Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

NBA 2K24 Review

  • NBA 2K24
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://nba.2k.com/2k24/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6.5

    ENTERNITY SCORE
*
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχουμε ένα νέο NBA2K, με το NBA 2K24 να φέρνει βελτιώσεις στο gameplay, κάποιες αλλαγές στα game modes αλλά τα microtransactions να επιστρέφουν ξανά και ίσως περισσότερο έντονα από ποτέ. Εννοείται πως έχουμε όλες τις αλλαγές στα roster, νέα μουσική, εντελώς νέο MyCareer με αρκετές διαφοροποιήσεις στη MyCity αλλά και ένα αναβαθμισμένο MyTeam.



Τα Jordan Challenges που είχαμε πέρυσι έχουν αντικατασταθεί από τα Mamba Moments ενώ έχουμε καινούριες επιλογές στο MyNBA με την ανανέωση των Eras και τη προσθήκη ενός Lite mode για μια περισσότερο προσβάσιμη εμπειρία πρωταθλητισμού.



Πριν αναφερθούμε εκτενώς στην εμπειρία μας με το παιχνίδι, πρέπει για ακόμα μια φορά να σημειώσουμε την ύπαρξη micro-transactions. Και φέτος ο gamer έχει τη δυνατότητα να αγοράσει με πραγματικά χρήματα in-game χρήματα, αντικείμενα, κάρτες κτλ, ώστε να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των –online- αντιπάλων του ή να κάνει κάποια πράγματα ταχύτερα. Είναι προφανές ότι αυτή η επιλογή της 2K δε πρόκειται να αλλάξει και πάντα θα αφαιρεί πόντους από το παιχνίδι. Ωστόσο, για τον υπογράφοντα που δε παίζει online, μικρή σημασία έχουν τα microtransactions. Από τότε που τα έβαλε στο παιχνίδι η 2K, δεν έχουμε ξοδέψει ούτε 1 ευρώ για κάτι, χωρίς να έχουμε χάσει από αυτά που προσφέρει το παιχνίδι σε επίπεδο gameplay. Ακόμα και έτσι πάντως, όσοι παίζουν MyCareer ή MyTeam ακόμα και σε single player, ίσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουν τη Mamba Edition του παιχνιδιού, η οποία προσφέρει αρκετά «δωρεάν» χρήματα και κάρτες για τα δυο παραπάνω modes. Φέτος πάντως, ειδικά στο MyCareer και στο πως αυτό είναι στημένο, τα παιχνίδι σχεδόν ωθεί τον παίχτη να αποκτήσει επιπλέον VC Points για να ανεβάσει ταχύτερα τα stats του παίχτη που δημιουργεί. Πέρα από το γεγονός ότι είναι αδύνατο να παίξει κανείς online με ένα παίχτη που έχει overall rating 60 έναντι όσον έχουν βάλει VC Points και έχουν παίχτες με 90 rating, ακόμα και με τη Mamba Edition και τα 100000 VC Points που αυτή προσφέρει «δωρεάν», δε φτάνουμε πάνω από 75.



Το ίδιο το παιχνίδι δε, προτρέπει το παίχτη να παίξει μόνο το «σημαντικά» παιχνίδια στο πρωτάθλημα κάνοντας εξομοίωση στα υπόλοιπα, κάτι που σημαίνει πως για αυτά δε παίρνουν πόντους. Αλλά θα διαβάσετε περισσότερα για το MyCareer παρακάτω. Επιπλέον, φέτος υπάρχει και Season Pass, με τη κάθε σεζόν να διαρκεί 40 ημέρες και τα δυο διαθέσιμα προς αγορά passes να κοστίζουν €10 και €20 αντίστοιχα!



Αφού τελειώσαμε με το παραπάνω disclamer πάμε να δούμε τα του παιχνιδιού. Όσοι έπαιξαν το NBA2K23 στο PS5, θα βρεθούν σε γνωστό περιβάλλον. Το κεντρικό μενού περιλαμβάνει 6 βασικές κατηγορίες gaming καθώς το Features που είναι διάφορες επιλογές ρυθμίσεων για πολλά διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού. Περίοπτη θέση έχουν τα Mamba Moments, ένα mode που φέρνει στον επίκεντρο το Kobe Bryant. Σε αυτό έχουμε διαθέσιμα 7 μόλις challenges τα οποία μπορούμε να παίξουμε, 7 αγώνες-σταθμούς της καριέρας του Black Mamba όντας παίχτης των Lakers.



Καθένα από αυτά μας βάζει να ελέγχουμε την ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Κόμπι με στόχο να πετύχουμε τουλάχιστον ένα στόχο από τους τρεις διαθέσιμους κάθε challenge, ώστε να ξεκλειδώσει το επόμενο. Κάθε στόχος αντιπροσωπεύεται από ένα κερδισμένο αστέρι και εφόσον κερδίσουμε συνολικά 21 αστέρια, το παιχνίδι μας ξεκλειδώνει αντικείμενα για τα MyCareer και MyTeam.



Πριν από την έναρξη του εκάστοτε παιχνιδιού μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια πλάνα από το συγκεκριμένο αγώνα και αμέσως μετά μπορούμε να παίξουμε το ματς.



Σίγουρα τα Mamba Moments είναι μια ωραία προσθήκη αλλά σαν mode δε μπορεί να συγκριθεί με τα περυσινά Jordan Challenges καθώς είναι λιγότερα ενώ λείπει και το κορυφαίο ίσως –ατομικά- παιχνίδι του Κομπι, στο οποίο έβαλε 81 πόντους.



Ρετρό αισθητική όμως φέρνει και το ανανεωμένο MyNba, το mode που μας βάζει να δημιουργήσουμε το δικό μας, custom πρωτάθλημα. Προφανώς μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα με τις σημερινές ομάδες, όμως εδώ έχουν προστεθεί τέσσερις ακόμα εποχές, αυτή που περιλαμβάνει τη δεκαετία του 80 με την αντιπαλότητα Celtics – Lakers, η εποχή που μεσουρανούσε ο Jordan με του Bulls στη δεκαετία του 90 η εποχή του Kobe (Bryant) από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η εποχή του LeBron.



Ουσιαστικά η ομάδα ανάπτυξης έχει δημιουργήσει η ίδια όλες τις ομάδες με τα γήπεδά τους, τις εμφανίσεις και τους παίχτες ώστε να μη χρειάζεται ο παίχτης να το κάνει αυτό. Μάλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε και το δικό μας Draft Class, αλλάζοντας ουσιαστικά την έκβαση της κάθε εποχής. Ούτως ή άλλως οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές, δίνοντας στο παίχτη τη δυνατότητα για εις βάθος παραμετροποίηση του πρωταθλήματος, από τις ίδιες τις ομάδες, τη διαχείριση salary cup και σχέσεων παιχτών, τη χρήση General Manager και φυσικά το αν το πρωτάθλημα θα είναι off line ή online. Στη πραγματικότητα το νέο MyNBA είναι το mode με το οποίο θα ασχοληθούν όσοι πραγματικά αγαπάμε το μπάσκετ σαν άθλημα και θέλουν να το απολαύσουν, μακριά από micro-transactions, κάρτες και όλα όσα έχουν τα MyCareer και MyTeam.  Φέτος υπάρχει και το MyNBA Lite το οποίο έχει μόνο τα τρέχοντα roster και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στις ομάδες είναι πιο απλά και κατανοητά για όσους θέλουν απλά να παίξουν ένα πρωτάθλημα.



Πριν πάμε όμως να μιλήσουμε για τα δυο modes που παίζει ο περισσότερος κόσμος, το MyCareer και το MyTeam, ας δούμε τι έχουμε στα άλλα. Η επιλογή Play Now, προσφέρει τα βασικά, όπως το Quick Play για γρήγορο παιχνίδι, το NBA Today που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε παιχνίδια που γίνονται εκείνη την ημέρα (εφόσον έχει ξεκινήσει το NBA), το Eras QuickPlay που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε απλά παιχνίδια σε κάποια από τις παλαιότερες εποχές, τη δυνατότητα για online matches (το online φαίνεται φέτος να λειτουργεί καλά), το σύστημα εκπαίδευσης 2KU και το Blacktop. Το WNBA είναι το μενού που έχει όλες τις επιλογές gaming με ομάδες του γυναικείου NBA. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία παίχτριας σε περιβάλλον MyCareer, χωρίς όμως την ιστορία που έχει το κανονικό MyCareer. Βρίσκουμε επίσης και το MyWNBA με επιλογές όπως ακριβώς το MyNBA. Οι γυναικείοι αγώνες πάντως έχουν διαφορετικό ρυθμό και παίζονται διαφορετικά αφού τόσο τα ύψη όσο και η αθλητικότητα των κοριτσιών βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το κανονικό NBA.



Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο MyCareer το οποίο βασίζεται σε μια νέα ιστορία μεν όμως έχει αλλάξει εντελώς η λογική πίσω από το στήσιμο όλου του mode. Η ιστορία είναι εξαιρετικά απλή, με το παίχτη μας να θεωρείται το καλύτερο prospect μετά από το Lebron και ένας παίχτης που μπαίνει από τώρα στη συζήτηση για να γίνει ο επόμενος GOAT. Βέβαια πως αυτό στηρίζεται όταν ο παίχτης μας ξεκινάει με overall 60, δε μπορούμε να καταλάβουμε.



Επίσης, φέτος δεν έχουμε ιδιαίτερη ιστορία με cut scenes και ηθοποιούς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Το παιχνίδι μας βάζει αμέσως στην ανανεωμένη πόλη του (η οποία τρέχει όπως φαίνεται στα 30fps, όπως και τα προηγούμενα χρόνια) με το μόνο background story που τρέχει στη πράξη να αφορά το γεγονός ότι ο παίχτης μας είναι 3ης γενιάς NBA player με το παππού και τον πατέρα του επίσης να έχουν παίξει στο NBA. Σε κάποια σημεία του MyCareer μπορούμε να παίξουμε και κομβικά ματς αυτών και κάπου εκεί ολοκληρώνεται όλο το story mode.



Υπάρχουν βέβαια πολλά sidequest μέσα στη πόλη όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλα έχουν να κάνουν με το να πετυχαίνουμε στόχους παίζοντας αγώνες. Είναι προφανές ότι η ομάδα ανάπτυξης δεν έδωσε καθόλου βάση στην ιστορία, πιστεύοντας –ή γνωρίζοντας- πως όλοι παίζουν online. Και για να παίξεις online πρέπει να έχεις καλό παίχτη, κάτι που γίνεται ανεβάζοντας τα stats με τα VC Points. Και για να έχει κανείς ένα παίχτη με overall 85 θέλει πάνω από 200.000 VC Points με κάθε ματς στο MyCareer να δίνει γύρω στα 1000. Αντιλαμβάνεται κανείς το grinding που χρειάζεται για να φτιάξει ένα απλά καλό παίχτη, κάτι που σπρώχνει αρκετό κόσμο στην αγορά VC Points με πραγματικά χρήματα.



Η δημιουργία του ίδιου το παίχτη παίζει σημαντικό ρόλο καθώς χρειάζεται αρκετή προσοχή όσον αφορά στο πως θα μοιραστούν οι πόντοι στα stats με το μέγιστο στόχο τα είναι το 99 overall του παίχτη. Αντίστοιχα ενεργοποιούνται τα διάφορα badges που είναι σαφώς περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Πέρα όμως από τα badges και τα attributes, φέτος το παιχνίδι προσφέρει τα Goat skills, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στον αγώνα. Εφόσον πετύχουμε τον in-game στόχο ενός skill, αυτό ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (για συγκεκριμένο χρόνο) ενισχύοντας συγκεκριμένες ικανότητες του MP.



Κάτι άλλο που έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι το Team Takeover. Μέχρι πέρυσι αυτό ξεκλείδωνε εφόσον γεμίζαμε τις δυο διαθέσιμες μπάρες takeover του ίδιου του παίχτη μας και στη συνέχεια τη μπάρα Team Takeover. Φέτος, αυτή γεμίζει χώρια, ανάλογα με το πόσο ομαδικά παίζουμε, κάτι που μπορεί να μας επιτρέψει να ενεργοποιήσουμε ακόμα και 2 ή 3 φορές το Team Takeover κατά τη διάρκεια ενός ματς, ελέγχοντας έτσι όλη την ομάδα. Όμως οι δυο μπάρες του ατομικού takeover φέτος λειτουργούν διαφορετικά. Για κάθε μια μπορούμε να δυναμώσουμε τα stats του παίχτη επιλέγοντας μεταξύ 5 κατηγοριών (τελειώματα, σουτ, playmaking, άμυνα, δύναμη)  με το χρόνο που είναι ενεργό το takeover να είναι ελάχιστος και να μη διπλασιάζεται όταν γεμίσουμε και τις δυο μπάρες! Από εκεί και πέρα, η ιστορία βασίζεται στη προσπάθεια του MP να ανέβει επίπεδα στη «σκάλα» των Goat, κερδίζοντας  Goat Points, τα οποία είναι περισσότερα όταν παίζουμε τα key games, τα οποία είναι αυτά που άμεσα σου δίνει επιλογή να παίξεις το MyCareer ενώ για να διαλέξεις το αμέσως επόμενο ματς, πρέπει να πατήσεις το τρίγωνο για να εμφανιστεί το πλήρες πρόγραμμα!



Το έτερο «μεγάλο» mode που έχει το ΝΒΑ2Κ24 είναι το MyTeam, το γνωστό παιχνίδι με τις κάρτες. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα όσον αφορά στους τρόπους που μπορεί κανείς να παίξει (είτε single player είτε multiplayer). Υπάρχουν και άλλες προσθήκες και αλλαγές που καθιστούν το MyTeam του NBA2K23 ένα από τα πληρέστερα gaming modes αλλά και εδώ μπαίνει δυνατά η λογική των microtransactions με έντονο τρόπο. Ειδικά από τη στιγμή που το Auction House καταργήθηκε και πλέον η 2K ορίζει τις τιμές για τις κάρτες, απαιτώντας μάλιστα  πραγματικά χρήματα για αρκετές από αυτές.



Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι πως παίζει το παιχνίδι. Εδώ λοιπόν έχουμε για ακόμα μια φορά καταπληκτικά γραφικά, τα καλύτερα που έχουμε δει σε «μπασκετάκι». Οι γνωστοί παίχτες (Lebron, Giannis κτλ) είναι σαν αληθινοί, ειδικά όταν παίζει κανείς με κάποια κοντινή κάμερα και τους βλέπει από κοντά. Φέτος έχουμε τη προσθήκη του ProPlay, μιας τεχνολογίας που έχει επιτρέψει στην ομάδα ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει βίντεο υλικό από τους αγώνες του NBA και να το μετατρέψει σε animation μέσα στο παιχνίδι. Και η αλήθεια είναι πως φέτος όντως οι κινήσεις των παιχτών (ειδικά των star) είναι καλύτερες από ποτέ.



Αλλαγές έχουν γίνει στην ΑΙ και πως αυτή διαχειρίζεται τα διάφορα ματς με στόχο να είναι περισσότερο balanced στο παιχνίδι μέσα-έξω και όχι τόσο overpowered το τρίποντο όπως άλλες χρονιές. Αλλαγές έχουν γίνει και στο adrenaline boost, που συνυπάρχει με τη μπάρα ενέργειας. Εμφανίζεται με τη μορφή τριών μπαρών κάτω από τη μπάρα ενέργειας (ακριβώς κάτω από τον παίχτη μέσα στο παιχνίδι) και ουσιαστικά είναι η αντιπροσώπευση της ικανότητας ντρίπλας του κάθε παίχτη. Στόχος της ομάδας ανάπτυξης ήταν να μειώσει τις ατελείωτες τοπικές ντρίπλες των παιχτών (τα λεγόμενα size up), με τις καλές άμυνες πάνω σε αυτόν που έχει τη μπάλα και ντριπλάρει να μειώνουν άμεσα τις μπάρες αδρεναλίνης, δίνοντας έτσι περισσότερη έμφαση στην άμυνα.



Σίγουρα είναι μια έξυπνη προσθήκη που ισορροπεί το παιχνίδι. Φυσικά, στο PS5 έχουμε την εξαιρετική αίσθηση που δίνει το DualSense, τόσο μέσω του ηχείου στο οποίο περνάνε διάφοροι ήχοι του γηπέδου όσο κυρίως μέσω των adaptive triggers. Πάντως ούτε φέτος δε χρησιμοποιείται το haptic feedback, κάτι που θα θέλαμε να γίνεται όταν για παράδειγμα ο παίχτης που ελέγχουμε κοντράρει σε άλλα κορμιά κατά τη διάρκεια των αγώνων.



Το NBA2K24 είναι ένα παιχνίδι δυο άκρων. Από τη μια είναι ένα εξαιρετικό basketball simulator με μπόλικο content για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπασκετάκι μας. Από την άλλη, είναι ένας τίτλος γεμάτος microtransactions και στημένος έτσι που ωθεί τον παίχτη σε αυτό το κομμάτι. Αναλόγως ποιο κομμάτι θα δει ο τελικός χρήστης, θα το αγαπήσει ή θα το μισήσει. Ακόμα και έτσι πάντως, το σχετικά μικρό και λειψό Mamba Moments και το πετσοκομμένο Story του MyCareer σίγουρα αφαιρούν πόντους και το βάζουν τουλάχιστον 2 σκαλιά κάτω από το περυσινό NBA2K23. 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιώσεις και αλλαγές που οφελούν το gameplay και το πως "παίζεται" το άθλημα, ειδικά χάρη και στα νέα animation
  • Αρκετό περιεχόμενο για κάθε γούστο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα microtransactions είναι εντονότερα από ποτέ
  • Το MyCareer πρακτικά δεν έχει story mode
  • Τα Mamba Moments είναι λίγα και λείπουν αρκετές σημαντικές στιγμές της καριέρας του Kobe
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*