Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Ultra Sun & Ultra Moon Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Game Freak

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ακόμα και αν η κλασική σειρά Pokémon μετρά δύο πλέον δεκαετίες στην πλάτη της, το franchise συνεχίζει να διατηρεί τρελό με κάθε νέα γενιά που προστίθεται. Και αν αυτήν τη φορά περιμέναμε το Earth edition για να «κουμπώσει» δίπλα στα εξαιρετικά Sun και Moon του 2016, η Nintendo επιφύλασσε μια κυριολεκτικά ultra ενίσχυση και για τις δύο αυτές εκδόσεις που, εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να προσφέρουν αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους αλλά και τον λόγο να τις αγοράσει κανείς σε περίπτωση που έχει ήδη κάποια από τις περσινές, αποτελούν και το τέλος της σειράς για το Nintendo 3DS. Δεν απογοητεύουν.



Ως ενισχυμένες εκδοχές των Sun και Moon, οι νέες εκδόσεις έχουν την ίδια βάση και ακολουθούν το μοτίβο trials αντί gyms στην Alola, τη φανταστική απόδοση της Hawaii με τα 4 νησιά, συν τα 5 μικρότερα που εξυπηρετούν στη «διασκέδαση» των Pokémon και είναι διαθέσιμα μέσω του Poké Pelago. Στα trials οι μάχες δεν είναι ενάντια σε κάποιον εκπαιδευτή Pokémon (με μοναδική εξαίρεση τον τελικό), αν και στη διαδρομή προς κάθε ένα από αυτά υπάρχουν διασκορπισμένοι και περνάνε τον παίκτη από ένα κάποιο…τεστάρισμα. Κάθε ένα από τα trials απαιτεί την εύρεση και τη νίκη επί του totem Pokémon, ένα Pokémon δηλαδή σε μεγαλύτερο μέγεθος από το φυσιολογικό και όλα τα στατιστικά του παραφουσκωμένα. Συνήθως φωνάζει και ένα φιλαράκι του για βοήθεια και έτσι η μάχη γίνεται αρκετά πιο ζόρικη, ενώ στο τέλος ο παίκτης ανταμείβεται με Z crystal. Οι κρύσταλλοι αυτοί δίνουν μια εξαιρετικά δυνατή επίθεση -Z moves- σε όποιο Pokémon τους κρατάει και φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από όσους μπορούν να κερδηθούν στα 8 trials του παιχνιδιού. Τόσο τα trials όσο και τα Z crystals έρχονται με μικρές ευχάριστες παραλλαγές από τις εκδόσεις Sun/Moon
.


Οι ατζαμήδες του Team Skull επιστρέφουν, και για άλλη μια φορά αποτελούν σχεδόν μηδενική πρόκληση, ενώ τις μισές φορές δεν ξέρουν καν γιατί είναι εχθροί του παίκτη. Εδώ υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στο χαρακτήρα των ηρώων που επανέρχονται από Sun και Moon έτσι ώστε να χωρέσει στο storyline και το νέο Ultra Recon Squad που κατάγεται από διαφορετική διάσταση, η οποία υπέστη επίθεση από το θρυλικό Necrozma που εμφανίζεται με καινούριες μορφές, και απειλεί και την Alola. Αυτήν τη φορά έχουμε να κάνουμε με τα μεγαλύτερα cut-scenes και τους πιο μακροσκελείς διαλόγους της σειράς, όμως ταυτόχρονα η αφήγηση και η τροπή της κύριας ιστορίας είναι καλύτερη από ποτέ. Μάλιστα βλέπουμε για πρώτη φορά σημαντικό drama σχετικά με τα θρυλικά Pokémon των παιχνιδιών πριν την ολοκλήρωση του βασικού παιχνιδιού που είναι η εξόντωση των κλασικών elite four, ενώ ύστερα από αυτό υπάρχει ακόμα συνέχεια με την επιστροφή του Team Rocket και τους βασικούς εχθρούς όλων των προηγούμενων γενιών. Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι σε αρκετά βατά επίπεδα, όμως οι μάχες που προηγούνται της στέψης του παίκτη ως πρωταθλητή και οι μάχες με γνώριμους «κακούς» της σειράς -συμπεριλαμβανομένου και του Giovanni- απαιτούν το κάτι παραπάνω και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος.
Στις προσθήκες περιλαμβάνεται και ένα νέο mini game με surfing πάνω στο Mantine, στο οποίο ο παίκτης ταξιδεύει από νησί σε νησί καθώς συλλέγει πόντους που κερδίζονται από φιγούρες πάνω στα κύματα. Διασκορπισμένα totem stickers υπάρχουν κυριολεκτικά παντού στον κόσμο της Alola, με κάθε 20 από αυτά να αποφέρουν στον παίκτη και ένα από τα totem Pokémon που νικήθηκαν. Στις εντελώς καινούριες περιοχές έχουμε την Ultra Megalopolis που συναντάται αργά στο παιχνίδι, τη στιγμή που υπάρχει και η δυνατότητα ταξιδιού μέσα από Ultra Wormholes πάνω στο Solgaleo ή το Lunala (χωρίς να απαιτείται να τα έχει κάνει ο παίκτης δικά του) και κάπως έτσι βρίσκονται και είσοδοι σε άλλες διαστάσεις όπου υπάρχουν σπάνια, θρυλικά ή Ultra Beasts Pokémon -κάτι σαν γαλαξιακό σαφάρι. Στις ίσως πιο αδιάφορες προσθήκες βρίσκουμε το Photo Alola Club, στο οποίο ο παίκτης φωτογραφίζει το χαρακτήρα του παρέα με το Pokémon της επιλογής του, ενώ το Rotom dex θα το προτείνει κάθε φορά που εξελίσσεται κάποιο Pokémon. Από τη μεριά του, το Rotom dex έχει γίνει πιο ομιλητικό, αλλά και ακόμα πιο χρήσιμο αφού κάθε ορισμένες ώρες δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να κερδίσει ένα από τα random…“power ups” του. Αυτά χρησιμοποιούνται ανά πάσα στιγμή και δίνουν μεγαλύτερη άμυνα, επίθεση, καλύτερες πιθανότητες να πιαστεί κάποιο Pokémon και πολλά, πολλά άλλα.



Το Festival Plaza ίσως και να περάσει απαρατήρητο, όμως το online battling και οι ανταλλαγές Pokémon με οποιονδήποτε παίκτη είναι συνδεδεμένος στον κόσμο είναι απλούστερο και γρηγορότερο από ποτέ. Από τη δοκιμή στο Wonder Trade όπου παρελαύνουν τα Zubats και τα Ratata -καμία έκπληξη εκεί- ή μια πλήρη επισκόπηση των Pokémon που έχει να προσφέρει ο εκάστοτε παίκτης, μέχρι και τις μάχες που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των hardcore fans που δεν βρήκαν κάτι ζόρικο στο story του παιχνιδιού, όλα λειτουργούν ρολόι. Εδώ έχει προστεθεί το Battle Agency, στο οποίο μπορούν να ριχτούν στη μάχη όλα τα Pokémon του παίκτη, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στην κλασική του εξάδα, και να κερδίσουν σχετικά γρήγορα Festival Points.



Μικρές αλλαγές ή διορθώσεις έχουν κάνει τη ζωή με το παιχνίδι ευκολότερη, όπως το saving με ένα πλήκτρο (το ίδιο ισχύει και για χρήση PokéBall), ενώ η χρήση του Battle Video είναι και αυτή ιδιαίτερα απλή υπόθεση, κάνοντας τη δημοσίευση βίντεο από μάχες του παίκτη στο κοινό εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία. Η εξερεύνηση είναι, όπως πάντα, εξίσου απολαυστική, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σίγουρα απαιτεί πολλαπλές επιστροφές σε περιοχές που έχουν το κάτι παραπάνω να προσφέρουν. Ακόμα και το ταξίδι μέσα από Ultra Wormhole είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού η πρόοδος στο mini-game του -το Solgaleo ή το Lunala μαζεύει bubbles για να κινηθεί, πρέπει να αποφύγει εμπόδια και να βρει την είσοδο σε παράλληλη πραγματικότητα που να έχει την ένδειξη ότι κάτι σπάνιο υπάρχει εκεί μέσα, και όλα αυτά με τον παίκτη να χρησιμοποιεί το γυροσκόπιο του Nintendo 3DS- ίσως του αποφέρει ένα θρυλικό Pokémon. Όλο αυτό είναι δυνατό μετά την ολοκλήρωση του 7ου trial της ιστορίας. Ποιον χάλασε να πάει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα με Regigigas στην εξάδα του;



Τα Pokémon Ultra Sun και Pokémon Ultra Moon λειτουργούν σαν ενισχυμένες εκδοχές των Sun/Moon και όχι σαν sequel όπως τα Black 2/ White 2 στις πρώτες, όμως καταφέρνουν και δίνουν ένα εντυπωσιακό twist σε μια ήδη εξαιρετική φόρμουλα. Με περισσότερα πράγματα να γίνουν εντός της πανέμορφης Lunala, αρκετά περισσότερα και καινούρια Pokémon και μάχες με…κακούς που αγαπήθηκαν από προηγούμενες γενιές, οι τελευταίες εκδόσεις της κλασικής σειράς RPG για το Nintendo 3DS δίνουν το τέλειο αποχαιρετιστήριο νεύμα με ένα 30άρι ωρών gameplay στο νερό και ακόμα περισσότερο replayability. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ικανοποιητικές προσθήκες στην Alola και στη σειρά γενικότερα
  • Παλιοί χαρακτήρες επιστρέφουν θριαμβευτικά
  • Περισσότερα και καινούρια Pokémon
  • Tweaks και απλοποιήσεις που κάνουν τη ζωή ευκολότερη
  • Καταπληκτικό story
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία
  • Απουσία του 3D ξανά
  • Κάπου κάπου το μπλα-μπλα κουράζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*