Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Two Point Hospital Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Two Point Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    SEGA

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Two Point Hospital
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.twopointhospital.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Το Two Point Hospital αποδεικνύεται το σωστό παιχνίδι τη σωστή στιγμή.

1997. Ένα «παράξενο» παιχνίδι κυκλοφορεί για PC και γρήγορα γίνεται επιτυχία χάρη στη μοναδική θεματική και το χιούμορ του. Το Theme Hospital έμελλε να μείνει επιτυχία για πολύ καιρό και να φτάνει όχι μόνο να συζητιέται, αλλά και να αποκτά πνευματικό διάδοχο, το 2020. Το όνομα αυτού, Two Point Hospital. Θα μπορούσαμε εδώ να συζητήσουμε για την άκρατη χαζομάρα ελληνικών mainstream sites που ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν τίτλοι με υγειονομικό περιεχόμενο, αλλά το θέμα το κάλυψε η Μουσική Δωματίου, οπότε ας μείνουμε στα του τίτλου μας, που κατορθώνει κάτι σπάνιο. Να είναι αντάξιο -για να μην πούμε καλύτερο- από τον πνευματικό του πατέρα και αυτό να το πετυχαίνει όχι μόνο χωρίς να μένει προσκολλημένο σε μοντέλα του παρελθόντος αλλά πετυχαίνοντας πράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα για παιχνίδι του είδους σε κονσόλες.




Κι αυτό γιατί παιχνίδια προσομοίωσης που είναι φτιαγμένα για PC (όπου κυκλοφόρησε το 2018 το Two Point Hospital) είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν με βιώσιμο χειρισμό στις κονσόλες, απουσία mouse και πληκτρολογίου. Η Two Point, λοιπόν, το έκανε σχεδόν αψεγάδιαστα, σαν τον παιχνίδι να είχε φτιαχτεί για κονσόλες από την αρχή, σαν να μην υπήρξαν ποτέ ποντίκια και πληκτρολόγια. Αυτή είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη, αν θυμηθεί κανείς τεράστιες αποτυχίες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος (The Sims 4 κανείς;). Αλλά στο Two Point Hospital όλα είναι αρμονικά φτιαγμένα και δένουν σε ένα υπέροχο αρμονικό σύνολο gameplay, χιούμορ, πρωτοτυπίας, αναμνήσεων από το Theme Hospital, σύγχρονου σχεδιασμού επιπέδων και περιεχομένου που θα καλύψει σκληροπυρηνικούς και αρχάριους. Η πρόοδος του παιχνιδιού είναι συνυφασμένη με το κλασικό σύστημα τίτλων «casual» σε κινητά με τα τρία αστέρια. Έτσι, κάθε νοσοκομείο, από τα 15 διαθέσιμα, μπορείτε είτε να το τερματίσετε και να πάτε στο επόμενο μόλις πιάσετε ένα αστέρι, είτε να το τελειοποιήσετε φτάνοντας στα 3, είτε, ακόμα καλύτερα, να συνεχίσετε να παίζετε όσο θέλετε χωρίς έγνοιες για αστέρια. Ο τίτλος διαθέτει ένα ομαλό σύστημα εκμάθησης με εξαιρετικά ήπια καμπύλη δυσκολίας, για να μάθει ο παίκτης τόσο το χειρισμό όσο και τους βασικούς κανόνες του gameplay. Gameplay που είναι τόσο απολαυστικό που μπορεί να σας κάνει να χάσετε με χαρακτηριστική άνεση την αίσθηση του χρόνου.



Το στήσιμο του νοσοκομείου ξεκινά με την τοποθέτηση της ρεσεψιόν και την πρόσληψη ρεσεψιονίστ. Ακολουθούν το πρώτο ιατρείο και ο πρώτος πρώτο γιατρό, η πρώτη νοσοκόμα και το φαρμακείο κ.ο.κ. Όσο προχωράει το παιχνίδι θα συναντάτε πιο παράξενες και διασκεδαστικές νόσους που απαιτούν ειδικά δωμάτια θεραπείας αλλά και προσωπικό με ειδικές δεξιότητες, για το χειρισμό μηχανημάτων, εξοπλισμού, ή και μεταφυσικές ιδιοτήτες. Αυτό το τελευταίο συμβαίνει επειδή, όπως σε κάθε νοσοκομείο, κάποια στιγμή θα χάσετε ασθενή (περισσότερα για αυτό αργότερα), του οποίου όμως η ζωή δεν τελειώνει απαραίτητα εδώ, μιας και μπορεί να επιστρέψει ως φάντασμα. Έτσι, για να μην τρομάξει τους άλλους ασθενείς και κάνει μαντάρα το νοσοκομείο, πρέπει να έχετε προσλάβει έναν επιστάτη με την ικανότητα χειρισμού φαντασμάτων που θα φροντίσει για τον μεταφυσικό απρόσκλητο επισκέπτη. Πώς μπορείτε λοιπόν να χάσετε ασθενή; Αφενός ο κακομοίρης μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη ουρά και να μην προλάβει να εξεταστεί λόγω κακής οργάνωσης από μέρους σας. Όμως εδώ υπεισέρχεται και ο «ανθρώπινος» παράγοντας, μιας και ένας κατά τα άλλα ικανότατος γιατρός μπορεί να είναι «χάρος», για αυτό καλό είναι να εξετάζετε συνεχώς τα ποσοστά κάθε εργαζομένου σας για να δείτε αν κάποιος έχει την τάση να στέλνει κόσμο στα θυμαράκια. Πέρα από αυτό, το προσωπικό θέλει προσοχή, μιας και καλά εξοπλισμένο δωμάτιο για την ξεκούρασή του απαιτεί, αλλά και τις προαγωγές του για να τα πηγαίνει καλύτερα ή την απόλυσή του αν σας τα κάνει μαντάρα ή αν βρείτε κάποιον καλύτερο στην άκαρδη καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε (sic).



Οι ασθένειες όπως είπαμε είναι ξεκαρδιστικές, ενώ ο καρτουνίστικος σχεδιασμός των χαρακτήρων του παιχνιδιού προσθέτει πολλά στο χιούμορ, χωρίς να γίνεται υπερβολικός στους υγιείς ασθενείς. Η μουσική και ο ήχος είναι εξίσου ατμοσφαιρικά στοιχεία και συντελούν στην κλίμα που σας κάνει να ξεκινήσετε για να παίξετε κάνα «διωράκι» στις 10 το βράδυ και όταν σηκώσετε το κεφάλι να έχει πάει 3 το πρωί.



Με πιθανότερα την καλύτερη υλοποίηση χειρισμού σε κονσόλες για παιχνίδι του είδους, το Two Point Hospital πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Ίσως λόγω της έλλειψης του mouse ο σχεδιασμός κάποιων δωματίων κάποιες φορές να περιπλέκεται λόγω της διττής χρήσης κάποιων πλήκτρων ή κάποιες φορές το path finding των εργαζομένων και των ασθενών να μην είναι ό,τι καλύτερο (ειδικά σε πυκνά σχεδιασμένα νοσοκομεία), αλλά πρόκειται για πταίσματα σε έναν τίτλο που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε είτε διαθέτετε PS4, πόσω μάλλον Xbox One, όπου περιλαμβάνεται στη συνδρομή του Xbox Game Pass. Από εκεί και πέρα το ότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε την εποχή που ζούμε όσα ζούμε μόνο ευτυχής συγκυρία μπορεί να αποτελεί ή ίσως και αντικείμενο εξέτασης από τους άφθονους ψεκασμένους που εμφανίστηκαν σαν σαλιγκάρια στα social media. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άψογος χειρισμός για παιχνίδι του είδους σε κονσόλες
  • Κατάλληλο για έμπειρους κι αρχάριους
  • Ξεκαρδιστικό και όχι τραβηγμένο χιούμορ
  • Εξαιρετικός διάδοχος για το ιστορικό Theme Hospital
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικροσφάλματα κατά το σχεδιασμό δωματίων λόγω έλλειψης mouse
  • Μικρά προβλήματα στο path finding
  • Σχετικά μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης, περισσότερο στο Xbox One
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • nkav64
    • Είμαι ακόμα στην αρχή. Αναζητώ το 3ο αστέρι στο 3ο νοσοκομείο. Αυτό που με εκνευρίζει είναι πως ότι και αν κάνεις, πολύ δύσκολα ικανοποιούνται οι εργαζόμενοι. Είμαι σε ένα σημείο που μου ζητάει 75% morale προσωπικού. Τι τους εκπαιδεύω, τι άδειες τους δίνω, τι αυξήσεις μισθών, τι διακόσμηση, πάνω από 61% δεν πάει ο δείκτης. Λέω να κατέλθω σε απεργία ως εγοδότης για τη συμπεριφορά τους.

*