Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Immortals of Aveum Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ascendant Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Electronic Arts

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    EA

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Immortals Of Aveum αποτελεί τον ορισμό του καινούριου video game. Ανακοινώθηκε στα The Game Awards 2022 και αναπτύσσεται από ανθρώπους που βρίσκονταν στο τιμόνι της ανάπτυξης τίτλων όπως τα Dead Space και Call of Duty. Σε περίπτωση που σας είχε ξεφύγει, πρόκειται για ένα first person shooter, με τη διαφορά πως ο χαρακτήρας μας δεν εξοπλίζεται με κάποιου είδους πυροβόλα όπλα, αλλά με τρία διαφορετικά είδη μαγείας που λειτουργούν σαν τρία διαφορετικού είδους πυροβόλα όπλα. Καλό θα ήταν όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μιας και ο τίτλος διαδραματίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό νέο κόσμο που χρήζει επεξηγήσεων.



Ως άλλο Silmarillion, το Immortals of Aveum αρπάζει τον παίκτη από τα μούτρα στην αρχή, αφού έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή δύο παραγράφων που αναφέρονται στον κόσμο του τίτλου, ο πρωταγωνιστής αλλά και ο χαρακτήρας που τον συνοδεύει ξεκινούν να αραδιάζουν ονόματα, τοποθεσίες και γεγονότα που βομβαρδίζουν τον παίκτη και που μας δυσκολεύουν να τα μνημονεύσουμε. Φυσικά όσο αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον τίτλο τόσο πιο εύκολο γίνεται, ενώ και αργότερα εντός του σεναρίου η εκμάθηση του lore και των χαρακτήρων γίνεται όλο και πιο οργανικά, οπότε το μόνο που μας έμεινε ως γκρίνια είναι αυτή η απότομη εισαγωγή. Το σενάριο του Immortals Of Aveum σε γενικές γραμμές πραγματεύεται την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους και στην προκειμένη, την μαγεία που βρίσκεται διάσπαρτη στον κόσμο του Aveum. Ενώ μας αρέσει η ελαφρότητα με την οποία ο τίτλος προσεγγίζει μια τόσο σοβαρή θεματική, μα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων, δεν μας αρέσει αυτό το συνεχόμενο ατακαδόρικο χιούμορ του πρωταγωνιστή. Θα μπορούσε να εκτοξεύει τις μισές ατάκες και δεν θα χάναμε τίποτα ουσιώδες από το χτίσιμο του χαρακτήρα του. Η εξέλιξη του σεναρίου είναι ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο, χωρίς να επιδεικνύει σημάδια τρομερής γραφής ή ωριμότητας εν γένει, κράτα το ενδιαφέρον και λειτουργεί ως οφείλει για τα δεδομένα μιας κυκλοφορίας σαν το Immortals of Aveum. Η διάρκεια του κυμαίνεται περί τις 20 ώρες αλλά δεν αποκλείεται να απασχολήσει τους παίκτες και αρκετά παραπάνω αφού τα επίπεδα του τίτλου κρύβουν αρκετά μυστικά και γρίφους που ξεκλειδώνονται με δυνάμεις που σταδιακά αποκτώνται από τον πρωταγωνιστή.



Όσον αφορά το gameplay, αυτό ουσιαστικά περιγράφεται ακόμα και από τους ίδιους τους developers ως ένα first person magic shooter. Και αυτό ακριβώς είναι. Ο Jak έχει την ιδιότητα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους στο σύμπαν του τίτλου, να χρησιμοποιεί και τα τρία διαφορετικά είδη μαγείας που υπάρχουν στο Aveum. Μετά από τη σχετικά σύντομη εισαγωγή, όπου και ανακαλύπτει (αλλά και δαμάζει) την εν λόγω ικανότητά του, το παιχνίδι μας τοποθετεί σε ένα tutorial όπου μαθαίνουμε τη διαφορετική χρήση του κάθε είδους μαγείας. Και θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε πως, το μπλε είδος αποτελεί κάτι σαν Battle Rifle, το κόκκινο εξομοιώνει την χρήση ενός shotgun και το πράσινο ένα Assault Rifle. Στοχεύοντας και τα τρία διαφορετικά είδη μαγείας ανακαλύπτουμε πως το Immortals of Aveum δεν έχει ίχνος auto-aim. Αντίθετα, όπως τα FPS στις αρχές του τρέχοντος αιώνα, οι επιτυχημένες βολές απαιτουν ακρίβεια η οποία έρχεται σιγά σιγά και δεν μας προβλημάτισε σε κανένα επίπεδο. Φυσικά ακόμα πιο ευνοημένοι από μια τέτοια επιλογή δεν θα μπορούσαν παρά να είναι οι PC Gamers, οι οποίοι με τη χρήση του ποντικιού ξεκινούν, κατά γενική ομολογία, από υψηλότερο σημείο εκκίνησης σε ό,τι αφορά την ακρίβεια του στόχου.



Οι εχθροί που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ποικίλλουν, και ο κάθε τύπος εχθρού είναι αδύναμος σε διαφορετικό είδος μαγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται συνεχής εναλλαγή των όπλων από πλευράς του παίκτη, κάτι που κρατά τον ρυθμό αλλά και την πρόκληση της μάχης ψηλά. Αυτό που μας λείπει είναι ένα weapon wheel, αφού δυστυχώς η Ascendant Studios έχει αφιερώσει μόνο ένα πλήκτρο στην εναλλαγή των τριών όπλων, κάτι που οδηγεί σε λάθη και βιαστικές κινήσεις στα ζόρικα. Εκτιμούμε πως παρέχεται διαφορετικό skill tree για κάθε είδος μαγείας, κάτι που είναι απλό και ξεκάθαρο ως προς τον τρόπο που λειτουργεί, χωρίς να καταλήγει υπερβολικά περίπλοκο. Κάθε είδος μαγείας έχει και τις δικές του ειδικές κινήσεις, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στην μάχη όμως αργότερα στο σενάριο του τίτλου θα κληθούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και για μετακίνηση. Πέραν του skill tree, υπάρχει levelling up και στον εξοπλισμό του πρωταγωνιστή μας, που κι αυτό όμως μένει σε βασικό επίπεδο, χωρίς να κάνει την διαδικασία της αναβάθμισης υπερβολικά περίπλοκη με αχρειαστα feats, skills και bonus σε κάθε διαφορετικό αντικείμενο. Εξυπακούεται πως υπάρχει διαφοροποίηση, όμως αυτή δίνεται μέσω απλών στατιστικών, κάτι που επίσης εκτιμούμε δεόντως.



Όντας ο πρώτος τίτλος που δοκιμάζουμε ο οποίος χρησιμοποιεί την Unreal Engine 5, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε και στο τεχνικό κομμάτι του τίτλου. Εκτιμούμε ακόμα περισσότερο τις καλές προθέσεις των developers να παραδώσουν έναν τίτλο σταθερό στα 60FPS, στόχος που (δυστυχώς) δεν θεωρείται και ό,τι πιο δεδομένο εν έτει 2023, ενώ κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε. Μπορεί να μην το κατορθώνει στο 100%, αφού συχνά έχουμε drops κάτω των 60FPS, ειδικότερα στις μετέπειτα μάχες όπου γίνεται ένας πραγματικός πανζουρλισμός επί της οθόνης όμως ακόμα και εκεί δεν μπορούμε παρά να μην θαυμάσουμε την εκπληκτική οπτική απεικόνιση του Immortals of Aveum. Κάνοντας χρήση των νέων εργαλείων της Unreal Engine 5, έχουμε πάρα πολύ υψηλή ποιότητα σε φωτισμό και λάμψεις, αλλά και τα particle effects που προκαλούν τα διαφορετικά ξόρκια πρωταγωνιστή και εχθρών. Είναι από τους τίτλους που φαίνεται με τη πρώτη ματιά, πως δεν θα ήταν δυνατό να κυκλοφορήσει στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς και δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία των PlayStation 5 και Xbox Series S/X, μάλλον και πολύ άργησαν να εμφανιστούν τέτοιοι τίτλοι.



Κλείνοντας, το αποτέλεσμα και η άποψή μας για το Immortals of Aveum είναι πάρα πολύ θετική. Ναι, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα είτε αυτά είναι τεχνικής φύσεως όπως το ασταθές framerate, είτε έχουν να κάνουν με την πιο ανάλαφρη γραφή των χαρακτήρων, είτε με ζητήματα διευκόλυνσης των παικτών, όπως η εναλλαγή των όπλων με ένα μόνο πλήκτρο. Όμως θα ήταν πολύ άστοχο η επίγευση από την δοκιμή του τίτλου να ήταν αρνητική. Ίσα ίσα θεωρούμε πως στην βιομηχανία των videogames εν έτει 2023 λείπουν αυτοί οι τίτλοι, οι απλοί, οι ειλικρινείς, ή ΑΑ όπως συνηθίσαμε να λέμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Θέλουμε περισσότερους τέτοιους τίτλους, με όραμα για κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο, και ας αστοχούν. Κάποιες φορές η προσπάθεια μετράει και οφείλει να ανταμείβεται. Εξάλλου αποτελεί πάντα το βήμα για την επιτυχία. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρον σενάριο σε έναν εντελώς νέο κόσμο
  • Γρήγορο και απαιτητικό gameplay
  • Εκπληκτική απεικόνιση με χρήση της Unreal Engine 5
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η εκπληκτική απεικόνιση στα γραφικά φέρνει αστάθεια στο framerate
  • Επίπεδοι χαρακτήρες, περισσότερο ατακαδόροι και λιγότερο ουσιώδης από ότι θέλαμε
  • Κάποια ζητήματα διεπαφής, όπως το πλήκτρο εναλλαγής όπλων, μπορούσαν να είναι πιο δουλεμένα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*