Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ENTERNITY    
        
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

StarCraft II: Legacy of the Void Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Blizzard Entertainment

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  AVE

 • PEGI

  16+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν για κάποιο λόγο τα τελευταία 17 χρόνια ζούσατε κάτω από μια γέφυρα ή σε βραχονησίδα χωρίς πρόσβαση στο internet και είναι η πρώτη φορά που ακούτε το όνομα Starcraft, μιλάμε για το real time strategy της Blizzard όπου οι παίκτες χειρίζονται 3 τελείως διαφορετικές φυλές, τους ανθρώπινους Terrans, τους ανεπτυγμένους τεχνολογικά εξωγήινους Protoss και τους εντομόμορφους Zergs. Ο παίκτης αναλαμβάνει να διοικήσει μια βάση για μια από τις προαναφερθείσες φυλές, να συγκεντρώσει πόρους ώστε να αναπτύξει τεχνολογίες, να φτιάξει μονάδες στρατού και να κατακτήσει τους αντιπάλους του είτε αυτοί χειρίζονται από άλλους παίκτες ή από το AI. Πιο κοντά σε παρτίδα σκακιού και διαχείριση οικονομίας σε σύγκριση με πολλά άλλα παιχνίδια του είδους, το Starcraft έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο ανταγωνιστικού, δύσκολου και λιγότερου προσιτού από τα περισσότερα multiplayer online games. Το Legacy of the Void είναι το τρίτο κομμάτι της τριλογίας που συνθέτει το StarCraft II και επικεντρώνεται στους Protoss, ολοκληρώνοντας το ταξίδι που ξεκίνησε με το Wings of Liberty των Terrans και το Hearth of the Swarm που ακολουθούσε τους Zerg.Το campaign ακολουθεί τον αρχηγό των Protoss, Artanis, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει στρατό και να καταστρέψει το μεγάλο εχθρό Amon, ένα πλάσμα με σχεδόν θεϊκές δυνάμεις. Ακολουθώντας τις νόρμες των campaigns των προηγούμενων expansions, το storyline έχει ξεφύγει από το στιλ του πρώτου Starcraft, όπου είχαμε πόλεμο μεταξύ προσώπων με τις δικές τους ατζέντες και σκοπούς, προς μια ιστορία των "καλών" ενάντια στον κοινό εχθρό. Δίχως να έχει τον τσαμπουκά του James Raynor και την αποφασιστικότητα της Kerrigan, ο Artanis είναι συμπαθής χαρακτήρας αλλά "άχρωμος".  Οι Protoss, παρ' ότι οι χαρακτήρες που συναντάμε στο campaign σπάνια κάνουν εντύπωση, παραμένουν αληθινοί στο μέχρι τώρα lore.
Το Legacy of the Void είναι το τρίτο κομμάτι της τριλογίας που συνθέτει το StarCraft II και επικεντρώνεται στους Protoss, ολοκληρώνοντας το ταξίδι που ξεκίνησε με το Wings of Liberty των Terrans και το Hearth of the Swarm που ακολουθούσε τους Zerg.
Με ψήγματα από τα ξωτικά του Toliken, με μια δόση από τους Vulcan του Star Trek και με σεξπιρικούς διαλόγους, ο παίκτης αφομοιώνει την ιστορία των Protoss και την προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν αρχικά τον πλανήτη τους και στη συνέχεια να καταστρέψουν τον Amon. Με τη βοήθεια εκπληκτικών cinematics μεταξύ των αποστολών η ιστορία φτάνει σε μερικά σημεία το υψηλό επίπεδο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Blizzard, παρ' ότι δυστυχώς πολλές φορές πέφτει σε κλισέ. Με το τέλος του campaign οι παίκτες μπορούν να παίξουν και τον επίλογο Into the Void, που δυστυχώς είναι και το χειρότερο μέρος του παιχνιδιού. Το τέλος χρησιμοποιεί το τέχνασμα το από μηχανής θεού ως λύση και χάνει όλο το ρυθμό που είχε δημιουργήσει το κεντρικό campaign με αποτέλεσμα το τέλος της ιστορίας των ηρώων να είναι αδιάφορο και άσχετο με το οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι στιγμής.


Με ψήγματα από τα ξωτικά του Toliken, με μια δόση από τους Vulcan του Star Trek και με σεξπιρικούς διαλόγους, ο παίκτης αφομοιώνει την ιστορία των Protoss και την προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν αρχικά τον πλανήτη τους και στη συνέχεια να καταστρέψουν τον Amon.

Τα missions στο campaign, παρ' ότι καλογραμμένα, δεν έχουν τη φρεσκάδα που είχαν εκείνα του Wings of Liberty. Η Blizzard καταφέρνει να δώσει στον παίκτη την αίσθηση πως αντιμετωπίζει έναν πολύ δυνατότερο αντίπαλο. Σε πολλές αποστολές ο Artanis θα βρεθεί ενάντια σε ένα πολύ μεγαλύτερο στρατό και ο σκοπός του είναι να πετύχει τα main objectives ή και τα secondary objectives αν θέλει, όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτέλεσμα η διάρκεια των αποστολών να είναι μικρότερη από τα προηγούμενα campaign του Starcraft II. Με κεντρική βάση των δυνάμεών του το μεγάλο διαστημόπλοιο Spear of Adun, ο Artanis μπορεί να βελτιώσει το στρατό όπως γινόταν και στα προηγούμενα expansions. Εν αντιθέσει όμως των τεχνικών αναβαθμίσεων του Raynor και των μεταλλάξεων της Kerrigan, ο Artanis μπορεί να διαλέξει διαφορετικά units από τις φατρίες των Protoss. Για παράδειγμα, αντί των Stalkers που είναι unit από τους Nerazim, ο Artanis μπορεί να διαλέξει τους Dragoon από το Aiur ή τους Adept, το unit από τους Purifier, με όλες τις μονάδες να έχουν τον ίδιο ρόλο αλλά διαφορετικές ικανότητες. Ταυτόχρονα ο παίκτης μπορεί να αναβαθμίσει και το Spear of Adun ξοδεύοντας πόρους που μαζεύει ολοκληρώνοντας τα secondary objectives.Μερικές από τις αναβαθμίσεις είναι passive, η ταχύτερη ανοικοδόμηση κτιρίων, ενώ άλλες είναι active όπως orbital strikes και πάγωμα των αντιπάλων units. Οι δυνάμεις του Spear of Adun είναι πολύ ισχυρές αλλά έχουν μεγάλα cooldowns και ο παίκτης θα πρέπει να τις χρησιμοποιεί έξυπνα, είτε για να κερδίσει μια μεγάλη μάχη είτε σαν έσχατη αμυντική λύση. Η ποικιλία των επιλογών δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να παίξει το campaign με τον τρόπο που θέλει. Είτε κάποιος είναι παθητικός σαν παίκτης και περιμένει να φτιάξει πρώτα το στρατό του για να επιτεθεί ή είναι συνέχεια στην επίθεση με λίγα units, οι επιλογές υπάρχουν για να τις προσαρμόσει στα μέτρα του.
Πολλές από αυτές επιλογές που βρίσκονται στο campaign, για πρώτη φορά, περνούν και στο multiplayer. Στο co-op mode ο παίκτης, μαζί με φίλο ή κάποιον τυχαίο συμπαίκτη από το Battle.net, μπορεί να διαλέξει έναν commander και να παίξει mission με objectives. Ο κάθε commander είναι γνωστό μέλος των τριών φυλών από το lore του Starcraft II και έχει μοναδικά unique abilities και units παρόμοια με αυτά που περιέχονται στα τρία μέχρι τώρα campaigns. Το co-op mode βοηθά τους νέους παίκτες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο multiplayer ενώ ταυτόχρονα δίνει μια ακόμα δόση από gameplay για όσους δεν χόρτασαν τα campaigns.


Στο co-op mode ο παίκτης, μαζί με φίλο ή κάποιον τυχαίο συμπαίκτη από το Battle.net, μπορεί να διαλέξει έναν commander και να παίξει mission με objectives.

Άλλο ένα νέο mode που κάνει το ντεμπούτο του στο Legacy of the Void είναι το Archon mode. Δύο παίκτες ελέγχουν έναν στρατό και βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλους δύο παίκτες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Το παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό και γρήγορο καθώς το βάρος της διαχείρισης μοιράζεται ανάμεσα στους δύο παίκτες την ώρα που ο ένας μπορεί να χειριστεί το macro μέρος του παιχνιδιού, όπως είναι η παραγωγή στρατού ή κτιρίων, ενώ ο άλλος ασχολείται με το micro, άρα χειρίζεται τις μονάδες και την διεξαγωγή της μάχης. Ειδικά για νέους παίκτες το Archon mode μπορεί να είναι το ευκολότερο μέσο για να εντρυφήσουν στο gameplay του Starcraft. Παίζοντας με βετεράνο ο νέος παίκτης μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στο τμήμα του παιχνιδιού στο οποίο θέλει να βελτιωθεί. Όμως ακόμη και για αυτούς που έχουν πολλές ώρες gameplay στο βιογραφικό τους, το Archon mode είναι μια καταπληκτική εμπειρία με τους παίκτες να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται τους πόρους τους ώστε να πάρουν τη νίκη.Το σημαντικότερο όμως τμήμα του τίτλου, το competitive Ladder game, περνάει σε νέα εποχή με την έλευση του Legacy of the Void. Ξεκινώντας με περισσότερους εργάτες το χτίσιμο της οικονομίας έχει ομαλοποιηθεί καθώς αντιμετωπίζονται πια οι κλασικές πρώτες κινήσεις που έκαναν οι παίκτες σε όλα τα προηγούμενα expansion, ειδικά στην κατασκευή εργατών και μόνο. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι πως τα παιχνίδια γίνονται πιο γρήγορα είτε επιλέξει ο παίκτης να κάνει επίθεση νωρίς ή να παίξει αμυντικά δίνοντας προτεραιότητα στο να βελτιώσει την οικονομία του. Κυρίως όμως βοηθάει τους νέους παίκτες που βρίσκουν τα πρώτα λεπτά πιο βατά ενώ ξεκουράζει τους βετεράνους που κάνουν τις ίδιες πρώτες κινήσεις εδώ και τόσα χρόνια. Όποιον τρόπο και αν διαλέξει ο παίκτης, το σίγουρο είναι πως η πρώτη μάχη θα γίνει αρκετά νωρίς με αποτέλεσμα η μέση διάρκεια του παιχνιδιού να έχει μειωθεί. Η Blizzard, δίχως να κρύψει ποτέ πως το Starcraft είναι ένα παιχνίδι όπου η ικανότητα του παίκτη είναι το σημαντικότερο όπλο για την επιτυχία, φρόντισε ώστε τα νέα units ναι είναι πραγματικά δυνατά αλλά μόνο για κάποιον που μπορεί να κάνει micro-management. Για παράδειγμα το νέο unit των Protoss ονομάζεται Adept και παίρνει τη θέση του ανάμεσα στους Zealots και τους Stalkers, ως ranged unit από το Gateway. Εκεί που πραγματικά βρίσκεται η δύναμη του Adept, είναι στην ικανότητα Psionic Transfer που του επιτρέπει να φτιάξει μια εικόνα του εαυτού του την οποία και ελέγχει ξεχωριστά. Mετά από 7 δευτερόλεπτα το ίδιο το unit τηλεμεταφέρεται εκεί που βρίσκεται η εικόνα του.
Άλλο ένα νέο mode που κάνει το ντεμπούτο του στο Legacy of the Void είναι το Archon mode. Δύο παίκτες ελέγχουν έναν στρατό και βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλους δύο παίκτες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Αυτή η ικανότητα δημιουργεί καινούριες στρατηγικές, τόσο επιθετικές αλλά και αμυντικές, αρκεί βέβαια ο παίκτης να είναι αρκετά επιδέξιος στο χρήση της. Ακόμα όμως και γι' αυτούς που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά (στο κάτω-κάτω της γραφής δεν γεννηθήκαν όλοι Κορεάτες) το Legacy of the Void προσφέρει automated tournament brackets που διεξάγονται ανά μερικές ώρες. Δίχως κάποιο έπαθλο παρά την προσωπική ικανοποίηση και τα bragging rights, τα automated tournaments δίνουν μια γεύση σε παίκτες οποιασδήποτε ικανότητας από τις διοργανώσεις όπου παίζουν οι επαγγελματίες. Παρ' ότι σαν παιχνίδι είναι ίσως το πιο δύσκολο και απαιτητικό απ' όλα τα competitive online games, με τις αλλαγές που ήλθαν ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού με την ομαλοποίηση της αρχικής οικονομίας, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους παίκτες, νέους ή παλιούς, να ευχαριστηθούν το νέο, πιο γρήγορο multiplayer. Είναι γνωστό πλέον πως η Blizzard επιθυμεί τα παιχνίδια της να είναι προσιτά σε νέους παίκτες αλλά με βάθος αρκετό ώστε να ευχαριστήσει και τον πιο ανταγωνιστικό βετεράνο του είδους. Στο Legacy of the Void το Starcraft 2 φτάνει επιτέλους πιο κοντά από ποτέ σε αυτό το σημείο.Σε μια εποχή που το είδος των Real Time Strategy έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στην αγορά, η Blizzard προσφέρει έναν από τους καλύτερους τίτλους των τελευταίων χρόνων στο genre. Παρά τα ψεγάδια στο campaign, το παιχνίδι προσφέρει μεγάλη ποικιλία gameplay για όλα τα γούστα. Κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία των προηγούμενων installments και ταυτόχρονα βελτιώνοντας τα ήδη υπάρχοντα, το Legacy of the Void είναι ένα RTS που δύσκολα βρίσκει κάποιος στις μέρες μας. Είτε κάποιος έχει "λιώσει" το είδος ή είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζει, το Legacy of the Void δεν θα αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
 • Το τέλος της ιστορίας που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια
 • Τα νέα modes είναι διασκεδαστικά
 • Το multiplayer έγινε πιο γρήγορο
 • Τα automated tournaments είναι ό,τι καλύτερο έχουν προσφέρει τα competitive online games
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Το τέλος του campaign είναι αδύναμο
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • BruceGr
  • Πολύ καλό review. Bravo. Κρίμα που το ελληνικό κοινό δεν ενδιαφέρεται πολύ για RTS.

  • Kalamitis
  • @BruceGr δεν είναι μόνο το ελληνικό κοινό που δεν ενδιαφέρεται για τα RTS, γενικότερα το είδος περνάει κρίση .

  • mysterious
  • Και πολυ κακως συμβαινει αυτο αφου ειναι εξαιρετικο ειδος με μαχες και διακυμανσεις που σε κρατανε στην τσιτα μεχρι το τελος.

  • baldur21
  • Κάποτε παίζαμε με τις ώρες RTS! Τώρα ο χρόνος δεν αρκεί για τέτοιου είδους παιχνίδια και πραγματικά λυπάμαι γι' αυτό!

  • Maxus
  • Πολυ καλο review,πρεπει να ειναι παιχνιδαρα.
   Εγω ακομα ειμαι στο wings...

  • infernogr
  • το starcraft είναι επένδυση ειδικά αν σου αρέσουν οι διάφοροι arcade χάρτες έχεις να παίζεις πολύ καιρό και ποικιλία

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!