Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tearaway Unfolded Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Media Molecule

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Sony (SIE)

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Sony

 • PEGI

  12+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Tearaway Unfolded
  • 12+ pegi 12+
   • 0 RATING
    ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
   • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
  ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://tearaway.mediamolecule.com/ FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
 • 7

  ENTERNITY SCORE
*
Έχουμε συνηθίσει επανεκδόσεις που προκύπτουν είτε ως ευκαιρία για λίγη ακόμη οικονομική εκμετάλλευση ενός έτοιμου προϊόντος είτε ως βάση για τη μακροβιότητα, σε τεχνικό επίπεδο τουλάχιστον, ενός ήδη επιτυχημένου, ή έστω πολύ γνωστού, παιχνιδιού. Το Tearaway Unfolded μπορεί να σταθεί και στις δύο κατηγορίες αλλά καταλήγει να δημιουργεί μία τρίτη, στην οποία βρίσκουμε εκείνες τις παραγωγές που είναι αδιανόητο ότι πέρασαν σχεδόν αδιάφορες από το εμπόριο και που η εταιρεία έκδοσης/ανάπτυξης πιστεύει πραγματικά ότι τους αξίζει καλύτερη τύχη. Media Molecule, Tarsier Studios και Sony δικαιούνται να πιστεύουν ότι ανήκουν σε αυτήν την τρίτη περίπτωση. Το πρωτότυπο Tearaway δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους κριτικούς όταν εμφανίστηκε ως αποκλειστικότητα του PS Vita, αλλά η αγορά πολλές φορές ακολουθεί τα δικά της τερτίπια. Το Tearaway Unfolded λοιπόν είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία της Media Molecule, και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε remake ούτε remaster. Μοιάζει περισσότερο με…extended edition με μικρές δόσεις διασκευής.


Το Tearaway Unfolded έχει πολύ συχνά να δείξει έναν ακόμη μηχανισμό, μια παραλλαγή του, ένα νέο gimmick πριν προχωρήσει με την εξέλιξη των πάντων.

Ο παίκτης είναι ο ήλιος του χάρτινου κόσμου, που περιμένει από τον Iota ή την Atoi την παράδοση ενός μυστηριώδους μηνύματος μέσω της ρωγμής που φέρνει τον εικονικό κόσμο λίγο πιο κοντά με τον πραγματικό. Όλα είναι φτιαγμένα από χρωματιστό χαρτί, ακόμη και οι χαρακτήρες που ελέγχει ο παίκτης που δεν είναι παρά ανθρωπόμορφοι φάκελοι. Ο όμορφος αυτός κόσμος κάνει εξαιρετική εντύπωση στη μεγάλη οθόνη. μπορεί να μην προστέθηκαν εφέ ή να έγινε σπουδή στις δυνατότητες του hardware, ο χαρακτήρας όμως του Tearaway ταιριάζει στη μεγάλη οθόνη όπως η αγαπημένη σας φωτογραφία που χωρά στο πορτοφόλι μεν αλλά θα δίνατε τα πάντα για να την απολαύσετε στον τοίχο σας, να την απορροφήσετε πραγματικά καθώς το βλέπετε και το αισθάνεστε να ανασάνει. Το πρωτότυπο είχε την ιδιαιτερότητα ότι ήταν πραγματικά κομμένο και ραμμένο για το PS Vita άρα η προσαρμογή του στο PS4 θα μπορούσε να έχει ακόμη και εφιαλτική κατάληξη. Η μεταφορά αντιμετωπίστηκε, ευτυχώς, με την αγάπη που ήταν έκδηλη και στην πρώτη μας επαφή με το Tearaway. Χωρίς το οπίσθιο touch pad του PS Vita δεν μπορούμε να βάλουμε πια χέρι στον κόσμο για να χαλάσουμε τα σχέδια των χάρτινων, από ρετάλια μάλιστα, εχθρών. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τη Light Bar ως φως που πέφτει στον κόσμο, με τη βοήθεια motion controls προφανώς, για να του δώσει χρώμα, να αφήσει άναυδους κάποιους εχθρούς, ακόμη και να τους οδηγήσει στο θάνατό τους. Δεν μπορούμε να φυσήξουμε στο μικρόφωνο για να χρησιμοποιήσουμε αέρηδες προς όφελός μας, μπορούμε όμως να καλέσουμε και να κατευθύνουμε τους ανέμους με swipe στο track pad του DualShock 4. Άλλες φορές θα μπουν εχθροί στο χειριστήριο, θα το φορτώσουμε με αντικείμενα πριν τα εκτοξεύσουμε σε αντιπάλους.Δεν μεταφράζονται όλα ιδανικά βέβαια, παρά την ομολογουμένως εμφανή προσπάθεια. Εκ των πραγμάτων ο σχεδιασμός χάρτινων αντικειμένων στο track pad του χειριστηρίου είναι άσκηση υπομονής. Υπάρχει βέβαια companion app για smartphones και tablets που διευκολύνουν περισσότερο αλλά, φυσικά, τραβούν την προσοχή από το ίδιο το παιχνίδι. Μέσω αυτών, ή μέσω της PlayStation Camera, μπορούν να ενσωματωθούν κανονικές φωτογραφίες σε χάρτινες δημιουργίες, ως textures. Με την κάμερα ο παίκτης μπορεί να δει και το πρόσωπό του στη θέση του ήλιου, μεταξύ άλλων, κάτι που ήταν απλούστατη υπόθεση στο PS Vita, λόγω θέσης της ενσωματωμένης κάμερας και εγγύτητας του παίκτη στη φορητή κονσόλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κάπου η μετάφραση είναι επιτυχημένη, κάπου γίνεται, λογικά δε, με τρόπο που τελικά αποσπά την προσοχή. Μικρή σημασία έχει όμως.
Ο παίκτης είναι ο ήλιος του χάρτινου κόσμου, που περιμένει από τον Iota ή την Atoi την παράδοση ενός μυστηριώδους μηνύματος μέσω της ρωγμής που φέρνει τον εικονικό κόσμο λίγο πιο κοντά με τον πραγματικό.
Το Tearaway Unfolded έχει πολύ συχνά να δείξει έναν ακόμη μηχανισμό, μια παραλλαγή του, ένα νέο gimmick πριν προχωρήσει με την εξέλιξη των πάντων. Διατηρείται κατ’ αυτόν τον τρόπο φρέσκο και ιδιαίτερο, ενώ κρατά την προσοχή του παίκτη μακριά από το γεγονός ότι δεν έχει μπροστά του το καλύτερο platformer. Όχι επειδή η εξέλιξη είναι γραμμική, αλλά διότι η Media Molecule δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την ιδανική ισορροπία στο ίδιο το platforming, ούτε την ιδανική κάμερα. Όσο τα τεκταινόμενα βασίζονται στη φαντασία περισσότερο από ότι σε κλασικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει χώρος για παράπονα. Προς το τέλος η ισορροπία αλλάζει κάπως και μαζί της και η τελική γεύση.


Όλα είναι φτιαγμένα από χρωματιστό χαρτί, ακόμη και οι χαρακτήρες που ελέγχει ο παίκτης που δεν είναι παρά ανθρωπόμορφοι φάκελοι.

Η γεύση αυτή, και πάλι, δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να καλύψει τη μοναδικότητά του. Ακόμη και απλά side quests δένουν τελικά με την κατάληξη του χάρτινου κόσμου που κινείται σε ρυθμούς stop motion animation (από άποψη, όχι λόγω frame rate), κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για πολύ πιο μεγάλες παραγωγές με πολλά bullets στο οπισθόφυλλο. Το Tearaway Unfolded χάνει κάπου αλλού το ζύγι. Η νέα έκδοση δεν είναι απόλυτα πιστή στην πρωτότυπη. Κάποιες περιοχές μεγαλώνουν, ορισμένες τροποποιούνται, προστίθεται ή αλλάζουν κάποια set pieces για να ταιριάξουν στη νέα πραγματικότητα του χειρισμού, και τελικά η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού ξεφεύγει από τις 7 ώρες περίπου για να έρθει πιο κοντά στις 10. Η προσπάθεια να πείσει ο τίτλος με τη διάρκειά του, παρά την εξ αρχής μειωμένη τιμή και την ποιότητά του σοβαρό επιχείρημα για αγορά ασχέτως λοιπών στοιχείων, έχει ως συνέπεια το διαφορετικό, λιγότερο δεμένο ρυθμό στην εξέλιξη του παιχνιδιού, ο οποίος ήδη αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα εντυπώσεων χάρη στις πολλαπλές κορυφώσεις των εξελίξεων.Με όλα τα παραπάνω κατά νου, το μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι καταδικασμένο να ακούγεται σχιζοφρενικό. Το Tearaway Unfolded είναι ξεχωριστό όσο και η αρχική του έκδοση. Είναι αποτέλεσμα προσοχής που θα ζήλευε η πλειοψηφία των διαφόρων μεταφορών/διασκευών/remasters. Ταυτόχρονα δεν είναι η καλύτερη έκδοση του Tearaway. Κι όμως είναι παιχνίδι που το χρωστάτε στην Media Molecule να το προσθέσετε στη συλλογή σας. Όλα τα άλλα είναι απλά χάρτινα.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
 • Πανέμορφο στη μεγάλη οθόνη
 • Δεν χάνει καθόλου από το χαρακτήρα του
 • Πολύ καλή προσαρμογή μηχανισμών
 • Εξαιρετική περίπτωση ποιοτικής μεταφοράς
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Λίγο χειρότερος ρυθμός στη ροή
 • Χρειάζεται επιπλέον συσκευή για να απολαύσετε όλες τις χάρες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

  • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
  • 3000 χαρακτήρες ακόμα
 • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*