Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Forza Motorsport 5

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Turn 10

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Xbox Game Studios

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Microsoft Hellas

 • PEGI

  3+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
O πολυβραβευμένος racing simulator του Xbox, επέστρεψε για ακόμα μια φορά για να συνοδέψει το Xbox One στο ξεκίνημα του ταξιδιού του ως κονσόλα. Εντυπωσιακά γραφικά, ρεαλιστικό gameplay και άλλες όμορφες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα ικανοποιητικό μοτίβο, το οποίο όμως σίγουρα δεν είναι τέλειο. Το Forza Motorsport 5 είναι ένα παιχνίδι-«διαφήμιση» του μηχανοκίνητου αθλητισμού και του κλίματος γιορτής που τον περιβάλει. Περιλαμβάνοντας τα καλύτερα αυτοκίνητα που έχει συλλάβει ο ανθρώπινος νους, επιτρέπει στον παίκτη να ταξιδέψει σε διάφορες πραγματικές πίστες ανά τον κόσμο και να αισθανθεί σαν να οδηγεί στην πραγματικότητα ένα από τα διάφορα αυτά αριστουργήματα της μηχανολογίας. Από εντυπωσιακές Ferrari, μέχρι ταπεινά Volkswagen, το Forza Motorsport 5 σας βάζει μέσα στην ψυχή των αγώνων αυτοκινήτων, υπό την συνοδεία των οικοδεσποτών του Top Gear.

Forza Motorsport 5 Image 01

Ένα βασικό στοιχείο που ανέκαθεν έκανε τα Forza Motorsport να ξεχωρίζουν, είναι το εξαιρετικό roster τους. Στο πέμπτο αυτό installment της σειράς, συμπεριλαμβάνονται κορυφαία supercars, αγαπημένα μικρομεσαία, open wheelers τύπου F1, ακόμα και κάποια “track toys”, μην αφήνοντας έτσι κάποιον παραπονεμένο. Αν και η λίστα σταματά στα περίπου 200 αυτοκίνητα, πλήθος σημαντικά μικρότερο από προηγούμενα παιχνίδια, η επιλογή τους είναι εξαιρετική, προσφέροντας ποικιλία και διαφορετικότητα. Το κάθε όχημα αποθεώνεται μέσω του Forzavista mode, το οποίο σας επιτρέπει να ανοίξετε τις πόρτες, το πορτ μπαγκάζ, το καπό, να μπείτε μέσα στο αυτοκίνητο, να το βάλετε μπροστά, να παρατηρήσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που το studio φρόντισε να μεταφέρει πιστά -σε βαθμό αηδίας- για κάθε ένα από τα 200 αυτά αυτοκίνητα, μέσα και έξω. Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να τα εξερευνήσετε όλα με όποια σειρά επιθυμείτε, καθώς, πλέον, στο Career Mode μπορείτε να αγοράζετε όποιο όχημα θέλετε εσείς (αρκεί βεβαίως να έχετε τα απαιτούμενα Credits) και δεν σας περιορίζει σε έναν γραμμικό τρόπο προόδου. Κερδίζετε Credits μέσα από τους αγώνες. Κλείνοντας διάφορα assists και επακόλουθα δυσκολεύοντας το παιχνίδι, λαμβάνετε ένα bonus επί των εσόδων από το αποτέλεσμα του αγώνα και το ίδιο συμβαίνει όταν οδηγείτε αρκετά με μια συγκεκριμένη μάρκα, όπου και ο κατασκευαστής σας δίνει ένα «καπέλο» στα έσοδά σας κάθε φορά. Έτσι, αν έχετε αρκετά credits, μπορείτε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου league, να πάτε σε ένα πιο «ανεβασμένο» και να μην συνεχίσετε με το επόμενο στην σειρά, επιτρέποντάς σας τελικά να τα ολοκληρώσετε όλα με όποια σειρά θέλετε. Μετά το update του παιχνιδιού σχετικά με την οικονομία, τα οχήματα είναι πλέον προσιτά σε όλους, με τα πιο ακριβά να θέλουν λίγο grinding, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση όπου ο παίκτης ωθούνταν προς τα microtransactions, λόγω των χαμηλών εσόδων και υψηλών τιμών. Υπάρχουν διάφορα leagues διαθέσιμα, με το καθένα να έχει μια «θεματολογία», όπως για παράδειγμα hatchbacks ή muscle cars, mid-engine ή rear-engine αυτοκίνητα κοκ.

Forza Motorsport 5 Image 02

Το ίδιο συμβαίνει και με την συλλογή των πιστών του Forza Motorsport 5 από άποψης πλήθους. Γνώριμες πίστες όπως η Καταλονία ή η Bernese Alps επέστρεψαν με ανανεωμένο look και τις όποιες αλλαγές στην μορφολογία τους. Θετικές είναι και οι νέες προσθήκες όπως η Bathurst και η Spa Francochamps, όμως το γεγονός ότι ο αριθμός τους (δεκατέσσερις) είναι μικρός σε σχέση με προηγούμενα εγχειρήματα της σειράς, αφαιρεί πολύ από το fun factor, καθώς μετά από ένα χρονικό διάστημα το να τρέχεις στις ίδιες πίστες κουράζει. Οι διάφορες παραλλαγές της κάθε πίστας σώζουν λίγο την κατάσταση, αλλά και πάλι ο τομέας αυτός απογοητεύει στο σύνολό του. Όσον αφορά στο gameplay του παιχνιδιού, τα διάφορα αυτοκίνητα συμπεριφέρονται με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο, χάρη στη νέα τεχνολογία εξομοίωσης της συμπεριφοράς των ελαστικών που χρησιμοποιήθηκε από την Turn 10. Τα ελαστικά πλέον είναι φυσικά αντικείμενα, υπό την έννοια ότι επηρεάζονται δυναμικά από αλλαγές στην θερμοκρασία, την πίεση και την απότομη μεταβολή της κατανομής του βάρους και δεν αλλάζουν απλά κατάσταση μετά από λίγη ώρα τρεξίματος.

Forza Motorsport 5 Image 03

Το να γυρίζετε το τιμόνι από εδώ και από εκεί απότομα, απλά θα σας στείλει στις μπαριέρες ακόμα και με τα αντίστοιχα assists (ΑBS, TCS κτλ) γυρισμένα στο “On”. Παρόμοια δουλεύει και το γκάζι-φρένο, με τις ομαλές μεταβιβάσεις μεταξύ των δύο να είναι αυτές που ξεχωρίζουν τον καλό από τον κακό οδηγό. Τα haptic triggers του χειριστηρίου του Xbox One δονούνται όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να χάνει πρόσφυση με το έδαφος, στοιχείο που προσθέτει πολλούς πόντους στην απόλαυση του gameplay, καθώς νιώθετε κάθε μικρή διαφορά στο οδόστρωμα και την ισορροπία του αυτοκινήτου μέσω της δόνησης. Γενικότερα, οι βετεράνοι της σειράς θα αισθανθούν οικεία, αλλά ως ένα βαθμό, καθώς τα physics έχουν βελτιωθεί με τη σειρά τους. Στον πυρήνα του, το παιχνίδι ενσαρκώνει τον απόλυτο εξομοιωτή οδήγησης, με το παραμικρό λάθος να κοστίζει πολύ ακριβά, ενώ η πιστότητα της συμπεριφοράς των αυτοκινήτων είναι σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί. Όταν οι άνθρωποι της Turn 10 δήλωναν ότι ήθελαν ο παίκτης να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματική εμπειρία, σίγουρα εύχονταν να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Κάθε αυτοκίνητο μπορεί να αναβαθμιστεί, να ρυθμιστεί ειδικότερα και να βαφτεί, δίνοντας στην διάθεση του παίκτη μια μεγάλη γκάμα επιλογών εξαρτημάτων, σχημάτων και χρωμάτων. Το τεράστιο υλικό που προέρχεται από την κοινότητα των παικτών επιστρέφει σαν κουλτούρα και στο FM5, με τα πιο δημοφιλή «στησίματα» και designs να αναγνωρίζονται από την ομάδα ανάπτυξης και να προτείνονται, ανάμεσα στα άλλα, στον παίκτη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να χαρίζουν οι παίκτες ο ένας στον άλλο αυτοκίνητα, όπως γινόταν παλαιότερα και γενικά το όλο interface του συγκεκριμένου κομματιού του παιχνιδιού κάνει δύσκολη την προσπάθεια εύρεσης ενός setup για ένα συγκεκριμένο ρόλο ή ενός design με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Forza Motorsport 5 Image 04

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του gameplay είναι η εισαγωγή των Drivatars, μονάδων AI που αντιγράφουν τις συνήθειες και την οδηγική συμπεριφορά του κάθε παίκτη. Το νέο σύστημα αυτό αφήνει πίσω τους απρόσωπους, προγραμματισμένους αντιπάλους και τους αντικαθιστά με ομοιώματα πραγματικών παικτών, με δικά τους λάθη, τεχνικές και τακτικές. Έτσι, οι αγώνες γίνονται πιο έντονοι και αγωνιώδεις, ενώ παρουσιάζουν και μεγαλύτερη ποικιλία. Καλύτεροι παίκτες, θα έχουν καλύτερα Drivatars, με τα τελευταία να αποδίδουν Credits στον «ιδιοκτήτη» τους, όταν εμφανίζονται σε αγώνες άλλων παικτών. Η αλήθεια είναι όμως ότι σαν πιστά αντίγραφα των παικτών στους οποίους αντιστοιχούν, τα Drivatars αντιγράφουν και τις κακές συνήθειές τους, όπως ο εμβολισμός των αντιπάλων στις στροφές, κάτι που προκαλεί χάος στην πίστα και θα αναγκάσει τον παίκτη να τρέχει πιο «αμυντικά», κυρίως όταν έχει επιλέξει Drivatars χαμηλού επιπέδου. Στα ανώτερα επίπεδα (πάει μέχρι Unbeatable, όπου πραγματικά τα Drivatars είναι από τους καλύτερους οδηγούς ολόκληρου του παιχνιδιού), το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού οδηγοί τέτοιου επιπέδου δεν χρησιμοποιούν τέτοιες «φτηνές» τακτικές. Στον τεχνικό του τομέα, το παιχνίδι είναι ιδιαιτέρως προσεγμένο, με τις διάφορες επιφάνειες των αυτοκινήτων αλλά και των πιστών να είναι πολύ λεπτομερείς και πιστές στην πραγματικότητα. Τρέχει σε ανάλυση 1080p native και σταθερά 60 fps συνεχώς, ό,τι και αν συμβαίνει επί της οθόνης. Οι αντανακλάσεις του φωτός πάνω στην άσφαλτο ή στα μέταλλα των αυτοκινήτων καθώς τρέχουν είναι πολύ αληθοφανείς και αψεγάδιαστες, με μόνο παράπονο το κατά περιόδους κοντό draw distance, με κάποια μικρά αντικείμενα του περιβάλλοντος να εμφανίζονται ξαφνικά (pop-up) μια στο τόσο και την έλλειψη μεγάλου όγκου καπνού ή σκόνης από τα ελαστικά.

Forza Motorsport 5 Image 05

Ηχητικά, το παιχνίδι είναι αξεπέραστο στην απόδοση των κινητήρων και των υπολοίπων εφέ, όπως το στρίγκλισμα των ελαστικών, τα συγκρουόμενα σασί των αυτοκινήτων ή ο μηχανικός ήχος του κιβωτίου ταχυτήτων. Παίζεται δυνατά, με καλό ηχοσύστημα και η ακρόαση οποιοδήποτε μουσικού κομματιού θεωρείται ιεροσυλία! Πέρα από το Career Mode, διαθέσιμο είναι και το Multiplayer Mode, στο οποίο μπορείτε να αναμετρηθείτε με άλλους παίκτες σε αγώνες διαφόρων κατηγοριών και στυλ. Από απλά circuit races, μέχρι και drifting ή drag αγώνες, το εν λόγω mode καλύπτει κάθε ανάγκη για ανταγωνισμό με άλλα άτομα. Σε αντίθεση με άλλα, πιο casual παιχνίδια, δεν υπάρχει rubber banding ή catch-up, επομένως αν π.χ. βγείτε εκτός πίστας στην πρώτη στροφή, κανείς δεν θα σας βοηθήσει να ξαναμπείτε στον αγώνα, παρά μόνο ο εαυτός σας. Επίσης, η κατηγοριοποίηση των αυτοκινήτων με βάση την απόδοσή τους καθιστά αναγκαία την σωστή ρύθμιση του αυτοκινήτου για την κάθε πίστα, καθώς αυτό είναι που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε δυο όμοια αυτοκίνητα. Η σταθερότητα της σύνδεσης και η παντελής απουσία lag (πλην μερικών περιπτώσεων, όπως, πχ. παίκτες από απομακρυσμένες χώρες) χάρη στους dedicated servers, κάνει το multiplayer να μοιάζει με το career mode και για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise να μην προκαλεί προβλήματα επί του θέματος. Το αν θα βρείτε «καλό» lobby, όπου οι αντίπαλοι οδηγοί έχουν καλή συμπεριφορά και δεν σας χτυπάνε σκόπιμα είναι άλλη ιστορία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι όλοι στο Forza 5 είναι κακά παιδιά. Το πλαίσιο συμπληρώνουν τα Rivals και Free Play modes, με το πρώτο να περιλαμβάνει μια σειρά από δοκιμασίες ανάμεσα σε εσάς και τους φίλους σας (και όχι μόνο) για το ποιος θα κάνει τον καλύτερο χρόνο υπό κάποιες προκαθορισμένες συνθήκες και το δεύτερο να σας επιτρέπει να οδηγήσετε κάθε ένα από τα 200 αυτοκίνητα του παιχνιδιού, είτε μόνοι σας, είτε split-screen εναντίον κάποιου φίλου, σε όποια πίστα θέλετε.Συνολικά, το Forza Motorsport 5 συνεχίζει την παράδοση ενός εξαιρετικού εξομοιωτή οδήγησης, εντάσσοντας τον παίκτη μέσα στην γιορτή του αυτοκινήτου, κάνοντας παράλληλα βήματα προς τα μπροστά όσο αφορά το είδος των racing games γενικότερα, μέσω των μοντέλων φυσικής, του ΑΙ και της προσοχής στην λεπτομέρεια. Με εντυπωσιακά γραφικά και απίστευτη έμφαση στον ρεαλισμό, το Forza 5 θα μπορούσε να αγγίξει την τελειότητα αν είχε περισσότερο υλικό στον τομέα των πιστών και αν είχε γίνει ελαφρώς καλύτερη δουλειά στο να υποβοηθείται η αλληλεπίδραση των μελών της κοινότητας του παιχνιδιού με ένα καλύτερο interface. Πέρα από αυτά όμως, το παιχνίδι κάνει ανεπανάληπτη δουλειά στο να φέρνει τον παίκτη μια ανάσα από τις διασημότερες πίστες του κόσμου και τα πιο εξωφρενικά αυτοκίνητα και η αίσθηση που προσφέρει είναι αγνή αίσθηση οδηγικής ικανοποίησης και εντυπωσιασμού. Αυτονόητος προορισμός για τον κάθε «αυτοκινητάκια» gamer και μη. Gentlemen, start your engines


 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram
67 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • KalaiGR
  • Για μένα τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, παίζω πάντα με την εσωτερική κάμερα και όταν κοιτάζω τους καθρέφτες εκτός από ότι είναι πολύ low τα γραφικά λοίπουν και πόσα πράγματα... πχ οι κερκίδες φαίνονται άδειες... Το gameplay πάντως είναι άριστο (10/10), ειδικά για κάποιον που παίζει χωρίς βοήθειες τα γρήγορα αμάξια είναι πρόκληση!

  • AnimaPura
  • Οι βοήθειες ξεχωρίζουν τον άντρα από το αγόρι φίλε Δημήτρη! :D

  • djprogres
  • Ε οχι ρε παιδια οτι το Forza σε θεμα οδηγησεις ειναι ο καλυτερος εξομοιωτης..

   ''Στον πυρήνα του, το παιχνίδι ενσαρκώνει τον απόλυτο εξομοιωτή οδήγησης''

   Σαν παιχνιδι καλο ειναι για οποιον εχει Xbox ειναι η καλητερη επιλογει μεχρι τωρα για racing-simulator..
   αλλα οχι γενικα σαν simulator..
   δεν λεω εχει καλα γραφικα (αν και ειδαμε τι μεγαλο downgrade φαγανε απο το demo της E3)
   ωραια παρουσιαση
   λεμπτομερης τα αυτοκινητα
   πολυ καλο ηχο
   και πολυ ωραιο και πρωτοποριακο το συστημα Drivavatars..

   Aλλα εχει λιγα αυτοκινητα (Το Forza 5) και λιγες πιστες (οπως αναφερεται και στο αρθρο)
   Σε αυτο ομως που κατα την αποψη μου παιζει μεγαλο ρολο σε ενα racing simulator (οχι οτι δεν εχουν να κανουν ολα τα παραπανω) ειναι η οδηγηση και σε αυτο το Forza θελει πολυ ακομα μεχρι να αποκτησει το χειρισμο του Gran Turismo που σε αυτο τον τομεα ειναι ενα απο τα καλυτερα στο ειδος του (σε κονσολα το καλητερο..στην οδηγηση παντα αναφερομαι) To Forza εχει λιγο απο στοιχεια arcade χειρισμου τα οποια θα επρεπε κατα την γνωμη μου να αλλαξει..

   Κατα τα αλλα το θεωρο πολυ καλο παιχνιδι και τα μονο αξια και αληθινα racing simulators σε κονσολες μαζι με τα Gran Turismo..

  • KalaiGR
  • Από την στιγμή που μπορούμε με το joypad να παίζουμε το Forza δεν το λες racing simulator, semi racing simulator ίσως ναι. Για μένα έχει αρκετά αμάξια, σιγά μην κάτσεις να οδηγήσεις όλα αυτά, και κάθε μήνα βάζουν και άλλα. Το θέμα είναι οι πίστες που έχει πολύ λίγες.

  • AnimaPura
  • @djprogres Έχοντας παίξει όλα τα GT μέχρι και το 6, τα Forza ανέκαθεν είχαν καλύτερη αίσθηση. Ούτε τα GT είναι εξομοιωτής αν το πάμε έτσι, στην τελική θα μείνει μόνο το Richard Burns στην κατηγορία...

  • djprogres
  • @KalaiGR ok sumfono me auto pou les gia to semi-simulator alla gia ta autokinita prepei na uparxei poikilia na mporeis na dialegeis analoga me ta gousta tou kathenos..kapoia tha aresoun emena kapoia esena..

   @AnimaPura kai ego exo paiksei ola tan Gran kai ta Forza 4,5..alla eksakoloutho na pisteuo oti i odigisei tou gran turismo einai pio austiri kai pio "konta'' sto simulation..den to leo gia na akuroso auta pou les sto review pou to vrirsko sosto kai tin vathmologia sosti (an kai eimai kata ton vathmologion genika) apla theorisa upervoliko ton xaraktirismo pou proanefera sto proto post..

  • djprogres
  • Siga re file iremise..den nomizo na eriksa to epipedo tis kouventas,,ti gnomi mou eipa..gia auto den einai ta sxolia..kai malista sou eipa to arthro einai kalo kai sosto prin mou peis tipota..ego anaferthika gia to sigkekrimeno sxoliasmo sou,,den eipa kan oti ton gran einai kalitero paixnidi genika kai simfono se auta pou les gia ton ixo kai gia ta polugona ton montelon tou GT5 kai tou GT6..einai katotera kata polu..

   Pisteuo to na leo tin gnomi mou gia ena paixnidi kai na to sigkrino me ena antistoixo den rixnei to epipedo..oute se eipa fanboy tis microsoft gia kati pou eipes!!

   Den katalaveno pros ti i epithesi??

  • Sephiroth
  • Επειδή η σύγκριση ανάμεσα στα 2 franchises έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν και έχοντας παίξει και τα δύο αρκετά, θεωρώ ότι το GT είναι σε επίπεδο αίσθησης της οδήγησης αρκετά πιο κάτω. Τα αυτοκίνητα ακόμη και στο τελευταίο GT δίνουν την αίσθηση ότι είναι "αλύγιστα", δεν δίνουν την αίσθηση της οδήγησης που δίνει η σειρά Forza.

  • djprogres
  • Ok Παυλο δεκτο αυτο που λες ως την γνωμη σου..Εγω χωρις φανατισμους και βλακειες απλα θεωρω οτι εχει καλητερη το Gran..Οπως και να εχει ομως δεν ζηταω να εχει καποιος την ιδια γνωνη με εμενα..απλα επειδη ειπε στο αρθο
   "απόλυτο εξομοιωτή οδήγησης'' το σχολιασα..Και αμεσως μου την ειπε πως ειμαι ''fanboy'' και πως δεν θα ''πεσει στο επιπεδο΄καποιων''...
   εγω σας παρακολουθω συχνα και μου αρεσε πολυ το site και οι δουλεια που κανετε..και νομιζα πως για αυτο ειναι τα σχολια να ανοιγουμε συζητηση..δεν εκανα επιθεση!!

   ολα καλα..

  • AnimaPura
  • Το μήνυμα νομίζω υπάρχει ακόμα στους servers του site, το έσβησα για να σταματήσει ό,τι πήγε να ξεκινήσει. Αν γίνεται να επιστραφεί, θα ήταν καλό, καθώς δεν σε αποκάλεσα fanboy, ούτε επιτέθηκα προσωπικά σε εσένα. Δεν σε ξέρω καν, επομένως δεν προβαίνω σε απόδοση της ταμπέλας του fanboy. Απλά δεν το εξέφρασα σωστά μάλλον, γιατί άλλο κατάλαβες εσύ. Απλά για να δει ο κόσμος τι είχα γράψει στην πραγματικότητα.
   Ειδικά επειδή ορισμένοι μπαίνουν για να κάνουν απλά φασαρία σε πολλές περιπτώσεις, ήθελα να τους αποτρέψω από το να ξεκινήσουν τσακωμούς ΚΑΙ σε αυτό το άρθρο. Ελπίζω με την πιο ώριμη τοποθέτηση του Παύλου να συνεχίσει μια εποικοδομητική συζήτηση.

  • stefoukos
  • Το xbox one δείχνει από νωρίς τα δόντια του φαντάσου στην συνέχεια

  • Amiga500
  • Εχοντας παιξει ολα τα Forza το μονο που εχω να πω ειναι οτι για να καταφερει να γινει το Forza σε ρεαλισμο GT θα πρεπει να φτασει στη εκδοση 10!!! :P:P

   Οποιος εχει παιξει το GT χωρις βοηθηματα και ειδικα με τιμονι μπορει να καταλαβει τι λεω......!
   Καμια μα καμια σχεση!

   Το Forza ειναι καλο racing game αλλα GT σε θεμα οδηγησης......ουτε στα πιο τρελα του ονειρα......

   Και ασφαλως συμφωνω με τον φιλο @djprogres σε οσα εχει πει παραπανω για το GT.

   Βεβαια ποσο "ρεαλιστικος εξομοιωτης" μπορει να θεωρηθει ενα παιχνιδι στο οποιο υπαρχει κουμπι που κανει "roll back" εν μεσω αγωνα.........ενας Θεος το ξερει... :P

   Τα παραπανω ειναι αποψη μου και δεν αναφερονται ουτε στον Reviewer ουτε σε κανεναν αλλο.

  • AnimaPura
  • @Amiga500 Βέβαια πόσο "ρεαλιστικός εξομοιωτής" μπορεί να θεωρηθεί ένα παιχνίδι στο οποίο δεν υπάρχει ούτε οπτικό, ούτε μηχανολογικό damage όταν πχ στουκάρεις με 300 στον τοίχο.
   Τροφή για σκέψη.

  • tasosdimakis
  • Εμενα μου αρεσουν πολυ τοσο το forza οσο και το gran tourismo!πιστευω οτι και τα δυο ειναι τα κορυφαια του ειδους!ειναι μια πραγματικη διαφημηση των race games!ενα τικ παραπανω μου αρεσει λιγο περισσοτερο το forza αυτο ειναι ολο!παντα με την προσοπικη μου αποψη!

  • djprogres
  • Και τα δυο παιχνιδια ειναι απο τα καλα racing στις κονσολες το ενα υστερει σε καποια πραγματα και το αλλο σε αλλα..ο kazunori εκανε πολλα "φαουλ" σε αυτη την γενια σε σχεση με τα παλια gt..και η ομαδα της turn 10 το αντιθετο εφτιαξε κατα πολυ το φορζα σε γρηγορο χρονικο διαστημα για να μπορει να ειναι αξιος ανταγωνιστης του gt..ποιο ειναι καλυτερο στο συνολο ειναι δυσκολο να το πεις..πιστευω ειναι υποκειμενικο και οχι αντικειμενικο το ποιο ειναι καλητερο..ειναι τι προτιμαει ο καθενας..πχ περισσοτερα αυτοκινητα με λιγοτερα πολυ πολυγωνα ή λιγοτερα με καλητερα γραφικα..το gt εχει πραγματα να ζηλεψει απο το φορζα και να "μαθει"..απλα οταν εχεις συνιθησει και παιζεις μια σειρα χρονια ειναι δυσκολο να αλλαξεις και να πας στην αλλη γιατι κατι θα σου ξυνιζει και κατι θα σου αρεσει απο μεταβαση..πχ απο pro σε fifa..

  • Amiga500
  • @AnimaPura

   Παρολο που δεν αναφερθηκα προσωπικα σε εσενα θα απαντησω μονο και μονο για καποιες ανακριβιες που διαβασα.

   1ον, οποιος εχει ορεξη να στουκαρει αυτοκινητα με 300 στους τοιχους παιζει Burnout η Motorstorm Apocalypse......οχι GT η Forza......

   Επισης οποιος ενδιαφερεται να οδηγει οσο καλυτερα και ρεαλιστικοτερα μπορει, πρωτο του μελημα ειναι η ρεαλιστικοτητα του χειρισμου σε ενα παιχνιδι και οχι ποσα κομματια θα κανει το αυτοκινητο.......

   To Grid για παραδειγμα εχει 100 φορες καλυτερο damage system απο το Forza και το GT, αυτο αυτοματως το κανει και το ρεαλιστικοτερο racing παιχνιδι??

   Βεβαια "αν" ειχε παιξει το GT5 θα ηξερες οτι το παιχνιδι "εχει" damage (mechanical και visible) το οποιο οσο ανεβαινεις level γινεται ολο και πιο λεπτομερες (ειδικα στα premium cars, τα standard εχουν περιορισμενο).

   Το οτι δεν το γνωριζεις...........αυτο κι αν ειναι τροφη για σκεψη.......ειδικα οταν μου προτεινεις να το σκεφτω εγω.... :P

   Φιλικα, αλλωστε εσυ με τσιγκλησες.... :P

  • AnimaPura
  • @Amiga500 Δεν το γνώριζα διότι δεν έκατσα να παίξω τόσο πολύ ένα παιχνίδι το οποίο είναι κατώτερης ποιότητας εδώ και χρόνια, για να φτάσω στο σημείο να ξέρω τι παίζει με τις λεπτομέριες, ειδικά όταν δεν έχω ψαξει για να δω τι παιζει. Μπορείς να δεις εξάλλου ποιές πλατφόρμες έχω στην κατοχή μου. Μετά το GT4, τα υπόλοιπα τα έπαιξα για την σύγκριση. Δεν θεωρώ κακό να αναφέρεται κανείς σε καποιον προσωπικά, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η κριτική ενός review, εφόσον η οπτική του αρθρογράφου δεν είναι η μοναδική και πρέπει να ακουστεί και η άποψη του κοινού. Δεν τσιγκλάω κόσμο.

  • Amiga500
  • @AnimaPura

   Φιλε μου πρωτα απο ολα "δεν" εκανα κριτικη στο review σου, το οποιο ηταν αρτιο ασχετα απο το αν συμφωνω η διαφωνω μαζι σου.

   Εγω απλα εξεφρασα την προσωπικη μου αποψη, εχοντας παιξει ολα τα παραπανω παιχνιδια.

   Δεχομαι βεβαια το οτι δεν θες να παιξεις "τοσο πολυ" ενα παιχνιδι ?κατωτερης ποιοτητας? για εσενα, το θεμα δεν ειναι αυτο, το θεμα ειναι να μην γραφεις πραγματα που "δεν" ισχυουν, ακομα και για ενα παιχνιδι ?κατωτερης ποιοτητας? οπως λες......

   Καλο ειναι λοιπον οταν αποφασιζουμε να αναφερθουμε σε κατι κανοντας μαλιστα κριτικη σε αυτο να εχουμε πρωτα ενημερωθει για αυτο, αλλιως υπαρχει παντα η πiθανοτητα να εκτεθουμε.. ;)

   Συνεχισε παντως την καλη δουλεια που κανεις στα reviews.

  • Sephiroth
  • Amiga500, επειδή έχω παίξει ΚΑΙ τα δύο παιχνίδια, η σύγκριση μεταξύ των δύο είναι εντελώς άκυρη. Το GT κοίταξε για πολλά χρόνια στην λεπτομέρεια, έχασε την ουσία. Η απόφαση για απλά και premium cars είναι για μένα τραγική και γενικά σαν συμπεριφορά οχημάτων (που εκεί μετράει περισσότερο ένα racing game), η σειρά GT είναι χρόνια πίσω.

  • Roronoa
  • Νομιζα πως και το forza και το GT ειναι ψιλοarcade..

  • Amiga500
  • @Sephiroth

   Σε αυτο (απλά και premium cars) δεν θα διαφωνησω καθολου οτι ειναι "μεγαλο" λαθος απο την πλευρα της Polyphony, αλλωστε κι εγω αλλα και πολλοι πελατες-φιλοι μου το λεμε συνεχως.

   Αν διαβασες ομως αυτα που εγραψα πιο πανω εγω αναφερθηκα στον "ρεαλισμο οδηγικου μοντελου" του Forza σε σχεση με το GT και οχι στον αριθμο οχηματων που διαθετει, μιας και γνωριζεις πολυ καλα οτι το Forza 5 εχει τα μισα αυτοκινητα απο το Forza 4!!!
   Στο σπιτι του κρεμασμενου λοιπον δεν μιλαμε για σχοινι... :P

   Παρολα αυτα το παρεβλεψα γιατι ο αριθμος και των premium αυτοκινητων του GT ειναι ικανοποιητικος για εμενα αλλα ακομα και ο περιορισμενος αριθμος αυτοκινητων του Forza 5 δεν με χαλαει.

   Αλλωστε ποσα αυτοκινητα αρεσουν σε καποιον...?? Εκει ειναι και η διαφωνια μου με την Polyphony.

   Eκει που θα διαφωνισω παντως ειναι οτι η συμπεριφορα των οχηματων του GT ειναι χρονια πισω........οποιος εχει παιξει το GT με τιμονι και ολα τα driving aids off.......καταλαβαινει απολυτα τι λεω!!

   Μιλαμε για μαγεια!! Πολυ μπροστα απο το Forza, ειδικα το GT6.

   Προσωπικη μου αποψη παντα (οπως και της πλειοψηφιας των φιλων μου).   @Roronoa


   Φιλε συνδεσε τιμονακι G27 (η αλλο αξιολογο) και βαλε off ολα τα aids και μετα ελα να μου πεις ποσο arcade ειναι το GT...!!

  • djprogres
  • @amiga500

   Εδω με χειρηστηριο και τιμονιερα με ολες τις βοηθειες κλεiστες σε πολλα πραγματικα δυνατα αυτοκινητα οπως το θρυλικο toyota7 δεν το κανεις καλα..πας νιρμπουγκριν και δεν κρατιεται μεσα στην πιστα...

   Αν δεν συγκρινουμε αυτα τα δυο μεταξυ τους (για κονσολες) με ποιο θα κανουμε συγκριση?

   Συμφωνω και εγω με τα premium και τα standart..θα επρεπε να το εχει χειρηστει καλητερα ο kaz..εχει πολλα ντουμπλες με τα region και τις εκδοσεις ιδιων αυτοκινητων..

   Αλλα οχι και χρονια πισω!!

  • Sephiroth
  • @Amiga500, έγραψα χαρακτηριστικά "Η απόφαση για απλά και premium cars είναι για μένα τραγική και γενικά σαν συμπεριφορά οχημάτων (που εκεί μετράει περισσότερο ένα racing game), η σειρά GT είναι χρόνια πίσω". Πουθενά δεν έκρινα το αν έχει premium και απλά και σε καμία των περιπτώσεων δεν έκανα σύγκριση με το θέμα των λίγων οχημάτων στο Forza 5. Προσωπικά θεωρώ ότι η Turn 10 την πάτησε σε ορισμένες περιπτώσεις και σε επίπεδο πληρότητας έκανε ΜΕΓΙΣΤΟ φάουλ.

   Τη συμπεριφορά των οχημάτων την κρίνω βάσει του πως ανταποκρίνεται το μοντέλο στο χειριστήριο, όχι σε τιμονιέρα. Η κριτική γίνεται βάσει του πως θα το δει το 90% του κόσμου που παίζει με το default controller και στα δύο συστήματα.

  • diver_gr
  • Eκει που θα διαφωνισω παντως ειναι οτι η συμπεριφορα των οχηματων του GT ειναι χρονια πισω........οποιος εχει παιξει το GT με τιμονι και ολα τα driving aids off.......καταλαβαινει απολυτα τι λεω!!

   Εδώ τώρα εγώ αναρωτιέμαι :

   1)Πόσοι από εσάς έχετε οδηγήσει έστω και νορμάλ αμάξι μέσα σε πίστα?
   2)Πόσοι έχετε οδηγήσει Super Cars Χωρίς βοήθειες και ξέρετε τη συμπεριφορά τους αν είναι ρεαλιστική η ΌΧΙ?
   3)Είδατε κανένα σε ''πραγματικούς αγώνες'' να τρέχει χωρίς βοήθειες στο αμάξι του?Πόσοι οδηγοί τρέχουν με το αμάξι τους σαν κάρο?εκτός αν μιλάμε για τη δεκαετία του 80' ωπότε πάω πάσο.

   Μιλάμε σοβαρά η κάνουμε πλάκα για να ξέρουμε ?

  • djprogres
  • Μιλαμε βαση λογικης και αντιληψης για την συμπεριφορα των αυτωκινητων οχι απο προσωπικη εμπειρια με τα αληθινα σουπερ καρς..μιλαμε για τον αν "μοιαζει" με την αληθινη τους συμπεριφορα..οπως και σε ενα παιχνιδι shooter πυροβολας με ενα σνιπερ οπλο απο μακρια και η σφαιρα αλλαζει πορεια λογο αποστασεις και ανεμου..δεν εχεις πυροβοληση στην πραγματικοτητα με σνιπερ αλλα στο περιπου καταλαβενεις για το ποσο "ρεαληστο" ή οχι ειναι..δεν μιλαμε ποτε για ακριβεις πραγματα στο κατω κατω "παινχιδι" ειναι..εχει πολλα χαρακτηριστικα οπως προσφυση,ευαισθησια γκαζιου,αναρτησεις..

   Αν βαλεις video με αληθηνη πιστα με επαγγελματια οδηγο και συγκρινεις με το ιδιο αμαξι στην ιδια πιστα αν εισαι καλος στο παιχνιδι θας δεις οτι σχετικα μπαινεις τα ιδια χιλιομετρα στις στροφες και κανεις παρομοιο χρονο..(δεν εννοω βεβαια οτι θα μπορουσες να οδηγησεις το ιδιο και στην πραγματικοτητα οπως ο επαγγελματιας οδηγος)

  • Amiga500
  • Παυλο απο τη στιγμη που και τα premium αλλα και τα standard cars χρησιμοποιουν το ιδιο driving model και οι διαφορες τους περιοριζονται μονο στα γραφικα και στο damage model (visible), ποιος ο λογος να τα αναφερεις αν δεν το κανεις με σκοπο να το κρινεις ως κινηση (κατι με το οποιο συμφωνω μαζι σου οπως σου ειπα)??

   Απλα δεν κολλανε ως απαντηση στο "μοντελο οδηγησης" που αναφερθηκα εγω.

   Οσο τωρα για το χειριστηριο που λες, τα πραγματα ειναι τα ιδια και μην πω χειροτερα για το Forza.....   @Diver_gr

   Μου κανει τρομερη εκπληξη που αγνοεις οτι ο ανθρωπος που φτιαχνει το GT (Kazunori Yamauchi) ειναι "επαγγελματιας οδηγος" αγωνων......
   Αληθεια μπορεις να μου πεις ποιος απο τους δημιουργους του Forza εχει αναλογες γνωσεις και εμπειρια με αυτον...??

   Μηπως το αμφισβητεις και αυτο...?

   Και για να απαντησω στα ερωτηματα σου θα σου κανω κι εγω μια ερωτηση....

   Τι απο τα τρια πραγματα που ρωτας το εχεις κανει "εσυ ο ιδιος" ωστε να μπορεις να αμφιβαλεις με τοση σιγουρια για την ρεαλιστικοτητα (στο βαθμο που μπορει να το καταφερει ενα παιχνιδι) του GT....?

   Μονο ως πλακα μπορω να παρω αυτο που λες απο τη στιγμη που δεν συμπεριλαμβανεις στην εξισωση την εμπειρια και τις γνωσεις του Yamauchi ως οδηγο αγωνων....

   Ο ανθρωπος τα οδηγαει αυτα τα αυτοκινητα και μεταφερει τις γνωσεις και την εμπειρια του στο παιχνιδι, ποιος μπορει να τον αμφισβητησει.....??

   Αν ειναι δυνατον να διαβαζουμε τετοια πραγματα....


   Αφιερωμενο σε οσους δεν γνωριζουν τον Yamauchi.....

   http://www.youtube.com/watch?v=QESGXTFFZXM

  • DevilSpawn
  • Τρομερή παιχνιδάρα που θα αγοραστεί μετά το gen 10. Και κονσόλα και συλλεκτική και pass πέσανε λίγο πολλά. Οπότε 15 Μαίου πάει για προπαραγγελία.

  • Alucard
  • Με το ζόρι συγκρίσεις παντού...

  • Shepard
  • Αν καποιος παιξει Forza και GT και ΔΕΝ μπορει να καταλαει την ανωτεροτητα του πρωτου ως προς την αισθηση αλλα και την ρεαλιστικοτητα, τοτε μαλλον οδηγει μαουνα και όχι αμαξια.

   Το Forza μετα το 3 είναι ο απολυτος κυριαρχος σε κονσόλες (ξεπερναει και παμπολλα αλλα στο PC) και φαινεται και από τα βραβεια.

  • Amiga500
  • @Shepard

   Αποψη σου φιλε μου, αν μπορεις ομως ασε στην ακρη συμπερασματα του τυπου........."....Αν καποιος παιξει Forza και GT και ΔΕΝ μπορει να καταλαβει την ανωτεροτητα του πρωτου........μπλα μπλα μπλα................, τοτε μαλλον "οδηγει μαουνα" και όχι αμαξια.........".... γιατι πολυ ευκολα μπορω κι εγω να βγαλω αναλογα συμπερασματα για αυτα που λες εσυ.....


   Μας αρκει λοιπον απλα η γνωμη σου για να γινουμε σοφοτεροι....... ;)   @Alucard

   Κανενα ζορι φιλε Ηλια, εγω ειπα απλα την αποψη μου χωρις να θιξω και να αναφερθω προσωπικα "σε κανεναν"!
   Δεν νομιζω να απαγορευεται το να εκφραζουμε την αποψη μας......

   Αν καποιοι τωρα θιχτηκαν........αυτο ειναι δικο τους θεμα, εγω εξαρχης ξεκαθαρισα οτι "δεν" αναφερομαι σε κανεναν προσωπικα.

   Τι αλλο να κανω...?

  • KalaiGR
  • Τι να κάνουμε ρε παιδιά, το Forza τα τελευταία χρόνια προσφέρει την καλύτερη εμπειρία racing sim στις κονσόλες.Πιο παλία ήταν τα GT. Όπως και στα football παλιά ήταν το Pro και τώρα το FIFA. Το θέμα είναι να μην μένεις κολημένος.

  • diver_gr
  • @Amiga500 ''Μου κανει τρομερη εκπληξη που αγνοεις οτι ο ανθρωπος που φτιαχνει το GT (Kazunori Yamauchi) ειναι "επαγγελματιας οδηγος" αγωνων...... Αληθεια μπορεις να μου πεις ποιος απο τους δημιουργους του Forza εχει αναλογες γνωσεις και εμπειρια με αυτον...?? ''

   Με αυτή τη σκεπτική αν πάει ένας ποδοσφαιριστής σε μια εταιρεία video games θα κάνει το καλύτερο ποδοσφαράκι?και ένας στρατιωτικός σε μια άλλη το καλύτερο και ρεαλιστικότερο FPS?τη λες τώρα?έτσι νομίζεις ότι πάει?

   @Amiga500 ''Και για να απαντησω στα ερωτηματα σου θα σου κανω κι εγω μια ερωτηση.... Τι απο τα τρια πραγματα που ρωτας το εχεις κανει "εσυ ο ιδιος" ωστε να μπορεις να αμφιβαλεις με τοση σιγουρια για την ρεαλιστικοτητα (στο βαθμο που μπορει να το καταφερει ενα παιχνιδι) του GT....?

   Εσύ είσαι αυτός που κάνει τις συγκρίσεις και γνωρίζει το πόσο ρεαλιστικό είναι η όχι το κάθε παιχνίδι , εγώ δεν έκανα καμιά σύγκριση γιατί ρωτάς εμένα?κοίτα στο καθρέφτη και ξανακάνε την ερώτηση σου.Εσύ επιμένεις ότι το ένα έχει απόλυτο ρεαλισμό άρα πες μας πως το γνωρίζεις ?Είδες εγώ να λέω κάτι η να υποστηρίζω επιμένωντας κάποιον από τους 2 τίτλους?


   Πραγματικά αρχίζω και αναρωτιέμαι γιατί όχι μόνο επιμένεις χωρίς κανένα λόγο και πας κόντρα σε όλο το κόσμο χωρίς επιχειρήματα προσπαθείς να επιβάλεις την άποψη σου . Εσύ είσαι αυτός που έχει "'τρελαθεί με το ρεαλισμό του GT'' και γράφεις επιθετικά σε όλους .

  • ABTR
  • Τα σχολια του reviewer με καλυψαν απολυτα, ενα lol αρκει, αλλα ετσι για την ιστορια Παυλο και ολοι σας το GT δεν εχει φτιαχτει για controller αλλα για τιμονιερα παιξται και τα δυο με τιμονιερα και θα καταλαβετε. Δεν αμβισβητουμε το Forza οτι ειναι ενα παρα πολυ καλο racing απλα το GT με τιμονι ειναι ανωτερο το λενε πανω απο 10 εκ gamers, To καλο ειναι οτι πλεον ο η Polyphony digital εχει εναν αξιο αντιπαλο και το next gen GT θα πρεπει να αλλαξει πολλα για να γινει ανταγωνιστικο.
   Το διωρθωσαν αυτο που σε αναγκαζε να αγορασεις αμαξια με πραγματικα λεφτα για να τρεχεις στην επομενη πιστα;
   Βρε τι πηγε να σας κανει η m$ αν δεν ετρωγαν κραξιμο και γιαυτο θα πληρωναμε για να συνεχισουμε να παιζουμε θα εβγαινε στην οθονη isnert your credit card number to continue ελεος πια με τα πειραματα κατα το καταναλωτη αυτη η εταιρια

  • AnimaPura
  • @ABTR Θα μπρούσες βέβαια να μην είσαι προσβλητικός απέναντί μου, αλλά ενδεχομένως να ζητάω πολλά.

  • Amiga500
  • @diver_gr

   Το ποιος παει κοντρα σε ποιον μπορει να το δει καποιος αν διαβασει το αρχικο σου σχολιο οπου ξεκαθαρα μου την λες "χωρις" να εχω αναφερθει καν σε εσενα........εγω απλα εγραψα τηξν γνωμη μου και τιποτα παραπανω!!!!

   Μηπως απαγορευεται κι αυτο???? Απαντησε μου.

   Τι ακριβως πας να κανεις?
   Να ξανα αρχισεις παλι κοντρες??

   Το ξερω το κολπακι σας πια δω μεσα......

   Ειτε πω απλα τη γνωμη μου ειτε ξεκαθαρησω οτι "δεν" αναφερομαι σε "κανεναν" προσωπικα καποιοι απο εσας προσπαθειτε να βρειτε καθε τροπο να με κοντραρετε για να ανοιξετε μετωπα......!!!!! Αν ειναι δυνατον πια......

   Αν δεν θες να παρεις απαντηση απο εμενα απλα μην προσπαθεις να το παιξεις εξυπνος με αυτα που γραφω.

   Αν δεν συμφωνεις με αυτα που λεω απλα πες δεν συμφωνω, σε εξυπναδες του τυπου ..."Πόσοι από εσάς έχετε οδηγήσει έστω και νορμάλ αμάξι μέσα σε πίστα?....η..... "Πόσοι έχετε οδηγήσει Super Cars".....κτλπ .. ..απαντησε τα πρωτα εσυ για τον εαυτο σου και μετα ρωτησε και τους αλλους.

   Μην υποτιμας την νοημοσυνη μας.......

   Απο τη στιγμη λοιπον που ΔΕΝ το κανεις........ολοι πια καταλαβαινουν τον λογο που γραφεις οτι γραφεις και τον "σκοπο" για τον οποιο τα γραφεις.......


   Γι αυτο και δεν ασχολουμαι αλλο δινοντας σου τροφη για να ξεκινησεις "αυτο" που θες.......

   Την αποψη μου την ειπα, τελος.
   Οποιου δεν του αρεσει η δεν την αντεχει......προβλημα του.

   Αντε γιατι εχετε κουρασει πια......

  • Sephiroth
  • @ABTR, επειδή αυτά που λέω δεν τα λέω επειδή... τα σκέφτηκα/τα φαντάστηκα, αλλά επειδή είχα διαβάσει σχετικές συνεντεύξεις των developers και λόγω των ταξιδιών και των εκθέσεων είχα την ευκαιρία να ρωτήσω κι εγώ ο ίδιος: τα παιχνίδια της κατηγορίας φτιάχνονται με γνώμονα το τι εμπειρία θα προσφέρουν στους gamers με το default χειριστήριο, το Xbox One ή το DualShock, όχι με την τιμονιέρα. Ένα video game αναπτύσσεται σε κάθε παράμετρό του γύρω από μία σταθερά. Δεν μπορεί λοιπόν αυτή η σταθερά να είναι κάτι που ΔΕΝ έχουν όλοι by default. Και αν υπολογιζόταν η τιμονιέρα ως default, ποια τιμονιέρα θα θεωρούταν η ιδανική; Όλα τα games "χτίζονται" πάνω στον τρόπο με τον οποίο ο gamer μπορεί να συμμετέχει στη δράση και αυτός είναι το χειριστήριο που στην χειρότερη προσφέρεται μαζί με την κονσόλα. Δεν μιλάμε για περίπτωση Kinect και Xbox One, όπου εκεί το περιφερειακό υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε πακέτο αγοράς.

   Όσον αφορά στο review λοιπόν, η κριτική έγινε πάνω στο default σύστημα ελέγχου, με το Xbox One Controller. Δε νομίζω ότι χρειαζόταν να κάνουμε το review σε ένα σύστημα σαν αυτό που είχε η Turn 10 στην Ε3 (μπορείς να δεις σχετικά video παντού).

   Το σχόλιό σου για την MS σωστό, αλλά το χρησιμοποιείς εντελώς άκυρα και άκαιρα αποδίδοντάς το σε όσους απλά δεν θεωρούν το GT καλύτερο ως franchise.

  • Alucard
  • @Amiga500

   Από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι απευθυνόμουν σε σένα; Αν ακόμα και σε γενικά σχόλια βρίσκεις λόγω να θιχτείς και να εντοπίσεις απαγορεύσεις απόψεων, υπάρχει θέμα.


   @EVERYONE

   Σταματήστε να βρίσκετε αφορμές παντού για console ή franchise wars. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το θέσω. Απλά μην το κάνετε. Ανοίξτε θέμα στο forum "GT vs Forza", "PS4 vs Xbox One" ή ό,τι άλλο θέλετε και συνεχίστε εκεί.

  • Amiga500
  • Αα πολυ ωραια τοτε φιλε Ηλια!, χαιρομαι λοιπον που δεν πιστευεις οτι εκανα καποια συγκριση και απλα εξεφρασα την αποψη μου!

   Σωστα?

  • Amiga500
  • @lucard

   A και μια ερωτηση που θελω πολυ να μου απαντησεις μιας και πολυ ευκολα εβγαλες συμπερασμα οτι "υπαρχει θεμα" με εμενα? με αυτα που γραφω?.....τελος παντων....

   Η ερωτηση μου λοιπον ειναι, αν εγω "εχω θεμα" οπως λες που θιγομαι μετα απο οσα μου εχουν γραψει μετα το πρωτο σχολιο μου, αληθεια "τι θεμα" εχουν "αυτοι" που απαντησαν με "υφος μαλιστα" σε αυτο, απο τη στιγμη που γραφω ξεκαθαρα οτι "δεν" απευθυνομαι σε κανεναν προσωπικα και γραφω απλα την αποψη μου....??

   Σε αυτους βλεπεις καποιο "θεμα" που απαντουν σε καποιον που δεν τους εθιξε??
   Η εκει δεν βλεπεις τιποτα.....??

   Η μονο τα δικα μου σχολια θιγουν καποιους...???

  • Alucard
  • Έγραψα κάτι σε όλους. Απάντησες σαν να απευθυνόμουν σε εσένα. Διευκρίνισα ότι δεν απευθυνόμουν σε εσένα. Απευθύνθηκα μετά πιο συγκεκριμένα σε ΟΛΟΥΣ. Έγραψα "@everyone" για να μην υπάρξει πάλι μπέρδεμα.Συνεχίζεις να απαντάς με τη λογική ότι έχω πρόβλημα με σένα. Όταν κάποιος θεωρεί ότι απευθύνονται μόνο σε αυτόν, ακόμη κι αν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει θέμα.

  • diver_gr
  • Φιλε Amiga500 γράφεις κατά λέξη ''Eκει που θα διαφωνισω παντως ειναι οτι η συμπεριφορα των οχηματων του GT ειναι χρονια πισω........οποιος εχει παιξει το GT με τιμονι και ολα τα driving aids off.......καταλαβαινει απολυτα τι λεω!! Μιλαμε για μαγεια!! Πολυ μπροστα απο το Forza, ειδικα το GT6. ''

   Και σε ρωτάω απλά πως ξέρεις ότι είναι ποιο ρεαλιστικό , από που βγάζεις το συμπέρασμα και αν έχεις εμπειρία γιατί θίγεσαι? εσύ είσαι αυτός που λεέι ότι είναι ποιο ρεαλιστικό με τα drivings aids off κλπ που είναι το περιέργο να σε ρωτήσω αν έχεις οδηγήσει Super car με driving aids off?όταν επιμένεις για την ανωτερότητα του ρεαλισμού θέλω να μάθω ποια είναι τα κριτίρια σου?

   Εγώ πουθενά δεν συμφώνησα η διαφώνησα από την αρχή του θέματος ποιο είναι καλύτερο η ρεαλιστικότερο .Το γεγονός ότι επειδή ο άλλος έτρεχε σε αγώνες δεν σημένει ότι το παιχνίδι του είναι και ποιο ρεαλιστικό .

   Για την οδήγηση όσο αφορά τα Driving Aids στον On τόσο το GT όσο και το froza έχουν δεκάδες βίντεο στο youtube που δείχνη και τα 2 games σε επίπεδο ρεαλισμού ίδια με το πραγματικό αμαάξι που τρέχει σε πίστα .

   Απορώ όμως πως μιλάμε για ρεαλισμό με driving aids στο OFF από τη στιγμή που στη πραγματικότητα όλα τα αμάξια στους αγώνες τρέχουν με ενεργοποιημένα όλα τα driving aids .Το γεγομός ότι το κάνει ποιο δύσκολο δεν σημένει ότι είναι και ποιο ρεαλιστικό .Δλδ εξήγησε μας να καταλάβουμε ποιο είναι το κριτίριο που κάνει το GT6 ποιο ρεαλιστικό με τα Driving aids στο OFF?τη έχει το GT που το διαφέρει και το κάνει καλύτερο από το Forza?Γράφεις αλλά δεν απαντάς σε ουσιστικά ερωτήματα και μου δίνεις την εντύπωση ότι θίγεσε? Αλλά χωρίς να κάνεις το κόπο να απαντήσεις σε αυτό που πραγματικά σε ρωτάω .

  • GiannisP
  • Έλεγα να μην γράψω κάτι, γιατί ήθελα να πω πολλά και βαριόμουν να γράφω, αλλά τελικά δεν μπόρεσα να κρατηθώ.

   Πριν προχωρήσω στη σύγκριση, είναι καλό να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα: Το μέρος της οδήγησης και το μέρος του περιεχομένου. Όταν συγκρίνουμε τα δύο παιχνίδια, καλό είναι να το κάνουμε με μια αντιστοιχία. Στο γεγονός ότι «το GT παίζει καλύτερα με τιμονιέρα», δεν είναι δίκαιο να χρησιμοποιούμε ως αντεπιχείρημα ότι «το Forza δεν έχει standard αυτοκίνητα». Το ένα επιχείρημα αναφέρεται στο οδηγητικό μέρος, ενώ το άλλο επιχείρημα αφορά το περιεχόμενο. Αν θέλουμε πράγματι να βρούμε ποιο είναι το καλύτερο racing, θα πρέπει να τα συγκρίνουμε σε αντίστοιχους τομείς, αλλιώς «πετάμε» επιχειρήματα απλώς για να τη «πούμε» στον άλλον. Το ένα μέρος της σύγκρισης πρέπει να αφορά καθαρά την οδήγηση, και το άλλο το περιεχόμενο. Για πάμε.

   Ιστορικά, η σειρά Forza ήρθε για δύο λόγους (οι οποίοι ευθύνονται και για την επιτυχία της σειράς): α) Το Xbox χρειαζόταν ένα αποκλειστικό «sim» racing και β) το Forza ήρθε να συμπληρώσει αυτά που για χρόνια δεν διέθετε η σειρά Gran Turismo, αλλά ήθελε ένα μέρος του κόσμου. Με λίγα λόγια, τα Forza πάτησαν στις ελλείψεις του GT και αντίστοιχα το GT διαθέτει περιεχόμενο που δεν υπάρχει στο Forza. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Career των δύο παιχνιδιών επίσης είναι διαφορετική: Το Forza –ως αμερικάνικο παιχνίδι- προσφέρει γρηγορότερες αμοιβές και τα αυτοκίνητα δείχνουν και ακούγονται επίτηδες πιο θηριώδη, ενώ το GT –ως ιαπωνικό παιχνίδι- βασίζεται περισσότερο στη προσπάθεια, στο grinding και στη αργή πρόοδο. Ουσιαστικά, το ένα παιχνίδι συμπληρώνει το άλλο.

   Για πολλά χρόνια η σειρά GT δεν είχε μοντέλο ζημιών και η polyphony αρνιόταν πεισματικά να κάνει το βήμα σε αυτό τον τομέα. Αντίθετα, το Forza είχε day-one καλό μοντέλο ζημιών, που με τον καιρό εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. Η σειρά GT δεν είχε ποτέ κάτι ιδιαίτερο στο Online τμήμα, ούτε και κάποιο αξιόλογο customization (painting) mode. Αντίθετα, το πρώτο κιόλας Forza σε άφηνε να παίξεις όλο το Career online και είχε προσεγμένο painting mode που με τον καιρό εξελίχθηκε πάρα πολύ. Η σειρά GT επικεντρώνεται εδώ και χρόνια περισσότερο στο να γίνει μια γκαλερί αυτοκινήτου, με χιλιάδες μοντέλα που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ από τον παίκτη, παρά να τελειοποιήσει –ή να εκσυγχρονίσει- το οδηγητικό μέρος. Με λίγα λόγια, υπάρχει λάθος προσανατολισμός και η ποσότητα είναι αυτή που υπερισχύει εδώ.

   [...]

  • GiannisP
  • [...]

   Τα standard cars επίσης συμπεριλαμβάνονται στη σύγκριση «περιεχομένου». Αυτό που ενοχλεί με τα standar cars είναι, ότι μπορεί να υπάρχουν χρήστες του Gran Turismo που να μην ενημερώνονται (πολύ) από το internet και πραγματικά να μην γνωρίζουν γιατί μέσα στο παιχνίδι το ένα αυτοκίνητο έχει λεπτομερέστατο εσωτερικό και το άλλο ένα κατάμαυρο πλαίσιο. Κάνει τον οπτικό τομέα να δείχνει άνισος και φαίνεται ότι αυτό το feature υπάρχει απλώς και μόνο για να την «πει» στον ανταγωνισμό –για να φαίνεται ότι το ένα έχει πάνω από 1200 αυτοκίνητα και το άλλο κάπου 400 (στο Forza 4 αν θυμάμαι καλά). Είναι «fan service» δηλαδή. Τα standard cars περισσότερο παραξενεύουν και εκφράζουν την εμμονή και την αγκίστρωση που έχει η polyphony με το παρελθόν και το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη να κάνει το επόμενο βήμα. Γι αυτό λέω ότι πρέπει να δουν τη σειρά από μηδενική βάση και να πετάξουν πολύ πράγμα με το Gran Turismo 7. Πάμε στον τομέα της οδήγησης.

   Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και εδώ το Forza ήρθε απλώς να συμπληρώσει τα χαρακτηριστικά που δεν είχε το GT. Κατά κάποιο τρόπο, η σειρά Forza «ζει» από τη στενομυαλιά της polyphony. Το ότι το GT δεν έχει μοντέλο ζημιών (τα βαθουλώματα δεν νομίζω να θεωρείται σοβαρό «damage model»), δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επειδή δεν χρειάζεται να πέφτουμε επίτηδες πάνω στη μπαριέρα. Σε έναν αγώνα είναι μέσα και τα ατυχήματα και ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι –αν θέλει να είναι sim- πρέπει να τα εξομοιώνει και αυτά, όσο το δυνατόν καλύτερα.

   Για πολλά χρόνια η AI ήταν ρομποτική στα Gran Turismo, ενώ αντίθετα το Forza το πρόσεξε αυτό από τον πρώτο κιόλας τίτλο. Πάλι κλασσικό παράδειγμα του «Sega does what Nintendont». Το Forza είχε πάντα πολλά περισσότερα βοηθήματα –κάτι που είναι κακό και καλό- και φαίνεται πως η Turn 10 δεν έχει πρόβλημα να κινηθεί σε πολύ extreme σημεία, με εντελώς arcade μηχανισμούς, όπως το Rewind (που εισήλθε στο forza 3). Σε αυτόν τον τομέα, ευτυχώς το GT δείχνει να έχει κάποια «αντοχή», αν και μοιραία και αυτό θα αναγκαστεί να προσθέσει επιπλέον βοηθήματα, ή να αλλάξει τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων (ήδη από το GT6 έχουμε ένα αυθαίρετο “skid” option).

   Για τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων τώρα, αρκετοί πέσατε μέσα. Πράγματι το Gran Turismo έχει καλύτερο αναλογικό input και γι αυτό δίνει καλύτερη αίσθηση με τιμονιέρα, σε αντίθεση με τη σειρά Forza που συγχωρεί αρκετά. Αντίστοιχα, η σειρά Forza είχε πάντα καλύτερες αναρτήσεις, κάτι που έκανε τον χειρισμό πιο διασκεδαστικό στον μέσο χρήστη, με τα GT να έχουν την ίδια συμπεριφορά μέχρι και το GT5 (από το 6 φάνηκε η πρώτη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα).

   [...]

  • GiannisP
  • [...]

   Στα Gran Turismo είναι ευκολότερο να καταλάβεις πότε πλησιάζει η υπερστροφή του αυτοκινήτου με την τιμονιέρα, με το όριο όμως να είναι πολύ απότομο και να μην συγχωρεί. Με λίγα λόγια, αν συμβεί, θα συμβεί γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να «επαναφέρεις» το αυτοκίνητο, οπότε αναγκάζεσαι απλώς να προσέχεις να μην σου συμβεί και να παίζεις πιο «χειρουργικά». Αντίθετα, στο Forza το αντιλαμβάνεσαι αυτό καλύτερα με το χειριστήριο (η καλή δουλειά που έχουν κάνει στις δονήσεις από το πρώτο κιόλας forza, βοηθάει πολύ σε αυτό), ενώ το όριο της υπερστροφής είναι πιο ομαλό και έχεις το περιθώριο να διορθώσεις το αυτοκίνητο καλύτερα με τον απλό αναλογικό μοχλό. Ουσιαστικά, είναι σαν να λέμε ότι το ένα φτιάχτηκε για τιμονιέρα και το άλλο για joystick, ή αλλιώς: Το ένα είναι πιο δύσκολο και το άλλο πιο εύκολο.

   Το Forza από τη πρώτη στιγμή διόρθωσε ένα μεγάλο λάθος του Gran Turismo: Το να μπορείς να πέσεις κάθετα πάνω στα αντίπαλα αυτοκίνητα και να στρίψεις χωρίς να χάσεις ταχύτητα, όπως επίσης προσέξανε και την πλευροκόπηση, αντίστοιχα για όσους θέλουν να βγάλουν εκτός έναν αντίπαλο. Όλα αυτά συμβαίνουν ακόμη στο Gran Turismo(6) και είναι αυτά που κρατάνε ακόμα τη σειρά στο παρελθόν. Επιπλέον, το Forza πρόσεξε κάπως περισσότερο το «κόψιμό» που μπορεί να κάνει ο παίκτης σε συγκεκριμένες πίστες: Προσέθεσαν κάποιες αμμωπαγίδες που επιβραδύνουν υπερβολικά το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μην αξίζει να «κόψεις» δρόμο σε αυτά τα σημεία. Αντίθετα, σε όλα τα GT μπορείς να περάσεις full speed από παντού (χορτάρι, χώμα, κτλ) και να καταφέρεις να βγεις πρώτος σε ένα event, τρέχοντας με κατώτερο αυτοκίνητο. Πολλοί το χρησιμοποιούμε αυτό το κόλπο για οικονομία στα credits, αλλά είναι κάτι που ισχύει και που επίσης πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Γενικά, τα Forza «πάτησαν» έξυπνα στις ελλείψεις του GT, αδυνατώντας όμως να «προσπεράσουν» τα καλά σημεία των Gran Turismo. Με λίγα λόγια, ο καθένας έμεινε στον τομέα του και όλοι είναι ευχαριστημένοι.


   Το συμπέρασμα είναι, ότι κανένα από τα δύο δεν είναι πραγματικός εξομοιωτής και μάλιστα θα έλεγα ότι απέχουν αρκετά. Όπως είχα πει και στο review του GT6, το πόσο εξομοιωτής είναι τελικά ένα racing, εξαρτάται άμεσα από το πόσο σημαντική αποκλειστικότητα είναι για τη κάθε κονσόλα. Ένας πραγματικός εξομοιωτής δεν μπορεί να είναι mainstream παιχνίδι και αν τα GT και Forza ήταν σαν κάτι σειρές που υπάρχουν στο PC, δεν θα ξεπερνούσε ποτέ κανένα από τα δύο τα 100κ. Και τα δύο παιχνίδια θέλουν να είναι mainstream και γι αυτό κάνουν arcade υποχωρήσεις, κάτι που είναι καθαρά θέμα πωλήσεων. Οι πραγματικοί εξομοιωτές είναι βαρετοί ως παιχνίδια –αυτή είναι η αλήθεια.

   [...]

  • GiannisP
  • [...]

   Σκεφτείτε ότι, αν κάποιο από τα δύο ήταν πράγματι κανονικός εξομοιωτής, θα έπρεπε να μην υπήρχε επιλογή «restart» κατά τη διάρκεια του αγώνα ενός πρωταθλήματος, μια επιλογή που όλοι λίγο πολύ exploitάρουμε για να βγούμε πρώτοι σε όλα τα events αυτών των παιχνιδιών. Αν ο παίκτης συγκρούεται συνέχεια ή «κόβει δρόμο», θα έπρεπε να ίσχυαν κανονικά οι ποινές, οι σημαίες ή ακόμη και ο αποκλεισμός του παίκτη από τους επόμενους αγώνες. Θα έπρεπε δηλαδή σε ένα πρωτάθλημα να χάνεις εντελώς και να ξεκινούσες από την αρχή κάθε φορά και όχι απλά να «έσβηνες» τα πάντα με ένα restart. Κανείς όμως δεν θα έπαιζε ένα τέτοιο παιχνίδι.

   Δεν τίθεται θέμα ποιότητας κανενός εκ των δύο παιχνιδιών. Και τα δύο είναι ποιοτικά, απλώς προσέχουν διαφορετικούς τομείς. Με λίγα λόγια: Η οδήγηση στα GT είναι αυθεντικότερη, πιο χειρουργική και περισσότερο «αναλογική» με τιμονιέρα, αλλά τα Forza έχουν πιο σύγχρονο περιεχόμενο και είναι πιο διασκεδαστικά στο μέσο χρήστη, λόγω των πιο extreme βοηθημάτων (συμπεριλαμβάνω και το rewind, που δεν θα έπρεπε να υπήρχε). Κατά κάποιο τρόπο, και τα δύο είναι ισάξια ως παιχνίδια, αλλά κανένα δεν είναι “sim”.

  • AnimaPura
  • @Giannis P Αν παίζεις Forza με το Steering γυρισμένο στο Normal και όχι στο Simulation, ναι, είναι προφανές ότι και 70χρονος προλαβαίνει να κάνει διόρθωση. Αν όμως θες να δεις τι ψάρια πιάνει, το βαζεις στο simulation και βλέπεις την τερατώδη διαφορά. Το λέω γιατί θέλω και εγώ να χρησιμοποιήσω το επιχείρημα "παίξ' το χωρίς κανένα assist και θα δεις".
   Επειδή το Forza έχει ένα κάρο settings στα assists για να το ευχαριστιούνται όλοι, ανεξαρτήτως επιπέδου skill, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ρεαλιστικό από το GT. Επειδή οι περισσότεροι είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το έχετε παίξει με τα πάντα στο On για πέντε λεπτά...

  • AnimaPura
  • Και αυτό το λέω χωρίς να επιτίθεμαι προσωπικά σε εσένα έτσι...

  • Amiga500
  • @Alucard

   Ειμαι η δεν ειμαι ενας απο "ολους" αυτους που απευθυνεσαι"??

   Γιατι λες λοιπον οτι εχω "θεμα" αφου ξεκαθαρα λες οτι απευθυνεσαι "@everyone"....?
   Δεν εχω δικαιωμα να σου απαντησω αφου ειμαι και εγω ενας απο αυτους στους οποιους απευθυνεσαι??

   Που κολλαει λοιπον το "υπαρχει θεμα" που λες.....?

   Μηπως περιμενες να μην σου απαντηση κανενας...?
   Αν σου απαντουσε καποιος αλλος θα του ελεγες οτι "εχει θεμα" κι αυτος??
   Η φταιει οτι απαντησα εγω........?

   Ρητορικα ρωταω........εγω γνωριζω "πια" την απαντηση...... ;)

  • Alucard
  • Είμαι σίγουρος ότι θεωρείς ότι η απάντηση αυτή, ό,τι και να γράψει ο οποιοσδήποτε, θα είναι "Όλοι είναι εναντίον μου". Βλέπεις παντού στερήσεις δικαιωμάτων και άτομα που σου επιτίθενται. Οι συγκρίσεις είχαν ξεκινήσει πολύ πριν σχολιάσεις, αλλά, για μία ακόμη φορά σκέφτηκες, "Πάλι μου επιτίθενται"! Το ότι πιστεύεις ότι μόνο σε εσένα θα απαντούσα έτσι είναι... θέμα.

  • Amiga500
  • @Alucard

   Και παλι δεν μου απαντας αν θα το ελεγες και για αλλους το ιδιο.......δεν πειραζει ομως, αλλωστε εγω ειμαι αυτος που εχει "θεμα" εδω μεσα.... :P:P

   Παντως φιλε Ηλια να ξερεις οτι δεν τρωω κουτοχορτο.......ουτε και εχω μυαλο 10χρονου........εχω καταλαβει πολυ καλα τι παιζει...........και εχει αρχισει εδω και καιρο.....

   Λιγο τακτ ομως δεν κανει κακο........

   Δεν ξερεις ποσο ευκολα θα μπορουσα ανετα να πω κι εγω ποιοι εδω μερσα εχουν "θεμα" και μαλιστα μεγαλο!!

   Ας το ληξουμε λοιπον εδω, αλλωστε οτι χρειαζοταν να δω το ειδα, οχι οτι ειχα καποια αμφιβολια.......

  • diver_gr
  • +1000 GiannisP

   Ωραία διατύπωση φίλε και πολύ καλά γραμμένο !

  • Alucard
  • Είπα "Το ότι πιστεύεις ότι μόνο σε εσένα θα απαντούσα έτσι είναι... θέμα", εννοώντας ότι θα απαντούσα και σε άλλους έτσι. Ελπίζω να έγινα πιο σαφής.

  • tasosdimakis
  • @GiannisP πολυ ωραια τα ειπες μπραβο!αυτο που θελω να πω ειναι ας συγκρατηθουμε λιγο δεν χρειαζετε να ξεφευγουμε μερικες φορες!μην ξεχναμε οτι ολοι ειμαστε gamers και για εμενα προσωπικα μας θεωρω ολους μια ομαδα!σιγουρα θα υπαρχουν διαφορετικες γνωμες και ωραιο ειναι να λεγονται για να υπαρχει και διαλογος αλλα να μην πηγαινει το πραγμα αλλου!δεν υπαρχει λογος!

  • fmoculfsojuz
  • Καμία έκπληξη. Το review και τα σχόλια του reviewer απλά επιβεβαιώνουν τις κρίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό για το Forza 5 και το GT6 τόσο από τον κόσμο όσο και από άλλα site και μάλιστα από μερικά πολύ εξειδικευμένα όπως το inside sim racing όπου έχουν ως μέτρο αναφοράς τους τους πιο αληθοφανείς εξωμοιωτές οδήγησης (iRacing, rFactor κτλ.) και παντού αναφέρεται το γεγονός ότι το GT έχει δυστυχώς (για τον ανταγωνισμό) μείνει πίσω ενώ το Forza δείχνει να δουλεύει πραγματικά επάνω στο μοντέλο της οδήγησης, ειδικά με τον ερχομό του 5 και την εισαγωγή του παράγοντα της μεταβολής της κατάστασης των ελαστικών που όπως έχει γραφτεί παντού αποδίδεται με εξαιρετικό τρόπο. Θεωρώ ότι από το FM4 και έπειτα οι ισορροπίες έχουν σαφώς αλλάξει.

   Το Forza έχει πετύχει να δίνει στον παίχτη μεγάλη δόση ρεαλισμού και δυσκολίας (μιλώντας πάντα για όλα τα assists off) αλλά με έναν ευχάριστο τρόπο που σε κάνει να κολλάς ακόμα περισσότερο μέχρι να πετύχεις τον κορυφαίο χρόνο αλλά και να ξαναβρίσκεις από την αρχή το ενδιαφέρον σου όταν πας σε αυτοκίνητο με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά παρά με την δύστροπη και αρκετά μονοδιάστατη προσέγγιση του GT που μετά από λίγο και εφόσον θέλεις να ασχοληθείς καιρό με το παιχνίδι, κουράζει χωρίς λόγο.

   Και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου επειδή η οδήγηση είναι ένα πάθος μου. Η σημασία της έλλειψης της επιτάχυνσης της βαρύτητας και των δυνάμεων που δέχεσαι οδηγώντας γρήγορα ενα πραγματικό αυτοκίνητο είναι τεράστια κ η απουσία τους αναντικατάστατη ακόμα και από το καλύτερο μοντέλο φυσικής. Γιαυτό και δεν μπορούν επ'ουδενεί (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ της πραγματικής εμπειρίας οδήγησης ακόμα και του πιό ταπεινού kart και του καλύτερου simulator οδηγώντας ακίνητοι, κοιτάζοντας μέσα από μια οθόνη και στρίβοντας μέσω ενός χειριστηρίου ή ενός virtual τιμονιού. Η διαφορά είναι χαώδης. Γιαυτό όταν θέλω να παίξω, θέλω να μπορώ να καταλαβαίνω τα πάντα με τα μέσα που έχω εκείνη τη στιγμή στη διάθεση μου (οθόνη, χειριστήριο, δόνηση, ήχος) και όχι με αυτά που θα είχα αν οδηγούσα κανονικά (αλλαγές στη συμπεριφορά του πλαισίου, μεταφορά βάρους κτλ.). Όταν θέλω να τρέξω πηγαίνω είτε για kart είτε με το αυτοκίνητο μου σε μέρος και σε συνθήκες που μπορώ να το κάνω με ασφάλεια, δεν θα παίξω ούτε Forza ούτε GT ούτε iRacing γιατί απλά δεν φτάνουν ούτε το 1/10 της εμπειρίας. Μεγάλη η εξέλιξη σίγουρα αλλά ακόμα υπάρχει ένα όριο στο πόσος ρεαλισμός μπορεί να αποδοθεί από ένα video game.

  • Amiga500
  • Μιλαμε για "παιχνιδια" racing simulation......

   Το Forza ειναι απλα πισω στο θεμα ρεαλιστικοτητας οδηγησης απο το GT.

   Δεν χρειαζεται να ειναι καποιος επιστημονας για να το καταλαβει, αρκει να παιξει και τα δυο παιχνιδια!

  • Amiga500
  • Το ότι ο καθένας έχει την δικια του προσωπική άποψη ειναι ευτύχημα και όχι δυστύχημα!!

   Το περίεργο θα ήταν να συμφωνούσαν όλοι σε όλα.....

   Το θεμα ειναι να αντέχει ο άλλος την άλλη άποψη, γιατί αν δεν την αντέχει.....καταλήγουμε σε άλλες περίεργες καταστάσεις....

  • majorfox
  • Καλό θα είναι να λέμε και κανα επιχείρημα γιατί είναι το ένα καλυτερο απο το άλλο σε θέμα ρεαλισμού ,η γιατι μας αρέσει περρισσότερο. Αλλωστε εδω δεν γινεται συγκριση ,ειναι game review. Οποτε αμολύστε λίγο καλούμπα μερικοι Press Start Button και χαριτε τα πρωτα next gen racing δειγματα. Γκεγκε ?

  • Amiga500
  • Φιλε @majorfox δεν ξερω αν αναφερεσαι σε εμενα και επειδη εδω μεσα πια διατρεχουμε τον κινδυνο να μας "διαγνωσουν" οτι μπορει να βαλει το μυαλο του ανθρωπου αν κανουμε το μεγα λαθος και απαντησουμε σε καποιον που δεν αναφερει το nickname μας στο σχολιο του.........διευκρυνησε μου αν θες αν αναφερεσαι και σε εμενα ωστε να μπορεσω να σου απαντησω με "ασφαλεια"..... :P:P

  • Amiga500
  • Καποιοι εχουν τεραστιο........ :P

   Και δυστυχως φαινεται.......μην πω κανει μπαμ!! , οσο κι αν προσπαθουν να το κρυψουν.... :P :P

  • AnimaPura
  • Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια έπεσε στο κενό από ό,τι φαίνεται...

  • Amiga500
  • Μάλιστα......το ακούσαμε κι αυτό...... :P

   Λοιπόν τελευταίο σχόλιο από εμένα για να μην το κουραζουμε άλλο και για να μην μου πέσουν και τα τελευταία μαλλιά που μου έχουν μείνει στο κεφάλι με αυτες τις αστειότητες που διαβάζω από κάποιους μάλιστα που έχουν ήδη εκτεθεί με αυτά που έγραψαν πιο πάνω και τώρα δήθεν λυπούνται για εμένα........ :P

   Θα ακολουθήσω λοιπόν την συμβουλή που μου έδωσαν κάποιοι καλοί φίλοι που μπαίνουν και διαβάζουν τα σχόλια (κάποιοι γράφουν κι όλας), η οποία ήταν επακριβώς....."Κώστα μην ασχολείσαι άλλο και μην πέφτεις στην παγίδα να τους απαντάς μιας και το πράγμα μιλάει από χιλιόμετρα ότι γίνεται σκόπιμα.......αγνόησε τους και αστούς να εκτίθενται......"

   Είπαν κι αλλα αλλα δεν ειναι για να γραφτούν εδώ μέσα.......

   Τέλος λοιπόν από εμένα, βρείτε άλλον να βγάλετε τα αποθημενα σας.....

   Θα ασχολούμαι πια μόνο με άτομα που με σέβονται και πάνω από όλα "αντέχουν" την άποψη μου.
   Τους υπόλοιπους που ψάχνονται να "δημιουργήσουν" καταστάσεις απλά θα τους αγνοώ.

   Καληνύχτα.

  • Sephiroth
  • Επειδή εγώ τα έχω χάσει τα μαλλιά μου τόσα χρόνια στο net, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μου πει κάποιος πως γίνεται οποιοσδήποτε δεν έχει την ίδια άποψη με μας να "είναι βαλτός" ή να "κάνει σκόπιμα μανούρα". Δικαιολογία νηπίου και δεν το λέω Κώστα για σένα, αλλά για όποιον έχει ΜΟΝΙΜΩΣ αυτή την ιδέα ότι όποιος δε συμφωνεί μαζί μας είναι βαλτός. Όπως και να 'χει, το τερματίσαμε το θέμα, αν έχει κάποιος από όλους αυτούς που "προσβάλλονται" τη διάθεση, ας μου στείλει PM με το τι του δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα...

  • BigDaddy
  • Μιας και έληξε το θέμα να πω απλά ότι κάποιοι θίγονται με το να επισημάνει καποιος τα αρνητικά ενός παιχνίδιου για να συζητηθεί και η βαθμολογία όπως προείπαμε άλλοι χρηστες το φορούσα ήρθε να συμπληρώσει το GT άλλο ομωΣ το συμπλήρωμα δοατρογης (forza) και άλλο η φυσική βιολογική :P τροφή
   Πάντως παρέλειψαν αναφερθεί οτι πέρα από τα άδεια σκηνικά ή στους καθρέπτες ότι το παιχνίδι είναι ένα arcade SIM γιατί SIM παιχνίδι με τόσο λίγο υλικό πίστες γραφικά υποβαθμισμένα στατικοι φωτισμοί εν ετη 2014 χώρια το παράλογο θέατρο των dlcs είναι λόγοι για να περιμένει καμεις κστο ολολοκληρωμένο μια και καλη όποιος βέβαια δεν μπορεί να περιμένει μπορει να δώσει μια 600άρα ευρώ και βαλε και παίζει παιχνίδι επόμενης γενειας

  • BigDaddy
  • συγνωμη για τα γραματικα λαθη φταιει η αυτοματη διορθωση :P

   ξαναγραφω μερος του σχολιου μου αναδιατυπωμενο

   το forza ήρθε να συμπληρώσει το GT (ετσι ειπαν καποιοι χρηστες και πολυ σωστα κατα τη γνωμη μου ) άλλο ομως να τη βγαζεις με συμπλήρωμα διαατροφης (forza) και άλλο παιρνεις και να τρως φυσικη τροφή (Gran Turismo) :P

  • johnnavrozidis
  • τα καταφερνει κυριως οσον αφορα το ρεαλιστικο μερος οχι τοσο ομως στην εμπειρια ... το need for speed ειναι καλυτερο και ποιο ευχαριστο

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!