Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Heroes of the Storm: Yrel Review

*
Αφού πλέον τα περισσότερα μεγάλα ονόματα έχουν κάνει την εμφάνισή του στο Heroes of the Storm, το ποιος ήρωας θα ακολουθήσει συνήθως έχει να κάνει με το ποιος συμπληρώνει τα περισσότερα κουτάκια. Ποιο playable race λείπει από τα παιχνίδια της Blizzard; Ποιο class δεν αντιπροσωπεύεται ήδη; Αν δώσουμε στον Α ήρωα τα εξής χαρακτηριστικά, τι θα δώσουμε στον Β που του μοιάζει; Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε να κάνει την εμφάνισή της στο Heroes of the Storm η Yrel, η πρώτη διαστημική κατσίκα που εμφανίζεται στο παιχνίδι.



Οι Draenei είναι το τελευταίο playable race που δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του στο Heroes of the Storm. Κάποιοι θα πουν πως δεν υπάρχουν και Gnomes ή Undead αλλά ναι, τεχνικώς η Chromie είναι δράκος που εμφανίζεται ως Gnome και ναι δεν υπάρχει Undead σαν εκείνους που μπορεί να δημιουργήσει ο παίκτης στο WoW αλλά και η Sylvanas και ο Stiches είναι μέλη των Undead. Αν ένα playable race έλειπε τελείως από το HotS ήταν οι Draenei. Κάποιος κάπου μέσα στην Blizzard αποφάσισε να καλύψει αυτό το κενό και ξεκίνησε να ξεψαχνίζει τους πιθανούς ήρωες. Σίγουρα ο πρώτος υποψήφιος Draenei θα ήταν ο Velen. Ο Velen είναι ο αρχηγός της φυλής του και από τους πρωταγωνιστές του Legion. Το πρόβλημα με τον Velen είναι πως είναι Priest και στον κόσμο όπου ο δεν έχει εμφανιστεί ακόμη ο Anduin στο HotS, δεν γινόταν να κάνει το άλμα πρώτος ο Velen. Ο Anduin αντιπροσωπεύει το class των Priests στο Hearthstone, είναι ένας χαρακτήρας που συνεχίζει να χτίζει η Blizzard και ακόμη πιο σημαντικό γεγονός είναι πως πρόκειται για πιο δημοφιλή χαρακτήρα από τον Velen. Άρα ο Velen περνάει στην άκρη και πάμε στους υπόλοιπους. Ο Akama είναι επίσης ένας χαρακτήρας που είναι διάσημος. Πρωτοεμφανίστηκε στο WarCraft 3, είχε σημαντικό ρόλο στο The Burning Crusade και είναι από τους πιο “badass” χαρακτήρες των Draenei. Το μειονέκτημα του Akama είναι πως δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τους Draenei, καθώς είναι Broken, ένα sub race των διαστημικών κατσικιών. Άρα καταλήγουμε στους δύο τελευταίους υποψηφίους: Maraad και Yrel. Και εδώ τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα. Τόσο ο Maraad αλλά και η Yrel έχουν το ρόλο του Retribution Paladin, και οι δύο κραδαίνουν το Hammer of the Naaru, και το ποιος από τους δύο είναι πιο δημοφιλής είναι συζητήσιμο. Στην περίπτωση των Draenei ως playable race υπάρχει μια ιδιομορφία. Ενώ οι περισσότεροι παίκτες προτιμούν ο χαρακτήρας τους να είναι άντρας, όσον αφορά στους Draenei οι γυναίκες χαρακτήρες είναι περισσότερες στο player base. Και ενώ ο Maraad ήταν το poster boy της φυλής του στο The Burning Crusade, καθώς έκανε την εμφάνισή του στο release trailer του expansion, η Yrel είναι πιο πρόσφατη στο WoW και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Warlords of Draenor. Και από τη στιγμή που μετράμε πόντους, είναι προφανές πως η Yrel κερδίζει τους περισσότερους. Μπορεί η διαδικασία της επιλογής να μην έγινε με αυτήν τη σειρά και με αυτά τα κριτήρια, αλλά δεν είναι κρυφό πως πάνω κάτω έτσι πήγαν τα πράγματα. Και γνωρίζοντας αυτήν τη διαδικασία, μπορεί να γίνει κατανοητό πώς έφτασε η Yrel να είναι ο πιο πρόσφατος ήρωας στο Heroes of the Storm.



Η Yrel είναι ένας νέος, για τα δεδομένα του Warcraft, χαρακτήρας και πρωτοέκανε την εμφάνισή της στο Warlords of Draenor. Το WoD ήταν μια παράξενη εφεύρεση της Blizzard, ένα expansion όπου οι ήρωες του Azeroth ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο τρελαμένος Garrosh, μετά την πτώση του στο τέλος του Mist of Pandaria, πήγε να βρει τον μπαμπά του και να τον σταματήσει από το να κάνει την επιλογή που εν τέλει θα διέφθειρε τα Orcs. Ο Garrosh έσωσε την κατάσταση και πατέρας και γιος έφτιαξαν το δικό τους Horde, το Iron Horde, με Blackjack και περισσότερα καρφιά στις πανοπλίες. Ήταν στις πρώτες στιγμές του expansion, μόλις οι παίκτες έκαναν το πέρασμά τους από το Dark Portal στο Draenor, που συνάντησαν την Yrel. Αφού την έσωσαν από τα δεσμά της σκλαβιάς, η Yrel ακολούθησε τους παίκτες στη διαδρομή τους κατά τη διάρκεια του expansion. Μετά από αλλεπάλληλες προδοσίες από την ίδια της τη φυλή και μετά το θάνατο όχι του κανονικού, αυτού από το εναλλακτικό σύμπαν Velen, η Yrel ωρίμασε ως πολεμιστής και ως προσωπικότητα και στο τέλος του expansion έφτασε να είναι ο ηγέτης του λαού της. Βέβαια, η Blizzard, που μας έχει αποδείξει πως άνετα μπορεί να τα κάνει μαντάρα με τους χαρακτήρες της στο WoW (γκουχ, Garrosh, γκουχ) δεν δίστασε να πετάξει στα σκουπίδια ολόκληρη την εξέλιξη της προσωπικότητάς της Yrel. Για να παραμείνει το συγκεκριμένο άρθρο spoiler-free, δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, απλά θα αναφέρουμε πως η Yrel θα εμφανιστεί στο επερχόμενο Battle for Azeroth ως ο νέος, θρησκευτικά φανατισμένος Χίτλερ. Ευχαριστούμε Blizzard.



Πέρα από τον πρώτο αντιπρόσωπο των Draenei, η Yrel θα είναι και ο πρώτος Retribution Paladin του Heroes of the Storm. Retribution είναι το dps spec των Paladins στο WoW και χαρακτηριστικό του είναι το combo play style που έχουν μέσω του Holy Power και τη δυνατότητα για burst damage ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το θέμα είναι πως η Yrel στο HotS είναι Retribution αλλά δεν είναι dps, είναι tank. Και οι Paladins έχουν tank spec, το Protection. Και όχι, η Yrel δεν έχει Holy Power, ούτε βγάζει damage. Ούτε τα abilities της είναι εμπνευσμένα πέρα από το όνομά τους από τα abilities των Retribution Paladins αλλά ούτε και από αυτά των Protection. Ο μοναδικός λόγος που η Yrel είναι Retribution Paladin στο HotS είναι γιατί αυτό το ρόλο έχει στο WoW. Και πραγματικά δεν βγαίνει από πουθενά νόημα γιατί πρέπει η Yrel να είναι έστω κατ' όνομα Retribution.
Ολόκληρο το kit της Yrel περιστρέφεται γύρω από ένα μηχανισμό. Όλα τα basic abilities της μπορούν να γίνουν charged πριν ενεργοποιηθούν. Όσο ένα ability γίνεται charged, η Yrel δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει basic attacks και ελαττώνεται η ταχύτητά της. Το trait της, Divine Purpose μπορεί να ενεργοποιηθεί και να κάνει το επόμενο basic ability της Yrel charged και χωρίς κόστος σε mana. Το πρώτο ability της ηρωίδας μας είναι το Vindication. Χρησιμοποιώντας το Vindication, ένας κύκλος σχηματίζεται γύρω από την Yrel που κάνει damage στους αντιπάλους και θεραπεύει την ίδια. Αν το Vindication γίνει charged αυξάνεται το heal και το damage. Το Righteous Hammer είναι το επόμενο ability και χρησιμοποιώντας το η Yrel χτυπάει όλους τους αντιπάλους που βρίσκονται μπροστά της πετώντας τους μακριά. Αν το Righteous Hammer γίνει charged, τότε μετά το knock back οι αντίπαλοι γίνονται stunned. Το τρίτο basic ability είναι το Avenging Wrath. Η Yrel πηδάει σε ένα σημείο κάνοντας damage και slow σε όλους τους αντιπάλους που βρίσκονται στην περιοχή. Όταν το Avenging Wrath γίνει charged αυξάνεται και η εμβέλεια του ability. Το πρώτο Heroic ability της Yrel είναι το Ardent Defender. Το Ardent Defender περιβάλει την Yrel με μια φούσκα που απορροφά όλο το damage που δέχεται και ταυτόχρονα θεραπεύει την ηρωίδα για το 50% του damage που απορρόφησε. Το δεύτερο Heroic ability είναι το Sacred Ground και χρησιμοποιώντας το δημιουργεί μια περιοχή γύρω της που της δίνει 40 armor για όσο εκείνη βρίσκεται εντός της.



Παρ' όλο που τα abilities της Yrel δανείζονται τα ονόματα τους από abilities των Paladins, κανένα απ' αυτά δεν λειτουργεί όπως στο WoW. Και όπως και να το κάνουμε αυτό είναι παραπλανητικό για κάποιον που παίζει το class στο WoW και ερχόμενος στο Heroes of the Storm ανακαλύπτει πως ουσιαστικά δεν έχει γίνει μεταφορά των μηχανισμών από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Οι developers επέλεξαν να γίνονται τα abilities της Yrel charged ώστε να μεταφέρουν την αίσθηση που έχει το Hammer of the Naaru, το βαρύ όπλο που κραδαίνει η ηρωίδα. Όμως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις που οι developers θέλανε να δώσουν έμφαση στα χτυπήματα ενός βαριού όπλου, το πέτυχαν είτε με συγκεκριμένο animation, όπως στην περίπτωση του Leoric ή με abilities που έδιναν κάποιο bonus στο επόμενο basic attack του ήρωα, όπως έγινε με τον Ragnaros και τον Arthas. Στην περίπτωση της Yrel, η προσέγγιση των developers δεν είναι εξίσου επιτυχημένη, η αίσθηση του βάρους του όπλου δεν μεταφράζεται όπως επιθυμούσαν και τα charged abilities είναι ουσιαστικά ένα gimmick και όχι ουσιώδης μηχανισμός.



Συνήθως οι warriors χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα tanks, που έχουν crowd control και displacements, και στους bruisers, που έχουν survivability και sustain damage. Η Yrel, δεν ταυτίζεται ουσιαστικά με κάποια από της δύο κατηγορίες. Το μοναδικό ουσιαστικό crowd control στο kit της βρίσκεται στο Righteous Hammer και το ability από μόνο του δεν αρκεί για να ξεκινήσει team fight όπως μπορεί ένα tank. Το damage της δεν είναι αρκετό ώστε να αποτελεί απειλή για το αντίπαλο backline όπως ενός bruiser. Ταυτόχρονα όμως έχει τα health points ενός tank και το sustain ενός bruiser. Ο μοναδικός ρόλος που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην Yrel είναι αυτός του solo laner. Αυτήν τη στιγμή η Yrel έχει εκπληκτικό sustain και επιπλέον έχει το Avenging Wrath ώστε να μπορεί να ξεφύγει σε περίπτωση που της την «πέσουν», με αποτέλεσμα να μπορεί να επιζήσει ακόμη και σε περίπτωση που χρειαστεί να βρεθεί μόνη της στο lane εναντίον δύο αντιπάλων. Το θέμα είναι πως καταφέρνει να φέρει εις πέρας τέτοιες δύσκολες καταστάσεις όχι επειδή ο παίκτης χειρίζεται έξυπνα την Yrel. Απλώς η ίδια η Yrel έχει αυτήν τη στιγμή χαζά υπερβολικό sustain και χωρίς πολλή προσπάθεια. Ο Leoric πρέπει να πετύχει το Drain Hope, ο Blaze να σταθεί πάνω στη φωτιά και αντίστοιχα η Yrel για να healαριστεί αρκεί να χρησιμοποιήσει το Vindication. Όσον αφορά στις ικανότητές της στα team fights, η Yrel μπορεί να κάνει peel για την ομάδα της και dive το αντίπαλο back line. Όμως και στις δύο περιπτώσεις η Yrel μπορεί να αγνοηθεί από τους αντιπάλους της. Από την άλλη, εξαιτίας του sustain που έχει, αργά ή γρήγορα η Yrel μπορεί να σκοτώσει και στο 1v1 και σε team fights. Μιλάμε για έναν ήρωα που δεν πετυχαίνει το σκοπό του χρησιμοποιώντας σωστά τα abilities του ή με το να εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων. Η Yrel πετυχαίνει στο παιχνίδι γιατί μπορεί να αντέξει περισσότερο ξύλο από αυτό που αντέχουν οι αντίπαλοί της. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ηρωίδα είναι τα stuns των αντιπάλων καθώς κάνουν interrupt το charge των abilities της και τα βάζουν αυτομάτως σε cooldown. Γι' αυτόν το λόγο, η Yrel μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των αντιπάλων της αν γίνει stunned καθώς είναι αρκετά ευάλωτη σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα abilities της.



Μετά τις δύο πολύ καλές προσθήκες του Fenix και του Deckard Cain, η Yrel μοιάζει με πισωγύρισμα. Η ηρωίδα δεν έχει την αίσθηση ενός Retribution Paladin και τα abilities της όχι απλά δεν αντιπροσωπεύουν αυτά του spec αλλά πάσχουν και από έλλειψη φαντασίας. Αυτήν τη στιγμή μπορεί η Yrel να βρίσκεται σε καλή κατάσταση όσον αφορά στο win rate της, αλλά το kit της έχει πρόβλημα. Το μόνο που τη σώζει είναι πως οι αριθμοί στα abilities της είναι υψηλοί. Από την άλλη δεν σημαίνει πως η Yrel δεν είναι διασκεδαστική, καθώς μπορεί να κάνει bullying στους αντιπάλους solo laners και να χώνεται στα μούτρα των εχθρών, χωρίς να φοβάται να πεθάνει. Αλλά απ' τη στιγμή που υπάρχουν δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα, όσο και να την ευχαριστιέται αυτός που τη χειρίζεται, άλλο τόσο κουράζεται με τη διαστημική κατσίκα αυτός που την έχει αντίπαλο. Και αυτό είναι δείγμα κακού design. Δεν θα μας έκανε καθόλου εντύπωση αν στο άμεσο μέλλον γίνει rework το kit της Yrel. Και ίσως τότε να βρει και εκείνη την ταυτότητά της μέσα στο παιχνίδι.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*