Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Injustice 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    NetherRealm Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Warner Bros. Interactive

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Injustice 2
    • 16+ pegi 16+
      • 8.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (4)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.injustice.com/ FOLLOWERS 2 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Το Injustice 2 ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το Gods Among Us, συνεχίζοντας να αφηγείται την ιστορία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας του DC Universe. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στο παράλληλο σύμπαν αυτό, ο Superman, βιώνοντας μεγάλη απώλεια που προκλήθηκε με δόλο και μηχανορραφία, έχει διαστρεβλωθεί ηθικά και ψυχικά και φέρεται ως δικτάτορας. Οι συνέπειες των πράξεών του τον οδήγησαν σε ειδική φυλακή, ενώ κι όσοι ήρωες στάθηκαν στο πλευρό του είτε αυτοεξορίστηκαν, είτε άλλαξαν στρατόπεδο. Πέντε χρόνια μετά, ο Batman (το αντίπαλο δέος του Superman) έχοντας να αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη απειλή που ακούει στο όνομα Brainiac, προσπαθεί να δημιουργήσει αντίσταση, στρατολογώντας υπερήρωες και αναζητώντας αναπάντεχους συμμάχους. Και φυσικά δεν αργεί η ώρα να ζητήσει τη βοήθεια του αντιπάλου του, Superman, καθώς και των υποστηρικτών του.



Όλα αυτά μπορεί ο παίκτης να τα ζήσει μέσα από το ομολογουμένως εξαιρετικό και κινηματογραφικό Story Mode, οι δημιουργοί του οποίου πραγματικά κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αφού μετά το πολύ Story Mode του Mortal Kombat X δε φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε τόσο σύντομα κάτι αντίστοιχο. Κι όμως, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το Story Mode του Injustice 2 μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες ειδικού επετειακού comic της DC, ενώ παράλληλα κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο αφού είναι γεμάτο ανατροπές, μάχες και υπέροχα cut-scenes. Μπορεί τα mini games που προσέφερε το Story του πρώτου Injustice να απουσιάζουν εδώ, ωστόσο υπάρχουν επιλογές που μπορεί να κάνει ο παίκτης με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να ξαναζήσει τα γεγονότα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου χαρακτήρα, με αποκορύφωμα την τελική επιλογή που καλείται να λάβει, αλλάζοντας δραματικά το φινάλε του Story Mode. Το εν λόγω Mode χωρίζεται σε chapters κι έτσι ο παίκτης μπορεί να επανέλθει μετά την πρώτη ολοκλήρωση στα chapters «κλειδιά» που επιθυμεί, με σκοπό να πετύχει το πολυπόθητο 100% επαληθεύοντας το replay value που είχαν υποσχεθεί οι παραγωγοί του τίτλου. Κι αν νομίζετε ότι με το Story Mode έχουμε καλύψει το offline περιεχόμενο, τότε μάλλον είναι αναγκαίο να αναθεωρήσετε.



Κάθε κυκλοφορία της NetherRealm Studios χαρακτηριζόταν από το πλούσιο offline περιεχόμενο. Συνεχίζοντας κι εδώ την παράδοση, οι παραγωγοί του τίτλου φρόντισαν ώστε το Injustice 2 να είναι ο παράδεισος του πιο παραδοσιακού gamer, αφού προσφέρει μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα modes που το κάνουν να αναδεικνύεται και να ξεχωρίζει σημαντικά από τον μέχρι τώρα ανταγωνισμό. Εν αντιθέσει με το Street Fighter V, που η αρχική του έκδοση απευθυνόταν ξεκάθαρα σε πιο ανταγωνιστικούς παίκτες, «ρίχνοντας» ουσιαστικά το πιο casual κοινό αφού το offline content ήταν αφενός πτωχό και αφετέρου ελλιπές, χωρίς καν υποτυπώδες arcade mode (!), το Injustice 2 φαίνεται να επωφελείται σημαντικά και να παίρνει με αποφασιστικό τρόπο το μέρος εκείνων που απλώς θέλουν να ευχαριστηθούν ένα fighting game στον καναπέ με την παρέα τους κι ας μη διαθέτουν συνδρομή για online υπηρεσίες.
Πέντε χρόνια μετά, ο Batman έχοντας να αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη απειλή που ακούει στο όνομα Brainiac, προσπαθεί να δημιουργήσει αντίσταση, στρατολογώντας υπερήρωες και αναζητώντας αναπάντεχους συμμάχους.
Εκτός από τα κλασικό Arcade, VS, Tournament και Practice Mode, υπάρχει το Tutorial Mode που γνωρίσαμε και στην αρχική κυκλοφορία αλλά επιστρέφει ανανεωμένο και πιο αναλυτικό, ικανό να βοηθήσει τόσο τους νεοφερμένους και λιγότερο μυημένους στην κατηγορία όσο και τους πιο βετεράνους κι ανταγωνιστικούς. Επιπλέον, το Battle Simulator, που ουσιαστικά πρόκειται για Arcade Mode με κλίμακες διαφορετικής δυσκολίας (όπως τα Towers του Mortal Kombat), επιτρέπει στους παίκτες να επιλέξουν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του μέσα από το character ending που παρακολουθήσουν στο τέλος. Το Practice παραμένει το ίδιο λεπτομερές, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένα αναλυτικά τα frames κάθε κίνησης στο command list κάθε χαρακτήρα, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του είδους.



Η νέα όμως προσθήκη, που εύλογα ξεχωρίζει, είναι το Multiverse, το οποίο προσφέρει αποστολές σε παράλληλους κόσμους που ζητούν τη βοήθεια του παίκτη προκειμένου να νικήσουν τους εκάστοτε κακούς του κάθε «σύμπαντος». Αν αυτό θυμίζει κάτι στους πιο έμπειρους παίκτες τότε θα χαρούν να μάθουν ότι η όλη λογική του Multiverse είναι επηρεασμένη από τα Living Towers του Mortal Kombat X. Έτσι λοιπόν, οι αποστολές που εμφανίζονται ανανεώνονται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τη λήξη τους καθότι μετά χάνονται και στη θέση τους εμφανίζονται άλλοι κόσμοι. Άξιο αναφοράς είναι πως η περιγραφή μερικών αποστολών στο Multiverse θυμίζει έντονα κάποια σενάρια “What If” που είχαν κατά καιρούς παρουσιαστεί στα αντίστοιχα comics, λεπτομέρεια που δε θα περάσει απαρατήρητη και θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους φανατικούς οπαδούς του DC Universe. Κάθε παράλληλο σύμπαν έχει και challenges είτε όσον αφορά στο δείκτη δυσκολίας είτε σε επιμέρους αποστολές που, αν ολοκληρωθούν, ανταμείβουν τον παίκτη με coins, boxes και διάφορα άλλα καλούδια. Πού χρησιμεύουν όμως αυτά;
Μία πολύ σημαντική κι ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι το Gear System, μία RPG πινελιά στον fighting καμβά του τίτλου, που ανταμείβει τους παίκτες μετά από κάθε μάχη (τόσο σε offline όσο και σε online επίπεδο) με πόντους εμπειρίας, εξοπλισμό, επιπλέον κινήσεις για τους χαρακτήρες, νομίσματα και ειδικά boxes που είναι γεμάτα με gear parts που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού αλλά και στην αλλαγή εμφάνισης κάθε ήρωα. Τα Mother Boxes, όπως ονομάζονται, χωρίζονται σε Bronze, Silver, Gold, Platinum και Diamond, με την κάθε βαθμίδα να προσφέρει όλο και περισσότερα αλλά και καλύτερα parts στο προσωπικό inventory κάθε χαρακτήρα. Όσα δε χρειάζεται ο παίκτης ή απλά όσα θέλει να ξεκαθαρίσει από το inventory μπορεί να τα πουλήσει και να εισπράξει coins με τα οποία μπορεί να αγοράσει Mother Boxes (Bronze, Silver ή Gold μόνο) ή να λάβει μέρος σε συγκεκριμένες αποστολές. Με ανώτατο επίπεδο το level 20 για κάθε χαρακτήρα και πληθώρα επιλογών για την εμφάνισή του, η NetherRealm φρόντισε ώστε ο ίδιος χαρακτήρας να μην είναι ποτέ εμφανισιακά ίδιος στα χέρια ξεχωριστών παικτών, αφού με τον εξοπλισμό που μπορεί να αποκτηθεί μπορεί να αλλάξει δραματικά η εμφάνιση αλλά και οι χρωματικές επιλογές της στολής. Εκτός από το αισθητικό στοιχείο, η πρόοδος κάθε χαρακτήρα ενισχύει και τα στατιστικά του, δηλαδή τη ζωτική του ενέργεια, την άμυνα, την επίθεση καθώς και τη συμπεριφορά του σε δεδομένες καταστάσεις, όπως η ζημιά στις ειδικές επιθέσεις, η αντοχή του σε environmental hazards και πολλά ακόμη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε δυνητικά να προκύπτουν ζητήματα ισορροπίας μεταξύ χαρακτήρων αφενός, μεταξύ παικτών αφετέρου.

Ευτυχώς, όμως, οι δημιουργοί του τίτλου είχαν προνοήσει για κάτι τέτοιο και γι’ αυτόν το λόγο έχει προστεθεί η απαραίτητη επιλογή που (απ)ενεργοποιεί το συγκεκριμένο feature, κάτι που θα φανεί χρήσιμο σε ανταγωνιστικό επίπεδο, online και offline.



Στις επιμέρους προσθήκες μπορούμε να αναφέρουμε την υποστήριξη και συνεργασία που έχει η κυκλοφορία με το αντίστοιχο (φορητό) Injustice 2 που μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν στο κινητό ή στο tablet. Σαν ανταμοιβή, μπορούμε να κερδίσουμε Coins καθώς και αποκλειστικό περιεχόμενο όπως διαφορετικά skins για τους χαρακτήρες και άλλα πολλά. Επιπροσθέτως, υπάρχουν challenges (π.χ. χρήση συγκεκριμένου χαρακτήρα συμμετοχή σε συγκεκριμένο mode κ.λπ.), με τις δικές τους ανταμοιβές που ανανεώνονται καθημερινά.
Τα Mother Boxes, όπως ονομάζονται, χωρίζονται σε Bronze, Silver, Gold, Platinum και Diamond, με την κάθε βαθμίδα να προσφέρει όλο και περισσότερα αλλά και καλύτερα parts στο προσωπικό inventory κάθε χαρακτήρα.
Φυσικά, ένα σύγχρονο fighting game είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και online multiplayer, το οποίο επιστρέφει ανανεωμένο με πιο σταθερό netcode (τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του) εν συγκρίσει με τον προκάτοχό του, με πιο προσεγμένο matchmaking αλλά και με όλα τα modes που αγαπήθηκαν από τους παίκτες, όπως, φυσικά, το King of the Hill. Μία νέα προσθήκη που σίγουρα θα της αφιερωθούν πολλές διαδικτυακές ώρες είναι τα Guilds, όπου οι παίκτες καλούνται να επιλέξουν ή να δημιουργήσουν το δικό τους Guild, καθορίζοντας την ονομασία καθώς και την εμφάνισή του κι επιλέγοντας προαπαιτούμενα από νέα μέλη. Μέσω των Guilds προσφέρονται ειδικά challenges με 24ωρη ή εβδομαδιαία ανανέωση και μπορούν να αποκτηθούν ειδικά gear sets για τους χαρακτήρες ενώ και η πρόκριση στα leaderboards είναι κάτι που δύσκολα θα αγνοηθεί από τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες.



Κάτι που θα ξενίσει αρκετά τους παίκτες είναι η υποστήριξη microtransactions με πραγματικά χρήματα, κάτι που συνέβη και στο Mortal Kombat X. Αγοράζουμε Source Crystals, τα οποία χρησιμοποιούνται (ευτυχώς) κυρίως για διακοσμητικές επιλογές, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένη εμφάνιση στον εξοπλισμό του Gear System. Μία άλλη χρήση των Source Crystals είναι η δυνατότητα άμεσης απόκτησης εξοπλισμού, αντί να περιμένουν οι χρήστες να τον κερδίσουν, και η δυνατότητα άμεσου level up στο επίπεδο 20 όλων των χαρακτήρων… Το θετικό είναι ότι οι χρήστες που εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνους που δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν επιπλέον χρήματα κι η NetherRealm Studios είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτό το μοτίβο καθ’ όλη την υποστήριξη του τίτλου.



Σε επίπεδο gameplay, η βασική συνταγή παραμένει η ίδια. Ο παίκτης καλείται να επιλέξει μέσα από ένα σύνολο 28 χαρακτήρων (με επιπλέον επιλογές να γίνονται σταδιακά διαθέσιμες μέσω DLC) και να συμμετάσχει σε επικές μάχες μεταξύ ηρώων και κακών. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον επιστρέφει ούσα ακόμα πιο αισθητή και με πιο ακραία κι εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η NetherRealm άκουσε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των παικτών σχετικά με το juggling και πρόσθεσε μηχανισμούς αποφυγής τέτοιων καταστάσεων, όπως το instant air recovery, το evasive roll και τη δυνατότητα να καθυστερήσει ο χαρακτήρας να σηκωθεί μετά από ένα knock down. Οι περισσότερες από τις τεχνικές αποφυγής θυσιάζουν ένα μέρος από την αντίστοιχη μπάρα του παίκτη αλλά όλα αυτά μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς από το Tutorial Mode.
Ο χειρισμός παραμένει παρόμοιος με τον προηγούμενο τίτλο κι έτσι για κάθε χαρακτήρα υπάρχει η απλή, μεσαία και δυνατή επίθεση καθώς και μία κίνηση Power, διαφορετική σε κάθε ήρωα. Για παράδειγμα η Supergirl χρησιμοποιεί τα μάτια της για να κάψει με laser τους αντιπάλους της, η Black Canary εξαπολύει κραυγή που ακινητοποιεί τον αντίπαλο και κάνει τα αυτιά όλων να βουίζουν ενώ ο Swamp Thing φυτρώνει λουλούδια για να εμποδίσει τους αντιπάλους του από το να κάνουν άλμα ή dash. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετούς από τους χαρακτήρες που επιστρέφουν από το πρώτο Injustice, έχουν γίνει αλλαγές στις κινήσεις και το ρεπερτόριό τους δεν είναι σε καμία περίπτωση απλό copy paste από το προηγούμενο.



Αφαιρώντας ένα ποσοστό από την αντίστοιχη μπάρα, ο παίκτης μπορεί να ενισχύσει σχεδόν κάθε επίθεση, μπορεί να επεκτείνει ή να ακυρώσει τα combos του ή, τέλος, να εκτελέσει καταστροφική ειδική επίθεση. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις καλό είναι να φυλάσσεται η εν λόγω super μπάρα, αφού μπορεί να διακόψει combo του αντιπάλου με την επιλογή Clash, η οποία επιστρέφει και θέτει αντιμέτωπους τους παίκτες με ένα ενδιαφέρον παιχνίδι μυαλού, ποντάροντας ο καθένας ένα ποσοστό από την μπάρα του. Κι όποιος τελικά επικρατήσει της σύγκρουσης ανταμείβεται είτε με περισσότερη ζωτική ενέργεια είτε με αφαίρεση της ζωτικής ενέργειας του αντιπάλου του. Είναι πραγματικά απολαυστικοί οι διάλογοι που ακούγονται σε κάθε clash και μάλιστα είναι ειδικά προσαρμοσμένοι στο παρελθόν, τα βιώματα και στη σχέση των δύο αντιπάλων.
Κάτι που θα ξενίσει αρκετά τους παίκτες είναι η υποστήριξη microtransactions με πραγματικά χρήματα, κάτι που συνέβη και στο Mortal Kombat X.
Επιστρέφουν οι περισσότεροι χαρακτήρες από το πρώτο Injustice ενώ οι νέες προσθήκες είναι οι: Atrocitus, Black Canary, Blue Beetle, Brainiac, Captain Cold, Cheetah, Doctor Fate, Firestorm, Gorilla Grodd, Poison Ivy, Robin, Scarecrow, Supergirl και Swamp Thing. Έχουν ήδη ανακοινωθεί ως DLC και διατίθενται σταδιακά οι Darkseid, Red Hood, Starfire και ο Sub-Zero ως guest από το Mortal Kombat. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν skins που αλλάζουν τους χαρακτήρες όπως, μεταξύ άλλων, ο Robin, που γίνεται Nightwing, η Supergirl γίνεται Powergirl, ο Captain Cold γίνεται Mister Freeze και η Cheetah γίνεται Vixen. Οι κινήσεις φυσικά παραμένουν οι ίδιες αλλάζουν, όμως οι διάλογοι και οι φωνές των χαρακτήρων αυτών καταφέρνοντας έτσι οι δημιουργοί να προσδώσουν ένα ανέλπιστο βάθος σε ένα skin και φυσικά να αυξήσουν έστω και πλασματικά το ήδη διαθέσιμο roster προκειμένου να ικανοποιήσουν και να ευχαριστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες.



Ο τεχνικός τομέας μπορεί πολύ απλά να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός, ειδικά για όσους διαθέτουν PS4 Pro και αντίστοιχα καλή τηλεόραση, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις που προσφέρει η παραγωγή και να απολαύσουν ένα από τα ομορφότερα, αν όχι το ομορφότερο, fighting game που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Εκπληκτικά γραφικά, εξαιρετικό animation, lip sync και ρεαλιστικά μοντέλα χαρακτήρων, πανέμορφες τοποθεσίες και συναρπαστικά ειδικά εφέ στις κινήσεις των παικτών είναι στοιχεία που πραγματικά ενθουσιάζουν και συναρπάζουν. Θα έλεγε κανείς ότι η μηχανή γραφικών είναι η Unreal Engine 4, όμως όχι, ό,τι κατάφεραν να παραδώσουν οι δημιουργοί του τίτλου στην οθόνη είναι αποτέλεσμα της Unreal Engine 3. Το ίδιο υπέροχος είναι και ο ηχητικός τομέας ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά από τον προκάτοχό του, με πιο πειστικούς ήχους στα χτυπήματα και στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον αλλά και πιο δυνατό soundtrack.



Μετά από τη χλιαρή αρχή του Street Fighter V και το δύσκολο κοινό του King of Fighters XIV, το Injustice 2 διεκδικεί να καθιερωθεί στα standards των οπαδών της εν λόγω κατηγορίας, φλερτάροντας παράλληλα με εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί πολύ με fighting games. Είναι απολαυστικό και ικανό να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο αφού η γλυκιά εμμονή που δημιουργεί με το Gear System και το Multiverse μπορεί να κρατήσει απασχολημένους τους παίκτες για πολλές ώρες, μέρες και μήνες ακόμα. Όσοι ικανοποιήθηκαν με το πρώτο Injustice, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το κατευχαριστηθούν, ενώ είναι η τέλεια πρόταση για όσους αδημονούν για το επόμενο Mortal Kombat. «Κάθε μάχη σε καθορίζει» είναι το μότο του τίτλου κι η NetherRealm Studios με το Injustice 2 έδωσε τη δική της μάχη και κατάφερε να παραδώσει μια εξαιρετική παραγωγή που επάξια διεκδικεί το θρόνο της κατηγορίας. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας
  • Κινηματογραφική αίσθηση της παραγωγής
  • Ικανοποιητικός αριθμός χαρακτήρων
  • Πληθώρα offline content
  • Το Story Mode
  • Τα Multiverse και Gear System είναι άκρως εθιστικά
  • Εκπληκτικές κινήσεις και ειδικές επιθέσεις
  • Αλληλεπίδραση με το περιβάλλον
  • Quotes μεταξύ των χαρακτήρων
  • Συνεχής υποστήριξη του τίτλου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα micro transactions αμαυρώνουν την ποιότητα της παραγωγής
  • Μεγάλη έμφαση στο DLC
  • Θέλαμε περισσότερες διαθέσιμες αρένες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*