Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Layton's Mystery Journey: Katrielle & the Millionaires' Conspiracy Review

  • Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://laytonseries.com/?lang=uk FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 5

    ENTERNITY SCORE
*
Πέρα από το όνομα, διαθέτει και τη χάρη η συμπαθής Katrielle, η κόρη του δημοφιλούς Professor Layton, αφού χάριν του νέου τίτλου αναλαμβάνει αυτή τα ηνία του πρωταγωνιστικού ρόλου-ντέτεκτιβ. Η Level-5 παραδίδει τη σκυτάλη στη διάδοχο, διατηρώντας όμως παράλληλα την ιδιοσυγκρασία της σειράς και τη διαδοχή των λογικών (και μη) γρίφων. Το Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy κυκλοφορεί μάλιστα σε δεύτερο χρόνο για το 3DS, αφού προηγήθηκε αρχικά η έκδοση για smartphones και tablets. Το παράξενο είναι ότι η τιμή διάθεσης είναι εμφανώς πιο τσιμπημένη σε σύγκριση με την έκδοση για mobile, χωρίς να προσθέτει πρακτικά τίποτε παραπάνω - ούτε καν 3D απεικόνιση δεν υποστηρίζει.



Η ιστορία του Layton’s Mystery Journey δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη συνοχή αφού είναι χωρισμένη σε επεισόδια με μάλλον αυτοτελή δόμηση. Ουσιαστικά απαρτίζεται από τις 13 πρώτες υποθέσεις της Katrielle που την εδραίωσαν στο ερευνητικό πεδίο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλες οι υποθέσεις σχετίζονται με την ομάδα των επτά πλουσιότερων ανθρώπων στο Λονδίνο (Seven Dragons), μόνο όμως όσοι ολοκληρώσουν τον τίτλο θα βρουν κάποια μικρή σύνδεση μεταξύ των υποθέσεων. Κάθε κεφάλαιο-υπόθεση εξελίσσεται ακριβώς όπως συνέβαινε και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Η Katrielle μεταβαίνει από τη μια συνοικία του Λονδίνου στην άλλη, συναντώντας ένα ετερόκλητο πλήθος χαρακτήρων που, κατά βάση, βρίσκεται εκεί που βρίσκεται απλά για να προσφέρει έναν καινούριο γρίφο. Η εξερεύνηση-περιήγηση γίνεται διαμέσου της οθόνης αφής και της γραφίδας, την οποία χτυπάτε απλά ελαφρά στο επιθυμητό σημείο ενδιαφέροντος και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Στην καλύτερη ξεκινά μια αλληλεπίδραση με τρίτο ήρωα, μια περιγραφή του σημείου ή αποκτάτε ένα αναλώσιμο hint coin, το οποίο εξαργυρώνει βοήθειες κατά την επίλυση των γρίφων. Στη χειρότερη δεν γίνεται τίποτε, οπότε και πατάτε με τη γραφίδα κάπου παραδίπλα.



Παρόλα αυτά, το Millionaires’ Conspiracy είναι μάλλον ο πιο αδύναμος τίτλος της σειράς για δύο πολύ βασικούς λόγους: πρώτον η Katrielle δεν διαθέτει επ’ ουδενί τη στόφα του προγόνου της και η ανάπτυξη του χαρακτήρα της είναι ιδιαίτερα άτολμη. Σε συνέχεια του γενικότερου ανάλαφρου κλίματος, η Katrielle, σαν περσόνα, αποτελεί την προσωποποίηση της θετικής ενέργειας και της αυτοπεποίθησης. Τα κίνητρά της και ο λόγος που ακολουθεί τον επαγγελματικό προσανατολισμό του πατέρα της ποτέ δεν αποσαφηνίζονται. Ο ρόλος της είναι περισσότερο αυτός του υποκινητή παρά του εμπεριστατωμένου ήρωα. Πιο σφαιρικές προσωπικότητες φαντάζουν οι σύντροφοί της,  Ernest και Sherl, ακόμα και αν ο δεύτερος είναι απλά ένας…σκύλος με το χάρισμα της ομιλίας. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος που χωλαίνει o τίτλος σε σύγκριση με τους προκατόχους του βρίσκεται στην ποιότητα των γρίφων. Σύμφωνα με την Level-5, το Millionaires’ Conspiracy περιλαμβάνει τους περισσότερους γρίφους που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε παιχνίδι Layton. Στην περίπτωσή μας όμως η ποσότητα δεν αντικατοπτρίζει και την ποιότητα. Μεγάλο μέρος τους βασίζεται στη λογική των λαβυρίνθων και των slide puzzles, όπου απλά μετακινείτε κομμάτια μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό μοτίβο. Άλλοι γρίφοι έχουν τόσο προφανή λύση που η πρόκληση βρίσκεται απλά και μόνο στην ανάγνωση της περιγραφής τους. Δεν θα βρείτε πολλούς γρίφους που να αποτελούν δημιούργημα ευφυούς σύλληψης - πιο πολύ σε φθηνά κόλπα και ανόητες συμβάσεις βασίζονται οι δυσκολότεροι εξ αυτών. Το ότι υπάρχει και μεγάλο πλήθος από αυτούς δεν σημαίνει φυσικά και ότι δεν πέφτουν και στην παγίδα της επανάληψης.



Σαν αποτέλεσμα έχουμε μάλλον μια συρραφή αδύναμων προκλήσεων που η επίλυση τους δεν θα σας κάνει να νιώσετε σπουδαίος. Η φιλοσοφία τους ακολουθεί μεν το πνεύμα της σειράς αλλά, με την πάροδο των χρόνων, η φόρμουλα έχει ξεκάθαρα ξεθυμάνει. Τελικά αν υπάρχει κάτι που θα κρατήσει απασχολημένο κάποιον με το παιχνίδι, αυτό είναι η άριστη απόδοση των διαλόγων και ο εναρμονισμός τους με το κλίμα της βικτοριανής Αγγλίας. Και φυσικά καλαίσθητη, καρτουνίστικη παρουσίαση που αποτελεί σήμα κατατεθέν της σειράς.



Και πάλι, ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή είναι αποκαρδιωτικός, αποτυγχάνοντας τελικώς να δημιουργήσει ιδιαίτερες συγκινήσεις. Μόνο οι φίλοι της σειράς θα απομυζήσουν κάποια ευχαρίστηση από αυτόν αλλά ακόμα και αυτοί τελικώς θα νοσταλγήσουν το δαιμόνιο Professor και τον Luke. Η χαμηλότερη τιμή διάθεσης της έκδοσης mobile, σίγουρα κάνει πιο εύπεπτη τη γενικότερη κρυάδα του Mystery Journey πάντως. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καρτουνίστικη παρουσίαση
  • Η δόμηση των cases ταιριάζει σε φορητό τίτλο
  • Υποδειγματική απόδοση διαλόγων στα αγγλικά
  • Ταιριαστό και επαγγελματικό voice casting
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μια από τα ίδια
  • Δεν υποστηρίζει 3D προβολή
  • Κοστίζει δύο φορές πάνω από την αντίστοιχη έκδοση για smartphone
  • Αδιάφορη κεντρική ιστορία
  • Φτωχή σύλληψη γρίφων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*