Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PES 2015

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Konami

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Konami

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Zegetron

 • PEGI

  3+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ήρθε η ώρα λοιπόν για τη μετάβαση του PES στη νέα γενιά, με έναν χρόνο καθυστέρηση σε σχέση με το FIFA. Η πιο σημαντική εξέλιξη για τη σειρά είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι, κατά την περιπετειώδη μετάβαση στην Fox Engine, οπότε αυτό που αναμενόταν φέτος ήταν μία ομαλοποίηση της κατάστασης στο gameplay, σε συνδυασμό φυσικά με την αναπόφευκτη οπτική αναβάθμιση. Ένας παράγοντας που διευκόλυνε το PES 2015 ήταν η καθυστερημένη κυκλοφορία του σε σχέση με το FIFA 15, η οποία επέτρεψε στην Konami να δει τα λάθη του αντιπάλου της και να πράξει αναλόγως. Σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι η EA διέθεσε φέτος ένα αξιόλογο μεν, αλλά ελλιπώς ισορροπημένο προϊόν, όπου η ταχύτητα ήταν το παν και οι -αναβαθμισμένοι κατά τα άλλα- τερματοφύλακες έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Έτσι, ο δρόμος ήταν ανοικτός φέτος για μία ενδιαφέρουσα αναμέτρηση όπου και οι δύο προτάσεις θα είχαν νόημα για τους ποδοσφαιρόφιλους gamers.

PES 2015 Image 01
Η έκδοση για PS4 τρέχει χωρίς προβλήματα σε 1080p/60fps
Η έκδοση για PS4 τρέχει χωρίς προβλήματα σε 1080p/60fps

Πράγματι, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς αν προέρχεται από τον τίτλο της EA, είναι ότι εδώ ο ρυθμός είναι πιο αργός και δεν είναι εφικτό ένας παίκτης να… τρέχει γύρω-γύρω από τους αμυντικούς. Αν και δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίτευγμα, το γεγονός ότι η έμφαση δίνεται στο έξυπνο passing game και στην αναζήτηση κενών χώρων αποτελεί ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι του φετινού ανταγωνισμού. Σε επίπεδο αίσθησης των παικτών ισχύουν τα γνωστά: το βάρος, η επιτάχυνση και η ορμή αποδίδονται και πάλι πολύ καλά, ενώ το animation είναι πιο λεπτομερές από κάθε άλλη φορά. Εδώ προκύπτουν και κάποιες επιπλοκές, αφού η στιβαρότητα συνδυάζεται ελαφρώς με μία αίσθηση ακαμψίας, όχι όσο σε παλιότερα Pro, αλλά σίγουρα σε εμφανή βαθμό συγκριτικά με την πλαστικότητα και την ομαλότητα του FIFA. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε ότι κάποιες φορές θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια animations άσχετα από το input του παίκτη, γεγονός που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πάσες σε δεύτερο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση το πάτημα του ανάλογου πλήκτρου ενεργοποιεί το animation της πάσας, αλλά η μπάλα φεύγει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα.
To PES 2015 επιστρέφει ξεκάθαρα στην προσέγγιση του PS2, αφού εδώ τα σουτ είναι δυνατά και ευθύβολα.
Προσοχή, δεν μιλάμε για input lag, αλλά για πλήρη εκτέλεση του animation της πάσας. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν δίνεται η άμεση αίσθηση του FIFA ή και του PES 2013 σε ό,τι αφορά την εναλλαγή της μπάλας, όμως, από την άλλη, μειώνονται τα φαινόμενα ping-pong passing και δίνεται μία ρεαλιστική χροιά στο passing game, αφού και στην πραγματικότητα η σκέψη εκτέλεσης μιας πάσας συνοδεύεται από τον ανάλογο βηματισμό και μια σχετική «ζυγοστάθμιση». Οι πάσες σε πρώτο χρόνο δεν επηρεάζονται από αυτό το φαινόμενο, αλλά και πάλι για να πραγματοποιήσετε μία σειρά από αδιάλειπτες μεταβάσεις της μπάλας θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε σωστά τους κενούς χώρους.

PES 2015 Image 02

Γενικά, δίνεται η αίσθηση ότι θα πρέπει να «ιδρώσει» κάποιος για να φτάσει στην περιοχή του αντιπάλου, αφού είναι εύκολο να χαθεί η μπάλα αν τρέξετε λίγο παραπάνω και ανοίξετε τη μπάλα ή αν κάνετε απρόσεκτες πάσες. Το ντριμπλάρισμα με βάση την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης και συνακόλουθη αδράνεια των αμυντικών είναι εφικτό, όμως εξαρτάται από το ποσοστό βιασύνης του αντιπάλου. Οι γρήγοροι παίκτες έχουν φυσικά πλεονέκτημα, το οποίο όμως φαίνεται κυρίως στις -αρκετά αποτελεσματικές- προωθημένες μπαλιές και όχι με τη μπάλα στα πόδια. Χρησιμοποιείται ο κλασικός τρόπος άμυνας της σειράς, το αντίστοιχο “legacy defending” δηλαδή του FIFA, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ άμυνας και επίθεσης, αν και επιστρέφουν ανεπιθύμητα φαινόμενα «αορατότητας» της μπάλας όταν αυτή βρίσκεται στα πόδια ενός επιτιθέμενου και δεν έχετε πατήσει το «X» ενώ περνάτε από μπροστά του προσπαθώντας να την αποσπάσετε. Η κατά μέτωπο προσέγγιση πάντως εγγυάται το κλέψιμο, αλλά όχι και την συνακόλουθη κατοχή, γιατί σε αυτή την περίπτωση η μπάλα γίνεται άμεσα διεκδικήσιμη και δεν κολλάει στα πόδια του παίκτη που την έκλεψε. Σε ό,τι αφορά τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των παικτών, η φυσική που χρησιμοποιείται είναι πολύ λιγότερο πολύπλοκη σε σχέση με εκείνη του FIFA, όμως οδηγεί και σε αντίστοιχα λιγότερα glitches. Η ίδια λογική ισχύει και για τους τερματοφύλακες: συντηρητική προσέγγιση στη λειτουργία τους, αλλά λιγότερα λάθη. Κατ’ επέκταση και σε συνδυασμό με ό,τι ισχύει για τη ροή του παιχνιδιού γενικότερα, δίνεται στον παίκτη η αίσθηση ότι κερδίζει και χάνει με βάση τη δική του απόδοση και όχι με βάση το πόσα glitches θα εμφανιστούν ή το ποσοστό του scripting.

PES 2015 Image 03

Συνήθως, την εποχή του PS3 και του Xbox 360, όταν ο παίκτης του Pro κατάφερνε εν τέλει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το τέρμα, κυριευόταν από απογοήτευση. Αδύναμα, άψυχα σουτ που δε θύμιζαν σε τίποτα τα παλιά Pro άφηναν μια κενή αίσθηση και επέτρεπαν στο FIFA (που υιοθετούσε σταδιακά από τη μεριά του τα δυνατά σουτ) να αναδειχθεί. To PES 2015 επιστρέφει ξεκάθαρα στην προσέγγιση του PS2, αφού εδώ τα σουτ είναι δυνατά και ευθύβολα (εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί το τεχνικό σουτ με R2). Όπως και τότε, μπορούν να είναι αποτελεσματικά και εκτός περιοχής εάν έχετε ξεμαρκαριστεί και στοχεύσετε σωστά όντας τοποθετημένοι στις σωστές γωνίες σε σχέση με την νοητή γραμμή που εκτείνεται από το κέντρο του τέρματος. Αν και η φυσική της μπάλας και γενικά η όλη διαδικασία του σουταρίσματος επίσης καθορίζεται από λιγότερο πολύπλοκη φυσική σε σχέση με το FIFA, η αδυναμία σκοραρίσματος στο παιχνίδι της EA από μακριά και η ευχάριστη αίσθηση που προκύπτει στην υλοποίηση του Pro δίνει πλεονέκτημα στον τίτλο της Konami, παρά την ασυνέχεια που προκύπτει από τη σύγκριση του arcade shooting με το simulation passing game. Το προτιμούμε από το αντίστροφο παράδειγμα του PES 2012, όπου από το ping pong passing καταλήγαμε στο «επιστημονικό» και αδύναμο shooting. Εν τέλει, είναι το στοιχείο που θυμίζει περισσότερο τα Pro του παρελθόντος, αφού δημιουργείται και πάλι στον παίκτη η επιθυμία για άμεσα δολοφονικά σουτ το δευτερόλεπτο που θα βρεθούν ελεύθεροι ύστερα από αρκετό κόπο.
Τι γίνεται όμως με τον τομέα του online multplayer, που ποτέ η σειρά δεν κατάφερε να προσφέρει χωρίς προβλήματα; Οι απόψεις εδώ διίστανται, αφού είναι πολλές οι αναφορές για την κλασική εμφάνιση lag και stuttering στη διάρκεια των online αναμετρήσεων. Ωστόσο, εμείς είχαμε εντελώς διαφορετική εμπειρία. Σε αντίθεση με το FIFA 15, όπου συναντήσαμε προβληματικό matchmaking και αρκετό stuttering, στο PES 2015 το matchmaking ήταν αργό μεν, αλλά απροβλημάτιστο, ενώ και τα παραδείγματα stuttering ήταν λιγότερα από τον ανταγωνισμό και επέτρεπαν, για πρώτη φορά, μία λειτουργική online εμπειρία. Από την άλλη, κατά η διάρκεια αναμετρήσεων με φίλους με χειρότερες συνδέσεις, ακούστηκαν παράπονα για έντονο input lag. Το, όχι και τόσο ασφαλές, συμπέρασμα είναι ότι μάλλον η όλη εμπειρία επηρεάζεται πολύ από την ποιότητα της σύνδεσής σας. Μία σημαντική προσθήκη στο multiplayer γενικότερα είναι το Role Control, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο συνολικά της αμυντικής, της μεσαίας ή της επιθετικής γραμμής, δίνοντας μία νέα, ενδιαφέρουσα διάσταση στο co-op mode.

PES 2015 Image 04

Σε ό,τι αφορά τα modes γενικότερα, η μόνη σημαντική προσθήκη είναι το myClub, το οποίο στην ουσία αποτελεί την έκδοση του Ultimate Team για το Pro με αρκετές διαφοροποιήσεις. Το αν θα αποδειχθεί καλύτερο ή χειρότερο από το Ultimate Team θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου, όμως η Konami θα πρέπει άμεσα να προσλάβει νέους σχεδιαστές interface. Αν και τα αρχικά μενού δανείζονται επιτυχημένα τον tile-based σχεδιασμό του FIFA, οτιδήποτε παραπέρα είναι τόσο δυσλειτουργικά σχεδιασμένο που μπορεί, ειδικά σε «βαριά» modes όπως το myClub και το Master League, να αποτρέψει τον παίκτη από το να ασχοληθεί με αυτά.
Η συνολική αίσθηση δεν είναι ότι πρόκειται για ένα καλύτερο ή χειρότερο παιχνίδι σε σχέση με το FIFA, αλλά για μία εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική εμπειρία, τις πιο πολλές με την καλή έννοια.
Ακόμη και οι οθόνες επιλογής τακτικής πριν τον αγώνα, που μέχρι και πέρυσι ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες του FIFA, έχουν επανασχεδιαστεί μάλλον από… βιομηχανικό κατάσκοπο της EA, αποτελώντας τον πιο προφανή στόχο βελτίωσης για την επόμενη έκδοση. Φυσικά και φέτος θα δείτε λίγες άδειες ομάδων, με χαρακτηριστικότερες απουσίες τις αγγλικές και γερμανικές άδειες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση λείπουν και οι ομάδες πέρα από τρεις. Πρόκειται για μία διαιωνισμένη κατάσταση που δεν επηρεάζει μεν το gameplay, αλλά λειτουργεί σίγουρα αρνητικά, ειδικά σε ό,τι αφορά την έλλειψη ομάδων όπως της Dortmund, που αποτελεί viable εναλλακτική σε σχέση με τα γνωστά μεγαθήρια.  Ευτυχώς η πιο στρωτή προσέγγιση της ροής του παιχνιδιού σημαίνει ότι εδώ έχει νόημα να επιλέξετε πιο αργές ομάδες που βασίζονται στην τακτική, σε αντίθεση με τον τίτλο της EA όπου έχει νόημα να επιλεγούν μόνο οι πιο γρήγορες ομάδες.

PES 2015 Image 05
Η μηχανή φυσικής είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από εκείνη του FIFA, αλλά οδηγεί σε λιγότερα glitches σε σχέση με τον τίτλο της EA
Η μηχανή φυσικής είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από εκείνη του FIFA, αλλά οδηγεί σε λιγότερα glitches σε σχέση με τον τίτλο της EA

Ένα ακόμη διαχρονικά αδύναμο σημείο που επιστρέφει είναι ο σχολιασμός, ο οποίος είναι αδιάφορος ασχέτως γλώσσας, όμως φέτος είναι χειρότερος από άλλες χρονιές στα ελληνικά, με άστοχα σχόλια και εντελώς μη φυσική ροή λόγου και τόνο φωνής. Τα ηχητικά εφέ όμως ισορροπούν την κατάσταση, αφού το πλήθος αντιδρά έντονα σε όλα τα τεκταινόμενα του παιχνιδιού και συνεισφέρει θετικά στη δημιουργία της ατμόσφαιρας ενός σημαντικού ποδοσφαιρικού αγώνα. Οπτικά, η έκδοση του PS4 τρέχει σε 1080p και 60fps και η αναβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενης γενιάς προκάτοχό του είναι φυσικά έντονη. Σε σύγκριση με το FIFA έχουμε χειρότερη απόδοση του κοινού, αλλά καλύτερα μοντέλα παικτών, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Το χορτάρι δεν διαθέτει τη λεπτομέρεια του τίτλου της EA, αλλά υπάρχει συνέπεια στην απόδοσή του στα replay, σε αντίθεση με το FIFA, όπου το λεπτομερές χορτάρι έδινε τη θέση του σε επίπεδα textures λίγα μέτρα πιο πέρα.Η συνολική αίσθηση δεν είναι ότι πρόκειται για ένα καλύτερο ή χειρότερο παιχνίδι σε σχέση με το FIFA, αλλά για μία εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική εμπειρία, τις πιο πολλές φορές με την καλή έννοια. Παρά την όλη συντηρητική προσέγγιση, πρόκειται για μία ξεκάθαρα θετική εξέλιξη για τη σειρά και για την πρώτη φορά ύστερα από καιρό που θυμίζει σε υπολογίσιμο βαθμό κάποια από τα θετικά στοιχεία της εποχής του PS2. Εάν ανήκετε στην πολυπληθή κατηγορία των αυτοχθόνων παικτών του Pro που μετανάστευσαν προς το FIFA κατά την προηγούμενη γενιά, το PES 2015 μπορεί άνετα να αποτελέσει αφορμή για σκέψεις «επαναπατρισμού». Το σημαντικότερο είναι ότι, για την επόμενη έκδοση, η Konami μπορεί να εστιάσει στην εξέλιξη και στη δημιουργία πιθανών νέων στοιχείων και όχι στην διόρθωση οφθαλμοφανών λαθών και στην αναζήτηση κατεύθυνσης.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
 • Έμφαση σε στρωτό, τεχνικό ποδόσφαιρο
 • Σουτ που θυμίζoυν τις εποχές του PS2
 • Η ταχύτητα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο στο FIFA
 • Ικανοποιητική αναβάθμιση του τεχνικού τομέα
 • Ισορροπημένη ροή παιχνιδιού, χωρίς εμφανώς προκαθορισμένο rubber-banding
 • Ομαλότερο online multiplayer σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις αν έχετε καλή σύνδεση
 • Ικανοποιητική αίσθηση βάρους των παικτών
 • Το Role Control δίνει άλλη διάσταση στο co-op mode
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Λιγότερες επίσημες άδειες από το FIFA
 • Σχολιασμός χειρότερος από άλλες χρονιές
 • Μικρή καθυστέρηση στην εκτέλεση της πάσας
 • Το interface στις οθόνες τακτικής είναι από τα χειρότερα της σειράς
 • Περιορισμένη μηχανή φυσικής
 • Ποιοτικό animation, που όμως δεν μεταβαίνει πάντα γρήγορα από τη μία κίνηση στην άλλη και είναι πιο «άκαμπτο» σε σχέση με το αντίστοιχο του FIFA
 • Αρκετά γκολ από rebounds
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
26 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

  • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
  • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Panagiotis54
  • το σταμινα δεν το παρατηρησες καθολου ρε μαν? για τους διαιτητες που ειναι πιο αθλιοι απο ποτε?! Μεγαλυτερος σχολιαμσος επρεπε να γινει και για τους τερματαδες που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετα απο 7 ολοκληρα χρονια εμφανιστηκαν αρκετα decent! Collision+ physics επιπεδου ps2! σε pc το input lag ζει και βασιλευει! catch up bugs οπως περισυ μεσα και φετος!
   Και παρολο ολα αυτα και καλο ειναι αλλα με τεραστια, τεραστια λαθη ομως!

  • dexter1810
  • Αυτο που μου εχει κανει μεγαλη εντυπωση στο φετινο προ ειναι οτι ο Neuer βγαινει μονος του, χωρις να το βγαλεις!
   Και παντα βγαινει σωστα!

  • darthneon
  • Σχετικά με το FIFA 15 να σημειώσω, βάση της δικής μου πάντα εμπειρίας, τα εξής: 1) σουτ μακρινά μπαίνουν, 2) στο online παρότι η σύνδεση μου δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη δεν υπάρχει κανένα lagging 3) το γεγονός ότι η ταχύτητα παίζει τόσο μεγάλο ρόλο καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία.

  • mysterious
  • Το review με αφηνει απολυτα συμφωνο και ειδικα η τελικη εντυπωση του παιχνιδιου.Πραγματικα σου δινει την εντυπωση του παλιου καλου Pro της PS2 εποχης με τα απολαυστικα βρωμοσουτα ως σημα κατατεθεν.Το οτι διαφοροποιειται με το FIFA μονο ως θετικο το βλεπω και θεωρω εξαιρετικες και τις δυο προτασεις με το FIFA για γρηγορο ρυθμο παιχνιδιου και το Pro για πιο ισορροπημενο παιχνιδι.Αν αγαπας τα ποδοσφαιρακια(και μπορεις φυσικα)παιρνεις και τα δυο και απολαμβανεις μπαλα ολη την χρονια!Κι εννοειται στα "διπλα" πεφτει ΤΟ καψιμο...

  • Geovra
  • Κατατοπιστικοτατο review Ηλία!!!
   Εχω να ασχοληθω παρα πολυ καιρο με ποδοσφαιρακια αλλα απο τα φετινα demo και Fifa και Pro πιο πολυ με βολεψε το Pro. Παντως και απο το Lets play το παιχνιδι φαινεται απολαυστικοτατο...οσο αφορα τις περιγραφες ειναι θετικο οτι συνεχιζεται η προσπαθεια. Αν αλλαζανε και τα κειμενα (απο το αγγλικο script) σε πιο "ελληνικη μεταδοση" νομιζω θα ηταν πιο αυθεντικο και θα πετυχαινε τον σκοπο του.
   Θετικη εντυπωση η βελτιωση στο Online Κομματι κατι που ποναγε το Pro υπερβολικα. Παντως ανεξαρτητα αν ειναι καλυτερο το Fifa η το Pro πολλοι (νομιζω) αγοραζουν το Fifa μονο και μονο επειδη εχει Licences για τις ομαδες και δεν ψαχνουν Patch για να τις φτιαξουν

  • Alex4
  • Ρε παιδια μονο εγω ειμαι ικανοποιημενος απ'τους τερματοφυλακες στο φιφα; Προσωπικα πολλες φορες με εχει ξελασπωσει ο τερματοφυλακας μου και συγκριτικα με το προ πραγματικα ανοητα λαθη βλεπω 1/10 χοντρικα. Επισης στα μακρινα σουτ η διαφορα τους απεχει ετη φωτος....ναι μεν το προ γυρισε στα δυνατα και ομορφα σουτ (τα οποια σουτ ηταν τελειως αθλια ειδικα στο προ 12), αλλα πλεον το φιφα εχει παει σε αλλο επιπεδο. Ωραιο ειναι να βλεπω συνεχεια κεραυνους οπως στο προ 15 αλλα η τροχια και η διαφορετικοτητα του καθε σουτ στο φιφα τα κανει απροβλεπτα, ακομα πιο ομορφα, και φυσικα πολυ πιο ρεαλιστικα, μερικες φορες καποια γκολ στο φιφα μου θυμιζουν φασεςι που εχω δει σε αληθινιυς αγωνες... Απο την αλλη ειναι αληθεια αυτο που τονιζετε με την ταχυτητα και την ανισσοροπια αλλα οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο.
   Τελος για να μην παρεξηγηθω δεν ειμαι φανατικος καποιου απ'τα 2 παιχνιδια (αν και για μια δεκαετια ημουν του προ πιο παλια). Φετος μ'αρεσουν και τα δυο για διαφορετικους λογους...

  • RiderSoMysterious
  • Φαινόταν ότι κάτι αλλάζει από το ντέμο αλλά οι σερί απογητεύσεις μετά το pes6 με έκαναν να είμαι επιφυλακτικός. Θέλω να δω τι παίζει στο online, αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Online Seasons του Fifa και το ματσάρισμα με περίπου ισοδύναμες ομάδες γιατί δεν την παλέυω με το ανελέητο Μπάρτσα-Ρεάλ. Tι παίζει επίσης με το lag.

   Στο Fifa στο xbox360 πάντως έχει lag ακόμα και στα καλά παιχνίδια, κάτι που καταλαβαίνεις αν παίξεις ένα offline ματς στο καπάκι. Αλλά νταξ, αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτο. Δεν λέω ότι χαλάει την εμπειρία αλλά υπάρχει. Επίσης έχω μπουχτίσει με τους τύπους που έχουν κάνει επιστήμη να βάζουν γκολ κάνοντας ντριμπλες από το κέντρο μετά από την σέντρα επειδή οι αμυντικοί που χειρίζεσαι δεν προλαβαίνουν ούτε να τους κλαδέψουν και οι υπόλοιποι απλά κοιτάνε. Χίλιες φορές γκολ απο ριμπάουντ.

   Έχει πλάκα πάντως που πάνω που άρχισα να παίζω Φιφα, βγήκε επιτέλους ένα Προ που είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο. Θα φανεί στο λιώσιμο αν μπορεί να ξορκίσει επιτέλους τα φαντάσματα των pes5-6.

  • crucifier4kx
  • Πολύ καλή ανάλυση.Μπράβο σας...Προσωπική μου άποψη:πολύ βελτιωμένο, ωραία κίνηση ελεύθερων παικτών,πολύ ωραίες προωθημένες και βέβαια το τεχνικό σουτ (μπανάνα) σε κάνει να πετάγεσαι από τον καναπέ.Μεγάλη βλτίωση στους τερματοφύλακες αν και θα ήθελα λίγο καλύτερη την άμυνα...

  • tomic20
  • το παιχνιδι ειναι πολυ καλυτερο απο περσι, αν και θελει να δουλεψεις στα tactics γιατι στα default η υπεροχη καποιων ομαδων ειναι εμφανης

  • nikkolas
  • Σε ps4 καλυτερο απο τα τελαυταια προ μου φανηκε αλλα δεν εχω πληρη εικονα γιατι το εχω σαν ντεμο. Στον υπολογιστη το παιχνιδι ειναι μεγαλη πατατα,,, καλυτερα να το αποσυρουν

  • thanos K A
  • Το παιχνιδι ειναι το καλυτερο προ με διαφορα. Και για να εξηγουμαι: εχει αρκετα εως παρα πολυ καλα γραφικα για ps4 εκδοση μιλαω gameplay θυμιζει τα παλια καλα προ που κολλαγες με τις ωρες, εχει εμφανη βελτιωση στα animations, τα σουτ ειναι πορωση , η ταχυτητα του παιχνιδιου ειναι αυτη που πρεπει , αν και εχει κ ρυθμισεις για πιο γρηγορα η αργα, μονο τα δικαιωματα να εξασφαλισει και λιγα περισσοτερα πρωταθληματα (χαθηκε να παρει το ελληνικο), η διαφορα με το fifa θα γινει χαοτικη, (δεν μιλαω ακομη για πωλησεις ειναι πολυ νωρις) μιλαω για ευχαριστηση-διασκεδαση. Ο τιτλος αξιζει και με το παραπανω φετος.

  • valkongr
  • Κράχτε με μάγκες, αλλά δεν υπάρχει ανταγωνισμός, παίζει μόνο του το FIFA. Αν δεν είχε τόσο κακούς servers η EA δεν θα συζητάγαμε για PES πλέον. Τo PES είναι το λιγότερο 4 χρόνια μακριά από το FIFA. Σε όλους τους τομείς

  • periklis
  • ημουν σε ενα καταστημα και ειχαν το Pro15 και μπορουσες να παιξεις....επαιξα ενα ματσακι, και παρακολουθουσα μετα 2 πιτσιρικάδες που παιζαν....καλο μου φανηκε, αν και ειχε τα γνωστα μειον δηλ πχ εμφανισεις δικαιωματα καθολου, και γηπεδα χαλια μαυρα.....μου αφησε καλη εντυπωση ωσπου......
   απο πισω ακριβως ειχε μια αλλη οθονη με Fifa15....
   επι τοπου, οι εντυπωσεις μου για το Pro χαθήκανε....
   Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.....δυστυχως............δε δινει κανεις 60 ευρω για να παρει αυτο το ποδοσφαιρακι, με τα τοσα μειον μονο και μονο επειδη ειναι λιγο βελτιωμενο σε σχεση με το παλαιοτερο....θα προτιμησει να σκασει 70 ευρω για το FIFA και να εχει ενα ολοκληρωμενο παιχνιδι να βγαλει το χειμωνα....

  • Ketz
  • Το gameplay είναι σαφώς βελτιωμένο αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα online modes.
   Το ότι αντιγράψανε το πιο πετυχημένο mode του FIFA είναι ενδεικτικό αλλά αυτό που θέλω εγώ είναι να φτιάξουν το 11 vs 11 όπως και το FIFA ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το ωραίο gameplay και εμείς που ασχολούμαστε με το 11 vs 11.

   Τα μακρινά σουτ σαφώς και μπαίνουν στο FIFA.
   Το πρόβλημα του FIFA φέτος είναι ένα και μόνο ένα και αυτό είναι το ότι το παιχνίδι είναι run n gun, δηλαδή υπερβολικά γρήγορο κάτι που δεν ευνοεί το ορθολογικό buildup.

  • Alucard
  • Μία πιο σωστή διατύπωση από τη μεριά μου θα ήταν "δυσκολία" και όχι "αδυναμία" σκοραρίσματος από μακριά, γιατί ναι, προφανώς μπορεί να σκοράρει κάποιος στο FIFA 15 από μακριά, αλλά πιο δύσκολα σε σχέση με τα προηγούμενα FIFA και σίγουρα πιο δύσκολα σε σχέση με το PES 2015.

   Σωστή η παρατήρηση για την αντοχή των παικτών, η οποία πέφτει αρκετά προς το τέλος με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται μέχρις ενός σημείου η μόνιμη πίεση. Προκύπτουν πάντως κάποια ζητήματα, επειδή οι παίκτες που τρέχουν πολύ έχουν συνήθως καλύτερες αντοχές από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, ο Ronaldo έχει αποθέματα μέχρι τέλους, οπότε από το 80' και μετά είναι ακόμη πιο εύκολο να κάνει τα δικά του.

   Να σημειώσω επίσης ότι χθες είχα το πρώτο πραγματικά προβληματικό μου online game, με έναν παίκτη από Γαλλία. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου stuttering, αλλά έντονο input lag. Θα με ενδιέφερε να μάθω πώς είναι η online εμπειρία για όσους από εσάς έχετε το παιχνίδι (ή το κερδίσετε στο διαγωνισμό!), γιατί μου έκαναν εντύπωση οι αρκετές αρνητικές αναφορές την ίδια στιγμή που εγώ συνάντησα ελάχιστα θέματα. Το ότι το FIFA όταν το έπαιξα είχε τόσα θέματα σχετιζόταν άραγε με την τότε κατάσταση του PSN;

  • so_what
  • Διαφωνω καθετα με το 8 του review. Το παιχνιδι ειναι σαφως πιο βελτιωμενο απο τα τελευταια τραγικα χρονια αλλα δεν καταφερνει να ξεφυγει απο την μετριοτητα (οπως και το αντιπαλο δεος) φετος. Το colision system ειναι για γελια. Οι διαιτητες με το που ακουμπας καποιον και ξαπλωνει κατα 80% δινουν κιτρινη. Οι καθετες πασες προκειμενου να "φτυσεις αιμα" οπως λεει το review πανε συμφωνα με τη θεση του αμυμντικου και ΟΧΙ του συμπαικτη σου στην επιθεση. Εκτος απο ολα αυτα εχει και τα κλασικα τσατσικα στοιχεια του στυλ catch up bag, η cpu με 3 πασες εχει βρεθει τετ α τετ και στο παστελωνει ενω εσυ εχεις κανει 18 ευκαιριες και πανε αουτ και οι πασες γενικα που σε αρκετες περιπτωσεις δεν πανε εκει που θες. Απο εκει και περα βελτιωμενοι οι τερματοφυλακες αλλα οχι καλοι γιατι τα animation τους εχουν διαφορα φασης σε σχεση με το σουτ και πεφτουν σε αρκετες περιπτωσεις σε slow motion. Απο εμενα ενα 6.

  • citizen7777
  • Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν είναι αυτό που περιμέναμε το pes.... Σίγουρα καμία σχέση με το ''έκτρωμα'' του 14 αλλά τόσο online όσο και offline τα σκορ που έχω δει είναι τραγικά.... Στοιχειωδώς να ξέρει ο άλλος πάσες,προωθημένες και τελειώματα χαμηλά με r2, τα σκορ ξεφεύγουν σε επίπεδο αγώνων πόλο... Τα δέλτα παίρνουν την κατεύθυνση των αμυντικών ορισμένες φορές ενώ άλλες φορές όσο και να ''τραβάς'' αμυντικό για να κόψεις την προωθημένη, αυτή με έναν μαγικό τρόπο φθάνει στον επιθετικό... Επίσης το πώς συγκρούονται σαν τράγοι οι αμυντικοί ώρες ώρες και διάφορα άλλα προβλήματα που οφείλονται στα animations μπορούν να σου καταστρέψουν την αίσθηση ότι έπαιξες pes αλλά συγκρουόμενα... Λυπάμαι πραγματικά εμένα και όλα τα παιδιά που θα κατεβαίνουμε πάλι pes-league και θα μπινελικιάζουμε με τα σκορ να κυμαίνονται στο 10+ γκολ και το τελικό αποτέλεσμα σε αγώνες ρεαλ-ρεαλ (η οποία πιο OP δεν γίνεται) να κρίνεται από το πού θα κάτσει η μπίλια (όταν μιλάμε για παίκτες παρόμοιας δυναμικότητας). Κρίμα.....

  • RiderSoMysterious
  • Δυστυχώς αν σε ενδιαφέρει κυρίως το online, κανένα από τα 2 ποδοσφαιράκια δεν είναι αρκετά καλό για να σε κρατήσει. Κυριότερα προβλήματα στο pes, το lag, το πολυ αργό matchmaking( τουλάχιστον στο φιφα βρίσκεις αντίπαλο αμέσως.), τα ματσαρίσματα δεν γίνονται με περίπου ισοδύναμες ομάδες οπότε αναγκάζεσαι να παίρνεις και συ μπαρτσα,ρεαλ,μπαγερν, τα διαστημικά σκορ, οι τερματοφύλακες πέφτουν σε slow motion. Όπως και να χει και στα δυο παιχνίδια οι περισσοτεροι αγώνες καταλήγουν παρωδία.
   Στο offline τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα λόγω της πιο γρήγορης απόκρισης. Δυστυχώς και φέτος με 2K θα την βγάλουμε.

  • tomic20
  • τωρα με τα bundles για το pro θα πλακωσουμε ολοι οι ελληνες και μεχρι τα χριστουγεννα θα βρισκεις ανετα ματς ονλαιν :P

   εμενα οι διαιτητες μου φαινοται καλυτεροι απο ποτε στο φετινο pes...παντως θελει πολυ παιχνιδι με τη μια, τη μπαλα τη χανεις πολυ ευκολα οποτε δεν εχεις χρονο να κρατησεις τη μπαλα, αφου μολις παρεις τη μπαλα στο κεντρο ο αντιπαλος με R1+x πεφτει απευθειας επανω σου... απλα πρεπει να εχεις πολυ αισθηση του ρανταρ...

   τα τεχνικα σουτ με το R2 εχουν επιστρεψει για τα καλα και για μενα που παντοτε το εκανα abuse στα pes που λειτουργουσε, φυσικα μου αρεσει.

   το εχω παιξει μονο στο ps3, αυριο-μεθαυριο μου ερχεται το πσ4, να δουμε τι ψαρια πιανει και εκει

  • RiderSoMysterious
  • Όντως αυτο με το κλέψιμο στο κέντρο συμβαίνει συνέχεια επειδη αυτος που παίρνει την μπάλα δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα... ;p

   Ήταν που ήταν προβληματικό το matchmaking, ήρθε και το καινούριο update της Ms να τα κάνει ακόμα πιο μαντάρα. PES, Forza, GOW, NBA2K με πολλή υπομονή και αν...

*