Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Horizon Forbidden West: Burning Shores Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Guerrilla Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το νέο DLC ενός από τα πιο δημοφιλή ΙΡs της Sony. Ο λόγος για το Horizon Forbidden West: Burning Shores. Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως το βασικό παιχνίδι, αναβαθμίστηκε, από ένα λανσάρισμα cross-gen με εκπτώσεις σε τεχνικό τομέα, στο πιο όμορφο παιχνίδι του 2022. Πραγματικά, στην παρούσα φάση, λίγα πράγματα θα μπορούσε να κάνει η Guerilla Games για να ξεπεράσει τον εαυτό της και απ’ ότι φαίνεται… αποστολή εξετελέσθη. Στο παρόν review, θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε τερματίσει το Horizon: Forbidden West, συνεπώς θα ακολουθήσουν spoilers για την ιστορία του (όχι όμως spoilers για το Burning Shores). Άλλωστε το νέο περιεχόμενο είναι άμεση συνέχεια του κυρίως σεναρίου και δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό αν δεν τερματίσετε το βασικό παιχνίδι. Σε περίπτωση που δεν έχετε παίξει το Horizon Forbidden West, μπορείτε να διαβάσετε το review μας κάνοντας κλικ εδώ.



Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η επιλογή της ομάδας ανάπτυξης να ορίσει το Burning Shores ως sequel της ιστορίας και όχι ως ένα mid-story spinoff, το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα DLCs της σειράς, τα οποία συνήθως περιέχουν μια εντελώς αδιάφορη ιστορία η οποία προηγείται του τέλους. Ο στόχος του Burning Shores είναι να εμπλουτίσει τον κόσμο του Horizon με νέα ιστορία, νέους χαρακτήρες, νέες πληροφορίες, νέα όπλα και νέους τρόπους για την Aloy να μετατρέψει σε τενεκέδες τις μηχανές που την κυνηγούν. To Burning Shores λαμβάνει χώρα στα ερείπια του Los Angeles. Παρόλα αυτά, αν τα ερείπια ήταν τόσο εξαιρετικά όμορφα στην πραγματική ζωή, ίσως να πηγαίναμε να ζήσουμε μέσα σε αυτά. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξής σας στο νησί – πλέον – του Los Angeles, θα σας κοπεί η ανάσα. Το τοπίο είναι μαγευτικό, η άμμος, το νερό, τα σύννεφα, ο ήλιος, οι αντανακλάσεις, η αλληλεπίδραση του νερού και της άμμου με τα ρούχα της Aloy και γενικότερα… ΟΛΑ έρχονται να απαντήσουν στην ερώτηση που μπορεί να έχετε κάνει στον εαυτό σας τα τελευταία χρόνια: Τελικά πόσο όμορφα μπορούν να γίνουν τα παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς; Ελάχιστοι τίτλοι μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να κοιτάξουν στα μάτια το Forbidden West – μετά τα patches που έλαβε από την Guerilla – και τώρα πλέον τα γραφικά και ο τεχνικός τομέας έχουν απογειωθεί σε νέα ύψη. Δεν υπάρχουν λόγια. Αξίζει τον κόπο η επίσκεψή σας στις “φλεγόμενες ακτές” μόνο και μόνο για να τραβήξετε ένα screenshot στο ηλιοβασίλεμα και να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.



Μαζί με το… ρεκτιφιέ στα γραφικά και τα χρώματα, πλέον μπορείτε να πετάξετε πολύ ψηλότερα, να δείτε πιο μακριά, να απολαύσετε πτήσεις μέσα από τα σύννεφα και να μείνετε άναυδοι από τις ακτίνες του ηλίου που δραπετεύουν από όπου μπορούν και σχηματίζουν σκιές στις επιφάνειες γύρω σας ή ιδιαίτερα ρεαλιστικά χρώματα όταν βρίσκεστε μέσα στα σύννεφα. Αξιοπρόσεκτη είναι και η λεπτομέρεια κάτω από το νερό, όταν βουτάτε με την Aloy για να εξερευνήσετε. Ο χάρτης του DLC είναι περίπου το 25% του βασικού χάρτη σε μέγεθος, ενώ οι περιοχές που έχετε να εξερευνήσετε είναι πολύ πιο πυκνές, πλούσιες σε μέρη για να δείτε και να loot-άρετε. Το ίδιο συμβαίνει και με την κεντρική περιοχή του νησιού με όνομα “Fleet’s End” , η οποία εμφανώς είναι πολύ πιο καλοσχεδιασμένη και γεμάτη πληροφορίες σε σχέση με τα κατοικημένα σημεία του Horizon: Forbidden West. Οι επιλογές γραφικών παραμένουν ίδιες (performance – resolution – balanced) και αποδίδουν εκπληκτικά, παρόλα αυτά επιλέξαμε το performance mode για να απολαύσουμε το νέο κεφάλαιο της Aloy. Αν πρέπει να αναφέρουμε ένα μειονέκτημα στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, αυτό είναι πως σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα αν πετάτε ψηλά, θα παρατηρήσετε pop-in στην βλάστηση και στις σκιές.



Ο τίτλος όμως, σας τονίζει πολύ γρήγορα πως δεν σας κάλεσε εδώ για να απολαύσετε μόνο το τοπίο. Σημαντικές προσθήκες έχουν γίνει στον πυρήνα του gameplay, γύρω από την Aloy και την αξιολάτρευτη Seyka, η οποία την συνοδεύει (θα μιλήσουμε παρακάτω για την Seyka, υπομονή). Το DLC προσθέτει εννέα legendary weapons στην γκάμα επιλογών της Aloy, δύο από τα οποία περιέχουν πολύ σημαντικές προσθήκες στο σύστημα μάχης. Δεν θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες, για να μην σας χαλάσουμε την διασκέδαση. Επιπλέον, προστέθηκαν πέντε νέα σετ από πανοπλίες και αρκετά νέα coils για να πειραματιστείτε με νέα builds. Τα έξι talent trees του παιχνιδιού έχουν πλέον επεκταθεί, με το κάθε ένα να προσφέρει το δικό του καινούργιο Valor Surge, ένα passive boost και ένα Active Skill. Το πιο αξιοσημείωτο Active Skill είναι το grapple critical strike, το οποίο σας επιτρέπει να γαντζωθείτε από μια μηχανή την οποία έχετε ρίξει στο πάτωμα και να της καρφώσετε το δόρυ σας, κάνοντας πάρα πολύ damage. Κάθε μια από τις νέες δυνατότητες επεκτείνει με τον δικό της τρόπο το σύστημα μάχης, προσφέροντας διαφορετικές και – πιο σημαντικά – ιδιαίτερα διασκεδαστικές επιλογές.



Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε με το περιβάλλον, χτυπώντας με βέλη βλάστηση που βρίσκεται σε κτίρια και εκρήγνυται, με αποτέλεσμα αυτά να γκρεμιστούν και να πέσουν πάνω στους εχθρούς σας. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι όταν ανατινάζεται κάτι, σπάει σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια και φαίνεται πολύ εντυπωσιακό, οπότε εμείς χρησιμοποιήσαμε την νέα δυνατότητα κυρίως εκτός μάχης, απλά για το οφθαλμόλουτρο. Με τόσο πολλές νέες δυνατότητες, η Guerilla προσφέρει και νέα είδη μηχανών, προκειμένου να έχετε κάτι καινούργιο να μετατρέψετε σε … βίδες. Η νέα μηχανή που ξεχωρίζει σε τρόπο προσέγγισης και δυσκολία είναι το Bilegut, το οποίο εξαπολύει οξύ ή ορμά πάνω στην Aloy για να την λιώσει. Η συγκεκριμένη μηχανή, είναι αρκετά δύσκολη ακόμη και με τα καινούργια όπλα και δυνατότητες της πρωταγωνίστριας και δίνει έμφαση στις πολλές διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κερδίσετε. H άλλη μηχανή που αξίζει να αναφερθεί είναι το Waterwing, το οποίο η Aloy μπορεί να δαμάσει και να το καβαλήσει για να πετάξει, με την διαφορά ότι μπορεί να βυθιστεί και στο νερό με αυτό.



Όπως προαναφέραμε, τα γεγονότα του Burning Shores λαμβάνουν χώρα μετά από αυτά του βασικού παιχνιδιού, εμπλουτίζοντας την περιπέτεια της Aloy με νέο τερματισμό και αρκετές πληροφορίες για τον Nemesis, την απειλή που έρχεται να καταστρέψει τον κόσμο και μάλλον θα αντιμετωπίσουμε σε επόμενο παιχνίδι (ή DLC?). H πρωταγωνίστριά μας λαμβάνει ένα μήνυμα από τον φίλο και εχθρό της Sylens, μετά το πέρας της τελευταίας αποστολής. Ο δεύτερος την ενημερώνει πως ένας από τους Zenith, ο Walter Londra, επιβίωσε και βρίσκεται στα Burning Shores, καταστρώνοντας ένα άγνωστο σχέδιο. Η Aloy μεταβαίνει άμεσα στην τοποθεσία που της υπέδειξε ο Sylens, όπου ανακαλύπτει πως οι υπόλοιποι μισοί Quen που ήρθαν σε αποστολή με την Alva, έχουν παγιδευτεί στο νησί. Μετά την… ανώμαλη προσγείωσή της, η Aloy γνωρίζει την συμπρωταγωνίστρια του DLC, Seyka. Οι δυο τους συνεργάζονται καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας.



Η Seyka είναι από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί στο Horizon. Στην μικρή διάρκεια της ιστορίας, γίνεται γρήγορα πολύ συμπαθής. Ταυτόχρονα, είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην μάχη, καθώς εξαπολύει σημαντική δύναμη πυρός εναντίον των αντιπάλων, αρκετά δυνατή και ενδιαφέρουσα για να σταθεί δίπλα στην Aloy. Την Seyka υποδύεται με μεγάλη επιτυχία η Kylie Leah Page. Το χτίσιμο της σχέσης που αναπτύσσουν η Aloy με την νέα της συναγωνίστρια πρωταγωνιστεί, καθώς η μια ανακαλύπτει πτυχές της άλλης όσο ξεπερνούν μαζί τα εμπόδια που ρίχνει στο διάβα τους ο Londra. Ταυτόχρονα, αλληλοεπιδρώντας με την Seyka, το Burning Shores αναπτύσσει πτυχές του χαρακτήρα της Aloy που δεν ακούμπησε ποτέ το Horizon Forbidden West και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο το κορίτσι κάτω από την σκληρή και απόμακρη μάσκα που φορά συνεχώς, σηκώνοντας το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους της. Η διήγηση μας υπενθυμίζει πως η Aloy, εκτός από ηρωίδα που της αρέσει η τεχνητή νοημοσύνη και η καταστροφή μηχανών, είναι μια κοπέλα η οποία μεγάλωσε στην εξορία και μέχρι σήμερα δεν έχει χαρεί ούτε δευτερόλεπτο την ζωή της, καθώς η μοίρα της είναι να παρατήσει τα πάντα για να σώσει την γη.



Υπάρχουν αρκετά puzzles και εξαιρετικές μάχες με bosses. Καταλήγει δε, με ένα από τα πιο εντυπωσιακά boss fights που είχαμε την τύχη να παίξουμε στα παιχνίδια των τελευταίων τριών ετών. Το μικρό παράπονό μας είναι πως διαρκεί πολύ λίγο. Η μικρή αυτή διάρκεια έρχεται να αντισταθμιστεί από την πληθώρα των προαιρετικών δραστηριοτήτων και εξερεύνησης που προσφέρει το Burning Shores, καθώς και από τις εξαιρετικές προσθήκες που προαναφέραμε, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο βασικό παιχνίδι και σε κάποιο πιθανό New Game+. Παρόλα αυτά, κατά τον επίλογο, παρακαλούσαμε για λίγη ακόμη δράση με την Aloy και τη Seyka. Το Horizon Forbidden West: Burning Shores DLC, πετυχαίνει όπου αποτυγχάνουν τα περισσότερα DLCs. Εμπλουτίζει το βασικό παιχνίδι, προσθέτει ένα νέο τέλος με περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του επόμενου κεφαλαίου της Aloy, ανεβάζει την ανυπομονησία στα ύψη και παράλληλα προσθέτει νέους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Όλα αυτά τα κάνει συνδυάζοντας εξαιρετικό τεχνικό τομέα με ασυναγώνιστα γραφικά και μοναδική διήγηση, όπως μας έχει συνηθίσει η Sony στα first party IPs της. Έχοντας τελειώσει το DLC, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε το βασικό παιχνίδι δίχως αυτό. Προτείνουμε σε οποιονδήποτε έχει παίξει Horizon να προσθέσει άφοβα στην συλλογή του το νέο κεφάλαιο της Aloy.



Τέλος, για να μην ανησυχήσει κανένας, τα μαλλιά της Aloy συνεχίζουν να θυμίζουν διαφήμιση δημοφιλούς σαμπουάν και να κουνιούνται ακατάπαυστα – και μερικές φορές ασυνάρτητα - με την παραμικρή κίνηση της πρωταγωνίστριας (Ο συντάκτης θα έσκαγε αν δεν το ανέφερε). 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απίστευτος τεχνικός τομέας με εικόνες που κόβουν την ανάσα
  • Νέες μηχανές που εμπλουτίζουν την μάχη και την μετακίνηση
  • Έξυπνες προσθήκες στο gameplay και στην μάχη που δίνουν αξία και στο βασικό παιχνίδι
  • Εξαιρετική ιστορία με νέο, πλουσιότερο τέλος
  • Περισσότερες δραστηριότητες σε έναν ήδη πλούσιο τίτλο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Pop-in σε σκιές και βλάστηση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*