Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Alfred Hitchcock: Vertigo Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Pendulo Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microids

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Alfred Hitchcock: Vertigo επιχειρεί να διασκευάσει το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του τεράστιου αυτού σκηνοθέτη, όντας ένα μέτριο adventure game, με κουραστικές αυξομειώσεις στον ρυθμό του.

Το νέο adventure game της Pendulo Studios είναι ελαφρώς βασισμένο στην ταινία Vertigo του 1958, από τον Βρετανό σκηνοθέτη Alfred Hitchcock. Το ισπανικό στούντιο ειδικεύεται στην ανάπτυξη graphic adventure games, έχοντας βάλει την υπογραφή του σε τίτλους όπως Runaway, Yesterday Origins και Blacksad: Under the Skin, ενώ τώρα κάνει το ντεμπούτο του και στις κονσόλες νέας γενιάς. Αυτήν τη φορά παρουσιάζει μια ιστορία μυστηρίου, ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιχειρεί να αναμείξει στοιχεία και από άλλες ταινίες του Hitchcock, δίνοντάς μας παράλληλα την ελευθερία να ορίσουμε εμείς την έκβασή του. Έως ένα σημείο, τουλάχιστον.




Στην ταινία του Hitchcock, ο πρωταγωνιστής παραιτείται από την αστυνομία ύστερα από τον θάνατο ενός συναδέλφου του, ο οποίος έπεσε στο κενό κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης πάνω σε ταράτσες κτιρίων. Αυτή η τραυματική εμπειρία του προκάλεσε έντονο φόβο για τα ύψη και ίλιγγο, καθιστώντας τον ανίκανο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. Όμως, στο παιχνίδι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρωταγωνιστής είναι ο Ed Miller, ο οποίος υποφέρει από μετατραυματικό στρες και από έντονους ιλίγγους μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα που του στέρησε τη γυναίκα και το παιδί του. Μόνο που, στοιχεία σχετικά με τον γάμο του ή με το υποτιθέμενο παιδί του δεν υπάρχουν πουθενά. Έτσι δημιουργείται ένα σκοτεινό μυστήριο, το οποίο καλούνται να διαλευκάνουν ένας σερίφης και μια ψυχίατρος. Εμείς μπορούμε να χειριστούμε και τους τρεις, σε διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού.



Το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας προχωρά μέσα από flashbacks, που ενεργοποιούνται με βάση τα όσα συζητούνται μεταξύ του Ed και της ψυχιάτρου, Dr. Julia Lomas. Στο μεσοδιάστημα προσπαθούμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με την ψυχοσύνθεση του Ed, τόσο από τη ματιά της ψυχιάτρου, όσο και από τα δικά του, κατά τη διάρκεια των flashbacks. Και στις δύο περιπτώσεις επιλέγουμε τις απαντήσεις που δίνουμε στους χαρακτήρες με τους οποίους συνομιλούμε, μελετάμε συγκεκριμένα αντικείμενα στον εκάστοτε χώρο που βρισκόμαστε και, εάν το θέλουμε, αλληλεπιδράμε με το περιβάλλον γύρω μας, συμβάλλοντας περεταίρω στη διαμόρφωση της συνέχειας. Ο τρίτος playable χαρακτήρας, ο σερίφης, είναι πιο λακωνικός. Μαζί του εξερευνάμε χώρους που σχετίζονται με την υπόθεση και ψάχνουμε οτιδήποτε μπορεί να μας φανεί χρήσιμο στην έρευνά της. Κάθε επιλογή μας σχετικά με τον διάλογο, κάθε αντικείμενο που μελετάμε και κάθε πράξη που κάνουμε στο περιβάλλον, έχει αντίκτυπο στην κατακλείδα της ιστορίας.



Το σενάριο του Alfred Hitchcock: Vertigo παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, παρόλο που εκδηλώνει μεγάλα κενά όσο περισσότερο επενδύουμε στον κόσμο του. Οι χαρακτήρες του έχουν βάθος και προσαρμόζονται στο ύφος που τους δίνουμε με έμμεσο τρόπο, καθώς επιλέγουμε οτιδήποτε κάνουν. Παρόλα αυτά οι διάλογοι είναι ξεκάθαρο πως ήθελαν αρκετή δουλειά παραπάνω, αφού άθελά τους καταλήγουν ξεκαρδιστικοί. Για την ακρίβεια, στο πλαίσιο του ανακατέματος των ταινιών του Hitchcock που προαναφέραμε, διακρίνεται ένας αμυδρός παραλογισμός που συνδράμει στο να κάνει ορισμένους διαλόγους απίστευτα αστείους, τη στιγμή που θα έπρεπε να προσδίδουν πόνο και οργή. Από την άλλη, τις στιγμές που παίζουμε ως σερίφης, το ενδιαφέρον μειώνεται δραματικά, καθώς το μόνο που έχουμε και που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε για στοιχεία. Κάτι που μπορεί να πάρει πολλή ώρα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Ένα ακόμα που ισχύει σχετικά, είναι το γεγονός ότι ο τίτλος, ίσως θα ήταν καλύτερο να διαρκεί λιγότερο από 10 ώρες, με βάση τα ουσιαστικά που έχει να δώσει από μεριάς ιστορίας. Ξεπερνάει όμως τις 13 - 15 ώρες.



Τα γραφικά του παιχνιδιού, σίγουρα δεν είναι το θέλγητρό του. Ο τίτλος μοιάζει με πρόχειρο HD remaster παιχνιδιού από το 2005, με τον τεχνικό του τομέα να μην πηγαίνει πίσω. Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν οθόνες φόρτωσης μεγάλης διάρκειας, παρατηρείται έντονο frame drop και stuttering εκτός cutscenes, όταν δηλαδή χειριζόμαστε έναν χαρακτήρα μέσα σε κάποιον χώρο. Τα quick time events υφίστανται απλά και μόνο για να υφίστανται, ζητώντας μας, για παράδειγμα, να σπρώξουμε το joystick προς τα πάνω για να πιει καφέ ο χαρακτήρας μας. Διάφορα μηνύματα και ενδείξεις εμφανίζονται σε εριστικά μικρό μέγεθος, χωρίς τη δυνατότητα παραμετροποίησής τους, ενώ οι διάλογοι περιέχουν τρανταχτά λάθη που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και λάθος ονόματα. Πρόκειται για προβλήματα που, δεδομένου και του μεγέθους του εν λόγω project, δε θα διορθωθούν ποτέ, με κανένα patch και που θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί πριν από την κυκλοφορία του.



Το Alfred Hitchcock: Vertigo επιχειρεί να διασκευάσει το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του τεράστιου αυτού σκηνοθέτη, όντας ένα μέτριο adventure game, με κουραστικές αυξομειώσεις στον ρυθμό του. Η βασική του ιστορία είναι καλή, όμως υποπίπτει σε παραλογισμούς και σε αχρείαστες ακροβασίες που το γελοιοποιούν. Όσοι λατρεύουν τα adventure games, ενδέχεται να περάσουν αρκετά καλά ώστε να το ολοκληρώσουν, όχι όμως αρκετά ώστε να το θυμούνται μόλις περάσουν μερικές μόλις μέρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραβλέψουν κάθε τεχνικό του πρόβλημα, πράγμα που απαιτεί μεγάλη υπομονή. 

4

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτήρες με βάθος
  • Πολλαπλές επιλογές με φανερό αντίκτυπο στη συνέχεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σεναριακά ατοπήματα που βγάζουν μάτι
  • Αρκετά μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεται
  • Προβληματικός τεχνικός τομέας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*