Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Moonlighter Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Digital Sun

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Merge Games

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Moonlighter
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://moonlighterthegame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Η indie σκηνή μάς έχει δώσει ανά καιρούς παιχνιδάρες και έτσι τα τελευταία χρόνια όλοι κοιτάζουμε να βρούμε τα επόμενα «διαμάντια».  Τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Moonlighter, ένας rogue-like τίτλος, με 8bit γραφικά που θυμίζουν τα παλιά καλά Zelda του SNES, όμορφη μουσική και ένα ξεχωριστό gameplay χαρακτηριστικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εσύ, ο πρωταγωνιστής δηλαδή, είσαι ένας μικρός σε ηλικία τύπος που κληρονομεί οικογενειακό κατάστημα το οποίο πουλάει διάφορα artifacts. Στην πραγματικότητα, είσαι ο trader που συνηθίζουμε να βλέπουμε στα RPG παιχνίδια και περιμένουμε πως και πώς να βρούμε νέα αντικείμενα για να αναβαθμίσουμε τον ήρωα. Το Moonlighter έρχεται να μας δείξει που βρίσκει αυτός ο trader τα αντικείμενα αυτά! Την ημέρα λοιπόν κάνουμε πωλήσεις, αλλά το βράδυ πρέπει να πάμε στις σπηλιές που βρίσκονται κοντά στη πόλη για να σκοτώσουμε τέρατα και να βρούμε θησαυρούς. Το βράδυ θα βρούμε καλύτερο loot αλλά δυσκολότερους εχθρούς, αλλά αν πάμε μέρα θα μείνει κλειστό το μαγαζί και απούλητο το εμπόρευμα! Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούμε κάθε μέρα στο Moonlight. Πωλητής την ημέρα, monster slayer το βράδυ!



Κάθε φορά που κατεβαίνουμε στις σπηλιές, τόσο ο χάρτης όσο και το περιεχόμενό τους είναι τυχαίο οπότε κάθε φορά αντιμετωπίζουμε διαφορετικά πράγματα. Στο τέλος κάθε μιας από τις περιοχές που μπορούμε να εξερευνήσουμε υπάρχει ένα boss που ρίχνει το καλύτερο loot. Αν ο χαρακτήρας σκοτωθεί, χάνει σχεδόν τα πάντα από το loot (εκτός από αυτά που βρίσκονται στη πρώτη σειρά) και γυρνάει στη πόλη. Ανά πάσα στιγμή έχει πάντα την ευκαιρία, πληρώνοντας λίγα χρήματα να τηλεμεταφερθεί στην πόλη αν κάποια μάχη είναι δύσκολη. Ή αν το inventory είναι γεμάτο, ειδικά αν έχει καλό loot. Σε κάθε περίπτωση, φεύγοντας από τα dungeons, η επόμενη επίσκεψή μας σε αυτά ξεκινάει από την αρχή! Οπότε χρειάζεται καλό inventory management ούτως ώστε να έχει ο ήρωας τα ακριβότερα αντικείμενα που μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή, ούτως ώστε να μπορέσει να τα πουλήσει στην καλύτερη τιμή. Το παιχνίδι βέβαια δυσκολεύει τη ζωή του παίκτη.



Μετά από τις πρώτες ώρες, το loot αρχίζει να γίνεται περίεργο. Βρίσκουμε αντικείμενα που έχουν «κατάρες» και χρειάζονται ειδική διαχείριση. Άλλα πρέπει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο, άλλα καταστρέφουν κάποιο διπλανό τους όταν γυρίσουμε στη πόλη, άλλα αποκαλύπτονται μόνο στη πόλη. Το τι κρατάει και τι αφήνει ο παίχτης, εξαρτάται από το τι πουλάει καλύτερα, ώστε να μαζέψει χρήματα. Μπορεί να υπάρχει stacking αντικειμένων σε κάθε slot του inventory, όμως τα αντικείμενα με κατάρα δε μπορούν να τοποθετηθούν παρέα με τα αντίστοιχα χωρίς, ενώ κάθε αντικείμενο έχει συγκεκριμένη ποσότητα που μπορεί να κάνει stack.
Και εδώ έρχεται το δεύτερο μισό του παιχνιδιού, το κομμάτι των πωλήσεων. Ο ήρωας έχει ένα κατάστημα, το οποίο σιγά σιγά μπορεί να αναβαθμίσει για να έχει περισσότερο χώρο στα ράφια πωλήσεων, αλλά και στην αποθήκη. Αυτό λειτουργεί μόνο την ημέρα και σε αυτό μπαίνουν διάφοροι τύποι, χωρίς να μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από τα χρήματά τους! Τοποθετούμε τα αντικείμενα προς πώληση στα ράφια και ορίζουμε τιμές, χωρίς όμως να ξέρουμε ποια είναι η καλή τιμή για αυτό.
Στην αρχή μπορούμε να έχουμε μόνο τέσσερα αντικείμενα στα ράφια και να τα γεμίζουμε κάθε φορά που αδειάζουν. Μεγαλώνοντας το κατάστημα, βάζουμε περισσότερες προθήκες, αποκτάμε περισσότερο χώρο αποθήκευσης, διπλά ταμεία κτλ, ώστε να πουλάμε περισσότερο κάθε μέρα, αφού το ωράριο λειτουργίας είναι στάνταρ.



Όταν θα έρθει ο πελάτης να χαζέψει, διαλέγει κάτι από τα ράφια και κάνει μια γκριμάτσα (μεταξύ τεσσάρων διαθεσίμων). Μπορεί να θεωρήσει ότι ένα αντικείμενο είναι πολύ φθηνό και να χαρεί υπερβολικά, να θεωρήσει ότι είναι πολύ ακριβό και να μη το πάρει, να το αγοράσει στη σωστή τιμή και να το αγοράσει και ας πληρώσει κάτι παραπάνω. Οπότε στην αρχή του παιχνιδιού, παίζουμε βάζοντας τιμές και περιμένοντας να πέσουμε μέσα, προσαρμόζοντας σιγά σιγά στις τιμές της πραγματικής αγοράς. Βέβαια, αν γεμίσουμε την αγορά με ένα αντικείμενο αυτό αρχίζει να χάνει την αξία του, ενώ αν για αρκετό καιρό δε πουλάμε κάποιο άλλο, αυτό θα αρχίζει να κοστίζει περισσότερο. Επίσης, πηγαίνοντας σε νέα περιοχή, νέα αντικείμενα εμφανίζονται και η διαδικασία προσαρμογής τιμών ξεκινάει από την αρχή. Όσον αφορά τώρα στο gameplay και στις μάχες, το παιχνίδι είναι απλοϊκό. Υπάρχουν δυο ειδών επιθέσεις και roll του χαρακτήρα για να αποφεύγει τρύπες και να πετάγεται γρήγορα μακριά. Έχει δυο weapon slots και μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλάξ όποιο θέλει, αφού πρώτα πετάξει τη σκούπα που έχει αρχικά. Σπαθί με ασπίδα, σπάθα, κοντάρι, τόξο και άλλα είναι τα διαθέσιμα.



Κάθε μάχη είναι απλοϊκή γενικά και βασίζεται στη λογική των γρήγορων χτυπημάτων με το τρίτο συνεχές να λειτουργεί σαν combo και να κάνει διπλάσια ζημιά από τα προηγούμενα. Ανάλογα με τους εχθρούς χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, καθώς κάποιοι δε χτυπιούνται άμεσα. Γενικά υπάρχει σχετική ποικιλία σε εχθρούς και προσέγγιση μάχης. Το Moonlighter δεν είναι όμως κλασσικό RPG και έτσι, συνήθως, το loot που βρίσκουμε δεν περιλαμβάνει όπλα και έτσι για να αποκτήσουμε καλύτερο εξοπλισμό πρέπει σχεδόν από την αρχή να αγοράσουμε αναβαθμίσεις για τη πόλη. Ο smith και η druid είναι τα δυο πρώτα καταστήματα που χρειαζόμαστε, ώστε να αποκτήσουμε πανοπλίες, όπλα και potions. Για να τα αποκτήσουμε, χρειαζόμαστε χρήματα αλλά και υλικά, τα οποία βέβαια είναι μεταξύ αυτών που βρίσκουμε. Οπότε χρειάζεται λίγο προσοχή ώστε να μην έχουμε μόλις πουλήσει εκείνα τα υλικά που χρειαζόμαστε για να πάρουμε το καλύτερο σπαθί που τόσο καιρό προσπαθούσαμε.



Το Moonlighter είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, το οποίο βασίζεται σε γνωστές πεπατημένες του είδους των roguelike αλλά διαθέτει δικό του χαρακτήρα. Είναι στην ουσία ένας τίτλος δυο-σε-ένα, αφού χωρίζεται στο καθαρόαιμο roguelike αλλά και στο management του καταστήματος, με το δεύτερο να είναι μάλιστα αυτό που απαιτεί περισσότερο χρόνο από το χρήστη. Μπορεί να «κάψει» τον εγκέφαλο του παίχτη, καθώς η διαχείριση αντικειμένων είναι χρονοβόρα διαδικασία, όμως συνολικά, αποτελεί μια καλή επένδυση, ικανή να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*