Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Need for Speed Heat Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ghost Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Electronic Arts

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μετά από πολλά ατοπήματα, η EA ίσως και να άκουσε το feedback του κοινού και έφερε στην αγορά το Need for Speed Heat. Αξίζει η νέα της παραγωγή όμως;

Η σειρά Need for Speed, αν θέλουμε να είμαστε ευγενικοί, θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια είναι σε μια κατάσταση ανάμεσα σε «κάνω σβούρες γύρω από τον εαυτό μου» και «μου έσκασε το λάστιχο αλλά έβαλα ένα λουκουμά με ζάχαρη για ρεζέρβα». Τίτλοι σαν το Need for Speed: Rivals δεν ήταν καταστροφή αλλά δεν άφησαν καμία ανάμνηση στον παίκτη, ενώ άλλοι σαν το Need for Speed Payback του 2017 παρομοιάζονται άνετα ως κολλύριο με άρωμα ταμπάσκο. Η EA ίσως να άκουσε. Ίσως και να κατάλαβε. Και με τα πολλά ανακοινώνει και κυκλοφορεί φέτος το Need for Speed Heat.




Ο τίτλος ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και κυκλοφόρησε σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών από την ανακοίνωσή του. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η προώθηση του δεν ήταν ιδιαίτερη από την EA, κάτι που εύλογα μπορεί να δημιουργήσει απορίες στον ενδιαφερόμενο. Αρχικά αυτές οι απορίες φαίνεται πως δεν πιάνουν τόπο μιας και το Heat με τη μια διορθώνει το μεγαλύτερο ίσως στραβοπάτημα για τη σειρά τα τελευταία χρόνια: τα Speedcards του Need for Speed Payback. Τα αυτοκίνητα πλέον διαθέτουν πολύ μεγάλη και συγκεκριμένη συλλογή εξαρτημάτων για αναβάθμιση, τα ξεκλειδώνετε με απλή πρόοδο μέσα από αγώνες και events και για να αποκτήσετε ακριβώς αυτό που θέλετε μπορείτε πολύ απλά να το αγοράσετε με το νόμισμα του τίτλου. Απλά, νοικοκυρεμένα και -κυρίως- συγκεκριμένα πράγματα. Για να φτάσετε μέχρι αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να ασχοληθείτε με τη νέα πόλη του τίτλου, την Palm City. Σεβαστή σε μέγεθος και με μια αίσθηση σχετικά καλοκαιρινού προορισμού, θα σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές ώρες, τόσο με τα κεντρικά events όσο και με δευτερεύουσες δραστηριότητες, όπως σπάσιμο billboards, μικρούς διαγωνισμούς για drift, συλλογή Φλαμίνγκο από neon κ.ο.κ. Εντός της Palm City διαδραματίζεται και η ιστορία του Need for Speed Heat στην οποία τετραόροφες πολυκατοικίες ορκίζονται εκδίκηση απέναντι σε ένα κουτάκι πλαστελίνη επειδή το τελευταίο τόλμησε να έχει ημερομηνία λήξης το 1872. Εντάξει, δεν είναι αυτή η ιστορία, αλλά η συνοχή και το νόημά της αγγίζουν αντίστοιχα επίπεδα. Αυτή είναι όμως που δικαιολογεί το πιο πολυδιαφημισμένο χαρακτηριστικό του τίτλου, δηλαδή την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση αγώνων και καταστάσεων σε ημέρα και νύχτα.



Την ημέρα μπορείτε να λάβετε μέρος σε νόμιμους αγώνες σε οριοθετημένες διαδρομές και χωρίς την παρουσία κίνησης ή αστυνομίας στο δρόμο. Αυτά είναι τα events στα οποία θα μαζέψετε τα περισσότερα χρήματα για να ξοδέψετε σε αναβαθμίσεις και παραμετροποίηση οχημάτων, αγορά νέων τετράτροχων αλλά και την εμφάνιση του χαρακτήρα σας αν επιθυμείτε. Η κατάσταση στα events της ημέρας θυμίζει κάτι από Need for Speed Pro Street, με απούσα την αίσθηση παράνομων αγώνων και ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για να αγωνιστείτε. Τη νύχτα τα πράγματα αλλάζουν. Μπορείτε να μεταφερθείτε σε νυχτερινό σκηνικό ανά πάσα στιγμή, με το πάτημα ενός αναλογικού μοχλού. Το αντίστροφο δεν είναι το ίδιο άμεσο και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί. Τη νύχτα κανόνες δεν υπάρχουν, τα φώτα neon κυριαρχούν και, όπως πολλοί σίγουρα αποζητούν, τα πράγματα έρχονται κοντά στα παλιά Need For Speed Underground. Οι αγώνες είναι ξεκάθαρα παράνομοι οπότε μιλάμε για διαφορετικά events σε σχέση με αυτά της ημέρας. Αυτό φέρνει κίνηση στους δρόμους αλλά και μερικές φορές πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές μιας και η παρανομία συχνά δεν θέλει κλασικές διαδρομές με γύρους, αλλά αγώνα από το σημείο Α στο σημείο Β. Αυτές οι αναμετρήσεις είναι οι πιο γρήγορες, όχι οι πιο δύσκολες τεχνικά, αλλά σίγουρα οι πιο διασκεδαστικές. Το νου σας μόνο γιατί η αστυνομία καραδοκεί το βράδυ και ούτε αυτοί παίζουν με τους κανόνες. Για να λήξει η βραδινή σας βάρδια πρέπει να ξεφύγετε από μια πιθανή αστυνομική καταδίωξη, να καταλήξετε σε ένα από τα πολλά safe houses και να ξεφυσήσετε με ανακούφιση, κερδίζοντας όσα χρήματα συλλέξατε από αγώνες τα βράδια αλλά και Rep points. Τα τελευταία όσο ανεβαίνουν (κερδίζοντας events αλλά κυρίως ξεφεύγοντας από την αστυνομία) τόσο πιο διάσημος γίνεστε στην παρανομία και αυτή η άνοδος ξεκλειδώνει νέα events και αγώνες.



Αν βέβαια αντί για αυτό καταλήξετε σε σύλληψη από την αστυνομία, χάνετε τα περισσότερα απ’ όσα συλλέξατε το βράδυ και κερδίζετε στα σίγουρα μια ξινίλα στην ψυχή. Το πως αντιμετωπίζει ο τίτλος όλο αυτό το σύστημα είναι δυστυχώς ατυχές και αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά της ίδιας της αστυνομίας. Είναι εξαιρετικά επιθετική και σίγουρα προσφέρει πρόκληση. Αυτό άλλωστε θέλουμε να δούμε σε αστυνομικές καταδιώξεις, Η επιθετικότητά τους όμως είναι συχνά υπερβολική, με παράλογες επιταχύνσεις και ελιγμούς που δεν σας αφήνουν σε ησυχία αλλά και σερβίροντας ζημιά παραπάνω του φυσιολογικού κάθε φορά που σας χτυπούν. Όσο δεν καταφέρνουν να σας πιάσουν αυξάνεται συγκεκριμενος πολλαπλασιαστής που αν καταλήξετε σε safe house σας δίνει πολλά περισσότερα Rep points. Το «αν» βέβαια είναι σημαντικό γιατί μαζί με τον πολλαπλασιαστή αυξάνονται και οι ενισχύσεις της αστυνομίας. Σας κάνουν τεράστια ζημιά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση στον τίτλο και μπορούν να σας συλλάβουν είτε με ολοκληρωτική ζημιά είτε ακινητοποιώντας σας για μερικά δευτερόλεπτα. Μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα από βενζινάδικα της Palm City για στιγμιαίο service 3 φορές κάθε βράδυ και αυτό εξυπηρετεί στο να γίνονται οι καταδιώξεις πιο ισορροπημένες. Όμως η επιλογή για τον ορισμό της ζημιάς με health bars στα οχήματα, που δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα το πόσο δυνατό είναι το χτύπημα που καταφέρατε εσείς ή ο αντίπαλος αλλά το αν υπήρξε γενικά επαφή λαμαρίνας με λαμαρίνα, κάνει τους αστυνομικούς παντοδύναμους και τελικά την ένταση στις καταδιώξεις υπαρκτή αλλά όχι για τους σωστούς λόγους. Αυτό αποθαρρύνει τον παίκτη από το να ρισκάρει για πραγματικά μεγάλες σε διάρκεια και ρίσκο καταδιώξεις μιας και χάνει πολλά εύκολα και θέλει πάλι δουλειά από την αρχή για να τα συλλέξει. Έχετε μερικά όπλα κατά της αστυνομίας, όπως εξαρτήματα που σας κάνουν λιγότερο ευάλωτο σε ζημιά ή στην εύρεσή σας από την αστυνομία, ακόμα και επιλογή για «λάδωμα» τους για να σας αφήσουν ήσυχους για λίγο. Είναι τέτοιο το τσαμπουκάλεμά τους όμως που δεν επέρχεται σωστή ισορροπία. Ταυτόχρονα η αργή συλλογή Rep points από «μικρές» καταδιώξεις και απλούς αγώνες ξεκλειδώνει πιο αργά τα events που σας ενδιαφέρουν την ημέρα αλλά και την ιστορία. Το Need for Speed Heat έτσι κι αλλιώς θα σας αναγκάσει να καείτε με grinding (για να μαζέψετε χρήματα), αν θέλετε να έχετε παραπάνω από 3-4 δυνατά και σωστά στημένα οχήματα για τα διάφορα είδη αγώνων του (κλασικοί αγώνες, drifts, εκτός δρόμου). Αν κινείστε πιο αργά και με τις καταδιώξεις, το grinding θα εμφανιστεί πιο γρήγορα.



Και όλα τα παραπάνω είναι κρίμα γιατί όσον αφορά τις εντάσεις στην άσφαλτο και το garage το Need for Speed Heat μάς τα λέει πολύ καλά. Είναι λίγο πιο εύκολο να κάνετε drift με τα οχήματά σας και οι διαδρομές γενικά σας επιτρέπουν να το απολαύσετε. Μικρότερα μη κεντρικά events που σας καλούν π.χ. να κάνετε καλύτερο χρόνο από άλλους παίκτες σε μικρές και πιο τεχνικές διαδρομές είναι απόλαυση για αυτό το «γλίστριμα» στο χειρισμό. Αναβαθμίσεις οχημάτων έχουμε τόσο μηχανικά όσο και αισθητικά. Μπορείτε να «καγκουριάσετε» άνετα αν θέλετε, ενώ οι αλλαγές σε μηχανολογικά εξαρτήματα έχουν μεγάλη επίπτωση σε χειρισμό, επιδώσεις και ήχο, με τον τελευταίο να είναι πολύ ευχάριστο για τα αυτιά σας. Μπορεί κάθε ένα από τα οχήματα να είναι τυπικά στημμένο για ένα συγκεκριμένο στιλ (καλό θα ήταν να μην πάτε με Lamborghini εκτός δρομου) όμως η παραμετροποίηση είναι τέτοια που μπορείτε να ορίσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τι στιλ θα κινηθεί το αγαπημένο σας όχημα. Από ένα σημείο και μετά μπορείτε να αλλάξετε ολόκληρη τη μηχανή του αυτοκινήτου σας, επιτρέποντάς του να φτάσει πολύ υψηλότερες επιδόσεις και να πάει πραγματικά πέρα από τα όρια της κατηγορίας του. Είναι χαρακτηριστικό πως είχαμε στη συλλογή μας ένα από τα πρώτα οχήματα που προσφέρει το Need for Speed Heat και με αυτές τις αναβαθμίσεις κερδίζαμε events μαζί του σχεδόν μέχρι το τέλος του story. Σκεφτείτε πόσο καλό είναι αυτό για το σύστημα αναβαθμίσεων και ταυτόχρονα πόσο ειρωνικό για έναν τίτλο που είναι δεδομένο πως θα σας βυθίσει στο grind για να κάνετε το κάτι παραπάνω.



Κάπου εδώ η έλλειψη προώθησης του τίτλου από την EA αρχίζει να βγάζει νόημα. Το Need for Speed Heat κρύβει βαθιά μέσα του ένα σωστό και καλά στημένο racing game που μπορεί να μη ρισκάρει σε κάτι, δεν αφήνει όμως και περιθώριο για παράπονα. Τόσα πολλά πράγματα γύρω του είναι είτε κατάλοιπα του παρελθόντως που η σειρά δεν μπορεί ή δεν προσπαθεί να ξεπεράσει, είτε ομολογία πως η σειρά πλέον δεν ξέρει προς τα που να κινηθεί. Τρανό παράδειγμα η λειτουργία του multiplayer όπου λίγα έχουν αλλάξει από την εποχή του Rivals. Όλες οι ενέργειες του multiplayer λαμβάνουν χώρα στην ανοιχτή πόλη, με μερικούς παίκτες να κινούνται σε αυτή μαζί σας. Μπορείτε να βρεθείτε σε ίδια events με φίλους σας (καλώντας τους μόλις φτάσετε σε αυτά) και να αγωνιστείτε μαζί τους. Αν όμως προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο με παίκτες που δεν ξέρετε να είστε βέβαιοι πως θα σας αγνοήσουν. Η εναλλαγή ημέρας και νύχτας είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που προσφέρει λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσε και μοιάζει περισσότερο ως κλείσιμο ματιού σε όσους θέλουν η σειρά να γυρίσει στην εποχή των Underground και η EA δεν λέει να το πάρει απόφαση.



Παρά τα πολλά μελανά του σημεία, το Need for Speed Heat είναι συνολικα μεγάλη βελτίωση για τη σειρά σε σύγκριση με τους τίτλους των τελευταίων ετών. Αφήνοντας όμως τις συγκρίσεις εκτός, είναι ένα racing game που δεν ξέρει πού να πάει, έχοντας σίγουρα πρόβλημα ταυτότητας και αφήνοντας μια απόλυτα ουδέτερη γεύση, τόσο με την Palm City που δεν έχει αντιθέσεις εντός της, όσο και με τη συνολική αίσθηση που αφήνει στον παίκτη. Αν το Need for Speed Heat είναι η βελτίωση που μπορεί να μας προσφέρει η σειρά μετά από τόσα στραβοπατήματα, φοβόμαστε πως ίσως να έχει ήδη μπει σε τροχιά NBA Live. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σαφής βελτίωση για τη σειρά μετά την πορεία των τελευταίων ετών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αναποφάσιστο και σε σημεία κακό ζυγισμένο σύνολο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*