Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Far Cry 6 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Toronto

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ο λαός της Yara περιμένει το σάλπισμα της επανάστασης. Άραγε αξίζει να ασχοληθείτε με το Far Cry 6; Η απάντηση στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Ένα είναι βέβαιο για τα μεγάλα franchises της Ubisoft. Κάθε φορά οι παίκτες θα έρχονται ενώπιον ενός τεράστιου κόσμου και το Far Cry 6 δεν ξεφεύγει από αυτόν το "κανόνα". Όσοι περιμένετε με ανυπομονησία την κυκλοφορία του, σίγουρα θα έχετε διαβάσει δεκάδες φορές για τη Yara. Είναι ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα του τίτλου. Ένας επίγειος παράδεισος, όπως χαρακτηρίζεται, κάπου στην Καραϊβική, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βεβαίως, υπάρχουν αναφορές, σπόντες, υπαινιγμοί, που παρομοιάζουν το νησιωτικό κράτος με την Κούβα, παρόλα αυτά η εταιρεία ανάπτυξης ενημερώνει εξ' αρχής πως η δημιουργία της αποτελεί προϊόν φαντασίας.




Η Yara διοικείται από τον στυγνό δικτάτορα Anton Castillo. Όνειρό του είναι να επαναφέρει το κράτος στις παλιές του δόξες, όμως η απορία όλων είναι με τι μέσα θα το επιτύχει. Ο χρόνος μοιάζει λες και έχει σταματήσει πριν 50 χρόνια, δεν υπάρχει σχεδόν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το "σκοτάδι", η απουσία ενημέρωσης, είναι ένας από τους τρόπους διοίκησης των αυταρχικών καθεστώτων. Μέσα σε όλα, η καθοδήγηση του λαού περνάει και από τα ιατρικά επιτεύγματα. O Castillo προωθεί την καλλιέργεια του φυτού Viviro, ως φαρμάκου που θεραπεύει όλες τις ασθένειες. Μάλιστα καλεί όλους όσους αισθάνονται πατριώτες να εργαστούν σε αυτές τις φυτείες. Στην άλλη όχθη οι επαναστάτες. Αντιφρονούντες που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία. Η οργάνωση La Libertad, με την Clara Garcia στο τιμόνι της, είναι αυτή που θα προσπαθήσει να ανατρέψει το status quo,  μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια να ενωθούν όλοι όσοι αντιστέκονται στα σχέδια του Castillo, δημιουργώντας μία ισχυρή αντίσταση.



Αν σας καρφώθηκε η ιδέα ότι πρωταγωνίστρια είναι η Clara Garcia, καλύτερα να τη σβήσετε άμεσα από το μυαλό σας. Ο χαρακτήρας που ελέγχεται ονομάζεται Dani Rojas και το φύλο του θα το επιλέξετε στα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού. Για τις ανάγκες του review διαλέξαμε την Dani Rojas, οπότε στο εξής οι όποιες αναφορές θα γίνονται χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο γένος. Η αποστολή της Dani μόνο εύκολη δεν είναι. Ως εκπρόσωπος της La Libertad θα πρέπει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Clara και των συντρόφων της και στη συνέχεια όλων των ηγετών των πυρήνων αντίστασης που βρίσκονται διάσπαρτοι στον χάρτη. Κυριαρχεί η δυσπιστία. Ο εγωισμός δεν είναι καλός σύμβουλος και δυστυχώς αυτός ξεχειλίζει στην προσωπικότητα κάθε "πολέμαρχου". Μέχρι να πειστεί για τις ικανότητες τη Dani. Για να φτάσει όμως ως εκεί, ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ηρωίδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, όσο και αν νομίζει ότι αυτά είναι πέρα από τις δυνάμεις της.



Οι πρώτες δύο ώρες του gameplay λειτουργούν ως εξοικείωση με τους βασικούς μηχανισμούς. Πριν μεταφερθεί στη Yara, η Dani θα βρεθεί, δίχως να το επιδιώξει, στο Isla Santuario. Πέρα από τις πρώτες επαφές με τη La Libertad, εκεί θα γνωρίσει τον Juan Cortez, με ειδικότητα να κατασκευάζει όπλα από υλικά που άλλοι απλά θα πετούσαν στον κάδο των αχρήστων. Ειδικότητά του τα Supremos. Πανίσχυρα backpacks που έχουν επιθετικές ή αμυντικές χρήσεις και θα σας ξελασπώσουν σε πολλές περιπτώσεις. Βρίσκονται όμως σε πειραματικό στάδιο και από τη μία χρήση στην άλλη απαιτείται να περάσει ένα χρονικό διάστημα, που μειώνετε όσο περισσότερους στρατιώτες του καθεστώτος στέλνετε στον άλλο κόσμο. Οι μάχες είναι σκληρές και μάλιστα πάντοτε με αριθμητικό μειονέκτημα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στο χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, οι εχθροί μοιάζουν λες και γνωρίζουν από πριν την επόμενη κίνησή σας ή έχουν μάτια αετού και αντιλαμβάνονται την παρουσία σας από δεκάδες μέτρα μακριά. Σε άλλες, θα κληθείτε με απλά όπλα να τα βάλετε με τανκ και ελικόπτερα. Ειδικά στην αρχή, δεν αποκλείεται να παρομοιάσετε τα πάντα με Γολγοθά. Δείχνει ότι το balancing δεν έχει μελετηθεί σωστά και αυτό είναι πολύ πιο έντονο στο action mode (ανώτερο επίπεδο δυσκολίας). Εκεί στην κυριολεξία δεν θα προλαβαίνετε να καταλαβαίνετε από που σας έρχονται τα πυρά και πολύ γρήγορα θα βρίσκεστε πεσμένοι στο έδαφος, αναγκασμένοι να δοκιμάσετε από την αρχή την όποια προσπάθεια, εκτός αν κάποιος από τους άλλους αντάρτες φιλοτιμηθεί να επαναφέρει την υγεία σας.



Ολόκληρος χάρτης είναι σχεδόν από την αρχή προσβάσιμος και γεμάτος δραστηριότητες. Μπορείτε κάλλιστα να επιδοθείτε σε ατελείωτες ώρες εξερεύνησης, όμως το gameplay είναι δομημένο σε αποστολές, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να ακολουθήσετε τα καλούπια της ομάδας ανάπτυξης. Αν θέλετε να προχωρήσει το σενάριο, που είναι αρκετά ενδιαφέρον, με αναπάντεχες εξελίξεις. Κάθε επιτυχημένο βήμα είναι και ένα λιθαράκι προς την απομάκρυνση του Castillo από την εξουσία. Για να το κατορθώσετε θα πρέπει, όπως λέει συνεχώς ο Juan Cortez, να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα όπλα, στην κατάλληλη περίσταση. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην εξερεύνηση. Ασχοληθείτε και λίγο με τα side quests. Ακόμα και ο πλέον ασήμαντος NPC μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφοριών. Κάποιους ίσως χρειαστεί να τους δωροδοκήσετε, τουλάχιστο τα χρήματα δεν θα σας λείψουν.  Όλο και κάποιο νέο, πιο ισχυρό όπλο, όπως ο άκρως απαραίτητος, εκτοξευτήρας ρουκετών θα πέσει στα χέρια σας. Στους πάγκους εργασίας που υπάρχουν διάσπαρτοι στον χάρτη και κυρίως στους καταυλισμούς των πυρήνων αντίστασης, θα έχετε την ευκαιρία να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας, κάνοντάς τον ακόμα πιο αποτελεσματικό. Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι το πιστολίδι στο Far Cry 6, άλλο να ριχτείτε στη μάχη με ένα αυτόματο όπλο αναβαθμισμένο πλήρως, με όλα τα διαθέσιμα perks και άλλο με ένα περίστροφο.



Η επικράτηση για την La Libertad θα έρθει σταδιακά, κατακτώντας μικρές, μικρές περιοχές στον χάρτη, στριμώχνοντας όλο και περισσότερο τον αντίπαλο στρατό. Πριν επιχειρήσετε το οτιδήποτε, καλό θα είναι να γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε. Ευτυχώς η Dani έχει στην κατοχή της ένα smartphone με πολλαπλές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι να σημαδεύει τους στρατιώτες της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις και αδυναμίες τους. Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα όπλα στην κατάλληλη περίσταση. Από το στόχαστρό σας δεν θα ξεφύγουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είτε πρόκειται για συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, είτε για αεροδρόμια, είτε για αποθήκες στρατιωτικού υλικού κλπ. Καθετί εχθρικό που καταστρέφετε σας προσφέρει πολύτιμα experience points που ανεβάζουν το επίπεδό σας και ανοίγουν την πρόσβαση στην αγορά νέων όπλων. Σε συνδυασμό με μια σειρά από είδη ένδυσης που και αυτά θα αποκτήσετε εφόσον έχετε όρεξη να εξερευνήσετε, θα καταλήξετε να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, ακόμα από τον καλύτερα εκπαιδευμένο στρατιώτη.



Η μετακίνηση στον χάρτη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του gameplay. Υπάρχει η δυνατότητα για Fast Travel, που σε δεκάδες περιπτώσεις δεν θα καταλάβετε γιατί δεν ενεργοποιείται, όμως με τον τρόπο αυτό χάνεται η "μαγεία" της αναζήτησης. Σχεδόν από την αρχή, στον "μύλο" με τα διαθέσιμα όπλα/ εργαλεία, θα προστεθεί η επιλογή κλήσης αυτοκινήτου, που σχεδόν πάντοτε σταματάει αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο που το καλέσατε και είναι εξοπλισμένο με αυτόματο όπλο. Μα, καλά θα πει κανείς, θα οδηγώ, θα κάνω στάσεις να ρίχνω μερικές σφαίρες και θα συνεχίζω; Όχι, η επιλογή υπάρχει λόγω του ότι μπορείτε να παίξετε ολόκληρο σχεδόν τον campaign παρέα με έναν φίλο σας, μοιράζοντας έτσι το βάρος των φονικών αναμετρήσεων. Από εκεί και πέρα, η ομάδα ανάπτυξης έχει φροντίσει να προσφέρει πολλά και διαφορετικά οχήματα για τις μετακινήσεις σας. Από γουρούνες, μέχρι εξωλέμβιες, ελικόπτερα και αεροπλάνα, με τα περισσότερα να προσφέρουν τη συντροφιά υπέροχης μουσικής. Μόνο που στις τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε φροντίσει πρώτα να απαλλαγείτε από τις αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις, αν θέλετε να έχετε ασφαλή πτήση, ενώ ο χειρισμός του αεροπλάνου χαρακτηρίζεται ως στριφνός. Δεν λείπουν τα συμπαθή άλογα, μόνο που, λόγω της οπτικής πρώτου προσώπου, η βόλτα καβάλα σε αυτά δεν είναι πάντοτε απολαυστική.



Δυστυχώς οι Amigos, τα τετράποδα που η Ubisoft διαφήμιζε συνεχώς ως τρόπους που θα διαφοροποιούσαν το gameplay, δεν λειτουργούν όπως μας είχαν τάξει. Τις περισσότερες φορές, η παρουσία τους στο "πεδίο της μάχης" και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν να επιτεθούν, λειτουργούν τελείως αντίθετα με τον σκοπό που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Το πρόβλημα, πιθανό να οφείλεται στο balancing που προαναφέρθηκε. Οι αντίπαλοι δεν κάθονται σε καμία περίπτωση αμέτοχοι απέναντι στην απειλή ενός κροκόδειλου, λογική εξέλιξη να αρχίσουν να πυροβολούν, πάρα πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν τις σειρήνες του συναγερμού και πριν προλάβετε να κοιτάξετε δεξιά και αριστερά θα σας έχει κυκλώσει σμήνος από σφαίρες. Η διπλή προσέγγιση πρακτικά δεν υπάρχει. Σε κάθε αποστολή θα πρέπει να μιλήσουν τα όπλα. Οι όποιοι μηχανισμοί stealth πρακτικά δεν προσφέρουν κάτι. Εκτός αν η Ubisoft θεωρεί ότι κάτι έκανε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους Amigos όταν για παράδειγμα θέλουμε να βγάλουμε από τη μέση έναν "μεμονωμένο" στρατιώτη, που τυγχάνει να έχει πιάσει αιχμάλωτο έναν κάτοικο της Yara. E, σε αυτή την περίπτωση είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό να τον πλησιάσουμε από πίσω, χαρίζοντάς του μερικά χάδια με το Matchette.



Το να πούμε ότι το τοπίο της Yara έχει αποδοθεί σωστά θα είναι ψέμα, μιας και πρόκειται για μια χώρα που έχει βγει από τη φαντασία των developers. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το τοπίο είναι πανέμορφο, είτε πρόκειται για τις πόλεις, είτε για την ύπαιθρο, είτε για οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Εκεί που μπορούμε να σταθούμε είναι η χρήση του ίδιου συστήματος φωτισμών με το Assassin's Creed Valhala, που προσθέτει ρεαλισμό στις εναλλαγές ημέρας/ νύχτας. Ελάχιστα οπτικά glitches δεν είναι ικανά να μειώσουν τη γενικά καλή εικόνα που αποκομίσαμε από τον τεχνικό τομέα. Το κομμάτι που θα ήθελε ίσως λίγο παραπάνω δουλειά στις εκδόσεις για κονσόλες είναι αυτό της στόχευσης, καθώς γίνεται φανερό ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για τον παίκτη αν υπήρχε mouse.



Το Far Cry 6 είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας, έχοντας ως βάση τις 25-30 ώρες για να ολοκληρώσετε το main campaign. Όσοι θελήσουν να "σκουπίσουν" τον χάρτη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον τριπλάσιο χρόνο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η παρουσία του Diego, γιού του Anton Castillo, που αν και σε νεαρή ηλικία, ο πατέρας του θέλει να τον κάνει συμμέτοχο στον κύκλο του αίματος. Οι αντιδράσεις και η πορεία που θα ακολουθήσει, είναι κάτι που θα αφήσουμε να το αποκαλύψετε οι ίδιοι. Εμείς κλείνουμε με το σύνθημα Viva La Libertad! 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρον σενάριο με ανατροπές
  • Μεγάλος χάρτης γεμάτος δραστηριότητες
  • Supremos, ποικιλία όπλων και αναβαθμίσεων
  • Εξερεύνηση με πολλαπλές ανταμοιβές
  • Διασκεδαστικό πιστολίδι
  • Μετακινήσεις με κάθε διαθέσιμο μέσο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα Amigos δεν λειτουργούν όπως μας είχαν τάξει
  • Προβλήματα με το balancing των μαχών
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*