Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Heroes of the Storm Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  IGE

 • PEGI

  12+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της BlizzCon 2010, η Blizzard ανακοίνωσε ένα custom map για το Starcraft II: Wings Of Liberty με την ονομασία Blizzard DOTA. Η εταιρία που δημιούργησε το Warcraft 3, το παιχνίδι που έμμεσα σύστησε στον κόσμο το action RTS/MOBA μέσω του Defend of The Ancient mod αποφάσισε να φτιάξει τη δική της εκδοχή του. Με το παιχνίδι να αναπτύσσεται από μια μικρή ομάδα έπρεπε να φτάσουμε στο Μάιο του 2013 και την ακύρωση του Project Titan για να γίνει reboot του παιχνιδιού σε stand alone game, ανεξάρτητο από το Starcraft II με την ονομασία Heroes Of The Storm.Με το Heroes of the Storm η Blizzard ταράζει τα νερά στο αρκετά στάσιμο genre των MOBAs. Μια εταιρία που είναι εξαιρετική στο να δανείζεται στοιχεία από άλλα παιχνίδια και να τα προσαρμόζει στη δική της φιλοσοφία τολμάει να ξεφύγει από τις νόρμες των υπολοίπων παιχνιδιών του είδους. Το Heroes of the Storm χρησιμοποιεί την κλασική top-down προοπτική στην κάμερα του παιχνιδιού, τη δομή 5v5 στις ομάδες με τον κάθε παίκτη να χρησιμοποιεί το ποντίκι για να ελέγξει τις κινήσεις του χαρακτήρα και να ενεργοποιεί τις ικανότητες του μέσω του πληκτρολογίου. Οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι σε χάρτες με 2 ή 3 lanes με minion waves που ξεκινούν από το Nexus της κάθε ομάδας και με κτίρια όπως πύργοι και τείχη να το προστατεύουν. Κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με τα υπόλοιπα MOBAs και η Blizzard δεν διστάζει να πετάξει από το παράθυρο κλασικά mechanics του είδους. Last hitting και gold απουσιάζουν και γι' αυτό δεν υπάρχουν items στο παιχνίδι. Οι ήρωες δυναμώνουν με την επιλογή talents τα οποία βελτιώνουν το χαρακτήρα προσθέτοντας καινούριες ικανότητες ή βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχοντες.
Με το Heroes of the Storm η Blizzard ταράζει τα νερά στο αρκετά στάσιμο genre των MOBAs.
Πρωτότυπη είναι επίσης και η ύπαρξη δύο Ultimate Abilities για κάθε ήρωα με μία επιλέξιμη τη φορά ανάλογα με την περίσταση. Αυτή η αλλαγή βοηθάει τους νέους παίκτες να μπουν και να παίξουν κατευθείαν το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να περάσουν ώρα σε αναλύσεις και theorycrafting για ποια item builds είναι τα βέλτιστα σε κάθε ήρωα. Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα όλα τα talents από την αρχή. Κλειδωμένα πίσω από το hero level system, όπου ο κάθε ήρωας ανεβαίνει level ξεχωριστά, ο παίκτης πρέπει να παίξει μερικά παιχνίδια ώστε να τα ξεκλειδώσει όλα. Τα potions έχουν αντικατασταθεί από healing wells που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία κοντά στα turrets που κάνουν το χρονοβόρο ταξίδι στη βάση για αναπλήρωση ζωής πολύ σπάνιο και βοηθάει του ήρωες να παραμένουν στη δράση για περισσότερο χρόνο. Ακόμα όμως και για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, το Heroes of the Storm έχει προσθέσει mounts για τους χαρακτήρες που οι ήρωες μπορούν να καβαλήσουν και να διασχίσουν το χάρτη γρήγορα για να συμμετάσχουν στην αδιάκοπη μάχη.Ένα από τα καλύτερα σημεία του παιχνιδιού είναι το λαμπρό roster από τους ήδη γνωστούς ήρωες των παιχνιδιών της Blizzard. Οι Arthas, Illidan και Thrall από το Warcraft, οι Raynor, Kerrigan και Zeratul από το Starcraft καθώς και οι Tyrael, Azmodan και μερικοί από τους playable ήρωες του Diablo είναι κάποιοι μόνο από τους στιλιστικά όμορφους και σχεδιαστικά δυναμικούς χαρακτήρες. Αν και ήδη γνωστοί ήρωες από προηγούμενα παιχνίδια, η Blizzard καταφέρνει να τους δώσει νέα πνοή κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την αίσθηση από χαρακτήρες που υπάρχουν δεκαετίες στα videogames της. Ο Malfurion θυμίζει αρκετά τα abilities που είχε στο Warcraft 3 με εμφανείςς επιδράσεις από τους restoration druids του WoW. Ο Illidan μπορεί να διαλέξει σαν Ultimate Ability το Metamorfosis αποκτώντας τη χαρακτηριστική του μορφή με τα φτερά και τα κέρατα που είχε ως raid boss στο The Burning Crusade. Ο Raynor μπορεί να καλέσει τον Hyperion στη μάχη και ο Azmodan να καθοδηγήσει μια μικρή στρατιά από δαίμονες που θα πολιορκήσουν δίχως σταματημό τα αντίπαλα κτίρια. Είναι πραγματικά όμορφη η ισορροπία που έχει πετύχει η Blizzard στο να κρατήσει στους ήρωες της τη γνώριμη υφή από το παρελθόν και ταυτόχρονα να τους εντάξει στο πλαίσιο και στους ρόλους ενός MOBA. Ειδικά η μετάβαση των playable heroes από το Diablo 3 στο Heroes Of The Storm είναι εξαιρετικά ομαλή. Τα abilities των ηρώων είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να μη μοιάζουν μεταξύ τους ούτε εμφανισιακά αλλά ούτε στο gameplay και κάνουν τον κάθε ήρωα να φαίνεται και να νιώθει διαφορετικός. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηρώων προέρχεται από το Warcraft, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος του lore και του content που υπάρχει συγκριτικά με τα άλλα δύο universes αλλά με την ψαλίδα να κλείνει όσο προστίθενται νέοι ήρωες στο παιχνίδι.


Το Heroes of the Storm χρησιμοποιεί την κλασική top-down προοπτική στην κάμερα του παιχνιδιού, τη δομή 5v5 στις ομάδες με τον κάθε παίκτη να χρησιμοποιεί το ποντίκι για να ελέγξει τις κινήσεις του χαρακτήρα και να ενεργοποιεί τις ικανότητες του μέσω του πληκτρολογίου.

Χρησιμοποιώντας κλασικά μοτίβα του είδους η Blizzard χωρίζει τους ήρωες σε διαφορετικές κατηγορίες. Οι Warriors όπως ο Diablo ή ο Anub'arak είναι tanks με crowd control, οι Assassins όπως η Valla και ο Kael'thas είναι ήρωες με λίγη ενέργεια αλλά μεγάλο damage output και τα Supports όπως η Tyrande και ο Uther είναι healers που προσφέρουν utility στην ομάδα με buffs στους συμπαίκτες και stuns στους αντιπάλους. Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία είναι οι Specialists. Mε mechanics που διαφέρουν στον κάθε ήρωα, τα Specialists προσφέρουν ίσως την ωραιότερη εμπειρία του παιχνιδιού. Ο Abathur για παράδειγμα φτιάχνει ένα symbiot και "μπαίνοντας" μέσα σε έναν ήρωα της ίδιας ομάδας τον βοηθάει με ασπίδες και spikes στη μάχη. H Sylvanas μπορεί να απενεργοποιήσει τα αντίπαλα turrets και να κάνει τους αντίπαλους merceneries να αλλάξουν στρατόπεδο και να έρθουν με το μέρος της ομάδας της. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους Lost Vikings. Ερχόμενοι από το ομώνυμο παιχνίδι που εκδόθηκε το 1992 οι Lost Vikings είναι 1 ήρωας αποτελούμενος από 3 μονάδες με την καθεμιά να ελέγχεται ξεχωριστά, με διαφορετικό health bar και death timer και μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικά lanes για να ασκήσουν πίεση σε όλο το χάρτη. Το περιβάλλον, τα γραφικά και η φυσικότητα των χαρακτήρων είναι πολύ προσεγμένα και καθηλώνουν το παίκτη στη δράση. Τα interactions που έχουν προσθέσει μεταξύ των ηρώων τους κάνει να φαίνονται ζωντανοί αφού έχουν συνομιλίες πριν την αρχή του παιχνιδιού αλλά και όταν σκοτώσουν ένα συγκεκριμένο ήρωα. Είναι πραγματικό ωραίο να ακούμε τον Diablo να κάνει προσωρινά ειρήνη με τον Tyrael και τον Illidan, να θρηνεί όταν σκοτώσει την Tyrande. Από το φονικό Pyroblast του Kael'thas, τη Syndragosa του Arthas που παγώνει τους αντιπάλους, μέχρι το Ultralisk της Kerrigan και το Lightning Breath του Diablo, οι μάχες και οι ήρωες στο Heroes Of The Storm είναι επικών διαστάσεων.
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • aplwsninja
  • Αναλυτική και ειλικρινής παρουσίαση.

   Το HotS, αν και μινιμαλιστικό, είναι άκρως ανταγωνιστικό. Πιστεύω ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από εισαγωγή στον χώρο τον MOBA μιας και ο συντονισμός με τους συμπαίκτες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του είδους. Επίσης, όντως, έχω παρατηρήσει πολύ λιγότερο τοξική συμπεριφορά από τους συμπαίκτες, το οποίο ενθαρρύνει νέους παίκτες να ασχοληθούν με το είδος, αλλά και παίκτες που δυσαρεστηθήκαν με αλλά MOBA να ξαναγυρίσουν.

   Έχω παρατηρήσει αυτό που γραφείς για το HotS ladder. Το παιχνίδι δηλαδή, στην βιασύνη του να σου βρει ματς, κάνει πολλές φόρες άδικο matchmaking. Αλλά αυτό συμβαίνει και στο LOL, όπου κάθε region έχει κάτι εκατομμύρια παίκτες.

   Αν και θα ήθελα να τους υποστηρίξω αγοράζοντας κάποιο skin, οι τιμές πιστεύω είναι πολύ τσιμπημένες και έχοντας ήδη αγοράσει πολλά παιχνίδια της Blizzard δεν βλέπω τον λόγο.

   Γενικά, το HotS φέρνει κάτι το φρέσκο στον χώρο και, λόγο της σχετικά μικρής διάρκειας των ματς, δεν κουράζει.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!