Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Toki Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Microids

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Atari

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μπορεί ένας κλασικός τίτλος των arcades όπως το Toki να σταθεί στη σύγχρονη εποχή; Η απάντηση στο αναλυτικό review του Enternity.

Τη δεκαετία του 1980, οι νέοι της εποχής συνήθιζαν να συχνάζουν στις αίθουσες των arcades, στα γνωστά «ουφάδικα». Φραπέ σε γυάλινο ποτήρι με ριγέ καλαμάκι, που συνοδευόταν με τσιγάρο από τους περισσότερους, μια στοίβα δεκάρικα και ο καθένας μπορούσε να μετατραπεί σε θεό για λίγα λεπτά. Ήταν πραγματικά τόσο δύσκολα τα περισσότερα παιχνίδια στα arcades, που το να μπορεί κάποιος να επιβιώσει για περισσότερο από 15 λεπτά ήταν γεγονός που μάζευε γύρω του χούφτες κόσμου για να παρακολουθήσει την όλη προσπάθεια. Ένα από τα παιχνίδια που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον αρκετών παικτών ήταν το Toki, ένα platformer το οποίο κυκλοφόρησε και στους προσωπικούς υπολογιστές της εποχής και τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά είναι διαθέσιμο για Nintendo Switch.




Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα απλή και δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια του σεναρίου παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν την εποχή εκείνη. Ο Toki και η πανέμορφη Miho ζούσαν ευτυχισμένοι στα βάθη της ζούγκλας. Δυστυχώς όμως οι ανέμελες καταστάσεις δεν διαρκούν αιώνια. Τυφλός από τη ζήλια του, ο μάγος Vookimedo απαγάγει την Miho και μεταμορφώνει τον Toki σε γορίλα. Δεν θέλει και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ποια είναι η συνέχεια. Ο Toki ξεκινάει ένα όχι και τόσο μακρύ ταξίδι για να απελευθερώσει την αγαπημένη του και να δώσει στον Vookimedo μια θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο Toki ξεκινάει ένα όχι και τόσο μακρύ ταξίδι για να απελευθερώσει την αγαπημένη του και να δώσει στον Vookimedo μια θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Το παιχνίδι αποτελείται από έξι επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας. Είτε στον αέρα, είτε στη γη, είτε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι υποτακτικοί του σατανικού μάγου θα προσπαθήσουν να φράξουν το δρόμο του Toki. Όπλο του οι θανατηφόρες σφαίρες που πετάει από το στόμα του προς έξι διαφορετικές κατευθύνσεις. Λίγα τα power-ups, υπαρκτά όμως, και ακόμα μικρότερη η διάρκειά τους. Προσωρινά ο Toki αποκτάει την ικανότητα να πετάει φωτιές ή περισσότερες σφαίρες σε πιο πολλές από μία κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Για μεγαλύτερη ποικιλία, αν το θελήσει, μπορεί να προσγειώνεται στους αντιπάλους του, συντρίβοντάς τους με το βάρος του.



Αυτό που θα παρατηρήσουν όσοι ασχολήθηκαν με το παιχνίδι στο παρελθόν είναι ότι, από άποψη gameplay, η σύγχρονη έκδοση δεν διαφέρει σε τίποτα από την πρωτότυπη. Οι εχθροί και τα εμπόδια βρίσκονται ακριβώς στις ίδιες θέσεις και κάνουν τις ίδιες κινήσεις, τα mid-bosses και bosses επιτίθενται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τίποτα δεν έχει προστεθεί, τίποτα δεν έχει αφαιρεθεί. Αυτό που έχει βεβαίως αλλάξει είναι ο οπτικός τομέας. Τα γραφικά είναι αυτό που λέμε «καλογυαλισμένα», το animation ομαλό. Bugs δεν θα βρείτε, οπότε μην ξεσκονίζετε άδικα και την παραμικρή γωνιά, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στις εντολές χειρισμού, εκ πρώτης όψης η όλη εμπειρία φαντάζει ως ιδιαίτερα ελκυστική. Το soundtrack, ναι μεν δεν συγκαταλέγεται σε αυτά που θα κολλήσουν στο μυαλό κάποιου και θα το σφυρίζει επί ώρες, όμως, σε γενικές γραμμές, συντροφεύει ευχάριστα τον Toki στο ταξίδι του.



Το βασικό θέμα είναι, αν υπό αυτήν τη μορφή, το Toki έχει τα φόντα να σταθεί στη σύγχρονη εποχή, προσελκύοντας και νεότερες ηλικίες. Η αλήθεια είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι αποτρεπτικός. Ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας, με 9 credits που το καθένα προσφέρει 10 ζωές, σύνολο 90, τα πράγματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εύκολα. Με ένα και μοναδικό χτύπημα από αντίπαλο, οι ζωές του Toki μειώνονται κατά μία.
Όπως τα παλιά χρόνια, είτε θα ξεκινήσετε και θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι είτε, κλείνοντάς το, την επόμενη φορά, η προσπάθεια θα αρχίσει από μηδενική βάση.
Υπάρχουν πολλά σημεία όπου μέχρι να ξεπεράσετε το εμπόδιο θα χρειαστεί να δοκιμάσετε ξανά και ξανά και ξανά. Μέχρι να αποστηθίσετε σχεδόν το πως κινούνται και κάνουν επιθέσεις οι αντίπαλοι. Άλλωστε, στις αίθουσες των arcades, o μεγάλος βαθμός δυσκολίας ήταν τρόπος για να αυξάνεται διάρκεια ενός παιχνιδιού. Πόσο μάλλον εδώ που υπάρχουν μόλις έξι πίστες και οι έμπειροι παίκτες θα καταφέρουν να δουν τους τίτλους τέλους σε λιγότερο από μία ώρα.



Κι επειδή πρόκειται για μια καθαρά arcade εμπειρία, κάθε φορά που χάνετε όλες τις ζωές ενός credit το σκορ μηδενίζεται και εφόσον επιλέξετε να συνεχίσετε αυτό μετράει από την αρχή. Save slots δεν υπάρχουν, ούτε καν restore point. Όπως τα παλιά χρόνια, είτε θα ξεκινήσετε και θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι είτε, κλείνοντάς το, την επόμενη φορά, η προσπάθεια θα αρχίσει από μηδενική βάση. Αλλιώς έχουν συνηθίσει οι νεότεροι gamers και τα παραπάνω δεν αποκλείεται να αποτελέσουν παράγοντα αποτροπής όχι μόνο για αυτούς, αλλά ακόμα και για τους παλαιότερους. Συνήθως, αφήνουμε την τιμή ασχολίαστη, αλλά τα €29,99 που ζητούνται για κάτι που μπορεί να βρει κάποιος εντελώς δωρεάν σε arcade emulator, δεν συνιστούν απολύτως λογική απαίτηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνω των 40 που θα αγοράσουν το Toki, θα ανασύρουν μερικές από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των νεανικών τους χρόνων. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πιστή αναβίωση του gameplay
  • Οπτικός τομέας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Βαθμός δυσκολίας
  • Ανυπαρξία save slots
  • Καμία προσθήκη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*