Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Stranded Deep Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Beam Team Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Beam Team Games

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Stranded Deep
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.strandeddeepgame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
*
Ένα ατύχημα σάς φέρνει σε ένα νησί, όπου -ως ναυαγός- καλείστε να επιβιώσετε. Καταφέρνει να πετύχει το στόχο του το Stranded Deep;

Βρίσκεστε σε ένα αεροπλάνο, πάνω από τον ωκεανό. Ξαφνικά ξεσπάει καταιγίδα και κεραυνοί χτυπούν το αεροσκάφος, το οποίο καταρρέει. Ο μοναδικός επιβάτης διασώζεται και καταλήγει σε μια σωσίβια λέμβο, που με τη σειρά της προσαράζει σε νησί. Και εκεί ξεκινά η ιστορία του Stranded Deep. Το κλασικό μοτίβο της αρχής αντικαθίσταται από το χάος της συνέχειας. Ο παίκτης αναλαμβάνει τις τύχες ενός ναυαγού σε μια ερημική νησίδα στη μέση της ανοιχτής θάλασσας, με ελάχιστες προμήθειες και απεριόριστες ανάγκες. Ο παίκτης πρέπει να αναζητήσει την τροφή του και τον τρόπο συλλογής της, τη διαμονή του στον καυτό ήλιο και την κρύα νύχτα στο μέσο του ωκεανού και φυσικά τη διατήρηση της φυσικής και νοητικής του κατάστασης, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνει όλα τα παραπάνω.




Οι πρωτόγονοι τρόποι ικανοποίησης αυτών των αναγκών γίνονται πράξη μέσω ενός αρχικού κι όχι ιδιαίτερα επεξηγηματικού tutorial κι εν συνεχεία ο παίκτης αφήνεται στην τύχη του. Μόνη του βοήθεια είναι το smart watch που διαθέτει κι επιβίωσε της ανώμαλης προσγείωσης στη θάλασσα, το οποίο δείχνει τα βιομετρικά στοιχεία και τις διαθέσιμες προμήθειές του. Οτιδήποτε παραπάνω θα χρειαστεί σκέψη για την επίτευξή του, είτε αυτό αφορά την κατασκευή μιας μεγαλύτερης καλύβας, είτε την κατασκευή ενός μεγαλύτερου μαχαιριού ή καλαμιού ψαρέματος που θα τον βοηθήσει να συλλέξει μεγαλύτερους θαλάσσιους οργανισμούς για να τραφεί. Όλα αυτά γίνονται αντιληπτά μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο ενασχόλησης με το Stranded Deep και πρακτικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για την εισαγωγή του παίκτη σε έναν φαινομενικά έρημο αλλά ταυτόχρονα πολυποίκιλο κόσμο, που είναι φτιαγμένος με τρομερή προσοχή στη λεπτομέρεια και εξαιρετική παρουσίαση των τεράστιων δυσκολιών που εικάζεται ότι έχει ένας ναυαγός. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η εισαγωγή, βοηθά στην απότομη μετάβαση και η βιασύνη με την οποία οφείλεται να γίνει το κάθε αρχικό βήμα αποτελεί συνάμα και προειδοποίηση για τα εμπόδια που αναμένεται να βρει ο παίκτης μπροστά του. Μετά από μερικές ώρες γίνεται προφανές ότι υπάρχουν πάνω από ένας τρόποι για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο παίκτης μπορεί μεταξύ αρκετών άλλων επιλογών να προσπαθήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο να αποπλεύσει από το νησί, να πετύχει να ζητήσει βοήθεια από πλοία που τυχαίνει να περνούν κοντά του ή ακόμη και να αποδεχθεί τη μοίρα του και να ζήσει για πάντα στον τοπικό επίγειο παράδεισο. Κάθε επιλογή υποστηρίζεται εξίσου από το παιχνίδι, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι προδικασμένο.



Ο generator του παιχνιδιού μπορεί να στείλει μια τροπική καταιγίδα που θα καταστρέψει, όσα έχει χτίσει με κόπο ο παίκτης, έναν καρχαρία για να διαλύσει την βάρκα που έπλεε προς την σωτηρία ή, αντίθετα, να εμφανίσει κυάλια και ραντάρ στον παίκτη που με τη σειρά του θα αναγνωρίσει το μέρος και θα επαληθεύσει τον τόπο στον οποίο θα χρειαστεί να καταφύγει. Κάπως έτσι διασφαλίζεται το γεγονός ότι ο κάθε παίκτης όχι μόνο μπορεί να επιλέξει και να διαμορφώσει το μέλλον του χαρακτήρα του, αλλά και πως ο τρόπος που φτάνει στην επίτευξη των στόχων του είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον ασχοληθεί με το παιχνίδι. Η ποικιλία αυτή δίνει μία έξτρα δόση ρεαλισμού και ενισχύει την επαναληψιμότητα του παιχνιδιού, καθώς η επιλογή εναλλακτικής διαδρομής σε έτερη ενασχόληση με τον τίτλο, θα αποφέρει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό που προσφέρει το Stranded Deep είναι μάλλον ξεχωριστό και οι αντίστοιχες περιπτώσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι μάλλον μετρημένες. Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια, το κάθε άλλο. Η σκέψη και η υλοποίηση ενός στόχου απέχουν περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται εξαρχής, καθώς το gameplay είναι στην καλύτερη μέτριο και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί αρκετούς πονοκεφάλους από τα συνεχόμενα facepalms. Για παράδειγμα, η χρήση των εκάστοτε όπλων γίνεται με τους μοχλούς και σε περιπτώσεις με κινούμενους στόχους, το αποτέλεσμα καθορίζεται περισσότερο από την τύχη κι όχι αποκλειστικά από την ικανότητα του παίκτη, ενώ η μεταφορά αντικειμένων, κάτι που είναι εξόχως ουσιώδες για την εξέλιξη της ιστορίας, απαιτεί αρκετή υπομονή και πολλές επαναλαμβανόμενες διαδρομές, καθώς ο παίκτης μπορεί να κουβαλήσει συγκεκριμένο αριθμό, ο οποίος συμπληρώνεται γρήγορα, πριν καν τη λήξη του πρώτου tutorial.



Εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός πως τεχνικά ο τίτλος είναι αρκετά παρωχημένος σε ό,τι έχει να κάνει με τον οπτικοακουστικό τομέα, τότε είναι ξεκάθαρο πως παρά τα δυνατά του σημεία, το παιχνίδι δύσκολα θα εντυπωσιάσει κάποιον που το πρωτοείδε στην αρχική του κυκλοφορία πριν από 5 χρόνια σε PC. Το ίδιο ισχύει και για κάποια εκνευριστικά και ανόητα τεχνικά προβλήματα, όπως το περίφημο πλέον bug που μεγαλώνει σημαντικά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία μπορεί να μην επηρεάζουν σημαντικά το παιχνίδι, αλλά κοστίζουν αρκετή ώρα και μάλλον χαλούν την όποια διάθεση του παίκτη.



Κάπως έτσι, το βασικό συμπέρασμα είναι πως εάν κάποιος έχει διαθέσιμο αρκετό χρόνο και μπόλικη υπομονή, το Stranded Deep αποτελεί εγγύηση πως ο χρόνος του δεν θα σπαταληθεί, χωρίς να ξοδευτούν ταυτόχρονα υπερβολικά χρήματα ή αποθηκευτικός χώρος στην κονσόλα. Θα χρειαστεί βέβαια να ξεπεραστούν τα αρκετά εκνευριστικά τεχνικά προβλήματα και οι εξεζητημένοι μηχανισμοί του παιχνιδιού, που πετυχαίνουν να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο τον ήδη αλλοπρόσαλλο κόσμο του. Παρόλα αυτά, η τελική εξίσωση βγάζει θετικό πρόσημο, καθώς είναι τέτοια η μορφή, η ποικιλία και το στιλ του Stranded Deep, που κάνει ακόμη και τα τρανταχτά ελαττώματά του να μοιάζουν μέρος της συνοχής του. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορη είσοδος στον κόσμο του παιχνιδιού
  • Πολλαπλές επιλογές σε έναν τεράστιο κόσμο
  • Συνεχής δράση, χάρη στον generator συμβάντων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριος τεχνικός τομέας
  • Προβληματικό gameplay
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*