Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Project Cars 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Slightly Mad Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Project Cars 2
    • 3+ pegi 3+
      • 8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.projectcarsgame.com/ FOLLOWERS 3 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Πριν δυο χρόνια, το πρώτο εγχείρημα της Slightly Mad Studios ήρθε ως το νέο “big thing” στο racing simulation, το οποίο όχι μόνο θα προσέφερε άκρως ρεαλιστική οδηγική συμπεριφορά, αλλά και το prestige μιας πιο ολοκληρωμένης παραγωγής σε σχέση με τους υπόλοιπους «ωμούς» προσομοιωτές, τύπου Assetto Corsa ή iRacing. Όπως απέδειξαν οι εντυπώσεις του Τύπου αλλά και του ίδιου του αγοραστικού κοινού, το πρώτο παιχνίδι των Βρετανών ήταν μια αποτυχία και το sequel το οποίο ανακοινώθηκε μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του πρωτοτύπου είχε στόχο να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς έφτιαξε κάποια από αυτά, αλλά σαν να ξεχάστηκαν κάποια πράγματα μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια και έτσι το Project CARS 2 αναδεικνύεται ως ο ορισμός του niche product.



Ξεκινώντας με τα βασικά και το πιο πολυσυζητημένο μέρος του τίτλου, ο χειρισμός με ένα απλό χειριστήριο έχει βελτιωθεί δραματικά κοιτώντας τα GT, FM και DiRT κατάματα, χωρίς να έχει να ζηλέψει κάτι τρομερό. Πλέον η απότομη υπερστροφή μπορεί να ελεγχθεί χωρίς να οδηγήσει σε spin ξανά και ξανά, ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, χωρίς ταυτόχρονα να έχει απλοποιήσει τις ιδιαιτερότητες κάθε αυτοκινήτου σε υπερβολικό βαθμό. Έτσι, το PC2 περνά το πρώτο «τεστ», προσφέροντας μεστό και κατανοητό σύστημα χειρισμού που μετά από λίγη ώρα ενασχόλησης βγάζει…πολύ νόημα, χωρίς δυστυχώς να μπορεί να κλείσει επαρκώς την ψαλίδα μεταξύ χρηστών χειριστηρίων και τιμονιέρων. Έτσι, οι δεύτεροι έχουν πάντα το πάνω χέρι, ένα πλεονέκτημα που αποκτά μεγαλύτερη σημασία όσο οι κατηγορίες των αυτοκινήτων ανεβαίνουν και μαζί τους οι μέσες ταχύτητες.



Μιλώντας για κατηγορίες αυτοκινήτων, το Project CARS 2 συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές «λίγκες» του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το οποίο όχι μόνο φαίνεται από την εμφανώς βελτιωμένη συλλογή αυτοκινήτων σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, αλλά και από τη δομή του Career mode και του online μέρους του. Κάθε κατηγορία έχει βαθμολογική κατάταξη, όπου μια καλή πορεία σε ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα ανοίγει άλλες ευκαιρίες σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα εντός του ίδιου discipline ή σε μεγαλύτερο και συνήθως δυσκολότερο discipline, θυμίζοντας το κλασικό όνειρο “zero to hero” που έχουν πραγματοποιήσει πολλοί οδηγοί σε κορυφαίες κατηγορίες. Το εν λόγω (ψηφιακό βέβαια) όνειρο μπορείτε να ζήσετε και εσείς, καθώς ο τίτλος σάς δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε από τα χαμηλά (π.χ. karts ή Formula Rookie) και κάποια στιγμή να βρεθείτε στη θέση ενός αυτοκινήτου σε κάποιο από τα Tier 1 πρωταθλήματα (π.χ. IndyCar ή RallyCross) ή να ξεκινήσετε απ’ ευθείας σε κάποιο από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Στο σύνολό του, το Career mode δεν πρωτοτυπεί σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, αφού μιλάμε για copy-paste του αντίστοιχου mode με τη διαφορά ότι πλέον υπάρχουν και κάποια invitational events, τα οποία ξεκλειδώνονται με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις επιδόσεις του παίκτη καθόλη την διάρκειά του. Ακόμα και έτσι όμως, καταφέρνει να προσφέρει μια σκληροπυρηνική αίσθηση motorsport η οποία δεν μπορεί να βρεθεί σε άλλον τίτλο του είδους (εκτός από το αναμενόμενο Gran Turismo Sport υποθέτουμε), όπου ο παίκτης καλείται να είναι συγκεντρωμένος καθόλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς ξοδεύει χρόνο στην πίστα κατά την διάρκεια του Free Practice, του Qualifying, αλλά και του ίδιου του αγώνα φυσικά. Η απόλυτα ρεαλιστική αυτή διαδικασία, όχι μόνο βοηθά στο immersion, κάνοντας τον παίκτη να αισθάνεται σαν πραγματικός επαγγελματίας οδηγός, αλλά του δίνει και χρόνο ώστε να μάθει το εκάστοτε αυτοκίνητο και να το ρυθμίσει με βάση τις δικές του ανάγκες και συνήθειες. Η αγωνία των κατατακτήριων και η πίεση ενισχύεται και από άλλες λεπτομέρειες της παρουσίασης όπως η τηλεπικοινωνία με τον chief engineer, οι γραμμές του οποίου επαναλαμβάνονται εν μέρει, αλλά παραμένουν ουσιώδεις σε κάθε στιγμή.



Το γενικότερο set-up του κάθε οχήματος γίνεται πλέον πιο εύκολο και πιο βατά σε σχέση με το Project CARS, καθώς όχι μόνο υπάρχουν επεξηγηματικά σχόλια για κάθε μια διαφορετική ρύθμιση επί του αυτοκινήτου, αλλά υπάρχει και ο Race Engineer, ο οποίος μέσα από ελάχιστες βασικές ερωτήσεις με βάση το πως αισθάνθηκε ο παίκτης το αυτοκίνητο στην πίστα, προτείνει ουσιαστικές αλλαγές, τις οποίες μάλιστα μπορεί να κάνει ο ίδιος ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια σύγχυσης ή λάθους. Έτσι, ακόμα και οι αρχάριοι οδηγοί μπορούν να φέρουν το κάθε αυτοκίνητο στα μέτρα τους, αλλά και να καταλάβουν πιο εύκολο τι αλλαγή επιφέρει κάθε set-up στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην πίστα. Δυστυχώς το πρόβλημα εδώ είναι το ίδιο το user interface, το οποίο μπερδεύει πανεύκολα, αλλά μετά από λίγη ενασχόληση μια κάποια άκρη μπορεί να βγει. Ας σημειωθεί η δυσκολία χειρισμού του UI, γιατί θα επανέλθουμε σε αυτήν ως ένα από τα βασικά ζητήματα του τίτλου. Έχοντας λοιπόν φτάσει πολύ κοντά σε μια αγνή εμπειρία motorsport μέσω της δομής του career mode, αλλά και του πως λειτουργεί το set-up, η αίσθηση του ρεαλισμού ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το Live Track 3.0. Χωρίς να γνωρίζουμε τι απέγιναν τα Live Track 1.0 και Live Track 2.0, ο εν λόγω μηχανισμός επιτρέπει στην εκάστοτε πίστα να συμπεριφέρεται δυναμικά, όχι μόνο ως προς την ποσότητα υπολειμμάτων ελαστικών που αφήνονται στην πίστα, ενισχύοντας την πρόσφυση όσο περνά η ώρα, αλλά και ως προς τα καιρικά φαινόμενα. Εκείνα είναι και αυτά με τη σειρά τους δυναμικής φύσεως, καθώς υπάρχει μετάβαση από βροχή σε ηλιοφάνεια και πίσω σε καταιγίδα ή απλή συννεφιά για παράδειγμα, ενώ μπορεί να μην επηρεάζουν όλη την έκταση της πίστας. Έτσι, όχι μόνο η κάθε πίστα έχει διαφορετική εμφάνιση ανάλογα με τον καιρό, προσθέτοντας ποικιλία, αλλά επιβάλει και διαφορετική προσέγγιση η οποία έχει να κάνει τόσο με την επιλογή των ελαστικών, όσο και με την αλλαγή του όλου στιλ οδήγησης αλλά και των γραμμών πάνω στις στροφές.
Το περίεργο πάντως είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση ο γράφων βρέθηκε να οδηγεί υπό βροχή, υπήρχε περισσότερη πρόσφυση από ότι στις αντίστοιχες στεγνές συνθήκες, κάτι που μπορεί να διορθωθεί με κάποιο patch. Προσθέτοντας σε όλα αυτά και κύκλο νύχτας-μέρας ο οποίος μάλιστα μπορεί να επιταχυνθεί μέχρι και 60 φορές, καταλαβαίνει κανείς ότι όση μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός αγώνα, τόσο πιο απρόβλεπτος ενδεχομένως να είναι. Επιπροσθέτως, το παλμαρέ των πιστών που κατάφερε να συμπεριλάβει στο παιχνίδι η Slightly Mad Studios είναι πολύ απλά και λακωνικά η καλύτερη λίστα πιστών αυτήν τη στιγμή σε όλο το είδος, περιλαμβάνοντας όχι μόνο «στανταράκια» της F1 και πρωταθλημάτων GT, αλλά και μικρότερης εμβέλειας πίστες οι οποίες όμως παραμένουν εμβληματικές. Όσες πίστες εμφανίζονται με την επίσημη άδειά τους είναι laser scanned και έτσι αποτυπώνεται η πραγματική τους μορφή στην οθόνη, ενώ όσες εμφανίζονται με άλλα ονόματα α λα Pro Evolution Soccer έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα αληθινά σιρκουί.



Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι παράγοντες του gameplay χάνουν λίγη από την αξία τους εξαιτίας του άθλιου ΑΙ, το οποίο δεν φάνηκε να βελτιώθηκε τα τελευταία δυο χρόνια. Πέρα από το γεγονός ότι και πάλι οι υπόλοιποι οδηγοί δεν μπορούν να σεβαστούν τη θέση του παίκτη στην πίστα, πραγματοποιώντας πολύ κοφτές προσπεράσεις ακριβώς μπροστά του ή μπαίνοντας πάλι πάνω στο οδόστρωμα μετά από κάποια έξοδό τους χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό είναι επικίνδυνο, αρνούνται να προσπεράσουν κάποιο αυτοκίνητο το οποίο κινείται πολύ αργά λόγω βλάβης. Γενικότερα οι μόνες περιπτώσεις που θα σας αποφύγουν επιτυχώς είναι όποτε στέκεστε σταθμευμένοι σε κάποιο σημείο της πίστας (και αυτό δεν θα το καταφέρουν πάντα) ή αν δουν ότι έρχεστε από πίσω τους με μεγάλη ταχύτητα και ξέρουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν μπροστά σας. Κάνουν συχνά ηλίθια λάθη καταστρέφοντας τα αυτοκίνητά τους (ο γράφων είχε την αντίστοιχη επιλογή για ζημιές στο on για όσο δοκίμαζε το παιχνίδι) αλλά και εκείνο του παίκτη, ενώ οι μηχανολογικές ζημιές φαίνεται να έχουν επίδραση μόνο στον παίκτη, αφού οι υπόλοιποι αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τον αγώνα ή να μπουν τουλάχιστον στα pits ακόμα και αν έχουν χάσει δυο (!) τροχούς. Σε περίπτωση δε που ανοίξουν οι ουρανοί, η ταχύτητά τους πέφτει στο 1/3, ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά θέσετε την αντίστοιχη δυσκολία. Ακόμη, το ΑΙ είναι τραγικό και στο να αναγνωρίζει πότε έχει γίνει κάποιο μεγάλο ατύχημα, αφού κάνοντας κάποια απλά μαθηματικά, είδαμε κίτρινη σημαία μόνο στο 6% των περιπτώσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη του Project CARS 2 δεν είναι απλά κακή σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, είναι τραγική για τα στάνταρντ του 2017.



Το κακό UI που πλήττει τα μενού των set-ups, πλήττει και οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του παιχνιδιού, ενώ καταστρέφει τελείως το online mode, αφού όχι μόνο το spectating mode είναι άγαρμπο, κάνοντας τις όποιες εναλλαγές θέλετε να πραγματοποιήσετε αγγαρεία, λείπουν από την οθόνη βασικές πληροφορίες όπως ο αριθμός των γύρων που έχουν πραγματοποιηθεί ή που απομένουν όταν παρακολουθείτε κάποιον αγώνα. Στα των υπολοίπων, το να ρυθμίσετε το HUD σας ανεξαρτήτως mode είναι και αυτό αχρείαστα δύσκολο, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να το κάνετε παραπάνω από μια φορά άπαξ και βρείτε τη διαμόρφωση που σας βολεύει. Ο γραφικός τομέας του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικός μέχρι να ξεκινήσει η βροχή ή γενικότερα όποιο άλλο καιρικό φαινόμενο υπάρχει διαθέσιμο στο παιχνίδι, όπου και ο ρυθμός ανανέωσης πέφτει στα μισά (!) frames. Τα διάφορα textures είναι πολύ λεπτομερή, ενώ ενδιαφέροντα είναι τα assets που περιβάλουν τις διάφορες πίστες, όπως εξέδρες και άλλες λεπτομέρειες, αλλά τα ίδια τα αυτοκίνητα δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει. Συνολικά τα γραφικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως ασυνεπή, αφού ανάλογα με το τι συμβαίνει στην πίστα η ικανότητα του παιχνιδιού να εμφανίσει συγκεκριμένα πράγματα επί της οθόνης μεταβάλλεται αισθητά. Ο ήχος είναι εντυπωσιακός, με τα διάφορα αυτοκίνητα να ακούγονται εξαιρετικά ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, με μοναδικό ψεγάδι του εν λόγω τομέα ο ήχος του φρεναρίσματος και κάποιες φορές το ηχητικό εφέ των συγκρούσεων που ακούγεται «ξερό» και αποσυνδεδεμένο από την έντασης της κάθε σύγκρουσης.



Το Project CARS 2 έχει κάνει μεγάλα βήματα βελτίωσης προσφέροντας ένα σωστό σύστημα χειρισμού out-of-the-box και αιχμαλωτίζοντας την ωμή αίσθηση του ρεαλισμού και του ανταγωνιστικού motorsport. Με μεγάλη ποικιλία αυτοκινήτων, πιστών και πρωταθλημάτων, αλλά και αντίστοιχων επιλογών όσον αφορά στις αστοχίες, τις ζημιές, τα pit stops και άλλες πολύ όμορφες λεπτομέρειες, είναι το παιχνίδι που θα παίξουν όλοι όσοι αρέσκονται στο να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους ενάντια σε άλλους παίκτες για να αναδειχθεί ο καλύτερος μέσα στην πίστα. Το χλιαρότατο όμως career mode, κυρίως λόγω του απαράδεκτου ΑΙ και το προχειροφτιαγμένο UI σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού δεν θα κρατήσει κάποιον ο οποίος ψάχνει για μια γενικότερη οδηγική εμπειρία, σαν και αυτή που προσφέρουν εδώ και χρόνια τίτλοι όπως το Forza, το Gran Turismo και το DiRT μεταξύ άλλων. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να βλέπει highlights από διάφορους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού και ανατριχιάζετε, τότε απλά χρειάζεστε το Project CARS 2. Αν απλά θεωρείτε ότι οι αγώνες με αυτοκίνητα είναι «κουλ», τότε καλύτερα να κοιτάξετε για κάτι άλλο, καθώς σε μια προσπάθεια να κυκλοφορήσει το παιχνίδι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η Slightly Mad Studios φαίνεται πως έκανε…cornercuts κατά την ανάπτυξη του Project CARS 2. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικό μοντέλο χειρισμού
  • Ρεαλιστική, αγνή αίσθηση motorsport
  • Ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τραγικό ΑΙ
  • Προχειροφτιαγμένο UI
  • Ασυνεπής οπτικός τομέας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*