Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Last Guardian Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Στεκόμαστε, ως μικρό αγόρι που μιλά μια φανταστική γλώσσα, στην άκρη μιας σπασμένης σκάλας, στα πέριξ ενός πύργου, εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Δεν γίνεται να κατεβούμε όπως ανεβήκαμε. Πιο κάτω είναι το Trico, ένα πλάσμα με πέλματα πτηνού, κορμί γάτας, πούπουλα αντί για τρίχωμα, φωτεινά τιρκουάζ κέρατα, μουσούδα που συνδυάζει στοιχεία ποντικού και σκύλου, παχιά ουρά που μπορεί να εκτοξεύσει πυρά εκεί που “δείχνουμε” με τον στιλπνό καθρέπτη που έχουμε μαζί μας. Κοιτάει ψηλά, εμάς, περιμένει. Φωνάζει. Είναι ο μόνος τρόπος να μας καλέσει να πέσουμε στο κενό, υποσχόμενο ότι θα μας πιάσει εγκαίρως. Θυμόμαστε ότι το βρήκαμε τραυματισμένο, πεινασμένο και αλυσοδεμένο. Βοηθήσαμε. Το σώσαμε. Στην αρχή δεν μας εμπιστευόταν, αλλά τα καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ. Θυμόμαστε ότι, μια φορά, αγναντεύαμε τον ορίζοντα από την άκρη ενός γκρεμού και το Trico έκλαιγε. Ανησυχούσε μήπως πέσουμε. Πιστέψαμε στο Trico. Κάναμε το άλμα.

Μας έσωσε.



Τίποτα από αυτά δεν ήταν cut-scene. Με ελάχιστες εξαιρέσεις στη δεκάωρη με δωδεκάωρη περίπου διάρκεια του παιχνιδιού, τα cut-scenes αποφεύγονται. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Trico και του αγοριού στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη του τεράστιου πλάσματος, το δεσμό που αναπτύσσουν οι δύο μοναχικοί αυτοί χαρακτήρες και γενικές μόνο υποδείξεις, όπως τη γενική κατεύθυνση στην οποία προτιμούμε να κατευθυνθεί ο φιλικός προς εμάς γίγαντας. Αφού δείξουμε, τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Το Trico θα κοιτάξει πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, παρατηρώντας το χώρο και το σημείο στο οποίο δείξαμε. Προσπαθεί να υπολογίσει αν υπάρχει εφικτή διαδρομή. Αν όχι, γκρινιάζει για να πάρουμε το μήνυμα. Αν ναι, περιμένει να ανεβούμε πάνω του, αν δεν στρογγυλοκάτσει κάτω για να μας διευκολύνει, και ύστερα ξεκινά την πορεία. Κάνει μια σειρά από άλματα και κινήσεις, ό,τι έχει υπολογίσει, εμείς δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει σκεφτεί. Καμιά φορά μπορεί να έχει σκεφτεί και λίγο λάθος. Βέβαια, ποια είναι η τελευταία φορά που δείξατε προορισμό σε μια γάτα και συγκινήθηκε ειλικρινά για την ενέργεια που σπαταλήσατε για την κίνηση του χεριού; Ακόμη και αν/όταν αποτυγχάνει το AI, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αποτυχία του, αν δείξαμε εμείς σημείο στο οποίο δεν υπάρχει ελπίδα να φτάσουμε χωρίς να σκοτωθούμε ή απλά…είναι ώρα φαγητού.



Νηστικό Trico δεν χορεύει και η μοναδική τροφή που δέχεται είναι μικρά βαρέλια που δείχνουν να σφραγίζουν μέσα τους παλλόμενο γαλάζιο φως. Η εξασφάλισή τους είναι μέρος μόλις των γρίφων του παιχνιδιού, οι οποίοι βασίζονται σταθερά στην προσπέλαση των μοναδικά σχεδιασμένων χώρων, από την αρχή του ταξιδιού στο έδαφος, μέχρι τον υψηλότερο πύργο που γλύφει τα σύννεφα. Χωρίς ποτέ να επισημαίνονται με πειράγματα του φωτισμού και των textures τα σημεία αλληλεπίδρασης, χρειάζεται σωστή επισκόπηση του χώρου, ανάπτυξη θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής τους. Η μάχη είναι μονάχα εξαίρεση και δουλειά του Trico. Το αγόρι είναι πρακτικά ανήμπορο. Δεν μπορεί παρά να αποφύγει τα χειρότερα και να φροντίσει να ανοίξει το δρόμο, μια πύλη, κάτι, για να έρθει ο πύργος από πούπουλα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Ο δεσμός είναι ο προορισμός. Η άνθισή του, η πραγματική διαδρομή. Όλα τα άλλα; Εργαλεία. Οι γεροί δεσμοί είναι δύσκολοι όμως. Ακόμη και αν η στόφα καθενός είναι γερή. Και η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο AI είναι πραγματικά καλή, με ρεαλισμό και ιδιοτροπίες. Οι γρίφοι πρωταγωνιστούν, δεν λείπουν όμως οι κίνδυνοι. Η μάχη είναι ένας από αυτούς. Η πτώση στο κενό είναι ένας ακόμη. Οι ευκαιρίες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πραγματικά άπειρες. Για αυτό η genDesign κατέληξε σε ένα σύστημα χειρισμού, που πιστεύουμε ότι ήταν, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, οι πραγματικοί λόγοι της τεράστιας καθυστέρησης του τίτλου, που έφτασε να αλλάζει πλατφόρμα, να γίνεται αφορμή για τη διάλυση της Team Ico και την αποχώρηση του Fumito Ueda από τη Sony. Το να μην πέσει κανείς στο κενό είναι εύκολο. Το σύστημα δίνει πάντα προτεραιότητα στο πιάσιμο από οποιαδήποτε πρόσφορη επιφάνεια. Δεν γίνεται να πέσει το αγόρι από κάπου αν δεν γίνει άλμα ή κρέμασμα, τα οποία χρειάζονται πάτημα πλήκτρων. Να πάρουμε φόρα και απλά να καταλήξουμε σε ελεύθερη πτώση είναι κάτι πραγματικά δύσκολο έως απίθανο. Ακόμη και όταν χτυπιέται το πλάσμα κι εμείς κρεμόμαστε από το πόδι του, ο κόσμος να χαλάσει, εκεί θα μείνουμε κι ας κάνουμε σβούρες.



Η προσέγγιση αυτή καταλήγει να δημιουργεί πρόβλημα όταν θέλουμε όντως να πέσουμε. Να κατεβούμε από το Trico, να πέσουμε από κάποιο άνοιγμα, ένα πεζούλι από το οποίο κρατιόμαστε. Υπάρχει πλήκτρο για αυτό. Και πολλές φορές το αγόρι πιάνεται αυτόματα, ξανά, με πρώτη ευκαιρία, από ό,τι βρει. Ακόμη και αν η πτώση που επιχειρούμε γίνεται από ασφαλές ύψος και προς στέρεο έδαφος. Μέρος του προβλήματος είναι και ο ορισμός της κατεύθυνσης της κίνησης. Όλα ορίζονται με βάση το βλέμμα του αγοριού, πράγμα που σημαίνει ότι ο παίκτης προσαρμόζεται συνεχώς. Σε άλλους τίτλους δεν θα ήταν πρόβλημα. Αλλά όταν τινάζεται σαν το φύλλο στη ράχη του Trico εν ώρα μάχης, όλες οι κατευθύνσεις καταλήγουν σχετικές. Σε αυτό συνεισφέρει και η κάμερα που είναι δυναμική, έξυπνη ώστε να δίνει προτεραιότητα στα καλά, φωτογραφικά μιλώντας, πλάνα, σε σημείο που να κάνει ένα γύρισμα και να πιστεύουμε ότι ξεκινάει cut-scene. Αλλά δεν ξεκινά. Συνεχίζουμε να παίζουμε κανονικά. Σπάνια είναι από πριν σκηνοθετημένα τα πλάνα. Κι εδώ, φροντίζει η τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι να σκοντάψει. Και σκοντάφτει αρκετά συχνά. Διότι η κινηματογραφική σύνθεση του πλάνου δεν εξυπηρετεί πάντα τη δράση και το σύστημα χειρισμού, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το αποτέλεσμα στο μάτι.



Μπορεί να παρατηρείτε ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι πρωτότυπα για τους τίτλους του Fumito Ueda. Κατά περίπτωση μάλιστα, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το The Shadow Of Colossus, όπου και πάλι η ανάβαση σε τεράστια όντα ήταν δεδομένη. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν πρόκειται απλά περί λάθους, αγνόησης, απερισκεψίας. Στην κάμερα, η κινηματογραφική ευαισθησία τηρείται, απλά έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Στο χειρισμό, όλα γίνονται για να αποφεύγουμε τους άσκοπους θανάτους, όταν το ζήτημα είναι να αποκρυπτογραφήσουμε το χώρο, να λύσουμε γρίφους και να αγαπήσουμε ένα πλάσμα που κάθε άλλος στον κόσμο του παιχνιδιού φοβάται.



Όσο αναρωτιέται κάποιος που δεν έχει αγγίζει άλλους τίτλους του συγκεκριμένου δημιουργού, γιατί πάνε κάποια πράγματα στραβά, ο Ueda παίζει με τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση κάποιου φοβερού εχθρού που ίσως κρύβεται πίσω από όλα, υπονοεί ότι, εκτός από το δεσμό, υπάρχει κι άλλος στόχος. Η ανακάλυψη της πηγής του κακού, η αποκάλυψη που θα εξηγήσει τα πάντα. Μα δεν μένει η εξήγηση αυτή. Μόνο η ερμηνεία κάποιων αθώων που ποτέ δεν σας είχαν απασχολήσει μέχρι τότε στην περιπέτεια αυτή. Αγαπούμε τον άλλον παρά τα ελαττώματά του λένε. Έτσι αγαπούμε το The Last Guardian.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μοναδικά πειστικό AI
  • Χαρακτηριστικά ξεχωριστή καλλιτεχνική διεύθυνση
  • Γρίφοι με λίγα δομικά υλικά, που αποφεύγουν την επανάληψη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο χειρισμός λύνει προβλήματα για να δημιουργήσει άλλα.
  • Η κάμερα ή εντυπωσιάζει ή διευκολύνει. Σπανίως και τα δύο μαζί.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
41 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • abaddon77
    • Χαίρομαι που είναι καλό, θα λυπόμουν πραγματικά αν συνέβαινε το αντίθετο. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοιου είδους παιχνίδια.

    • 3nws1th5
    • Σε διαφορα site του εξωτερικου παντως βλεπω αντικρουομενα reviews, τα οποια κειμαινονται βαθμολογικα στο 7αρι. Και για ενα τετοιο τιτλο ο οποιος παιζει με το συναισθημα , σιγουρα δεν ειναι καλη βαθμολογια.

    • abaddon77
    • @3nws1th5 από αυτά που έχω δει στα γρήγορα Gamespot 9/10, IGN 7/10, Gameinformer 8/10, Gamesradar 4.5/5.
      Ε δεν τις λες και κακές βαθμολογίες.

    • 3nws1th5
    • Παρε παραδειγμα το mgs v που επαιρνε δεκαρια και οταν καταλαγιασε το hype κατασταλλαξε σε αυτο πραγματικα που ηταν...8. Αλλα οταν το τελειωσω το last guardian θα γραψω εδω τη δικη μου αποψη, μεχρι τοτε οφειλω να πω οτο περιμανα πολλα παραπανω.

    • Scott_Pilgrim
    • Φαίνεται εξαιρετικό αλλά παρόλα αυτά δεν θα έδινα παραπάνω από 30 ευρώ για το συγκεκριμένο. Σίγουρα θα το πάρω όμως κάποια στιγμή μιας και μιλάμε για τίτλο, που δύσκολα βλέπεις στη βιομηχανία. Ωραίο review Μάνο

    • mixalisss
    • δεν με εντυπωσιασε ειχα μεγαλυτερες προσδοκιες για τοσο χρονια και ασε τα γραφικα ειναι σαν ps3 κριμα..

    • stefoukos
    • [+]
    • mysterious
    • Πανέμορφο review που το ύφος του ταιριάζει απόλυτα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παιχνιδιού...ούτε στιγμή δεν ένιωσα πως διαβάζω κάτι το generic.Πραγματικά μπράβο.

    • mysterious
    • @stefoukos αν δε "νιώθεις" από τέτοιου είδους παιχνίδια δε σημαίνει ότι είναι πατάτες.Κι εγώ δεν τρελαίνομαι για παιχνίδια όπως αυτό αλλά το να χαρακτηρίζω την εμπειρία πατάτα είναι το λιγότερο αφελές.Εκτός κι αν καλά παιχνίδια είναι μόνο όσα συμπεριλαμβάνουν ουγκ καταστάσεις.

    • abaddon77
    • @stefoukos για ποια remaster μιλάς, από όσο ξέρω το παιχνίδι τώρα πρωτοβγήκε και από αυτά που διαβάζω και ακούω, μόνο πατάτα δεν θεωρείται μέχρι στιγμής.

    • majorfox
    • Το mgs5 πηρε 8 λεει η αλλη για το hype

      Το the last guardians εχει γιαφικα του ps3

      Ο αλλος λεει πατάτα το guardians απλα δειτε το σχολιο του στο άρθρο του the last of us

      Βαραμε επιληψία "grayfox" δεν υπαρχει σωτηρία

    • Tim of Heavens
    • Βέζε πέρνα έξω. Μόνο 10 σε τέτοιους τίτλους μπας και το αγοράσει κανένας διότι με 7 και 8 δεν θα το πάρει πολύς κόσμος γιατί δεν είναι top και elite. Τώρα να πάρω ps 4 γι' αυτό ή να περιμένω PS 5 για να τα παίξω όλα remaster;

    • DrManolo
    • Μπράβο ρε φίλε πολύ ωραίο review. Ανυπομονώ να το παίξω τα Χριστούγεννα, μου το έχουν πάρει δώρο! Μετά Το Ico και το Shadow of the Colossus έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες.

    • Silverblade
    • Παιδιά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς αν ανατρέξει λίγο στην ιστορία της ανάπτυξης παιχνιδιών, οποιοδήποτε παιχνίδι κινδύνεψε ποτέ να γίνει vaporware λόγω καθυστερήσεων, αλλαγής γενιάς ή και πλατφόρμας, ομάδας ανάπτυξης κ.τ.λ. ποτέ δε βγήκε "τέλειο" και δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους λόγους. Κρίνοντας από το review του Μάνου μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που η δεκαετής περιπέτεια του Guardian είχε συνολικά αίσιο τέλος.

    • Blackstorm
    • Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα καλά μου παιδιά. Όποιος δεν του αρέσει ας μείνει μακριά. Αλλά μην ακούω σαχλαμάρες περί remaster, όποιος δεν ξέρει ας μην το βαράει το πληκτρολόγιο, πονάει το κακόμοιρο. Το ότι το ξοφλημένο IGN του έβαλε 7 είναι λόγος αγοράς.

    • GamingFun
    • Ωραίο Review Μάνο.
      Τι να πω, πραγματικά το The Last Guardian έχει βαριά κληρονομιά λόγω των προκατόχων του.
      Τώρα αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αυτό εξαρτάται από την προσωπική κρίση του/της κάθε gamer.

    • Savatage80
    • Προσκυνώ το review με όση δόση υπερβολής μπορεί να εμπεριέχει αυτό!
      Οι κάτοχοι PS3 ήταν νέοι και γέρασαν και οι κάτοχοι PS4 περιμένουν το επόμενο μοντέλο PS4 που θα βελτιώνει ελαφρώς την εμπειρία του χρήστη :):) αλλά το Last Guardian είναι εδώ.
      Απεχθάνομαι τις βαθμολογίες και τα στερεότυπα, η πραγματική αξία ενός τίτλου κρύβεται πίσω από κάθε δευτερόλεπτο με το gamepad στα χέρια...μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα κριτικές και βίντεο είναι αρκετά για να σε κάνουν να παρακαλάς να έρθει εκείνη η ώρα (έστω και με τα γραφικά του PS3 συμφωνώ)!!

    • Altair
    • Μάνο στο είχα πει στο FB,αν βάλεις κάτι λιγότερο από 10 θα σου στείλω γκαζάκια.Στείλε με πμ τη διεύθυνση λοιπόν.
      Το review σου κατά τ'άλλα είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής για τον τίτλο.Εύγε.

    • Geovra
    • So many good games...so little money...τι να πρωτοπαρεις πια...Psplus που μας χρειαζεται :)
      Αξιζε η αναμονη εν τελει...αν και θα ηθελα να ειναι 10ρακι...μονο και μονο για το περιμενε τοσο καιρο

    • yaponvezos
    • To be clear, το δοκίμασα σε PS4 Pro σε forced 1080p. Τα μόνα θέματα σε αυτό το σενάριο ήταν σε κάποιες σκηνές στις οποίες δεν είχα τον έλεγχο, άρα δεν επηρεαζόταν κάτι στην πράξη.

    • 3nws1th5
    • Κατ' αρχην οποιος θελει, οποτε θελει, θα "βαραει" το πληκτρολογιο και θα γραφει οτι θελει (σε κοσμια πλαισια) διχως υποδειξεις. Δικαιωμα καποιων να μην τους αρεσει μια εκπεφρασμενη αποψη (εν προκειμενω αποκληθεισα ως σαχλαμαρα), πλην ομως δεν μπορει να απαγορευθει η διατυπωση της. Στη λογοκρισια θα το ριξουμε επειδη καποιος εχει ετερη αποψη? Επιπροςθετα, αναφορικα με ενα σχολιο περι remaster, υποθετω οτι το ατομο που το εγραψε δεν εννοουςε το last guardian, αλλά άλλα παιχνιδια της sony, που οντως μας εχει "πηξει" τα τελευταια ετη στα remasters. Και ειδικα το ps3 πραγματικα επρεπε να λεγεται remasterstation 3. Και το 4 εκει γυροφερνε αλλα επειτα απο πενηντα εκατομμυρια πωλησεις, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα βγαλει και κανενα exclusive. Δυστυχως ετσι δρα η sοny (ειτε μας αρεσει ειτε οχι), πρωτα πουλαει μυρια κονσολες και μετα βγαζει αποκλειστικα. Αν δεν πουλησει, δε βγαζει πολλα παιχνιδια με τρανο παραδειγμα το psvita (του οποιου σαν κατοχος κλαιω τα λεφτα της αγορας του-και δυστυχως ειχε ολα τα φοντα να πρωταγωνιστησει στα handheld). Δεν πουληςε και η ιαπωνικη εταιρια το αφηςε στη μοιρα του...Ολα αυτα σε αντιθεση π.χ. με το wiiu ή το gamecube που παρα τις μετριες εως κακες πωλησεις ,εκδοθησαν πλειστα αποκλειστικα παιχνιδια, γεγονος που δειχνει οτι η nintendo σαν εταιρια σεβεται τον κατοχο της κονςολας της ανεξαρτητως εμπορικης επιτυχιας! Τωρα οσον αφορα το last guardian (το οποιο εχω ηδη τερματιςει) ειμαι χαρουμενος που βγηκε (παραγγειλα απο amazon την collectors edition και ειμαι ηδη κατοχος της απλης εκδοσης) αλλα θα ηθελα καποια πραγματα παραπανω οσον αφορα τον τεχνικο τομεα, την καμερα κλπ. Απο την αλλη ομως, παλι καλα να λεμε που βγηκε, γιατι οντως τετοια παιχνιδια-διαμαντια σπανιζουν, πλην ομως τα (οποια) αρνητικα πρεπει να διατυπωνονται. Απλα αυτο που ανεφερα ειναι οτι δεν πρεπει να μας παρασυρει το hype και πρεπει να βλεπουμε τα πραγματα αντικειμενικα. Συγγνωμη για το μεγεθος του ποστ μου, απλα ηθελα να εξηγηθω για να μην παρεξηγηθω. Εν κατακλειδι το παιχνιδι αναντιρρητα ειναι ενα διαμαντι, που μονο ενας ueda θα μπορουσε να δημιουργησει. Και λεω δημιουργησει ( και οχι φτιαξει) γιατι διπλα απο τη λεξη τεχνη χρηςιμοποιειται το ρημα "δημιουργω" και οχι το ρημα "φτιαχνω".

    • abaddon77
    • Φίλε όπως και να το πάρεις, η καραμέλα με τα remaster δεν κολλάει καθώς δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των παιχνιδιών.Και μια και μίλησες για PS3, Uncharted τριλογία, Infamous 1-2, Resistance τριλογία, Demon's Souls, Heavy Rain,Killzone 2-3, God of War 3-Ascension, Journey, Heavenly Sword, Ni no kuni, Last of Us, Valkyria Chronicles, Yakuza 3-4-5 κλπ. κλπ. κλπ. έτσι στα γρήγορα. Είναι ωραίο και εύκολο να κολλάς στα remaster (τα οποίο είσαι ελεύθερος να μην αγοράσεις μια και έχεις του κόσμου να πράγματα να παίξεις, έλα όμως που πουλάνε). Και όσο πουλάνε θα συνεχίσουν να βγαίνουν. Και ο κόσμος που είχε πάρει το PS4 μαζικά πριν ακόμα βγει το Pro, κάτι είχε να παίζει και το αγόραζε, εκτός αν υπονοείς πως 50 εκατ. κόσμου είναι ηλίθιοι. Όπως και να'χει οι πωλήσεις κρίνουν την επιτυχία μιας κονσόλας. Και αν το πάρεις και αλλιώς μαγκιά της Sony που με τέτοια νούμερα ανακοίνωσε και τέτοιους τίτλους μια και θα μπορούσε άνετα να το πάρει στο ρελαντί. Αντίπαλο έτσι κι αλλιώς για το επόμενο αρκετά μεγάλο διάστημα δεν έχει.

    • gagas80
    • Το παιχνίδι έχει τόν δικό του χαρακτήρα και στιλ και είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό οπότε λογικό σε κάποιους να αρέσει και σε κάποιους όχι. Για εμάς τους παλιούς που εντυπωσιαστηκαμε με τα γραφικά και το στιλ των ico και shadow OF the colossus σίγουρα το Last Guardian θα μας αρέσει.

    • Nicholas
    • Μου αρέσει που διαβάζω κάποια σχόλια εδώ μέσα όπου εάν κάποιος πει ότι δεν του αρέσει το παιχνίδι, πέφτουν να τον φάνε τα fan boys.
      Δηλαδή μόνο όποιος το εκθειάζει έχει το δικαίωμα να γράφει; Όποιος δεν του αρέσει πρέπει να μην εκφράζει την άποψη του;
      Τι είδους φασισμός είναι αυτός;

    • warlock
    • Λογοκρισία και φασισμος... τα λέτε λες και σβήστηκε κάποιο σχόλιο, έλεος μάθετε τι είναι λογοκρισία και φασισμος και μετά μιλάτε!

    • Nicholas
    • warlock, Σε σένα απευθύνομαι. Λογοκρισία δεν κάνει το Site, αλλά κάποιοι που σχολιάζουν και προσπαθούν να φιμώσουν άλλους που έχουν αντίθετη άποψη από αυτούς. Όταν λοιπόν κάτω από το Rewiew, όχι μόνο αυτού του παιχνιδιού, αλλά του εκάστοτε παιχνιδιού, υπάρχουν σχόλια για το τι καταπληκτικό και υπέροχο είναι και έαν κάποιος τολμήσει να εκφράσει την άποψη του ότι δεν το βρίσκει ωραίο, δεν του αρέσει και αμέσως οι άλλοι "μάγκες" του κάνουν επίθεση όπως διάβασα σε παραπάνω σχόλια με εκφράσεις του τύπου: "¨πήγαινε παίξε κανένα παιχνιδάκι και άσε μας", ή "Δεν νοιώθεις" κ.λ.π.
      Τότε ναι αυτό είναι φασισμός.Κι' εσύ ένας απ' αυτούς είσαι όπως καταλαβαίνω από το σχόλιο που έκανες παραπάνω πάνω στο δικό μου σχόλιο.
      Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρίνει ένα παιχνίδι και να πει εάν το βρίσκει όμορφο, άσχημο κ.λ.π.
      Εσύ όμως κρίνεις τα σχόλια των άλλων και θέλεις έμμεσα να τους απαγορεύσεις να εκφράζουν την άποψη τους, όταν είναι διαφορετική από την δική σου. Οπότε, ναι είναι φασιστική πρακτική αυτή και προσπαθείς να επιβάλεις λογοκρισία ασκώντας ψυχολογική βία στο άλλον.
      Αυτό τουλάχιστον σε 'μένα δεν περνάει.
      Αυτά είχα να πω.

    • mariodm22
    • Ενα πολυ ομορφο παιχνιδι απ'ολες τις αποψεις , μια πραγματικη συναισθηματικη μαγεια σε πολλα σημεια , αλλα με αρκετα θεματακια που καταντουν σε ορισμενες φασεις κουραστικα. Πιστη μου αποψη ειναι ενας τιτλος που τα 70 ευρω ειναι πολλα , οχι πως το παιχνιδι δεν ειναι καλο αλλα σε σχεση με αυτα που σου προσφερει δεν θα επρεπε να πωλειται full price ή τουλαχιστον για οσους μπορουν να περιμενουν γυρω στα 40 , πανω η κατω, ειναι καλα . Ας μην ξεχναμε ομως πως ηταν τιτλος που θα κυκλοφορουσε για το Ps3 Aν ειναι πραγματικος fan , ναι το αγοραζεις . Βεβαια Exclusive ps παιχνιδι ειναι οποτε εκει αλλαζουν τα πραγματα .

    • abaddon77
    • @Nicholas τα χεις μπερδέψει. Φασισμός είναι να έχεις άποψη για κάτι που ΔΕΝ έχεις παίξει και να το στολίζεις μάλιστα και με κοσμητικά επίθετα. Δικαίωμα καθενός να έχει το δικό του γούστο, με την προυπόθεση να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ την άποψή του (θετική ή αρνητική), αλλιώς καλύτερα ας την κρατάει για τον εαυτό του.

    • Nicholas
    • @abaddon77 Λάθος εσύ κάνεις. Άποψη μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε για το οτιδήποτε και είναι ελεύθερος να την εκφράσει. Για παράδειγμα δεν έχω ανάγκη να δοκιμάσω ναρκωτικά για να διαπιστώσω ότι κάνουν κακό. Μπορώ να έχω άποψη έτσι κι' αλλιώς.
      Το θέμα εδώ είναι η ελευθερία της έκφρασης. Όπως εσύ για παράδειγμα έχεις το δικαίωμα να πεις τι καταπληκτικό, τι υπέροχο και τι απίθανο παιχνίδι είναι, έτσι κι' ο άλλος έχει το δικαίωμα, να εκφράσει την άποψη του ότι π.χ. το βλέπει και αηδιάζει. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του, το έχει ή δεν το έχει παίξει.
      Δεν έχει όμως δικαίωμα ούτε να κρίνει και να βρίσει την δική σου άποψη που το βρίσκεις υπέροχο, ούτε εσύ την δική του άποψη που το βρίσκει άσχημο.

    • abaddon77
    • @Nicholas και μόνο που σύγκρινες την άποψη για τα ναρκωτικά με την άποψη για ένα video game χάνεις κάθε δικαίωμα διαλόγου, αλλά ας σου απαντήσω άλλη μια φορά μπας και καταλάβεις, που δεν το βλέπω. Όταν κάποιος δημοσιεύει την άποψή του για ένα θέμα, αυτή γίνεται αυτόματα αντικείμενο κριτικής. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τι γράφει. Για παράδειγμα, είμαστε σε ένα post κριτικής για ένα παιχνίδι. Ο άνθρωπος ξόδεψε φαντάζομαι πολλές ώρες ενασχόλησης, γι'αυτό η άποψή του αποκτά βαρύτητα. Το να έρθει κάποιος να γράψει για το ίδιο παιχνίδι και να το χαρακτηρίσει αριστούργημα ή πατάτα, χωρίς να το έχεις παίξει και χωρίς να υποστηρίζει με επιχειρήματα την άποψή του, σαφώς μεν είναι δικαίωμά του, σαφώς δε είναι και δικαιώμα δικό μου και του καθενός να του απαντήσει πως λέει βλακείες. Εκτός αν θέλει να κάνει μονόλογο, οπότε επιστρέφουμε στα περί φασισμού.

    • diver_gr
    • @abaddon77 Φασισμός είναι να έχεις άποψη για κάτι που ΔΕΝ έχεις παίξει και να το στολίζεις μάλιστα και με κοσμητικά επίθετα.


      Τη άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα, καμιά όμως επαφή με τη πραγματικότητα.......παντελή έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων για το τη είναι ο φασισμός (ιστορία δημοτικού) όχι μόνο από σένα αλλά και από πολύ ακόμα κόσμο που πετάει το όρο ''φασισμός'' όποτε του ρθει σε παντελώς άσχετα θέματα και καταστάσεις....

    • abaddon77
    • @diver_gr άλλος αναφέρθηκε πάνω σε φασισμούς και απάντησα, για να μην μπερδεύεσαι. Εκτός αν θεωρείς δημοκρατικό το να γράφει κάποιος σχόλια για κάτι και να μην δέχεται απαντήσεις.

    • PORTAL
    • Το τερματισα σημερα. Ειναι του υψους και του βαθους. Φοβερη ατμοσφαιρα, απιστευτα σκηνικα, καταπληκτικη δουλεια στον Trico και ολα αυτα σχεδον καταστρεφονται απο τον αθλιο χειρισμο και μερικα χαζα puzzle. Ειναι φορες που λες οτι ειναι αριστουργημα και αλλες που σκεφτεσαι να σταματησεις να παιζεις λογω του χειρισμου.Πραγματικα κριμα. Παραμενει must play αλλα γιατι το εκαναν αυτο στον εαυτο τους;

*