Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Scars Above Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Mad Head Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Prime Matter

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Scars Above είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και προκλητικό παιχνίδι, στο οποίο θα κινηθείτε βάσει κριτικής σκέψης, αντανακλαστικών και πολλαπλών προσπαθειών.

“But at least we have answered one ancient question. We are not alone. The stars will never again be the same to us.”
- Arthur C. Clarke, Rendezvous with Rama


Μεγάλη αδυναμία του γράφοντος εκτός από το horror genre αποτελούσε ανέκαθεν και το sci-fi. Μια υποκατηγορία του είδους αποτελούν τα space operas (υφίστανται και επιπλέον υπο-είδη όπως π.χ. το space western αλλά δεν είναι της παρούσης περαιτέρω αναφορά και ανάλυση). Υπάρχουν πολυάριθμες δημιουργίες με σημείο αναφοράς το εξωπλανητικό, τις διαπροσωπικές σχέσεις πληρωμάτων και εξωγήινων πολιτισμών και γενικότερα την πορεία της ανθρωπότητας ad astra. Για την οικονομία του review περιοριζόμαστε σε αναφορές των Babylon 5, Battle Star Galactica, Firefly, Dune, Star Trek, Star Wars, Doctor Who, The Expanse, σε κόμιξ όπως Metabarons, Flash Gordon, Guardians of the Galaxy, με την λίστα να εμπλουτίζεται συνέχεια με λογοτεχνία, anime, manga, tabletop games. Γενικά, δεν υπάρχει media δίχως επιρροές από το space opera. Όσον αφορά τα video games, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες είναι γνώριμοι με τις σειρές Wing Commander, Mass Effect, Halo, X και με τις ιαπωνικές κυκλοφορίες να μην απουσιάζουν αφού εύκολα θα εντοπίσουμε σειρές όπως Xenosaga, Star Ocean, Rogue Galaxy. Αν και τα ανωτέρω συγκαταλέγονται, όπως αναφέρθηκε, στο είδος sci-fi, εμφανίζονται πολλά horror elements όπως το περίφημο final girl. Αυτό συμβαίνει και στο Scars Above.



Η εμφάνιση του Metahedron ακριβώς πάνω από τον πλανήτη Γη θα δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία. Η ομάδα των SCAR (Sentient Contact Assessment and Response) θα αναλάβει το first contact και την διεξαγωγή ερευνών ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα εχθρικής ενέργειας. Ενώ το διαστημικό σκάφος Hermes βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Metahedron, ένα παράξενο ηλεκτρομαγνητικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα και ένα μέλος της ομάδας, η Kate Ward, δόκτωρ Εξωβιολογίας, θα μεταφερθεί στην επιφάνεια ενός πλανήτη για τον οποίο δεν έχει καμία γνώση. Η Ward -περισσότερο ακαδημαϊκός παρά στρατιώτης- θα κληθεί να ανακαλύψει τι συνέβη στο πλήρωμα του Hermes αλλά και τον λόγο για τον οποίον βρίσκεται σε έναν αχαρτογράφητο πλανήτη.



Η Ward θα ξυπνήσει σε έναν αφιλόξενο και εκ πρώτης όψεως ακατοίκητο πλανήτη μέχρι την εμφάνιση ενός ολογράμματος το οποίο την παροτρύνει να το ακολουθήσει. Αυτό που αντιλαμβάνεται συν τω χρόνω η επιστήμονας από την Γη είναι σοκαριστικό· μια ομάδα εξωγήινων δολοφονήθηκε από μια μυστηριώδη οντότητα και παράλληλα ο πλανήτης μετατράπηκε σε παγίδα για οποιαδήποτε μορφή ζωής. Η χλωρίδα και η πανίδα μετατράπηκαν σε φονικές μηχανές, ο καιρός μεταβάλλεται άναρχα και απροειδοποίητα, η εναλλαγή ημέρας και νύχτας δεν είναι προβλέψιμη. Το περιβάλλον γραφικά αναπαρίσταται εξαιρετικά και με ιδιαίτερη λεπτομέρεια χωρίς, ωστόσο, να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του PS5. Ο οπλικός εξοπλισμός συνεπικουρούμενος από ποικίλες προσθήκες, προκαλεί φθορές ανάλογα στο αδύναμο σημείο του εχθρού.



Σε αυτή τη γκάμα περιλαμβάνονται όπλα που χρησιμοποιούν στοιχεία με βάση την φωτιά, τον ηλεκτρισμό και τον πάγο. Μέσω αυτών μπορείτε να δημιουργήσετε παγίδες για τους επίδοξους αντιπάλους σας, όπως με το thermic charger σε εύφλεκτα υλικά τα οποία συμπαρασύρουν τα τέρατα, με το cryo  launcher ώστε να τα καθυστερήσετε, να δημιουργήσετε ρωγμές σε παγωμένες επιφάνειες παρασύροντάς τους σε παγίδα και άλλα πολλά. Η ευρηματικότητα αλλά και η ταχύτητα εναλλαγής των όπλων ανάλογα με την περίσταση είναι αυτό που χαρακτηρίζει το gameplay και είναι πολύ διασκεδαστικό. H Ward διαθέτει gadgets, όπως shield, ολόγραμμα για lure, health kits, pulse scan για την εύρεση των hot spots των εχθρών, πολλά εκ των οποίων καταναλώνουν ενέργεια η οποία αναπληρώνεται μέσω items που συλλέγετε και, τέλος, consumables για την αναπλήρωση health, την απαλλαγή από negative effects, όπως π.χ. toxicity και άλλα. Εκτός από το κλασικό health bar υπάρχει και το stamina bar βάσει του οποίου θα μπορείτε να τρέξετε ή να αποφύγετε επιθέσεις. Το stamina αναπληρώνεται απλά με το πέρας του χρόνου και το health με injections.



Τα abilities της ηρωίδας είναι point και tier based, τα οποία ξεκλειδώνετε αφού συμπληρώσετε την knowledge bar μέσω των cubic artifacts -αποθηκευτικά μέσα που αναπαράγουν πολλές φορές πληροφορίες-  που εντοπίζετε. Κάθε ability point έχει αντίκτυπο είτε στο σώμα (Xenobiology) είτε στον εξοπλισμό της (Engineering) με διαφορετικά και ποικίλα adjustments όπως αύξηση των stamina/ health, μείωση απαιτούμενου χρόνου reloading, αύξηση ανάκτησης αντικειμένων από το περιβάλλον και τους εχθρούς, μεγαλύτερη χωρητικότητα στο backpack και άλλα. Υπάρχει δε και η δυνατότητα crafting που στερείται όμως οποιασδήποτε ελευθερίας αφού στην πραγματικότητα γίνεται αυτοματοποιημένα με τη χρήση fibers που αλιεύονται, επίσης, από το περιβάλλον. Μέσω του crafting θα αναβαθμίσετε τα όπλα σας είτε ως προς την χωρητικότητα είτε με νέες δυνατότητες. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με γοητευτικό τρόπο με audio logs τόσο από το πλήρωμα του Hermes όσο και της εξωγήινης φυλής που παγιδεύτηκε στον πλανήτη και δίνει κίνητρο στον παίχτη ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Κάθε νέα πληροφορία αποθηκεύεται στο tab «Journal» και τα audio logs στο αντίστοιχο «Recordings». Τέλος, καταγράφονται επιστημονικές πληροφορίες και δη βιολογικές για μια πλειάδα οργανισμών που θα συναντήσετε ή αντιπαρατεθείτε μαζί τους. Για τα τελευταία υπάρχει ποικιλομορφία χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι επαναλήψεις.



Η πρόοδός σας αποθηκεύεται στα alien pillars, τα οποία θα συναντήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας όπου παράλληλα αναπληρώνονται τόσο τα ζωτικά σας σημεία όσο και τα ammunition/ gadgets energy. Στο σημείο αυτό θα αντικρίσετε το κλασικό μοτίβο όπου με κάθε save οι αντίπαλοι γίνονται respawn με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εμφανές trial and error concept του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μοντέλο, το οποίο θα κληθείτε να ακολουθήσετε τόσο με την χρήση των κατάλληλων όπλων και gadgets, με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη αλλά και την κριτική σας σκέψη ώστε να δραπετεύσετε από τις δύσκολες -και επαναλαμβανόμενες- συνθήκες. Ο παίκτης καλείται να εντοπίσει μεν τα τρωτά σημεία του αντιπάλου του αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσει τόσο τις επιθέσεις που θα δέχεται όσο και τον συνδυασμό όπλων και gadgets που ενδεχομένως να του προσφέρουν την πολυπόθητη επιτυχία. Αυτό είναι ένα διακριτό σημείο από αντίστοιχες υλοποιήσεις και τω όντι προσφέρει τεράστια ικανοποίηση σε αντίθεση με μια τυφλή, τυχαία και κατά ριπάς επίθεση. Η έλλειψη χάρτη δεν προβληματίζει αφού το navigational system θα σας καθοδηγεί με την ένδειξη απόστασης από το σημείο ενδιαφέροντος φανερώνοντας και την γραμμικότητα του παιχνιδιού. Το επίπεδο δυσκολίας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και διακρίνεται σε Rookie, Specialist και Commander. Στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας θα αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και οι απλοί εχθροί όσο και τα bosses θα σας κρατήσουν αρκετά απασχολημένους. Ο γράφων επιχείρησε και στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας αλλά το review δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ…



Δεν υφίστανται side missions αλλά η εξερεύνηση τόσο για cubic artifacts όσο και για μυθοποιητικά περιφερειακά στοιχεία που αφορούν τα υπόλοιπα μέλη του Hermes όσο και την εξωγήινη φυλή που αντιμετώπισε τον Custodian θα σας αποζημιώσουν. Τα δραματικά cutscenes και το animation, αν και δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, δημιουργούν την ατμόσφαιρα που αρμόζει στο απαιτητικό είδος της επιστημονικής φαντασίας. Ιδιαίτερα η μουσική υπόκρουση, τόσο η ambient όσο και το συνολικό soundtrack, είναι εξαιρετικά και παραπέμπουν αναμφισβήτητα σε ταινίες sci-fi όπως τα Alien, Event Horizon, Interstellar. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι υποτυπώδεις και χαρακτηριστικά απλοϊκοί αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικοί.



Υπάρχουν όμως παράλληλα και αρκετοί που απαιτούν να ξοδέψετε φαιά ουσία, πράγμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό και απρόσμενο! Αυτό που μας προβλημάτισε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας αφορά την ψευδή αντίληψη της πρόσβασης σε κάποια σημεία. Ενώ, δηλαδή, θα μπορούσε θεωρητικά η Ward να έχει πρόσβαση σε ένα ύψωμα ώστε να προχωρήσει ενδεχομένως σε κάποια κρυφή περιοχή ή shortcut αυτό δεν ισχύει και ο παίκτης απογοητεύεται μέχρι να αντιληφθεί ότι τα όποια μυστικά μέρη είναι πολύ πιο βατά και πιο εύκολο να εντοπιστούν. Ένα άλλο σημείο είναι κατά την αναρρίχηση σε πλατφόρμες και αντικείμενα. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν αρκεί να κρατήσετε πατημένο το αντίστοιχο πλήκτρο ώστε να ολοκληρώσει την εντολή με αποτέλεσμα να εκτελεί dodge -αφού πρόκειται για το ίδιο mapping- καθυστερώντας τον παίκτη.



Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και προκλητικό παιχνίδι στο οποίο θα κινηθείτε βάσει κριτικής σκέψης, αντανακλαστικών και πολλαπλών προσπαθειών. Η ατμόσφαιρα και η μουσική επένδυση είναι αξιοπρεπείς και σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους θιασώτες των sci-fi, με το gameplay να απαιτεί μεν ακρίβεια κατά τις επιθέσεις προσφέροντας, ωστόσο, ευαρέσκεια. Το στοιχείο αυτό είναι -ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι- συνυφασμένο με την εργονομία του χαρακτήρα αλλά και των οπλικών προεκτάσεών του που ελέγχονται με το gamepad. Το Scars Above δεν αντιμετωπίζει προβλήματα χειρισμού και τα ανωτέρω εκτελούνται απρόσκοπτα. Οι ενδιαφέροντες γρίφοι αποτελούν τμήμα του περιβάλλοντος και σαφώς θα προσφέρουν αρκετό χρόνο συλλογιστικής. Μια αξιοπρεπής και άρτια έκπληξη που δεν θα αφήσει μεν παρακαταθήκη αλλά σίγουρα θα αναφερθεί και θα συμπεριληφθεί σε λίστες παιχνιδιών που αξίζει να ασχοληθείτε! 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Προκλητική και έντονη δράση
  • Εξαιρετικό gameplay
  • Μουσική επένδυση
  • Αφηγηματική ροή
  • Το είδος και η ποιότητα των γρίφων
  • Η εξερεύνηση αποζημιώνει
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποιες ασυνέπειες στον χειρισμό
  • Ψευδαίσθηση πρόσβασης σε ανώτερα επίπεδα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*