Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Scarlet & Violet: The Hidden Treasure of Area Zero Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Game Freak

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τι εντυπώσεις αφήνει το Pokémon Scarlet & Violet: The Hidden Treasure of Area Zero; Αξίζει να το αγοράσετε;

Όταν κυκλοφόρησαν τα Pokémon Scarlet και Pokémon Violet, ένα από τα μεγάλα θέματα προς συζήτηση που προέκυψαν ήταν η ανάγκη της Nintendo να κυκλοφορήσει ένα νέο και δυνατότερο σύστημα από το Nintendo Switch. Τα δύο αυτά παιχνίδια της 9ης γενιάς των Pokémon κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2022 και, παρόλο που πλέον βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2024, δεν υπάρχει κανένα νέο σχετικά με τον διάδοχο του Switch. Τίποτα περισσότερο από φήμες τουλάχιστον. Αυτό που υπάρχει όμως, είναι το DLC των Scarlet και Violet. Το The Hidden Treasure of Area Zero κυκλοφόρησε χωρισμένο σε δύο κομμάτια και έφερε αρκετό καινούργιο περιεχόμενο σε δύο από τα πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια Pokémon που έχουμε δει ποτέ.


The Teal Mask
Το πρώτο κομμάτι του DLC προσθέτει το Kitakami. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ανεξάρτητη από την Paldea και, αφότου την επισκεφθούμε για πρώτη φορά, μπορούμε να πετάξουμε από και προς αυτήν οποτεδήποτε με μια απλή εναλλαγή στους χάρτες. Εκεί πηγαίνουμε στο πλαίσιο μιας σχολικής εκδρομής και γνωρίζουμε τους δύο βασικούς χαρακτήρες, οι οποίοι θα μας συνοδεύσουν κατά τη διάρκεια της μιας και μοναδικής ιστορίας που υφίσταται στο συγκεκριμένο κομμάτι του expansion. Αντίθετα με το βασικό παιχνίδι, το The Teal Mask περιέχει μόλις μια ιστορία διάρκειας 5 ωρών, όντας πιο γραμμικό και, προφανώς, συντομότερο. Η ιστορία του έχει να κάνει με την εξαφάνιση τριών θρυλικών Pokémon, αλλά και με τη σχέση του χαρακτήρα μας με τους δύο μαθητές που γνωρίζουμε στο Kitakami. Οι διάλογοι μπορεί να μη συναρπάζουν και ορισμένες φορές να καταλήγουν κουραστικοί, όμως το σενάριο της ιστορίας φέρει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία που, αν μη τι άλλο, θα κρατήσουν όσους απόλαυσαν το βασικό παιχνίδι σε εγρήγορση.



Μαζί με την αναμενόμενη προσθήκη special cosmetics και ορισμένων καινούργιων Pokémon, υπάρχουν και επιστροφές από παλαιότερες γενιές. Ανάμεσά τους είναι και τα τρία starters των Pokémon Diamond, Pearl και Platinum – Turtwig, Chimchar και Piplup. Η προσθήκη περισσότερων πλασμάτων για συλλογή, μόνο καλό νέο θα μπορούσε να είναι για τους παίκτες των Scarlet και Violet και καταφέρνει να διατηρήσει το playability του The Teal Mask και μετά το πέρας της ιστορίας του. Μαζί βέβαια με τους εκπαιδευτές – αντιπάλους που κυκλοφορούν στην περιοχή. Μόνο που, όσους αντιπάλους κι αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το The Teal Mask απευθύνεται ακόμα και σε παίκτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την ιστορία του βασικού παιχνιδιού, οπότε και είναι περιορισμένης δυσκολίας. Γεγονός που λειτουργεί αρνητικά για όσους έχουν τερματίσει το βασικό παιχνίδι, πράγμα που (πλέον) κατά πάσα πιθανότητα αφορά την πλειοψηφία των παικτών του.



Μια ακόμα προσθήκη είναι το Ogre Oustin, ένα minigame συλλογής berries που απαιτεί καλά αντανακλαστικά και πολλή υπομονή, καθώς ο τεχνικός τομέας του Teal Mask καταφέρνει και είναι προβληματικότερος από του βασικού παιχνιδιού. Το framerate έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα, η εικόνα παγώνει αρκετά συχνά και το pop in είναι χειρότερο από ποτέ. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στα Raids και στο co-op. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Kitakami σε γενικές γραμμές είναι άδειο, με εξαίρεση το περιττό loot που βρίσκεται σε αφθονία σχεδόν σε κάθε μας βήμα. Η καινούργια περιοχή είναι αδιάφορη, στην πλειοψηφία της άσχημη και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Paldea. Το γεγονός ότι υπάρχει μια γραμμικότητα στο σενάριο που τη συνοδεύει, συνεπάγεται και σημαντικά λιγότερη ελευθερία εξερεύνησης. Μετά από κάποιες ώρες παιχνιδιού με το Teal Mask, αναρωτιόμαστε γιατί κυκλοφορεί ξεχωριστά από το δεύτερο κομμάτι του DLC. Από μόνο του, δεν έχει να προσφέρει παρά μερικές επιπλέον ώρες με το χειρότερο παιχνίδι της core σειράς Pokémon και δεν κάνει απολύτως τίποτα για να διορθώσει τα κακώς κείμενά του. Αντίθετα, υπάρχουν στιγμές που τα κάνει ακόμα χειρότερα.

The Indigo Disk
Το δεύτερο κομμάτι του DLC είναι και το δυνατότερο. Όπως και με την περίπτωση του πρώτου, μπορούμε να επισκεφτούμε τον κόσμο του ανά πάσα στιγμή. Αντίθετα όμως με το The Teal Mask, το The Indigo Disk απαιτεί εμμέσως την ολοκλήρωση τόσο της ιστορίας του βασικού παιχνιδιού, όσο και του πρώτου μέρους του DLC. Κι αυτό γιατί το επίπεδο δυσκολίας του είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει μέχρι στιγμής από τα παιχνίδια της 9ης γενιάς Pokémon. Αυτήν τη φορά ταξιδεύουμε στην περιοχή Unova των Pokémon Black και White (του 2010) και συγκεκριμένα στην Blueberry Academy. Η ιστορία συνεχίζει με τους δύο μαθητές που γνωρίσαμε στο Teal Mask και, παρόλο που δεν αποτελεί δυνατό χαρτί από μόνη της, φέρνει σωρεία καινούργιων NPCs για μάχες, οι οποίες είναι από τις καλύτερες ολόκληρου του παιχνιδιού. Τα Pokémon των αντιπάλων μας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα (γύρω στο level 70) και το AI τους καλύτερο από το βασικό παιχνίδι, με βελτιωμένη χρήση τόσο των επιθέσεων, όσο και αντικειμένων.



Ο κόσμος του Indigo Disk κρύβει πολλές εκπλήξεις μέσα του, όπως το Terarium, έναν γιγαντιαίο υποθαλάσσιο θόλο που εσωκλείει 4 διαφορετικά κλίματα. Μεταξύ των Pokémon που ήδη υπήρχαν στον τίτλο, τα επιπλέον νέα που προστίθενται, τα ακόμα περισσότερα παλιά που επιστρέφουν (μαζί με επιπρόσθετα starters και μπόλικα legendaries) και τις καινούργιες μορφές συγκεκριμένων από αυτά, υπάρχει ένας θησαυρός δυνατοτήτων για κάθε σκληροπυρηνικό κυνηγό Pokémon. Το Terarium (και όχι μόνο) επαναφέρει αρκετή από την αίγλη της εξερεύνησης και πλέον αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες των Scarlet και Violet. Επιπλέον, τα Blueberry Quests που υπάρχουν διάσπαρτα επιβραβεύουν με πόντους που εξαργυρώνονται για να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο το DLC, όπως με το ξεκλείδωμα δεκάδων νέων cosmetics, ή με την προσθήκη Gym Leaders του βασικού παιχνιδιού για επαναληπτικές μάχες.



Το Indigo Disk πληροί σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις ενός πραγματικά “γεμάτου” πακέτου DLC. Αν και η ιστορία του καταλήγει προβλέψιμη, το μέγεθος των δραστηριοτήτων που προσφέρει και μάλιστα στο υψηλό επίπεδο (των Pokémon, κυρίως) που το κάνει, μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει όλους όσους έχουν ολοκληρώσει το βασικό παιχνίδι κι αδημονούν για περισσότερο περιεχόμενο. Τα τεχνικά προβλήματα σαφώς και παραμένουν, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα – όχι όσο με την περίπτωση του Teal Mask. Το σίγουρο είναι πως, τόσο καιρό μετά το λανσάρισμα των original games, θα περιμέναμε να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Παρόλο που δεν το έχουν κάνει, το The Hidden Treasure of Area Zero είναι σίγουρα απαραίτητο για όλους όσους πέρασαν καλά με τα Scarlet και Violet, παρά τα όποια προβλήματά τους. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σωρεία νέου περιεχομένου, με αρκετές επιπλέον ώρες ιστορίας και gameplay
  • Πολλά περισσότερα Pokémon σε σχέση με τα βασικά παιχνίδια
  • Το Indigo Disk έχει σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο DLC που έχουμε δει σε Pokémon μέχρι σήμερα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το Teal Mask περιέχει μια από τις πιο βαρετές περιοχές ενός Pokémon game
  • Οι καινούργιες ιστορίες δε φτάνουν το επίπεδο αυτών που έχουμε δει στα core παιχνίδια
  • Τα τεχνικά προβλήματα όχι μόνο δε διορθώθηκαν, αλλά ορισμένα από αυτά έχουν γίνει ακόμα χειρότερα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*