Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

XCOM: Chimera Squad Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Firaxis Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2K Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • XCOM: Chimera Squad
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.xcom.com/chimera-squad/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
To XCOM: Chimera Squad πετυχαίνει στον πυρήνα του αυτό που θέλει και μπορεί να προσφέρει μια πιο ικανοποιητική εμπειρία σε όσους τρομοκρατεί η κλίμακα και η δυσκολία ενός «κανονικού» XCOM.

Όταν η Firaxis ξεκίνησε την προσπάθεια της αναβίωσης της κλασικής σειράς UFO (ή X-COM όπως ήταν γνωστή στις ΗΠΑ) της Mythos Games, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για την επιτυχία. Ωστόσο με τα XCOM και XCOM 2 απέδειξε ότι το reboot της σειράς όχι απλά δεν ήταν «αρπαχτή», αλλά ήταν μια τίμια προσπάθεια και μια πολύ καλή ιδέα. Και ενώ οι fans περίμεναν τη σχεδόν αναπόφευκτη ανακοίνωση του XCOM 3, η Firaxis τούς αιφνιδίασε με την ξαφνική αποκάλυψη και κυκλοφορία ενός νέου spin-off που δεν είναι ούτε DLC, ούτε το τρίτο μέρος της σειράς, αλλά κάτι διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο που απουσιάζει το «2» από τον τίτλο, παρόλο που είναι φανερό πως το παιχνίδι βασίζεται στη μηχανή του XCOM 2 και συνεχίζει την ιστορία εκεί απ’ όπου αυτό σταμάτησε.




Το XCOM: Chimera Squad τοποθετείται λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα της επανάστασης που διηγήθηκε το XCOM 2. Αυτήν τη φορά η οργάνωση XCOM πέτυχε το στόχο της, οι Elders εξοντώθηκαν και ο έλεγχός τους πάνω στους εξωγήινους που χρησιμοποιούσαν ως στρατό χάθηκε. «Ορφανή» βρέθηκε και η οργάνωση ADVENT, που βασιζόταν σε υβρίδια ανθρώπων και εξωγήινων για να αποτελέσει στρατό κατοχής και μονάδα επιβολής της τάξης ταυτόχρονα. Το νέο παιχνίδι θέτει, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Τι θα συνέβαινε με τους εξωγήινους που βρέθηκαν, ελεύθεροι μεν, παγιδευμένοι δε έτη φωτός από τους πλανήτες τους σε έναν πλανήτη στην κατάκτηση του οποίου είχαν συμβάλλει, έστω και παρά τη θέλησή τους; Τι θα γινόταν με τα εκατομμύρια υβρίδια που δεν είναι ουσιαστικά ούτε εξωγήινοι, ούτε άνθρωποι και δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης; Η απάντηση βρίσκεται στην City 31 που είναι μια, ας πούμε πειραματική, πόλη όπου συμβιώνουν άνθρωποι, εξωγήινοι και υβρίδια. Οι πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ πρώην εισβολέων, νυν προσφύγων, υβριδίων και ανθρώπων αποτελούν το φόντο της υπόθεσης που θέλει το σχηματισμό μιας νέας ομάδας, της Chimera Squad, η οποία θα αποτελέσει το πρότυπο για μια νέα μορφή συμβίωσης και σύμπραξης όσων επιβίωσαν από την εισβολή και κατοχή της Γης.



Ή τουλάχιστον αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η προσέγγιση του σεναρίου δεν έκλινε περισσότερο προς την κωμωδία. Φανταστείτε κάτι σαν τους Guardians of the Galaxy σε μορφή XCOM, μόνο που δεν υπάρχει ρακούν ή δέντρο που μιλά. Δυστυχώς υπάρχουν εξωγήινοι, οι οποίοι όμως ακούγονται απλά σαν άνθρωποι με λίγο διαφορετική φωνή. Σεβαστή η προσπάθεια της Firaxis να δώσει ακόμα περισσότερο χαρακτήρα στο νέο XCOM σε σχέση με τα προηγούμενα (στα οποία είχαν ήδη γίνει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση), αλλά το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες από αυτήν την άποψη. Οι εξωγήινοι χαρακτήρες είναι απλά γραμμένοι σαν άνθρωποι με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, π.χ. ο Verge που είναι Sectoid είναι τηλεπαθητικός, οπότε τα αστεία του είναι ανάλογα και η Torque, που είναι Viper, είναι εριστική με όλους, αλλά δεν έχει το παραμικρό ίχνος συριγμού στην ομιλία της. Είναι κρίμα γιατί έτσι οι χαρακτήρες χάνουν το ενδιαφέρον που θα μπορούσαν να έχουν και το εγχείρημα θυμίζει περισσότερο παιδικό κινούμενο σχέδιο σε γραφή, παρά κάτι που απευθύνεται σε ενήλικες. Και ας μη γελιόμαστε, το κοινό ενός turn-based tactical game είναι στην πλειοψηφία του ενήλικο. Η προσέγγιση του Chimera Squad όσον αφορά το gameplay είναι αρκετά διαφορετική από αυτά που έχουμε συνηθίσει ως τώρα στη σειρά. Οι αποστολές, εφόσον μιλάμε για επιχειρήσεις που δεν είναι πλέον πολεμικές, αλλά σχετίζονται με την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή την αντιμετώπιση ενόπλων εξεγέρσεων, μοιάζουν περισσότερο με αστυνομικές επιδρομές.



Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι μάχες χωρίζονται σε encounters που διεξάγονται κυρίως σε δωμάτια, κλειστούς χώρους και πιο σπάνια σε δρόμους, όπου μπαίνουμε μέσω των λεγόμενων breach points. Αυτά αποτελούνται από προκαθορισμένα σημεία εισόδου, όπως πόρτες, παράθυρα και σωλήνες εξαερισμού από τα οποία μπορούν να μπουν από ένας έως και τέσσερις χαρακτήρες και τα οποία προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ορισμένα breach points επιτρέπουν στα μέλη της ομάδας μας να αιφνιδιάσουν περισσότερους εχθρούς ή τα αναγκάζουν να μείνουν ακίνητα για ένα γύρο. Η ομάδα μας θα εκτελέσει τις κινήσεις ή επιθέσεις που αποφασίσουμε και μετά αντιδρούν οι εχθροί. Ο τρόπος αντίδρασης εξαρτάται από το βαθμό ετοιμότητάς τους στη διάρκεια του breach. Αυτός ξεκινά από surprised (οπότε θα χάσουν ένα γύρο και είναι εκτεθειμένοι σε critical), πάει σε alert (οπότε θα αναζητήσουν κάλυψη) ή aggressive (οπότε θα αντεπιτεθούν). Οι προσεγγίσεις εδώ είναι πολλές: θα επιτεθούμε στους surprised ώστε να τους βγάλουμε γρήγορα από τη μέση ή θα προτιμήσουμε να σκοτώσουμε τους aggressive ώστε να δεχθούμε λιγότερες επιθέσεις αρχικά; Θα επικεντρωθούμε σε όσους εχθρούς θεωρούμε πιο επικίνδυνους ανεξάρτητα κατάστασης; Θα θυσιάσουμε κάποιο ability που είναι διαθέσιμο μία φορά σε κάθε μάχη στο πρώτο encounter ή θα το κρατήσουμε για το επόμενο;



Οι ενέργειές μας στην αρχή προφανώς καθορίζουν τη μορφή κάθε encounter όταν αυτό ξεκινήσει κανονικά. Τα objectives του εκάστοτε encounter εξαρτώνται από το πόσα encounters υπάρχουν σε κάθε αποστολή (από ένα έως τρία), αλλά και από τον τύπο της αποστολής που έχουμε αναλάβει είτε είναι διάσωση/απαγωγή κάποιου VIP, είτε καταστροφή ή προστασία κάποιου στατικού αντικειμένου, είτε απλώς εξουδετέρωση των εχθρών. Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή από τις παραδοσιακές διαδοχικές σειρές (XCOM και αντίπαλοί κινούνταν σε ξεχωριστές σειρές) με το νέο timeline system που βασίζεται αποκλειστικά στο initiative κάθε μονάδας. Να σημειωθεί ότι εφόσον η Chimera Squad είναι ουσιαστικά αντιτρομοκρατική και όχι στρατιωτική ομάδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξουδετερώνουμε τους εχθρούς αντί να τους σκοτώνουμε, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει πηγή πληροφοριών (Intel). To Intel είναι ένα από τα resource που χρησιμοποιούμε στη στρατηγική φάση του παιχνιδιού, εκεί που δηλαδή σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας.



Όπως και στο κομμάτι της τακτικής, οι επιλογές μας είναι πιο περιορισμένες από ότι στο κλασικό XCOM, αλλά και πιο εστιασμένες. Όλη η δράση εκτυλίσσεται στην πόλη 31, η οποία είναι χωρισμένη σε τομείς. Όταν προκύπτει κάποια αποστολή ή κάποιο περιστατικό σε έναν τομέα και τα αγνοήσουμε για να κάνουμε κάτι άλλο, αυτό έχει αντίκτυπο στο ηθικό των πολιτών. Όσο περισσότερο αγνοούμε έναν τομέα της πόλης, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει το unrest. Όταν αυτό φτάσει στο μέγιστο, τότε αρχίζει να επηρεάζει και τους άλλους τομείς και να ανεβάζει την αναρχία σε όλην την πόλη. Αν η αναρχία φτάσει και αυτή στο μέγιστο, τότε η Chimera Squad πάει σπίτι της κι εμείς αυτομάτως χάνουμε. Επειδή όμως η ομάδα μπορεί να κάνει μόνο μία αποστολή κάθε σειρά (που αντιστοιχεί σε μία ημέρα) ή να διαχειριστεί ένα περιστατικό (που απλά απαιτεί την παρουσία της, χωρίς να γίνει μάχη), το παιχνίδι μάς προσφέρει διάφορα εργαλεία ώστε να κρατήσουμε την πόλη υπό έλεγχο. Ένα από αυτά είναι οι Field Teams, υποστηρικτικές ομάδες που δεν ελέγχουμε άμεσα, αλλά οι οποίες βοηθούν στη μείωση του Unrest και προσφέρουν Intel (Security) ή δίνουν Credits (Finance) ή Elerium (Technology). Το Intel χρησιμοποιείται για την αγορά ή την αναβάθμιση των Field Teams ή για εξοπλισμό από τη μαύρη αγορά, τα credits για κατασκευή εξοπλισμού στο τμήμα Supply και το Elerium για έρευνα τεχνολογιών. Μην περιμένετε κάποιο πολύπλοκο δέντρο έρευνας, ωστόσο. Οι τεχνολογίες είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν στην αναβάθμιση των όπλων και του εξοπλισμού μας. Δυστυχώς, οι αναβαθμίσεις των όπλων περιορίζονται στα κλασικά assault rifle, sub-machine gun, shotgun και pistol, με τις ισχυρότερες (και ακριβότερες) να είναι άχρηστες, καθώς βρίσκουμε στη μαύρη αγορά σπάνια εξωγήινα όπλα τα οποία είναι πολύ ανώτερα. Παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο το XCOM δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλέον εξωγήινη τεχνολογία. Τελικά η πλέον χρήσιμη τεχνολογία είναι εκείνη της αναβάθμισης του Armour, καθώς η πανοπλία προσθέτει hit points στους χαρακτήρες μας και μας βοηθά να αποφύγουμε το Game Over.



Γιατί στο Chimera Squad όχι μόνο δεν επιτρέπεται να χάσουμε κάποια αποστολή, αλλά ούτε καν να σκοτωθεί κάποιο μέλος της ομάδας μας, σε αντίθεση με το κλασικό XCOM στο οποίο οι απώλειες ήταν μέρος της πρόκλησης που προσέφερε το παιχνίδι. Το Chimera Squad επικεντρώνει τη δυσκολία στον τρόπο χειρισμού των Breach και στην επίτευξη του εκάστοτε στόχου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το κακό είναι ότι πολλές αποστολές έχουν εντελώς τυχαία εξέλιξη. Σε κάποια αποστολή που έπρεπε να προστατέψουμε κάποιον VIP, είδαμε το Game Over κυριολεκτικά στον πρώτο γύρο, καθώς ο πρώτος αντίπαλος κατέστρεψε την κάλυψη του στόχου και ο δεύτερος τον σκότωσε με μία βολή, χωρίς η ομάδα να προλάβει να αντιδράσει. Αφού ξεκινήσαμε πάλι το encounter η μάχη εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά, καθώς το AI επέλεξε άλλους στόχους.



Στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας αυτό θα οδηγήσει σε trial-and-error ή, βασικά, κυρίως trial, αφού δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι πολύ λάθος για να χάσουμε την αποστολή. Κάθε χαρακτήρας έχει ουσιαστικά το δικό του class, με μοναδικές ικανότητες, ωστόσο δεν είναι όλοι το ίδιο χρήσιμοι. Η Terminal είναι οπωσδήποτε το πιο πολύτιμο μέλος της ομάδας, καθώς μπορεί να θεραπεύει τον εαυτό της ή κάποιον σύμμαχο μία φορά ανά γύρο, χωρίς περιορισμό, και αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο, ειδικά στις πιο δύσκολες αποστολές προς το τέλος του παιχνιδιού. Όταν κάποιος χαρακτήρας πέσει αναίσθητος, πρέπει να τον σταθεροποιήσουμε για να μην πεθάνει, αλλά μετά την αποστολή αυτό μπορεί να του προκαλέσει κάποιο τραύμα με μόνιμες επιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή περνά από training, το οποίο είναι ουσιαστικά θεραπεία αποκατάστασης, αλλά για όσο διαρκεί αυτό, όπως και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (βοήθεια στην έρευνα τεχνολογιών, ειδικές αποστολές) ο εν λόγω χαρακτήρας θα είναι εκτός δράσης. Ο αριθμός χαρακτήρων που μπορούμε να επιλέξουμε σε κάθε campaign είναι περιορισμένος και δεν θα μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε όλους σε ένα playthrough.



To XCOM: Chimera Squad είναι ένα spinoff μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης σειράς και ως τέτοιο μόνο μπορεί να κριθεί. Δεν είναι το XCOM 3, δεν έχει νόημα να συγκριθεί με το Gears Tactics, καθώς μιλάμε για ένα παιχνίδι που έχει τη μισή τιμή από τα κανονικά «επεισόδια» της σειράς και είναι σχεδιασμένο για μια πιο casual εμπειρία, χωρίς τραγικές «εκπτώσεις» στο gameplay, εξαιρώντας την απουσία multiplayer mode. Θα μπορούσαν οι μηχανισμοί του να λειτουργούν λίγο καλύτερα και θα μπορούσε το γράψιμο των χαρακτήρων να ήταν επίσης λιγότερο απλοϊκό, ωστόσο στον πυρήνα του επιτυγχάνει αυτό που θέλει και μπορεί να προσφέρει μια πιο ικανοποιητική εμπειρία σε όσους τρομοκρατεί η κλίμακα και η δυσκολία ενός «κανονικού» XCOM. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Συντομότερες, πιο «εύπεπτες» αποστολές
  • Τα breach points είναι μια πολύ καλή ιδέα που ταιριάζει άψογα με το concept του τίτλου
  • Πιο φιλικό και προσιτό στον αρχάριο παίκτη
  • Χαμηλή τιμή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η δυσκολία πολλές φορές προέρχεται από το randomness των αποστολών
  • Η προσπάθεια για δημιουργία χαρακτήρων αποτυγχάνει στους εξωγήινους
  • Πιθανόν να απογοητεύσει τους σκληροπυρηνικούς φίλους της σειράς
  • Απουσία multiplayer mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*