Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Shore Review

  • The Shore
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.theshoregame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6.5

    ENTERNITY SCORE
*
Ένα νησί γεμάτο σκοτεινά μυστικά και ένας ναυαγός που θα αναζητήσει την χαμένη του κόρη. Πόσο μακριά θα φτάσει ο Andrew για να ξαναδεί το χαμόγελο της; Μια ματιά μέσα από το review του Βασίλη Καμακάρη για το The Shore.

Το The Shore είναι ένας από τους τίτλους του 2021 που κατάφερε μέσα από το χάος της καραντίνας και των καθυστερήσεων να κυκλοφορήσει για PC. Το δημιούργημα του Άρη Δραγώνη θα λέγαμε πως είναι κάτι ξεχωριστό, όχι απαραίτητα για τον “λαϊκισμό” της πινακίδας του ελληνικού παιχνιδιού, αλλά για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι ένας τίτλος που τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου. Το Enternity είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον δημιουργό, που μας ξενάγησε στον κόσμο του The Shore, ωστόσο ήρθε η στιγμή να το δούμε και στην τελική του μορφή. Για όσους δεν γνωρίζουν το The Shore είναι ένα story driven adventure πρώτου προσώπου που διαδραματίζεται σε ένα άγνωστο νησί.  Πρωταγωνιστής, είναι ο Andrew ένας ναυαγός που θα βρεθεί στις ακτές του νησιού και θα περιπλανηθεί σε αυτό για να βρει την χαμένη του κόρη. Ο Andrew, πάνω στον πόνο και την απελπισία του, θα κάνει μια συμφωνία με μια σκοτεινή οντότητα, που θα του αναθέσει μια αποστολή, με αντάλλαγμα να δει ξανά την κόρη του.




Ο παίκτης μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή θα ξυπνήσει στην ακτή του νησιού. Όσο βαδίζει στην άμμο και στα πετρώματα, θα βρει στο διάβα του απομεινάρια κατεστραμμένων πλοίων, μπουκάλια με μηνύματα και φωτογραφίες, αντικείμενα που κάθε ένα από αυτά έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Το The Shore χρησιμοποίει τον Andrew ως βασικό αφηγητή. Μέσα από αυτόν οι παίκτες θα μάθουν τις ιστορίες της περιοχής, για τους ναυαγούς του και την μοίρα τους. Στο κομμάτι του voice acting είναι εμφανές, κυρίως στις φωνές των υπόλοιπων χαρακτήρων, πως δεν έχει γίνει σωστή δουλειά και ακούγονται πρόχειρες, σε αντίθεση με την φωνή του Andrew που διαθέτει την σωστή χροιά. Φυσικά, καθώς μιλάμε για ένα ελληνικό παιχνίδι, δεν απουσιάζει η ελληνική γλώσσα τόσο στο βασικό μενού, όσο και στους  υπότιτλους των διαλόγων. Η εμπειρία του The Shore σαν σύνολο βαδίζει στα γνώριμα μονοπάτια των indie adventures. Ο ρυθμός της προόδου και οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι οικείες για κάποιον λάτρη του είδους. Τα puzzles στο σύνολο τους είναι λίγα, ενώ ο χρόνος του gameplay φτάνει σχεδόν τις 3 ώρες. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο παίκτης στην επίλυση των puzzles είναι μικρή, παρόλα αυτά η εμπειρία είναι ενδιαφέρουσα. Στον πυρήνα τους, τα περισσότερα αφορούν την αναζήτηση ενός αντικειμένου που θα επιτρέψει στον πρωταγωνιστή να πάει στο επόμενο μέρος του νησιού και της ιστορίας. Για “σπάσει” η μονοτονία, ο Andrew μπορεί να αντιμετωπίσει τα πλάσματα που υπάρχουν στο παιχνίδι με επιθέσεις melee αλλά και με την χρήση ενός relic που του επιτρέπει να εξολοθρεύσει μεγαλύτερες απειλές.



Η εξερεύνηση του νησιού για την απαραίτητη συλλογή των αντικειμένων, με σκοπό την ολοκλήρωση των main και side puzzles είναι ένα δυνατό του στοιχείο. Από την πρώτη ώρα του gameplay ο παίκτης θα έχει την ελευθερία να ερευνήσει όπως αυτός θέλει το νησί, μέχρι να φτάσει στα μισά της ιστορίας. Από εκείνο το σημείο και μετά, φαίνεται πως οι επιλογές δείχνουν να έχουν ως αποτέλεσμα έναν “συμβιβασμό”, που περιορίζει κατά πολύ την ουσία της εξερεύνησης. Αυτό είναι εμφανές κυρίως σε περιοχές που θα τηλεμεταφερθεί ο Andrew και απαιτείται από αυτόν να λύσει ένα puzzles ή να διασχίσει μια απλή διαδρομή. Στο κομμάτι αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι στιγμές που κάποιο πλάσμα θα κυνηγήσει τον παίκτη και θα πρέπει να ξεφύγει, αλλά αυτές που το περιβάλλον απαιτεί απλώς ένα πέρασμα. Είναι φανερό πως η μεγαλύτερη δουλειά στο παιχνίδι από θέμα μηχανισμών έγινε στην αρχική περιοχή του νησιού. Σε αυτή είναι όλα τα side puzzles και τα βασικά κομμάτια για την ιστορία που αφορούν το νησί. Το υπόλοιπο σκέλος του παιχνιδιού είναι περιορισμένο και μοιάζει με ένα τυπικό, walking simulator.



Στον τεχνικό τομέα, το The Shore έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της Unreal Engine 4.  Το ψυχρό, απομονωμένο νησί και η κοσμική διάσταση που θα ταξιδέψει ο παίκτης, προσφέρουν μια δυνατή ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από τα υπέροχα πλάσματα του Lovecraftian horror που περιπλανιούνται στον κόσμο του νησιού, αλλά και των άλλων διαστάσεων. Η αίσθηση πως ο παίκτης βρίσκεται εκτεθειμένος στο απόλυτο κενό σε οποίον κόσμο βρεθεί, είναι από τα σημεία κλειδιά της εμπειρία.



Κλείνοντας, το The Shore μπορεί να μην ξεχωρίζει από την “νόρμα” των indie adventures, όμως καταφέρνει με τον δικό του τρόπο να πει την ιστορία του σε μια επιτυχημένη ατμόσφαιρα. Μέσα σε συνολικά 3 ώρες, ο παίκτης θα βιώσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το πως ο άνθρωπος είναι ικανός να έρθει αντιμέτωπος με άγνωστες οντότητες για χάρη της οικογένειας του, ακροβατώντας ανάμεσα στην ελπίδα και την απόλυτη αυτοκαταστροφή. 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δυνατή ατμόσφαιρα
  • Ενδιαφέροντα puzzles
  • To Lovecraftian horror στα καλύτερά του
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το στοιχείο της εξερεύνησης εξαφανίζεται στα μισά του παιχνιδιού
  • Το voice acting στους τρίτους χαρακτήρες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Κατάφερε και δημιούργησε hype, αλλά διαβάζοντας τα review καταλαβαίνει κανείς ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερη δουλειά στο κομμάτι του gameplay. Μπράβο στον δημιουργό και ελπίζω να πάει ακόμα καλύτερα στο επόμενο του παιχνίδι. Θα το τιμήσω σε κάποια έπτωση.

*