Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Fallout 4 Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Bethesda Softworks

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Bethesda Softworks

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  IGE

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η σφραγίδα της Bethesda Game Studios σε έναν τίτλο σημαίνει αρκετά πράγματα. Κάποια καλά, κάποια όχι και τόσο και…κάποια που φλερτάρουν με τα όρια αστείου/γελοίου. Με τα χρόνια, η συνταγή της ομάδας από το Rockville του Maryland έγινε τόσο δυνατή που κατάφερε να αφομοιώσει ακόμα και ένα από τα πλέον εμβληματικά ονόματα στην ιστορία του είδους των RPG (και του gaming, γενικότερα), το Fallout. Κάτι που μας φέρνει στο 2015 και την κυκλοφορία του Fallout 4, ενός τίτλου που αποτελεί ένα είδος μανιφέστου όλων όσων θα μπορούσε κανείς να περιμένει από τη σειρά…και τους δημιουργούς της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα πως έχουμε να κάνουμε με «μια απ’ τα ίδια», αφού ο πόλεμος μπορεί να μην αλλάζει ποτέ, αλλά το Fallout και η Bethesda μάς έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως μερικά πράγματα -αναπόφευκτα- αλλάζουν.


Με την κεντρική ιστορία να ολοκληρώνεται σε περίπου 15-20 ώρες και να αποτελεί ουσιαστικά έναν «σκελετό» πάνω στον οποίο δίνονται τα ερεθίσματα για την περαιτέρω εξερεύνηση και ανάληψη των side-quests, το πλήθος του περιεχομένου είναι απλά εντυπωσιακό.

Με την πυρηνική καταστροφή να αποτελεί τον πυλώνα της ιστορίας της σειράς, ο τίτλος ξεκινάει με μια μικρή ματιά του κόσμου πριν τα γεγονότα που έφεραν το τέλος του. Ένα έξυπνο είδος διαδικασίας δημιουργίας χαρακτήρα, αν θέλετε, μας βάζει στον ρόλο του/της πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστριας κατά τη διάρκεια ενός τυπικού πρωινού στην αμερικανική “suburbia”, λίγες ώρες πριν οι πυρηνικές εκρήξεις αλλάξουν για πάντα το πρόσωπο του πλανήτη, αλλά και την ίδια τη ζωή. Ο χαρακτήρας μας είναι ένας από τους προνομιούχους, αυτούς που κατάφεραν δηλαδή να εξασφαλίσουν μια θέση στα υπόγεια καταφύγια τα οποία και σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των ανθρώπων από τον πυρηνικό όλεθρο. Όπως όμως γρήγορα κανείς ανακαλύπτει, τα φαινόμενα στον κόσμο του Fallout -σχεδόν πάντα- απατούν, και έτσι η άνετη επιβίωση μακριά από τον τρόμο της πυρηνικής καταστροφής μετατρέπεται σε ένα είδος βίαιης αφύπνισης μετά από 200 χρόνια κρυογονικής συντήρησης και την αναζήτηση ενός αγαπημένου προσώπου. Η ιδέα ενός πρωταγωνιστή που έχει ζήσει στον κόσμο πριν από την πυρηνική καταστροφή είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αρκεί να χρησιμοποιείται επαρκώς και κατά τη διάρκεια του gameplay, κάτι που εν προκειμένω δυστυχώς δε γίνεται – τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό να αξιοποιηθεί. Και είναι κρίμα, αφού οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη σειρά χρησιμοποιούνται ηθοποιοί για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Η επιλογή αυτή, βέβαια, δημιούργησε ανησυχίες για την ενδεχόμενη έλλειψη βάθους στους διαλόγους, μια ανησυχία που ενίοτε επιβεβαιώνεται – αν και για διαφορετικούς λόγους.Σε πρώτη φάση έχουμε έναν κεντρικό χαρακτήρα που κάνει τα πρώτα του βήματα σε ένα νέο κόσμο, χωρίς όμως να παρουσιάζει την παραμικρή έκπληξη για όλα όσα βλέπει και συμβαίνουν γύρω του. Και είναι πράγματι ένας νέος κόσμος, τόσο από πλευράς ιστορίας όσο και από πλευράς μηχανισμών. Οι πρώτοι σύμμαχοι θα έρθουν μετά από την εύρεση του -πλέον cult- Power Armor και της αναμέτρησης με ένα Deathclaw - πράγματα που εξακολουθούν να μην προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον για κάποιον που πέρασε τα τελευταία 200…κοιμώμενος.
Πολύ γρήγορα γίνεται σαφές πως η κατεύθυνση που ακολουθείται, άλλες φορές δειλά, άλλες φορές με τολμηρά βήματα είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Ο γενικότερος τόνος και η αίσθηση που γρήγορα κατακάθεται καταδεικνύουν προς μια απλοποίηση αρκετών εκ των μηχανισμών RPG.
Με αυτό το πρόσχημα έρχεται η εξοικείωση με ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό, και αυτό είναι το σύστημα crafting. Οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν και να συμμαχήσουν με αποικίες, στις οποίες και θα προσφέρουν φαγητό, νερό, στέγη αλλά και συστήματα άμυνας, όλα μέσω crafting. Πέραν της προφανούς χρησιμότητας, το παραπάνω δίνει και μια λύση σε ένα από τα πλέον ενοχλητικά προβλήματα του παρελθόντος: τη συλλογή άχρηστων αντικειμένων. Ο χώρος στο inventory δεν θα είναι ποτέ αρκετός βέβαια, ωστόσο είναι ανακουφιστικό να υπάρχει η δυνατότητα διάσπασης οποιουδήποτε άχρηστου αντικείμενου στα βασικά συστατικά του και η μετέπειτα χρήση αυτών για τη κατασκευή κτισμάτων ή modifications όπλων/πανοπλίας.Πολύ γρήγορα γίνεται σαφές πως η κατεύθυνση που ακολουθείται, άλλες φορές δειλά, άλλες φορές με τολμηρά βήματα είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Ο γενικότερος τόνος και η αίσθηση που γρήγορα κατακάθεται καταδεικνύουν προς μια απλοποίηση αρκετών εκ των μηχανισμών RPG - από τον τρόπο που χρησιμοποιείται το Power Armor και πλέον αποτελεί κάτι σαν περιστασιακό bonus και το ανανεωμένο shooting (με τη βοήθεια της id Software, βεβαίως βεβαίως), μέχρι το ευκολότερο looting, τα πάντα γίνονται γρηγορότερα και άμεσα. Ή μάλλον, σχεδόν τα πάντα, αφού το inventory εξακολουθεί να είναι δύσχρηστο όπως πάντα. Και αν όλα αυτά ήταν λεπτές πινελιές, η εγκατάλειψη των skills και η αντικατάστασή τους με ένα σύστημα που επιτρέπει την απευθείας ενδυνάμωση καθενός εκ των βασικών attributes και την εξέλιξη του χαρακτήρα μέσω των perks σίγουρα θα χτυπήσει καμπανάκια και στους πιο απρόσεκτους.
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • V.for.Veteran
  • Άρα αξίζει να αγοραστεί και θα αγοραστεί. Thanks ninja Kalkan!

  • T_K_L_L_LUIGI
  • Το ξαναέκανε... μετά το bloodborn και στο fallout.Κάψτε τον στην πυρά!!!

  • Geovra
  • Περιεκτικοτατο και 2thepoint review. Εννοειται οτι μιλαμε για ενα απο τα παιχνιδια που θα μπει στην συλλογη (ελπιζω συντομα).
   Ατμοσφαιρα,περιεχομενο,replayability....sold :)

  • RamayaGr
  • ομορφο review και ετσι οπως πρεπει να ειναι και φυσικα εχει μπει στην λιστα για αγορα !!

  • yaponvezos
  • Από εδώ και πέρα θα ρωτάτε τον Καλκάνη "Πόσο 8 έβαλες στο παιχνίδι;". Και θα δίνει απάντηση σε joule.

  • Fiben
  • 8!!!!
   Ωχ κρυψτε τον συντακτη πριν του την πεσει το Fallout 4 - Greek Community!

  • Koel700
  • Δεν ξερω αν ο καλκανης βαζει 8 σε ολα ή περνει ολα τα παιχνιδια που ειναι για 8 εξ αρχης :p
   Οσο αφορα το παιχνιδι ειναι ενα καλο παιχνιδι με παρα πολλες ενοχλησεις (που αν το παιζεις το pc τοτε τις μονταρης και της ξεφορτωνεσε ή φτιαχνεις ) με τα κλασικα Bethesda Bugs λες και η εταιρια ειχε μια λιστα και τσεκαρε αν ειναι μεσα... εφτιχως η εταιρια χωνεψε τον εγωισμο της και πηρε το FNV με μια δοση βαρια μονταρισμενου Skyrim και βγηκε ενα πολυ πολυ καλο αποτελεσμα που θα καψεις (αν γουσταρεις..οπως εκανα εγω) τρελες ωρες πριν καν ασχοληθεις με την ΠΡΩΤΗ βασικη αποστολη μετα την εξοδο απο το Vault..... MUST BUY

  • vonzuchter
  • το ΑΙ εχει αρχισει να γινεται μαστιγα πλεον στη βιομηχανια

  • Blackstorm
  • Άλλοι παίρνουν τα 8άρια και άλλοι τα πεντάρια λέω εγώ :p. Εξαιρετικό κείμενο φίλτατε.

  • john-data
  • 8?Ασε μας ρε Καλκάνη...Ποιο είναι καλύτερο το Fallout 4 η το Bloodborne?
   Πάω να σε διαβάσω τώρα.

  • kirgom
  • Ήμουν σίγουρος οτι θα ειναι καλο παιχνίδι αλλα και στο οτι θα υπάρχουν τα bugs (bethesda)..

   Αξίζει σίγουρα για αγορά οπως και να εχει, φαντάζομαι πως το ελιωσε ο τυπάκος! :P

  • Savatage80
  • Δεν ξέρω τι λέτε εσείς εγώ πάντως πέτυχα λεωφορείο του ΟΑΣΑ ντυμένο στα χρώματα του Fallout 4!
   Τα σπάει...respect λέμε!!

  • GiorgosOlympios
  • exw peksi fallout 3 sto xbox 360 !! den eixa idea gia to pexnidi kiriolektika ekatsa ematha tin istoria kaika me tis wres sto kosmo tou fallout 3 kai me to pou ematha oti exi vgi fallout 4 exw diavasi reviews exw dei gameplay exei ginei ena apo ta agapimena m pexdiniais na to peksw kan apla me kerdise terastia allagi pragmatika se grafika kamia sxesi me to 3 poronese mono pou to vlepis !! distixos den mporo na to pekso sto xbox 360 mou !! elpizo an katafero na parw kenouria konsola pou einai mesa sta sxedia mou ennoite tha einai apo ta prwta pexnidia pou tha parw !! osoi mporite na to peksete aksizi pragmatika na to dokimasete exei gamato story !!

  • LIONHEART
  • Ωραίο Game με άπειρα πράγματα για να ασχοληθείς ,μια ένσταση σε μερικά σημεία γίνετε υπερβολικά δύσκολο και ο χάρτης με το pip boy δεν σε βοηθάει οταν εισαι μεσα σε κτήρια κάνοντας καποιό quest.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!