Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PES 2019 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Konami

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το PES 2019 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης με σημαντικές βελτιώσεις σε πολλά σημεία. Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό μας review για τον τίτλο!

Φέτος η Konami αποφάσισε να κυκλοφορήσει αρκετά νωρίτερα του καθιερωμένου το Pro Evolution Soccer, ελπίζοντας μάλλον σε ένα γκολ από τα αποδυτήρια έναντι του μεγάλου του αντιπάλου. Η αλήθεια είναι ότι παίζοντας κάποια ματς στο demo που κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν, δεν κατορθώσαμε να βρούμε ουσιαστικές διαφορές, οι οποίες όμως υφίστανται και, όσο περνάει ο καιρός, μετατρέπουν την φετινή κυκλοφορία σε τίτλο “must buy” για τους φίλους της σειράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης, φορτώνοντας το PES 2019 για πρώτη φορά, είναι η πλοήγηση στα μενού η οποία είναι πολύ πιο οργανική, μιας και κάθε κατηγορία παιχνιδιού βρίσκεται στο δικό της χαρακτηριστικό υπoμενού.




Η επιλογή κάποιας ομάδας γρήγορα φέρνει στο φως τη μεγαλύτερη διαφορά της φετινής κυκλοφορίας, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη των δικαιωμάτων για τα Champions League και Europa League που είχε (αποκλειστικά) μέχρι πέρυσι στην κατοχή της η Konami. Ακόμα και αν τα χρήματα αυτήν τη φορά πήγαν στην προσθήκη νέων πρωταθλημάτων, όπως του τουρκικού ή του βελγικού, εν τούτοις δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι ελάχιστες ομάδες αντιπροσωπεύονται όπως πρέπει στο αντίστοιχο ιταλικό, ισπανικό ή αγγλικό πρωτάθλημα. Τα οποία πρωταθλήματα προφανώς έχουν περισσότερη αίγλη, όπως κοστίζουν σίγουρα και περισσότερο. Θετικό στοιχείο τουλάχιστον ότι ακόμα και μεταγραφές τελευταίας στιγμής προστέθηκαν με το Day 1 patch. Τουλάχιστον στην έκδοση του PlayStation 4 και του PC υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης επεξεργασμένου option file με αληθινά ονόματα ομάδων και εμφανίσεων, όμως ριγμένοι είναι οι κάτοχοι της έκδοσης του Xbox One, οι οποίοι θα χρειαστεί να ιδρώσουν παραπάνω για να σχεδιάσουν χειροκίνητα και από το μηδέν όποιες ομάδες επιθυμούν.



Και δεν θα ασχολούμασταν τόσο με αυτό, αλλά φέτος και με την αφορμή την έλλειψη των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών συλλογικών διοργανώσεων, απογυμνώνεται ο «παλιακός» σχεδιασμός του User Interface, από το δείκτη του σκορ στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης μέχρι τα γραφικά που χρησιμοποιούνται για παρουσίαση των ομάδων και των συστημάτων πριν τον αγώνα. Αξίζει όμως να ξεπεράσουμε τα ανωτέρω, μιας και το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που παίζεται εντός του γηπέδου και όχι γύρω από αυτό. Και, στο γήπεδο, η απόδοση του σπορ όχι μόνο αγγίζει τα περσινά, κορυφαία επίπεδα, αλλά τα ξεπερνάει κιόλας. Φέτος βλέπετε τα animations είναι ακόμα πιο βελτιωμένα, οπτικά, μα και στην ουσία τους. Η ασταθής συμπεριφορά των τερματοφυλάκων που είχαμε τονίσει πέρυσι και μας ξένιζε, φέτος δεν υφίσταται, με τις επεμβάσεις τους να είναι τόσο εντυπωσιακές όσο και αποτελεσματικές. Ο τρόπος με τον οποίο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές χειρίζονται την μπάλα είναι και αυτήν τη φορά εκπληκτικός, πιστός στην πραγματικότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το collision detection που εφαρμόζεται στα σώματα των παικτών. Για την ακρίβεια, παρατηρήσαμε ότι πλέον το βάρος του κάθε παίκτη παίζει περισσότερο ρόλο στις συγκρούσεις, με τους ελαφρύτερους παίκτες να πέφτουν ευκολότερα στο έδαφος, αλλά να έχουν και το πλεονέκτημα όταν προσπαθούν, με την μπάλα στα πόδια, να περάσουν ένα βαρύ αμυντικό χαφ ή κεντρικό αμυντικό. Βελτιωμένη είδαμε ελαφρώς και τη φυσική της μπάλας όσον αφορά στα φάλτσα που θα πάρει σε πιθανές συγκρούσεις, ωστόσο δεν έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ούτως ή άλλως πολύ καλή συμπεριφορά που είχε πέρσι.



Μικρές, σχεδόν αόρατες πινελιές έχει υποστεί και η γραφική απεικόνιση. Νέα τεχνική φωτισμού κάνει το φως να διαχέεται φυσικότερα εντός του γηπέδου, ενώ αποδίδει καλύτερα και το HDR (πάντα σε πάνελ που το υποστηρίζουν), τόσο στα ματς που τελούνται υπό το φως προβολέων, ειδικότερα όμως σε αυτά που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γενικότερα, με την Konami να έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα εξομοίωσης της ποδοσφαιρικής δράσης, οι μικρές βελτιώσεις σε τέτοιες λεπτομέρειες αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για το μεράκι που χαρακτηρίζει την ομάδα ανάπτυξης. Μας αναγκάζει όμως και να εξετάσουμε υπό ακόμα αυστηρότερο πρίσμα κάποιες κραυγαλέες ελλείψεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να δεχτούμε ότι τα δικαιώματα για το Champions League ή τις ομάδες της La Liga είναι εξωπραγματικά ακριβά ή άπιαστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι για τρίτη χρονιά τα modes που περιέχονται είναι ίδια και απαράλλαχτα. Και όχι, η προσθήκη κάποιων παραμέτρων επιπλέον όσον αφορά στα bonus στις μεταγραφές του Master League δεν είναι τόσο αξιοπρόσεκτη καινοτομία, ούτε η εισαγωγή της γρήγορης αλλαγής (που είδαμε πέρσι κάπου αλλού), μπορούν να εξιλεώσουν εντελώς στα μάτια μας το Pro Evolution Soccer 2019.



Αδιαμφισβήτητα, για ακόμα μια χρονιά αποτελεί την κορυφαία επιλογή για όσους λατρεύουν το ποδόσφαιρο σαν άθλημα. Και σίγουρα κατορθώνει, παρά την αρχική μας δυσπιστία, να βελτιώσει και τομείς στο gameplay που δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν να εξελιχθούν περαιτέρω, τουλάχιστον στην τρέχουσα γενιά κονσολών. Παρόλα αυτά, σχεδόν ειρωνικά, οι καινοτομίες σταματούν εκεί όπου το Pro Evolution Soccer κέρδιζε ούτως ή άλλως το μεγάλο του αντίπαλο, ενώ, δεν γίνεται ούτε καν ουσιαστική προσπάθεια σε νευραλγικούς τομείς για οποιονδήποτε αθλητικό τίτλο, όπως τα παρεχόμενα modes. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραβλέπουμε. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Νέα animations και βελτιωμένο σύστημα εντοπισμού συγκρούσεων/φυσικής
  • Σταθερότερη συμπεριφορά τερματοφυλάκων
  • Νέο σύστημα φωτισμού
  • Καλύτερη “μπάλα” δεν θα παίξετε αλλού
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η έλλειψη επίσημων ομάδων και διοργανώσεων δεν γίνεται να μην ξενίσει, τουλάχιστον στην αρχή
  • Καμία προσθήκη σε modes
  • Ξεπερασμένο UI που καταντάει βαρετό μετά από λίγα ματς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • stefoukos
    • το προ μας μεγάλωσε κακά τα ψέμματα αλλα με τα χρόνια που το ονλαιν μπήκε στην ζωή μας το προ μας εγκατέλειψε με κακούς σερβερ της κόναμι.Το φίφα είναι πολυ μπροστα τουλαχιστον στο ονλαιν που παιζω αρα δεν υπάρχει λόγος να ασχολειθω με το προ οσο καλο και αν γίνει.Αν φτιάξει με το καλο τους σερβερ του θα το πάρω την άλλη μερα αλλα δεν πρόκειται.Φίφα και φετος και το προ το παιρνω γυρω στα 20 μεταχειρισμένο και αν

    • Alias
    • Σορρυ Προ, σορρυ Κοναμι ή μαλλον ακριβεστερα σορρυ Προ, φακ γιου Κοναμι αλλα εν ετει 2018 δεν θα κατσω να παιξω με... "London FC'' και "Man Red''. Να σοβαρευτουν επιτελους με τα δικαιωματα να ξαναασχοληθουμε. Μπορει σε εποχες PS2 να ηταν ετη φωτος σε σχεση με τον ανταγωνισμο αλλα τωρα που εχει κλεισει η ψαλιδα κανενα λογο δεν βρισκω να ψαχνομαι για patch ή να αλλαζω τις ομαδες χειροκινητα

      • master
      • εχω το 18 προ και δεν διαφωνω στα ονοματα των ομαδων αλλα αμα ψαξεις στο ιντερνετ υπαρχει πατσ για τα ονοματα και εμβληματα

        • Alias
        • Eιναι θεμα σεβασμου προς τον πελατη πλεον. Τους εχουμε κανει χρυσους τοσα χρονια, θησαυρισαν και δεν λενε να κανουν τα αυτονοητα

    • polakis
    • Μετα απο 10 χρονια φιφα επεστρεψα στο προ φετος! Μαγικο gameplay για 1vs1 με φιλους! Ετη φωτος μπροστα απο φιφα στο διπλο. Στο online ναι ειναι χειροτερο του φιφα αλλα δεν με απασχολει και πολυ. Η ευχαριστηση με φιλους offline ειναι εκπληκτικη! Για τις αδειες, σε 5 λεπτα με pesuniverse option file ειχα ολα τα ονοματα χαλαρα και τα τουρνουα και ολα. Το παιχνιδι τα σπαει!!!

      • periklis
      • Μεχρι προπερσι φιλε @polakis επαιρνα το pes μεταχειρισμένο και δε το επαιζα μονος μου αλλα επειδη ειχα κατι κολλημένους φιλους μου που χωρίς καν να δοκιμάσουν το fifa επαιζαν μονο pes και επειδη η μαγεια των αθλητικων παιχνιδιων ειναι η παρέα και η διασκέδαση, ο χαβαλές, παιζαμε pes γιατι δε δεχονταν να παιξουν fifa. Ελα ομως που δειλά δειλά παιζοντας το μια στο τοσο και ακουγοντας το ντορο που εχει ξεσπασει τα τελευταια χρονια για το φιφα, απο πέρυσι το γυρισαν ακομα κι αυτοι και δεν ακουμπήσαμε ολη τη χρονια το pes παρα μονο στην αρχη που βγηκε και μετα το βαρεθηκαν.
        Θελω να καταλήξω στο γεγονός πως δεν γινεται καποιος που σεβεται το χρόνο του να εχει δοκιμάσει το φιφα και ασχοληθει και να μη τον κερδίζει. Εκτός κι αν δεν ειναι φανατικοι των soccer games και κανουν χαβαλε μια στο τοσο οταν μαζευονται σα παρεα. Τοτε ναι, οκ...αλλα τοτε δε θα τους χάλαγε να συνδεσουν και το ps2 να παιξουν το παλιό θαυμάσιο pro evolution της εποχης η το iss η το winning eleven και να περασουν ομορφες στιγμες διασκεδασης!
        Ποδοσφαιράκι που το αγοράζουν οι περισσοτεροι ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ επειδη δε το θεωρουν αξιο αγοράς με πανω απο 30 ευρώ, ειναι ποδοσφαιρακι απαξιωμένο και οχι αδικα.

        • polakis
        • Αγαπητε 10 χρονια παιζω φιφα μονο  σε manual controls αλλα φετος γυριζω στο προ. Το προ μετα το προ6 στο ps2 καταστραφηκε και τοτε το φιφα εκανε το μπαμ με manual controls και ρεαλισμο. Σημασια εχει το gameplay οχι αν παιζει καλα online με τους φιλους σου. Τα πατσακια που λες βγηκαν ηδη και εχω ολα τα ονοματα, τις εμφανισεις, τα σηματα και τις διοργανωσεις αυθεντικες. Αρα ατοπο αυτο που λες. Το gameplay του προ μετα απο 10 χρονια απατης, φετος ειναι εκπληκτικο σε ολα του και καλυτερο απο το φιφα, εκτος απο την ατμοσφαιρα και την παρουσιαση του. Ειναι καλυτερο απο το φιφα σε τροχια μπαλας και φυσικοτητα, μοντελα παικτων, γραφικα, φατσες, smooth κινηση ρεαλιστικη, πιο αργος ρυθμος ρεαλιστικος, πιο δυσκολο να κανεις ντριμπλες κλπ (στο φιφα κανει σκιλ και ο καθε πικραμενος πλεον) και αλλα πολλα που το προ φετος παταει το φιφα. Χανει μονο σε presentation και ηχο απο τα αυθεντικα γηπεδα και διοργανωσεις, πραγματα ομως δευτερευοντα μεσα στο παιχνιδι. Το gameplay μετραει και εκει ειναι που φετος το προ μαγευει! Και ναι το φιφα φετος δεν με κερδιζει γιατι μετα απο 10 χρονια δεν εχει πλεον καμια καινοτομια και ειναι συνεχως στον γρηγορο και μη ρεαλιστικο και αποτομο ρυθμο. Απλα το προ ηταν τραγικο τοσα χρονια και το φιφα ειχε βελτιωθει παρα τις αδυναμιες του, δεν ειχες κατι καλυτερο να παιξεις. Φυσικα και το online του φιφα ειναι καλυτερο απο του προ αλλα μου ειναι τελειως αδιαφορο. Προτιμω να παιζω σωστο ποδοσφαιρο με φιλους offline, παρα κλωτσοσκουφι με καλο online. Αν εσυ παιρνεις το φιφα επειδη εχει καλο online,  μαγκια σου. Αυτο ομως δεν κανει το παιχνιδι καλυτερο σε gameplay σε σχεση με το προ. Οσο για τις αδειες, η κοναμι ποτε δεν τις ειχε ακομα και οταν μεσουρανουσε, οποτε και αυτο αδιαφορο ειναι, λυνεται σε 5 λεπτα με το option file. Οποιος παιζει χρονια ποδοσφαιρακια και ξερει να διακρινει την προοδο, μπορει ευκολα να δει οτι το προ φετος, μετα απο 10 χρονια απατης σε σχεση με φιφα, εκανε πολυ καλη δουλεια και υπερτερει του φιφα σε gameplay. Να ειμαστε και λιγο αντικειμενικοι...

      • periklis
      • Μπορει να ειναι και θεμα πως το βλέπει ο καθένας. Εμένα ο ρεαλισμός του PES και φέτος ειναι στον οπτικο τομέα. Σαφώς βελτιωμενο στο gameplay απο προπερσι, περυσι μου αρεσε περισσοτερο αλλα παλι εχει καποια "arcade" στοιχεία που σε βάθος χρόνου σε κανουν να το βαριέσαι. Το ζητημα ομως δεν ειναι να μαλωνουμε πιο ειναι καλυτερο. Είναι οτι και τα δυο εχουν στοιχεια καλα, ομως αυτο το πραγμα με τα δικαιωματα ειναι βαρετο και κουραζει! Δηλ στο nba2k και στο live της ΕΑ γιατι δεν εχουν τετοιο θεμα? δικαιωματα κανονικα και τα δυο. Εμφανισεις γηπεδα...η κονάμι νομίζει οτι ζούμε στο 2002 που σε ενοιαζε μονο το gameplay. Φυσικα και ειναι παραγοντας βασικός αλλα δεν φτανει μονο αυτό. Οσο για τα patch που λες οτι ηδη εβαλες, ναι το ξερω οτι εχουν βγει ηδη τα πρώτα και περιμενουμε εκεινα με ελληνικες ομαδες. Ομως δεν μπορεις να βασιζεσαι σε κατι τετοιο...

    • periklis
    • Eχω βαρεθει να διαβαζω σε reviews σε πολλα site του αντικειμενου video games να εχουν ως δεδομένο και να το θεωρουν θετικο το γεγονος οτι κάααποια στιγμη θα βγουν τα patchάκια που προσθετουν εμφανισεις στις ομάδες και καποια πρωταθληματα και ετσι το παιχνιδι θα φτιάξει! Αν ειναι δυνατόν...ΠΩΣ ΒΑΖΕΤΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8 σε ενα παιχνιδι που εχει τετοια θέματα δικαιωματων ;;;
      Αυτό για αρχή στο σχόλιο μου...και συνεχίζω με την δική μου άποψη για το φετινό PES.
      Θα πω αληθεια, με εντυπωσίασαν τα γραφικά. Παρόλο που και πέρυσι τα γραφικά ηταν σε επιπεδα που με ικανοποιούσαν και δεν μπορουσα να πω οτι το FIFA ηταν καλυτερο αλλα ουτε χειρότερο, φέτος ειμαι παρα πολυ ικανοποιημένος. Ισως σε γραφικά να είναι και άψογο.
      Ομως, σε οτι αφορά το gameplay, εχω τα θεματάκια μου ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ.
      Κατι στις τηλεκατευθυνόμενες φωτοβολίδες προωθητικές μπαλιές, κατι στις κινησεις "αγγούρι" των τερματοφυλάκων, κάτι σε κατι σουτ που ξεπερνάνε τον ορισμό της βολίδας...με κανουν να ξενερώνω λιγο με το ρεαλισμό του. Αυτό που με χαλάει στο PES εδω και 3-4 χρόνια είναι σε κάνει να παιζεις και καποια στιγμή το βαριέσαι. Βγαίνουν απο κάποιο σημείο και μετά ιδιες φάσεις, ιδιες καταλήξεις...πράγμα που στο fifa δε συμβαίνει. Μπορουν να μπουν 100 γκολ με 100 διαφορετικούς τρόπους.
      Η ουσία ειναι οτι ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ αυτό το οπτικά πολυ ωραίο ποδοσφαιράκι να χαραμίζεται καθε χρονο ετσι εξαιτίας των δικαιωμάτων και λεπτομερειών που το κανουν βαρετό σε βάθος χρόνου.
      Επομένως για αυτό και κατηγορώ το βαθμό "8" που βάζει το site σας.
      Δηλ αν ειχε δικαιώματα θα επαιρνε 10 ;;; Ουτε τοτε θα το άξιζε γιατί εχει ατέλειες...Και περιμένω πχ στο Fifa19 να δω βαθμολογία. Γιατί ουτε εκείνο ειναι για 10 αλλά σιγουρα το να πάρει 9 η 8 θα είναι άδικο αφού η θα εχει 1 μονο βαθμο πανω απο το pes η θα ειναι ισσοβαθμα.
      Αποψη μου μαγκες...Εγώ θα εβαζα για το φετινό pes ενα 6 και στο Fifa ενα 8.

*