει κανείς το review και πραγματικά θα πάει να αγοράσει το παιχνίδι γιατί είναι καλύτερο από το περσινό. Αν και διαφωνώ με αυτό και θα παραθέσω λίγα στοιχεία, για ποιο λόγο συγκρίνουμε μια αυτόνομη κυκλοφορία ετήσια μεν αλλά καινούρια με την περσινή; Από πού να πρωταρχίσω. Ότι ακόμα και στο πιο δύσκολο επίπεδο δυσκολίας η άμυνα της AI είναι για τα πανηγύρια; Με τόσες σέντρες που κάνει η cpu νομίζω ότι παίζω στο αγγλικό πρωτάθλημα; Ο διαιτητής σφυρίζει ό,τι θέλει; Μη πιάσω και το φοβερό volta. Αλήθεια από κι ως που το story mode ενός mode θεωρείται τυπική διαδικασία και πρέπει να το περάσω στα ψιλά γράμματα λες και είναι φυσιολογικό; Η AI πάλι είναι για αναξιόπιστη. Ο τερματοφύλακάς (αν και βασικά είναι παίκτης της ομάδας) μόλις πλησιάζει η μπάλα βγαίνει μόνος του για να σου δώσει πάσα και τρώει γκολ; Ή να πω για τα γραφικά εποχής ps3 στην καλύτερη για μη πως ps2; Για εμένα είναι πολύ χειρότερο από το περσινό σε όλους τους τομείς. Το μόνο που το σώζει είναι το Ultimate team όταν δουλεύουν οι servers. Είναι πραγματικό κατόρθωμα που κατάφεραν να το βγάλουν σε χειρότερη κατάσταση από το περσινό. Ένα μεγάλο μπράβο.

    • morakis-g
    • Παιδια, ισχύει ότι το Doom Eternal θ κυκλοφορήσει τελικά 20/3/2020 και όχι στις 23/11/2019;
      Ποιο FIFA; Α....ναι!
      Το port του Fifa για το SWITCH είδα κάτι reviews και φαίνεται σαν reskin του FIFA19.....και με ελλείψεις!!!!
      Αχχχχ αυτή η EA " If it's in the game...last year maybe it ..won't be ...next year"
      Ευτυχώς που το FUT , δουλεύει σωστά και οι Μέτοχοι είναι χαρούμενοι.

    • stefoukos
    • το φετινο φιφα θα πω και εγω την αποψη μου παιζοντας 150 παιχνιδια μιας κια το εχω αποτοτε που βγηκε: ειναι καλυτερο απο το περσινο καλυτερη κινηση αμυνες οχι δυνατες ωστε να εχουμε απροοπτα στο παιχνιδι online για σεμιναριο βρισκεις παιχτη σε 10 δευτερολεπτα οι ανθρωποι εκαναν 1 γιγα update πριν μια εβδομαδα φτιαξανε το τερμα το σουτ απο μεση αποσταση και τις σεντρες,χαλαρωστε δεν πιστευω το προ να μπορει να αγγιξει το φιφα ουτε κια φετος και μιλαει ο 8ος παιχτης στο κοσμο στο online στο προ το περσινο προπερσι ημουν 6ος δεν συγκρινονται αυτα τα δυο παιχνιδια το φιφα εχει online το προ δεν εχει .Καλη χρονια να εχουμε παιδες

      • sdragon
      • Να φανταστώ ότι εννοείς ότι έπαιξες 140 παιχνίδια στο online. Εκεί κάπως σώζεται. Το ότι οι άμυνες δεν είναι δυνατές και σκληρές το θεωρείς ως θετικό στοιχείο; Αστειεύεσαι να φανταστώ. Στο πιο δύσκολο επίπεδο δυσκολίας και οι αμυντικοί είναι λες και καπνίζουν χόρτο. Ακόμα έχω την αίσθηση ότι οι παίκτες πετάνε στο γήπεδο. Και μόνο βέβαια που συγκρίνεις το Fifa με το Pro καταλαβαίνω ότι είσαι οπαδός του Fifa. Γιατί πραγματικά είναι έτη φωτός μπροστά φέτος. Ούτε καν δεν συγκρίνονται.

        • stefoukos
        • παιρνω καθε χρονο και τα δυο δεν υποστηριζω κανενα παιζω και τα δυο,προτιμω το φιφα λογω online ετη φωτος μπροστα δεν ειναι μην τρελενεσαι απλα το φιφα καθε χρονο μενει στασιμο με λιγες αλλαγες ωστε να ειναι καθε χρονο ωραιο το προ τα τελευταια τρια χρονια εχει φτιαξει λιγο το online κομματι που με ενδιαφερει και παιζω βεβαια αλλα ακομα ειναι πισω

        • sdragon
        • Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Προφανώς και προτιμάς το FIFA λόγω του online και το παραδέχεσαι. Στο καθαρά gameplay κομμάτι το Pro είναι έτη φωτός μπροστά αντικειμενικά και μπράβο του. Το Fifa από την άλλη κάνει βήματα προς τα πίσω. Το αν το βλέπεις ή όχι και αν δεν σε νοιάζει δεν έχει σημασία. Μη κάνουμε το άσπρο μαύρο. Επίσης το πολυδιαφημισμένο Volta είναι απλά για βόλτα. Το story είναι μέτριο προς κακό όπως και η AI. Όταν συγκρίνεις ένα παιχνίδι με ένα άλλο ποτέ δεν συγκρίνεις μόνο το ένα mode. Πάντα ως μια συνολική οντότητα, και αντικειμενικά είναι χειρότερο από πέρυσι.

        • stefoukos
        • Δεν εχεις άδικο σε οτι και αν λες.το φιφα ειχε φτασει κορυφη και εμεινε στάσιμο σωστα τα λες αλλα το προ ηταν πολυ χαλιά και κανει βηματα προοδου απο το 15 και μετα ναι σίγουρα αλλα στο ονλαιν κομματι δεν υπάρχει σύγκριση.εκει που με χαλαει φετος το φιφα ειναι οι διαιτητές σφυριζουν οτι ναναι .Περσι επαιξα 1200 παιχνιδια στο προ19 και 650 στο φιφα 19 ειμαι καψουρης χρονια με το προ αλλά στο ονλαιν κομματι ευχαριστιεμαι το φιφα .Φετος πηρα πρωτο το φιφα θα παιξω γυρω στα 500 παιχνίδια και επειτα θα παω στο προ που επαιξα και μαρεσε .Αμα το προ φτιαξει σερβερ και ονλαιν για μενα δεν θα παιζεται αλλα μεχρι τοτε βλέπουμε.Το φιφα με την καινουρια γενια θα μπει πολυ δυνατο συγκρίσεις δεν υπαρχουν παιζουμε και τα δυο

        • sdragon
        • Το θέμα είναι διαφωνώ σε αρκετά σημεία με το review και θα ήθελα την άποψη του συντάκτη μήπως έπαιξα άλλο τελείως παιχνίδι. Γιατί το να λέει ότι το Volta δίνει πνοή ζωντάνιας και φρεσκότητας είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Επίσης δεν με ενδιαφέρει αν θα φτιάξουν πράγματα στο gameplay στο μέλλον, είναι αστεία κατάσταση πλέον.

*