Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Paper Mario: The Origami King Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Intelligent Systems

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Paper Mario: The Origami King
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://papermario.nintendo.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8

    ENTERNITY SCORE
*
Το Paper Mario: The Origami King κατόρθωσε να «διπλώσει» το ενδιαφέρον μας, προσφέροντάς μας μοναδικές εμπειρίες. Το γιατί θα το διαβάσετε στο αναλυτικό μας review.

Αν και υπήρχαν κάποιες φήμες, η Nintendo κατάφερε να κρατήσει το Paper Mario: The Origami King πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάιο ανακοινώθηκε, Ιούλιο κυκλοφόρησε και έτσι απλά και ξαφνικά κατόρθωσε να εξελιχθεί στον πρωταγωνιστή του καλοκαιριού για όλους τους κατόχους Nintendo Switch. Όλα ξεκινάνε όταν ο Mario και ο Luigi λαμβάνουν μια πρόσκληση για το Origami Festival που διοργανώνει η Princess Peach κοντά στο κάστρο της στο Toad Town. Φτάνοντας, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία γιορτή, η πόλη είναι έρημη, η Peach έχει μετατραπεί σε origami και, σαν να μην έφταναν αυτά, έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από τον King Olly. Παρόμοια τύχη είχαν πολλά Toads που «διπλώθηκαν» και πλέον έχουν τη μορφή origami, αλλά και στρατιώτες του Bowser. Ούτε ο μεγάλος αντίπαλος του Mario γλίτωσε από τη μανία του Origami King. Όμως είναι ο πρώτος που θα σώσει ο διάσημος υδραυλικός, μαζί με την Olivia, αδερφή του Olly, η οποία θα σταθεί στο πλάι του Mario καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, προσφέροντάς του όχι μόνο πολύτιμες συμβουλές αλλά και μεγάλες δόσεις από τη φλυαρία της. Η τριάδα προσπαθεί να δραπετεύσει, όμως ο Olly τυλίγει το κάστρο με πολύχρωμες κορδέλες και το μεταφέρει σε ένα κοντινό ηφαίστειο. Το τι ακολουθεί δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να το μαντέψει κάποιος. Για μια ακόμα φορά, απώτερος σκοπός είναι η σωτηρία της Peach και η αποκατάσταση της ειρήνης στο Mushroom Kingdom. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί αρχικά η εικόνα σεναρίου που δεν είναι καλογραμμένο. Πέρα από τις ανατροπές που προσθέτουν στην αγωνία, υπάρχουν γερές δόσεις χιούμορ που θα σας κάνουν να γελάσετε με την ψυχή σας. Όσοι περίμεναν ότι η σειρά θα επιστρέψει στις ρίζες της, μάλλον θα απογοητευτούν. Η ομάδα ανάπτυξης έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στη δράση και τους γρίφους, έχοντας αφήσει στην άκρη τα στοιχεία RPG. O Mario δεν κερδίσει XP, δεν κάνει level up. Αντ' αυτών πρέπει να ανακαλύψει power ups που ανεβάζουν τα health points του, ενώ οι δυνάμεις του αναβαθμίζονται όσο προχωράει το gameplay.




Η εξερεύνηση αποτελεί μεγάλο κομμάτι του The Origami King. Η Nintendo έχει φροντίσει να γεμίσει ένα ακόμα παιχνίδι της με πολλά και καλά κρυμένα μυστικά και εσείς πρέπει να επιστρατεύσετε παρατηρητικότητα και υπομονή, αν θέλετε να ξετρυπώσετε τα πάντα. Πρώτον και κύριο, υπάρχουν δεκάδες Toads που ευελπιστούν κάποια στιγμή να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην αρχική τους μορφή. Όσο περισσότερα βοηθήσετε, τόσο μεγαλύτερη βοήθεια θα έχετε από αυτά στις μάχες. Δεν λείπουν τα σεντούκια με συλλεκτικά αντικείμενα, όπλα, power-ups αλλά και confetti με το οποίο μπορείτε να κλείνετε μικρές και μεγάλες τρύπες που άλλες φορές εμποδίζουν την πρόοδό σας και άλλες όχι, όμως πάντοτε σάς αποφέρουν χρήματικό έπαθλο. Κάποιες φορές τα πράγματα δυσκολεύουν, όμως ο Mario έχει πάντα στη διάθεσή του τα κατάλληλα εργαλεία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το 1000-Fold Arms, τα χέρια του γίνονται τεράστια, με αποτέλεσμα να μπορεί να φτάνει σε σημεία που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν προσπελάσιμα, αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον, ανακαλύπτωντας νέες περιοχές. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι υπέροχος και μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η στροφή σε περισσότερο ανοιχτό κόσμο, με το Toad Town να λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος όλων των περιοχών. Αυτό σημαίνει πως έχετε ανά πάσα στιγμή την ευκαιρία να επιστρέφετε πίσω όποτε εσείς θέλετε, σε περίπτωση που θέλετε να μην αφήσετε πίσω σας το παραμικρό. Επιπλέον, έξυπνες ιδέες όπως το Fax Travel (έτσι και αλλιώς για χαρτιά μιλάμε), όχι μόνο κάνουν πιο ενδιαφέρουσες αλλά διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τα στοιχεία platforming που δίνουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο, με σημεία όπου ο Mario είτε πρέπει να πετύχει το κατάλληλο timimg για να πηδήξει από ένα σημείο σε ένα άλλο, είτε να αποφύγει τεράστιες πέτρες που απειλούν να ισοπεδώσουν την ύπαρξή του και πολλά άλλα. Ακόμα και στους ουρανούς θα βρεθείτε για χάρη της Peach.



Θέλετε δεν θέλετε, θα τσακωθείτε με τους περισσότερους εχθρούς που θα βρείτε μπροστά σας. Βασικά όπλα του Mario οι μπότες του και ένα σφυρί, ενώ στην πορεία στο οπλοστάσιό του προστίθενται αναβαθμισμένα όπλα, που ναι μεν κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στους αντιπάλους, όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς, η αντοχή τους είναι περιορισμένη. Οι μάχες λειτουργούν σε σειρές. O Mario στέκεται στο κέντρο ενός κυκλικού δίσκου που είναι χωρισμένο σε τομείς και αρχικός σκοπός του είναι, με περιορισμένο αριθμό κινήσεων, να ευθυγραμμίσει τους αντιπάλους με τρόπο τέτοιο ώστε αυτοί να έρθουν ο ένας όσο γίνεται πιο κοντά στον άλλον δημιουργώντας ομάδες. Αρχικά, τα πράγματα είναι εύκολα, όμως ο βαθμός δυσκολίας δεν αργεί να ανέβει και σε συνδυασμό με το χρόνο που αποτελεί μοχλό πίεσης, η ευθυγράμμιση των αντιπάλων δεν αποκλείεται, για πολλούς, να καταντήσει γρίφος για γερά νεύρα. Ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς επιπλέον χρόνου, όμως όσοι ασχοληθούν με το παιχνίδι θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα πως η διαδικασία είναι μάλλον πονοκέφαλος παρά διευκόλυνση. Ακόμα, ο μοναδικός μηχανισμός άμυνας που διαθέτει ο Mario δεν είναι επαρκής για να αποτραπεί πλήρως τη ζημιά που δέχεται, αλλά ένα μέρος της μόνο κι αυτό εφόσον μπορέσει να συγχρονίσει ο παίκτης την κίνησή του με την αντίπαλη επίθεση. Ένα μέρος από το μεγαλείο του παιχνιδιού βρίσκεται στα boss fights. Εκεί οι developers έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας στους παίκτες μοναδικές εμπειρίες. Κανένας από τους λεγόμενους μεγάλους αντιπάλους δεν μοιάζει με τον άλλον και η μοναδική ομοιότητά τους είναι ότι ποτέ δεν μπορείτε να μαντέψετε τι όπλα κρύβουν και πως μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτήν τη φορά στο κέντρο του κυκλικού δίσκου βρίσκεται το boss και στην περιφέρεια ο Mario. Έχοντας πάλι στη διάθεσή του περιορισμένο αριθμό κινήσεων πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο μονοπάτι που θα τον οδηγήσει σε σημείο από όπου μπορεί να κάνει επίθεση. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η εύρεση των αδύνατων σημείων κάθε boss μιας και έτσι μεγιστοποιείται το μέγεθος της ζημιάς. Επίσης, τοποθετώντας κατάλληλα τα κομμάτια που δίσκου, μπορεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής να περάσει από power ups που αναβαθμίζουν τη δύναμη των επιθέσεών του ή αναπληρώνουν τη χαμένη του ενέργεια.



Ένα σημείο που σηκώνει λίγη μουρμούρα είναι τα save points. Δυστυχώς είναι τέτοια η συχνότητα εμφάνισής τους, που σε συνδυασμό με τη δυσκολία ορισμένων μαχών μπορεί να οδηγήσει σε τακτικά game over που ισοδυναμούν με την επανάληψη κομματιών του παιχνιδιού, μιας και δεν υπάρχουν κάποιου άλλου είδους checkpoints. Κατά τα άλλα, το Paper Mario: The Origami King υπόσχεται να σας προσφέρει μια περιπέτεια που θα σας κρατήσει καθηλωμένους για κάτι περισσότερο από 30 ώρες. Τα γραφικά είναι τόσο καλοσχεδιασμένα που φωνάζουν «Nintendo», ενώ η μουσική επένδυση δένει απόλυτα με το περιβάλλον όπου κινείται κάθε φορά ο πρωταγωνιστής ή, μάλλον, οι πρωταγωνιστές, μιας και δεν είναι λίγοι οι εχθροί του King Olly που θα θελήσουν να σας προσφέρουν βοήθεια, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμα και σε πρωτοφανείς συμμαχίες. Οι λάτρεις της τεχνολογίας προφανώς θα στραφούν στα motion controls, ενώ οι πιο «παραδοσιακοί» gamers, θα αρκεστούν στις βασικές λειτουργίες του χειριστηρίου. Όσο για τους λάτρεις των achievements, ετοιμαστείτε να καταπλήξετε τα πλήθη με τις μοναδικές σας ικανότητες.



Συνοψίζοντας, το Paper Mario: The Origami King αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πώς χάρτινοι ήρωες μπορούν να κυριαρχήσουν σε ένα τρισδιάστατο κόσμο. Η στροφή που έχει πάρει η σειρά είναι καλοδεχούμενη και εμείς ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια, ώστε να διορθωθούν οι όποιες ατέλειες. Αν οι διακοπές σάς άνοιξαν την όρεξη για gaming, πλέον γνωρίζετε πώς θα ικανοποιηθείτε. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλογραμμένο σενάριο γεμάτο χιούμορ και ανατροπές
  • Εκπληκτικά boss fights
  • Πολλά κρυμμένα μυστικά
  • Motion controls
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι γρίφοι στις μάχες μπορεί να γίνουν βάσανο
  • Η συχνότητα των save points
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*