Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Razed Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Warpfish Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    pQube

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Razed
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.warpfish.co.uk/games/razed FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Ξεκινάμε με μία αυστηρή προειδοποίηση. Αν έχετε πρόσφατα κόψει το τσιγάρο, αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, τότε σε καμία περίπτωση μη διανοηθείτε ν' ασχοληθείτε με το Razed. Το Razed ανήκει στην κατηγορία των speed runners. Ο χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί είναι φυλακισμένος σε ένα κελί από τον Developer. Αυτός, έχοντας καταλάβει τα λάθη που έχει κάνει, θέλει να γκρεμίσει τον κόσμο που δημιούργησε, κάτι που παρασύρει και εσάς, προκειμένου να χτίσει τα πάντα από την αρχή. Επειδή όμως πότε πότε τον πιάνει η φιλευσπλαχνία του, σας δίνει μια και μοναδική ευκαιρία να δραπετεύσετε. Για να το πετύχετε πρέπει να διασχίσετε τα 60 επίπεδα του παιχνιδιού, που είναι διαιρεμένα σε 6 διαφορετικές περιοχές. Για να διευκολύνει το σκοπό σας, θα σας δώσει δυο παπούτσια. Το Lefty που θέλει να σωθεί μαζί σας και το Righty που έχει τάσεις αυτοκαταστροφής, παίρνοντας στο λαιμό του και τη δική σας τύχη.



Όσο περισσότερο τρέχετε σε στέρεο έδαφος, τόσο γεμίζει ένας κυκλικός μετρητής. Είναι η λεγόμενη φόρτισή σας. Όσο δεν πλησιάζει στο μηδέν, μπορείτε να κινείστε με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση ο Righty εκρήγνυται, βάζοντας τέλος στα όνειρά σας για ζωή. Το άσχημο είναι ότι κινήσεις όπως άλματα, drifts και άλλες καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια, όμως ευτυχώς σε κάθε πίστα υπάρχουν διάσπαρτα energy stones που βοηθάνε στην αναπλήρωσή της. Μόνο εύκολο δεν είναι να φτάσει κάποιος στο τέλος κάθε επιπέδου. Για να το πετύχει πρέπει να κάνει την τέλεια διαδρομή, κάτι που δεν θα συμβεί παρά μετά από δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες.
Μόνο εύκολο δεν είναι να φτάσει κάποιος στο τέλος κάθε επιπέδου. Για να το πετύχει πρέπει να κάνει την τέλεια διαδρομή, κάτι που δεν θα συμβεί παρά μετά από δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες.
Ναι, οι παίκτες του Razed πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι μέχρι να αναπτύξουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να φτάσουν στην πηγή, θα χάσουν ξανά και ξανά και ξανά. Στην αρχή όλα μοιάζουν ρόδινα, δεν αποκλείεται κάποιοι να πιστέψουν ότι το Razed δεν θα τους πάρει περισσότερα από δύο απογεύματα. Σύντομα όμως έρχονται τα ανάποδα χαστούκια, με τη δυσκολία να ανεβαίνει κατακόρυφα, σε βαθμό που κανείς δεν το περιμένει. Ευτυχώς κάθε επίπεδο διαρκεί το πολύ 2-3 δεκάδες δευτερόλεπτα, με εξαίρεση το δέκατο και τελευταίο κάθε περιοχής που λογίζεται ως το boss level και θα ταλαιπωρήσει τους παίκτες περισσότερο από το κανονικό. Η ξέφρενη δράση και η ικανοποίηση λόγω της σταδιακής κατάκτησης κάθε επιπέδου είναι στοιχεία που βοηθάνε να μην επέλθει βαρεμάρα.



Οι ικανότητες των παπουτσιών ξεκλειδώνουν σιγά σιγά. Μάλιστα υπάρχουν power ups, αρκετές φορές σε δυσπρόσιτα σημεία, η απόκτηση των οποίων αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στην ταλαιπωρία. Αυτά δεν αγνοούνται ελαφρά τη καρδία. Θα έρθει η ώρα που το παιχνίδι θα σας τιμωρήσει και επειδή δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω, θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε για να τα μαζέψετε. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που ενώ έχετε μαζέψει με ευλάβεια όλα τα energy stones, με ένα και μόνο άλμα θα μένετε από ενέργεια, σκάζοντας σαν καρπούζι στον αέρα, ή που δεν θα μπορείτε να ανατινάξετε ένα βαρέλι με εκρηκτικά, οπότε η συνέχιση της διαδρομής θα καθίσταται αδύνατη. Αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα επειδή έχετε αφήσει πίσω power ups, η βασικότερη λειτουργία των οποίων είναι η μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση κινήσεων. Μάλιστα, ειδικά σημάδια πάνω στον κύκλο ενέργειας δείχνουν τι απαιτείται για κάθε κίνηση. Αυτές είναι δυστυχώς στιγμές που το παιχνίδι αρχίζει να σπάει με μανία τα όρια της διασκέδασης, δημιουργώντας καταστάσεις εντελώς αντίθετες. Στο ποτήρι του cocktail της δυσκολίας μένει ένας μικρός χώρος που θα γεμίζουμε με την αναφορά στον προσανατολισμό της κάμερας που σε ελάχιστες ευτυχώς περιπτώσεις είναι τέτοιος που οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα.



Ο σχεδιασμός των επιπέδων προσθέτει πολλούς πόντους στην όλη εμπειρία. Δεν αναφερόμαστε στα γραφικά. Εκεί η κατάσταση είναι όσο το δυνατό πιο μινιμαλιστική, με την ομάδα ανάπτυξης να έχει επιλέξει ένα φουτουριστικό σκηνικό με πολλές γωνίες και ελάχιστες λεπτομέρειες. Βεβαίως και να υπήρχαν κανείς δεν θα προλάβαινε να τις παρατηρήσει αφού κάθε δευτερόλεπτο που περνάει οι παίκτες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Πέρα από ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο κινείται μια περιοχή, κανένα επίπεδο δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Όταν οι παίκτες περνάνε από το ένα στο άλλο, ανοίγεται διάπλατα μια πόρτα νέων συναρπαστικών εμπειριών. Το ενδιαφέρον ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή προσθήκη νέων μηχανισμών με ξεχωριστό ενδιαφέρον, που πάντοτε λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία με τους προηγούμενους.
Οι επιλογές των κομματιών είναι κάτι που χαϊδεύει τα αυτιά όλων, προφανώς σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί το «ξύλο» λόγω της δυσκολίας του τίτλου.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις παγίδες, που η δυσκολία τους αναβαθμίζεται ανάλογα με το είδος τους. Αν μάλιστα κάποιοι αναρωτιούνται για την απόκριση του χειριστηρίου στις εντολές, κάτι κρίσιμο σε τίτλους αυτού του είδους, τα νέα είναι πολύ ευχάριστα μιας και δεν υπάρχει το παραμικρό lag. Το μόνο που μπορεί να περιπλέξει το χειρισμό είναι τα αντανακλαστικά σας και το αν το κεφάλι σας είναι κάθε φορά όσο καθαρό απαιτείται για να δώσει τις απαραίτητες εντολές. Το παζλ συμπληρώνεται από την εκπληκτική μουσική. Οι επιλογές των κομματιών είναι κάτι που χαϊδεύει τα αυτιά όλων, προφανώς σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί το «ξύλο» λόγω της δυσκολίας του τίτλου. Πραγματικά, είναι στιγμές που μένει η αίσθηση ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ορχηστρικό κομμάτι, αλλά για ακυκλοφόρητο CD των Camel.



Η γεύση που μένει στο τέλος είναι γλυκιά. Όπως το πρώτο άριστα που παίρνει ένας μαθητής σε διαγώνισμα και γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα προέρχεται αποκλειστικά από τη δική του προσπάθεια. Γι' αυτό δεν θέλει να μοιραστεί τη χαρά. Αυτό βέβαια ισχύει για όσους φτάσουν στο τέλος, για τους λίγους και εκλεκτούς που θα αντέξουν και για τους ακόμα λιγότερους που θα επιστρέψουν ξανά και ξανά για να βελτιώσουν τις τεχνικές τους και να βρουν τις εναλλακτικές διαδρομές που θα τους βοηθήσουν να αναρριχηθούν στην κορυφή των παγκόσμιων leaderboards. To καλό είναι πως η τιμή του Razed δεν είναι απαγορευτική, ακόμα και για όσους θέλουν απλά να το δοκιμάσουν. Ποιος ξέρει, στο τέλος μπορεί να πείτε και εσείς ότι άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σχεδιασμός επιπέδων
  • Ενδιαφέροντες μηχανισμοί gameplay που συνεχώς εμπλουτίζονται
  • Άμεση απόκριση στις εντολές χειρισμού
  • Soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Εξωφρενική δυσκολία
  • Σε περιπτώσεις τιμωρεί αντί να διασκεδάζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*