Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Watch Dogs: Legion Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Montreal

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Watch Dogs: Legion έρχεται με μεγαλύτερο βάθος και βελτιώσεις στο hacking. Διαβάστε το αναλυτικό review μας από τον Παναγιώτη Πετρόπουλο.

Στο Λονδίνο του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο αισιόδοξα. Τρεις βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιούνται την ίδια ακριβώς στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε διάφορες εγκληματικές και μη (τουλάχιστον όχι επισήμως) οργανώσεις να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία μιας από τις πιο διάσημες πόλεις στον κόσμο, οδηγώντας τους πολίτες της σε καταπίεση επιπέδου δικτατορίας και δη ψηφιακής, αφού κάθε τους κίνηση παρακολουθείται. Η αστυνομία της Albion περιπολεί τους δρόμους και, με τη βοήθεια της νεοσύστατης SIRS (Signals Intelligence Response), ελέγχει κάθε κίνηση των κατοίκων της βρετανικής πρωτεύουσας, φτάνοντας στο σημείο να απελάσει ή και να εξαφανίσει από προσώπου γης οποιονδήποτε αμφισβητήσει τις πολιτικές της. Μέσα στο κοινωνικο-πολιτικό χάος που δημιουργήθηκε ως συνέπεια των βομβαρδισμών, η ομάδα DedSec, η οποία ενοχοποιήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προετοιμάζει τη δική της κίνηση αντίστασης ενάντια του συστήματος.




Στο Watch Dogs: Legion διακυβεύονται πολλά περισσότερα απ’ ότι στα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς. Μεταξύ των οποίων και η ίδια η ελευθερία των ανθρώπων, αφού το κακό που απλώνει με γρήγορους ρυθμούς τις ρίζες του στο Λονδίνο δείχνει έτοιμο να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Από την αρχή κιόλας της ιστορίας μαθαίνουμε πως υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις είναι ο Zero-Day (ή η Zero-Day). Το μυστήριο σχετικά με το ποιος ή ποιοι είναι πραγματικά υπεύθυνοι για τον κίνδυνο που ελλοχεύει είναι προτεραιότητα της DedSec, η οποία χρειάζεται να μεγαλώσει πιο πολύ από ποτέ, και αυτό σημαίνει στρατολόγηση. Αυτήν τη φορά δεν παίζουμε με έναν ή δύο πρωταγωνιστές, αλλά με πολλούς - όλους όσους κάνουμε ότι χρειαστεί για να πάρουμε με το μέρος μας και να στήσουμε το δικό μας κίνημα. Στo χάρτη του Legion θα βρούμε εκατοντάδες διαφορετικούς χαρακτήρες - εν δυνάμει μέλη της ομάδας μας, μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα τους, το επάγγελμά τους, αλλά και τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Έτσι κρίνουμε αν είναι κατάλληλοι να ενταχθούν στην ομάδα μας, εφόσον πρώτα κάνουμε κάτι γι’ αυτούς. Αυτό μεταφράζεται σε recruit mission. Μόλις κάνουμε την πρώτη επαφή με υποψήφιο μέλος, αυτό μας αποκαλύπτει ένα πρόβλημα που έχει, το οποίο πάντα σχετίζεται με τα δικτατορικά κεφάλια της πόλης. Εφόσον τους βοηθήσουμε, γίνονται κομμάτι της φουτουριστικής λεγεώνας μας και ταυτόχρονα γίνονται διαθέσιμοι ως playable χαρακτήρες. Τότε μπορούμε και να τους ντύσουμε όπως θέλουμε χάρη στην ποικιλία καταστημάτων ένδυσης που υπάρχουν διασκορπισμένα στο χάρτη, όπου και μπορούμε να βρούμε ρούχα για κάθε γούστο (κυριολεκτικά), δίνοντας πολλές επιλογές για το customization της ομάδας μας.



Στο πλευρό του παίκτη είναι η Sabine Brandt, μοναδικό μέλος της DedSec του Λονδίνου (στο ξεκίνημα της ιστορίας, μετά τον πρόλογο του παιχνιδιού) και ο AI βοηθός της, Bagley. Στην πορεία θα βοηθήσουν με πληροφορίες, αποκρυπτογραφήσεις αρχείων που κάνουμε download ύστερα από hacking, προβλέψεις συμπεριφοράς ανθρώπων και ιδιαίτερα εχθρών, αλλά και με προτάσεις σχετικά με το ποιον θα στρατολογήσουμε. Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες τους είναι χρήσιμες, αλλά δε δίνουν τη λύση στο πιάτο, ενώ το χιούμορ που χρησιμοποιείται στους διαλόγους, ευτυχώς, δεν είναι αδιάφορο. Ο Bagley είναι αυτός που φροντίζει να σημαδεύει στο χάρτη τα μέρη στα οποία πρέπει να πάμε για να προχωρήσουμε ένα main mission, ένα side mission ή ένα ενδεχόμενο recruit mission. Βλέπουμε όμως και που θα βρούμε ηχητικά ντοκουμέντα, έγγραφα, hackable data και tech points τα οποία χρησιμοποιούμε για να ξεκλειδώσουμε και στη συνέχεια να αναβαθμίσουμε εξοπλισμό. Το ότι υπάρχουν οι ενδείξεις τους στο χάρτη δε σημαίνει πως είναι εύκολο το να τα βρούμε, αφού αρκετές φορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο gadget -drones, spiderbots, κάμερες ασφαλείας- για να παρακάμψουμε εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.



Απώτερος σκοπός όλων των missions (είτε main, είτε side, είτε recruit) είναι να κάνουμε την ομάδα μας μεγαλύτερη με χρήσιμους ανθρώπους που θα επηρεάσουν το gameplay παρακάτω (οι γιατροί, για παράδειγμα, βοηθούν στο να αναρρώσουν πληγωμένα μέλη γρηγορότερα κι οι δικηγόροι στο να αποφυλακιστούν ταχύτερα) και να ανακαλύψουμε κάθε σύνδεσμο της διαφθοράς που κυριαρχεί στο Λονδίνο (αντιμετωπίζοντας ουκ ολίγες οργανώσεις με ξεχωριστά storylines έκαστη στην πορεία) για να τον κατατροπώσουμε. Αυτό απαιτεί μελέτη αρχείων που αποκτάμε μέσω υποκλοπών, παρακολούθηση μυστικών συζητήσεων και, φυσικά, πολλές μάχες. Παράλληλα η αστυνομία θα βρίσκεται στο κατόπι μας συχνά, αναγκάζοντάς μας να καταστρέψουμε τη μισή πόλη με αμάξι για να ξεφύγουμε, ή να είμαστε ευρηματικοί, δηλαδή να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε δίνει στην ευχέρειά μας η τεχνολογία. Τα cargo drones είναι πολύ χρήσιμα σε αυτήν την περίπτωση, αφού μπορούμε να πετάξουμε ψηλά και να χαθούμε πίσω από κάποιον ουρανοξύστη. Εάν προλάβουμε βέβαια. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε hack κάποιο διερχόμενο αμάξι (ή λεωφορείο) ώστε να στρίψει προς όποια κατεύθυνση θέλουμε, δημιουργώντας ένα χάος στους δρόμους, κάτι που μας κάνει ένα πολύ δύσκολο θήραμα. Οι μάχες του Legion είναι -σε γενικές γραμμές- εύκολες. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί ρίχνοντας βολές από την αρχή, ή να προχωρήσει με στρατηγική stealth. Στην πλειοψηφία των χώρων όπου διαδραματίζεται σημαντική για την πρόοδο της πλοκής σκηνή, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των δύο αυτών εναλλακτικών ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Αν επιλέξει να επιτεθεί αμέσως θα ξεκινήσει ένας χορός από σφαίρες, τον οποίο όμως μπορεί εύκολα να αποφύγει μόλις βρει το σημείο που του προσφέρει την κατάλληλη κάλυψη. Οι εχθροί δεν έρχονται τρέχοντας μανιωδώς πάνω του, αλλά αντίθετα προσεγγίζει ένας-ένας κάθε φορά, κάνοντας τα πράγματα σχεδόν τυπική διαδικασία. Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει τεράστια συμπλοκή ύστερα από κυνηγητό γίνονται δύσκολα τα πράγματα, αλλά ακόμα και τότε είναι διαχειρίσιμα εάν υπάρχει η απαραίτητη ψυχραιμία.



Στην περίπτωση του stealth έχουμε να κάνουμε με πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ο παίκτης μπορεί να κάνει hack κάμερες ασφαλείας ή drones για να εντοπίσει όλους τους εχθρούς του. Μπορεί επίσης να προσπεράσει κάποιον εχθρό αποσπώντας του την προσοχή στέλνοντάς του ένα μυστήριο μήνυμα ή κάποιο βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο. Μια άλλη επιλογή είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος των οχημάτων, μιας και, όπως προαναφέραμε, μπορούμε να τους δώσουμε την εντολή να στρίψουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε, αλλά και να τρέξουν προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Αυτό θα μπερδεύει τους εχθρούς ή, ακόμα καλύτερα, θα τους εξουδετερώνει. Το hacking, γενικότερα, έχει δυνατότερη παρουσία στο Legion απ’ ότι στους προηγούμενους δύο τίτλους του franchise, δίνοντας στα χέρια του παίκτη τεράστιες δυνατότητες για το πώς να προχωρήσει σε μια αποστολή.



Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι γεμάτος ζωή. Το Λονδίνο του Legion είναι αρκετά μεγάλο, πολλά αμάξια κυκλοφορούν στους δρόμους, αρκετοί έως πολλοί άνθρωποι περπατούν προς και από τις δουλειές τους σχεδόν σε κάθε γωνιά. Ο παίκτης μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους επιχειρώντας να τους πείσει να γίνουν μέλος της DedSec ή… να τους πατήσει με κάποιο αυτοκίνητο. Το πώς θα συμπεριφερθεί στον καθένα θα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά κάποιου NPC - συγγενή. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί αν τον συμφέρει να βγει μια βόλτα και να το παίξει serial killer στην περίπτωση που στην επόμενη βόλτα του θέλει να μεγαλώσει το δυναμικό της ομάδας του, γιατί μπορεί να πετύχει την ξαδέλφη του ταλαίπωρου ανθρώπου που πάτησε την προηγούμενη και να βρεθεί προ εκπλήξεως χάνοντας έναν σημαντικό υποψήφιο. Πέραν όμως της συμπεριφοράς των NPCs, παρατηρήσαμε αρκετές φορές το ίδιο voice acting σε πολλούς από αυτούς. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε τόσο συχνά, όσο χρειάζεται για να γίνει ενοχλητικό. Το παιχνίδι παίζει πολύ με το diversity μεταξύ εθνικοτήτων, οπότε και όταν συναντάμε την ίδια φωνή και προφορά σε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος μεταξύ τους, τα πράγματα γίνονται αστεία εις βάρος του τίτλου. Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν όποιο αμάξι, φορτηγό και… περιπολικό της Albion δει μπροστά του. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να έχει τις αντοχές να ξεφύγει από την υπόλοιπη διμοιρία που θα τρέξει να τον βάλει στη θέση του. Τα περισσότερα οχήματα που θα βρούμε στο χάρτη του παιχνιδιού όμως είναι άδεια. Υπάρχουν και φορές που ο χαρακτήρας μας θα πετάξει εκτός τον οδηγό του οχήματος που χρειαζόμαστε να οδηγήσουμε, αλλά δε βγάζει νόημα να είναι άδεια τα υπόλοιπα οχήματα εάν αυτά δεν είναι αυτόματα ταξί ή αυτόματα λεωφορεία. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που όντως υπάρχει κάποιος μέρα, δεν φαίνεται έξω από το όχημα, ακόμα και αν μπορούμε να δούμε μέσα από τα παράθυρά του.



Η περιήγηση στην πόλη, ακόμα και δίχως αμάξι, είναι σχεδόν πάντα μια ευχάριστη διαδικασία. Όπως προείπαμε, ο κόσμος του Legion σφύζει από ζωή, η αποτύπωση του Λονδίνου είναι (σχεδόν) πειστικότατη -δεδομένου ότι μιλάμε για το μέλλον- και το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο, ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν και τα φώτα της πόλης γεμίζουν με ακόμα περισσότερο χρώμα την οθόνη μας. Ο καιρός έχει τις μεταβολές του αλλάζοντας από λιακάδα σε ψιλόβροχο, από ψιλόβροχο σε μπόρα και πάλι από την αρχή. Η δύση του ηλίου και το ξημέρωμα γίνονται λίγο απότομα, αφού τη μια στιγμή μπαίνουμε σε ένα κατάστημα και έξω είναι βράδυ, μόνο και μόνο για να βγούμε και να δούμε πως έχει ήδη ξημερώσει. Όσον αφορά στα physics του τίτλου, δεν τίθεται κανένας λόγος για ρεαλισμό. Τα οχήματα συγκρούονται και μερικές φορές μένουν στη θέση τους, ενώ οι άνθρωποι που παρασύρονται από αμάξι εκτοξεύονται σαν ξύλινα ομοιώματα. Σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι που ενοχλεί στο μάτι, είναι όμως άξιο αναφοράς μιας και αρκετές φορές προκαλεί ένα αβίαστο γελάκι. Πέρα από αυτά, υπήρξαν αρκετές φορές που συναντήσαμε glitches (εξίσου αστεία), όμως σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν στάθηκαν εμπόδιο στην εμπειρία του gameplay. Σχεδόν. Μερικές φορές το voice-over παίζει με… διακοπές, ή ξεκινά να παίζει δύο φορές με διαφορά μικρότερη του ενός δευτερόλεπτου, πρακτικά δημιουργώντας παράσιτα. Οι υπότιτλοι όμως κάνουν τη δουλειά τους.



Η ιστορία του Watch Dogs: Legion έχει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερο ενδιαφέρον από τα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς. Το παιχνίδι με το hacking δείχνει να είναι στα καλύτερά του, φανερώνοντας την πρόοδο που έχει γίνει σ’ αυτόν τον τομέα, ειδικά όταν απαιτείται η πορεία stealth, ενώ ο κόσμος του δείχνει πανέμορφος, είναι γεμάτος με πράγματα που μπορούν να απασχολήσουν τον παίκτη, αλλά και με πάρα πολλούς χαρακτήρες για να πάρει με το μέρος του και να τους κάνει playable. Οι fans της σειράς μπορούν λοιπόν να αισθάνονται ασφαλείς καθώς, ακόμα και με ορισμένα εμφανή ψεγάδια που φέρει, το τρίτο μέρος του franchise είναι και το δυνατότερο. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφος και ζωντανός κόσμος
  • Πολύ δυνατή ιστορία που εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο από τα side missions
  • Η δυνατότητα στρατολόγησης NPCs, δημιουργώντας νέους playable χαρακτήρες, και οι πολλές επιλογές ρουχισμού τους
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά εύκολο παιχνίδι
  • Πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν το ίδιο voice-acting
  • Σχετικά συχνά glitches και προβλήματα με ορισμένα voice-overs που κάνουν δύσκολη την κατανόηση του διαλόγου χωρίς τους υπότιτλους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*