Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Elder Scrolls V: Skyrim VR Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Skyrim. Αρκεί το άκουσμα της λέξης αυτής και μόνο για να αρχίσουν συζητήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Βέβαια, στην παρούσα, η μόνη κατεύθυνση που μας ενδιαφέρει είναι εκείνη που οδηγεί στην εικονική πραγματικότητα. Αν το σκεφτεί κανείς, και μόνο που όλη η σειρά The Elder Scrolls βασίζεται σε προοπτική πρώτου προσώπου, η ιδέα ότι μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος του Skyrim σε VR είναι δύσκολο να ακουστεί περίεργη. Λογικό είναι και να προτιμήσει η Bethesda να δοκιμάσει το τοπίο της εικονικής πραγματικότητας με κάτι έτοιμο. Και μάλλον θέλει να δοκιμάσει τα πάντα αφού πέρα από το Skyrim σε VR, έχουμε πια το DOOM ενώ περιμένουμε και το Fallout 4.



Το Skyrim VR λοιπόν είναι, για την ώρα, αποκλειστικότητα του PSVR και αρκετά φιλόδοξο ως πείραμα. Άλλωστε υπάρχει λόγος που τα περισσότερο VR games δεν είναι στημένα για τις ώρες που απαιτεί ο τίτλος της Bethesda ως επένδυση, και δεν είναι απλά το budget που τους περιορίζει όλους. Και σε VR το Skyrim είναι τεράστια επένδυση σε χρόνο αφού περιλαμβάνεται το βασικό παιχνίδι και όλες οι μετέπειτα επεκτάσεις, το ίδιο περιεχόμενο δηλαδή που βλέπουμε στην πιο πρόσφατη έκδοση για PC, στις εκδόσεις για PS4 και Xbox One αλλά και στην περίπτωση του Switch που παίρνει κι αυτό γεύση πλέον. Πώς είναι όμως το Skyrim σε VR; Αναμενόμενα δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό τεχνικά, ακόμη και αν το ζήσετε σε PS4 Pro. Λογικό βέβαια, αφού σε VR όλα είναι πιο απαιτητικά. Οπτικά το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο τα συστήματα της προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο η αίσθηση σε VR είναι τόσο διαφορετική που ο κόσμος φαντάζει πιο μεγαλειώδης, κι ας μη φαίνεται το ίδιο όμορφος. Η δυνατότητα να παρατηρήσουμε τα πάντα από γωνίες και αποστάσεις που ήταν αδύνατες αλλιώς, η τελείως διαφορετική θέα και αίσθηση στην ιππασία, ακόμη και η πτώση στο κενό, παρότι δεν προσφέρει τίποτα καλό εντός του παιχνιδιού, αναβαθμίζεται ως εμπειρία. Βέβαια το Skyrim δεν είναι πάρκο. Ούτε βέβαια αντιστοιχεί σε παράδειγμα σύγχρονου design πια. Οπότε όλα κρίνονται, στην προκειμένη, από το κατά πόσο προσαρμόζεται ικανοποιητικά για την εικονική πραγματικότητα.



Για αρχή παραμένουν πολλά bugs ακόμη, όπως και στις άλλες εκδόσεις, παρά τα χρόνια υποστήριξης και διορθώσεων. Τα περισσότερα είναι glitches που δεν επηρεάζουν και πολύ την πράξη, εκτός βέβαια από εκείνες τις φορές που θα πέσει ο χαρακτήρας στο κενό ή στο εσωτερικό του κόσμου, εμπειρία ακόμη πιο αστεία από τη νέα, διαφορετική σκοπιά που έχει ο παίκτης σε αυτήν την έκδοση. Και αν είναι να καταπιαστεί κανείς με όλα αυτά, μαζί και με μάχη και λοιπές περιπέτειες, όπως «μετωπική» με δράκο, φυσιολογικό να αναρωτιέται τι μπορεί να περιμένει από ναυτία. Ως γνωστόν το θέμα αυτό εξαρτάται κι από την ιδιαιτερότητα του καθενός, ενώ εξαρτάται σημαντικά από το χειρισμό της κίνησης και της κάμερας. Η Bethesda έχει φροντίσει ώστε να προσφέρει πάρα πολλές επιλογές που μπορεί να ρυθμίσει ο καθένας ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία. Υποστηρίζεται χειρισμός με το DualShock4 και ακριβώς όπως τον περιμένει κανείς σε τέτοιο τίτλο ακόμη και εκτός VR. Δηλαδή η κίνηση μπορεί να είναι απόλυτα ελεύθερη και ο χειρισμός ακριβής, με τη λεπτομέρεια ότι ο παίκτης στρέφει τη ματιά του ελεύθερα σε κάθε περίπτωση.
Ωστόσο οι στροφές μπορούν να γίνονται σπαστά, με κυμαινόμενη ομαλότητα και ταχύτητα, πάντα βάσει ρύθμισης. Αυτό επεκτείνεται και στην περίπτωση χρήσης PS Move. Τότε χρειαζόμαστε ζεύγος βέβαια και έχουμε ευρύτερες προσαρμογές. Για παράδειγμα μπορούμε να δείξουμε την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να κινηθούμε και να γίνεται ακριβώς αυτό. Εναλλακτικά μπορούμε να δείξουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να τηλεμεταφερθούμε. Η απόσταση που μπορούμε να καλύψουμε έτσι εξαρτάται και από το πόσο φορτωμένος είναι ο χαρακτήρας βέβαια. Και πάλι όμως, δεν μιλάμε για πραγματικό περιορισμό, αφού απλά χρειάζονται μερικές μεταφορές παραπάνω για να καλύψουμε την ίδια απόσταση, οι οποίες γίνονται έτσι κι αλλιώς πολύ γρήγορα.



Βέβαια εδώ αρχίζει και λυγίζει το design ενός τίτλου που δεν σχεδιάστηκε ποτέ για τέτοιες αλχημείες. Για παράδειγμα, η τηλεμεταφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκληρωτική παράκαμψη παγίδων. Με τα PS Move ανά χείρας η χρήση μαγείας γίνεται απόλαυση, αφού στοχεύουμε με διαφορετικό spell σε κάθε χέρι και του δίνουμε και καταλαβαίνεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις αν χρειαστεί. Το τόξο λειτουργεί με την κίνηση που φαντάζεστε, βέβαια αυτό, παρότι εντυπωσιακό στην αρχή, δεν προσφέρει και την απαραίτητη αξιοπιστία. Όχι μόνο το χειριστήριο είναι πιο ακριβές, αλλά είναι εύκολο με τα PS Move να μη γίνει αντιληπτή όλη η κίνηση. Γενικά η χρήση των PS Move έχει μερικά πλεονεκτήματα, βοηθά στην απορρόφηση του παίκτη, αλλά προσθέτει άλλα τόσα θέματα ώστε να θεωρούμε ότι δεν αξίζει τον κόπο. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει και πολύς κόσμος από ένα ζεύγος. Ακόμη και με το DualShock4 βέβαια, το Skyrim VR εξακολουθεί να δείχνει το αυτονόητο: ότι δεν είναι και τόσο για τέτοια πράγματα. Το κολύμπι λειτουργεί μεν, αλλά αν χαμηλώσετε το κεφάλι για να χαζέψετε, το πιο πιθανό είναι το παιχνίδι να «διορθώσει» την απόκλιση, εμποδίζοντάς σας να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας. Οι χρόνοι φόρτωσης παραμένουν μεγάλοι και είναι διπλά ενοχλητικοί σε VR, διότι στο περίμενε δεν είναι και πολύ πρακτικό να βγάζει κανείς το headset με το σκεπτικό που θα άφηνε στην άκρη για λίγο το χειριστήριο σε κανονική έκδοση.



Όπως και να ‘χει, είναι πάντα θέμα χρόνου η ναυτία σε τίτλο που είναι στημένος για εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης ενώ η σκέψη πως ένα παιχνίδι σαν το Skyrim θα παίζεται σε χρονομετρημένες δόσεις φαίνεται αφύσικη, ακόμη και αν είναι κατανοητή.



Αν δούμε την όλη προσπάθεια σαν πείραμα, τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα. Ούτε και ώριμα βέβαια. Το μόνο ώριμο εδώ είναι το γηρασμένο design. Η εμπειρία μπορεί να είναι εντυπωσιακή σε αίσθηση, ταυτόχρονα αποδεικνύεται και πιο δύσπεπτη με βάση τα δεδομένα του VR gaming της περιόδου. Το ότι είναι και κανονική επένδυση, αφού διατίθεται σε τιμή νέου τίτλου, είναι εύκολο να βάλει τον καταναλωτή σε σκέψη για το αν έχει νόημα να προτιμήσει τις πιο κλασικές εκδόσεις. Ακόμη κι αν το ζήτημα είναι ένα εντυπωσιακό tech demo, το Skyrim VR προσφέρει μεν πολλά περισσότερα αλλά πετυχαίνει πολύ λιγότερα σε σχέση με π.χ. το Batman: Arkham VR. Κι ας ακούγεται περίεργο. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ο κόσμος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός από τη νέα αυτή σκοπιά
  • Το σύνολο του περιεχομένου έχει τον ατελείωτο
  • Έχουν γίνει καλές προσπάθειες για τον περιορισμό της ναυτίας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τίτλος που εξ ορισμού προσκρούει στους περιορισμούς του σύγχρονου VR gaming
  • Τόσες κυκλοφορίες σε κανονική τιμή κι ακόμη επιμένουν πολλά bugs
  • Κάποιοι μηχανισμοί για VR ακυρώνουν μηχανισμούς του παιχνιδιού
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Το ότι πωλείται το συγκεκριμένο παιχνίδι ξανά στα 60 ευρώ είναι απαράδεκτο.Νομίζω ότι κάποιος που το έχει ξαναπαίξει στο παρελθόν δεν θα κάτσει να ασχοληθεί ξανά με το συγκεκριμένο παιχνίδι παρα μόνο για ένα 5λεπτο για να δει τις διαφορές.Τώρα όποιος δεν το έχει παίξει,θα του πρότεινα να μην το παίξει σε vr μιας και απαιτεί πολλές ώρες για την ολοκλήρωση του.

    • Saiyan85
    • καταπληκτικο παιχνιδι, αλλα αν ειναι η ζαλη τοσο μεγαλη δεν αξιζει. θα περιμενουμε μαλλον καποια αναβαθμιση σε οτι αφορα το VR συστημα γενικότερα. ειναι νωρις ακομη

*