Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Wonder Boy Collection Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bliss Brain

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    ININ Games

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πόσα μπορεί να προσφέρει μια συλλογή όπως το Wonder Boy Collection; Η απάντηση στο review μας.

H κυκλοφορία μίας συλλογής retro παιχνιδιών εν έτει 2022 δεν προκαλεί πλέον σε κανέναν εντύπωση. Αν και η πρόσβαση στους παλιούς τίτλους μέσω των emulators καθίσταται ιδιαίτερα εύκολη και άμεση, υπάρχει ένα κοινό εκεί έξω που διψάει για επανακυκλοφορίες σε retail εκδόσεις αλλά και σε μοντέρνες κονσόλες. Σε μία εποχή όπου δεχόμαστε, λοιπόν, έναν καταιγισμό από συλλογές και retro πακέτων, η επιλογή της Westone Bit Entertainment να μας υπενθυμίσει την θέση και την ιστορία της σειράς Wonderboy μοιάζει απόλυτα λογική. Το ερώτημα που γεννάται με το Wonder Boy Collection, λοιπόν, είναι γύρω από το τι μας προσφέρει μία τέτοια συλλογή, πόσο ολοκληρωμένο και καλογυαλισμένο είναι το πακέτο αυτών των παιχνιδιών, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να παιχτούν σε οποιοδήποτε κινητό ή και ακόμη και σε οθόνη ενός smart ψυγείου.




Οι τίτλοι από τους οποίους απαρτίζεται το Wonder Boy Collection είναι η αυθεντική arcade έκδοση του 1986, το Wonder Boy in Monster Land, το Wonder Boy in Monster World και σαν φινάλε το Monster World IV του 1994. Μιλάμε για τέσσερα παιχνίδια που έχουν στις πλάτες τους μία πορεία 30 ετών και που θα κάνουν τις καρδιές των Sega fans να χτυπήσουν ακόμη πιο δυνατά. Αυτό που δε μπορούμε να κατανοήσουμε είναι η εντελώς ακατανόητη επιλογή της εταιρείας να κυκλοφορήσει μία ημιτελή απλή έκδοση του Wonder Boy Collection, μιας και υπάρχει η anniversary edition του Wonder Boy Collection που βγήκε σε retail μορφή μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο online shop της Strictly Limited Games. H Anniversary-Collection έχει 21 διαφορετικές εκδόσεις των 6 Wonder Boy παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν στην 8bit και 16bit εποχή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία αρκετά ανώτερη έκδοση, συγκριτικά με την απλή Wonder Boy Collection. Ο κόσμος έπρεπε ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα στην περιορισμένη (από άποψη περιεχομένου) έκδοση και σε μία άλλη, διαφορετική retail κυκλοφορία του Wonder Boy Anniversary Collection, την οποία μπορούν να προμηθευτούν μόνο μέσω ενός συγκεκριμένου online store του εξωτερικού, με υψηλότερο κόστος, με αναμονή και σε άκρως περιορισμένο stock.



Ξεπερνώντας το όλο χάος των διαφορετικών εκδόσεων και κυκλοφοριών, το περιεχόμενο του Wonder Boy Collection είναι αρκετά τίμιο ως προς το στήσιμο και ως προς τα features που φιλοξενούνται. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για τίτλους άλλων δεκαετιών και όχι για κάποιου είδους εντυπωσιακό remake, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία άκρως retro οπτικοακουστική εμπειρία. Αυτήν την εμπειρία μπορούμε να την φέρουμε λίγο στα μέτρα μας, μιας και για όλα τα παιχνίδια υπάρχουν αρκετές επιλογές ως προς το aspect ratio της οθόνης που επιθυμούμε, το scaling αλλά και τα CRT shaders που μπορούν να παραμετροποιηθούν αρκετά για να βγάλουμε π.χ. ένα οπτικό αποτέλεσμα κοντά σε μία CRT τηλεόραση. Κακά τα ψέματα, η εμπειρία των Wonder Boy τίτλων μας άρεσε περισσότερο στο handheld mode του Nintendo Switch λόγω της μικρής οθόνης και της παλαιότητας των παιχνιδιών, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές στα Settings για να το φέρουμε στα μέτρα μας και έχουμε μία απροβλημάτιστη εμπειρία και στην τηλεόρασή μας.



Ο παίκτες που θα ξεκινήσουν το ταξίδι στο παρελθόν των Wonder Boy θα ξεπεράσουν τις όποιες γκρίνιες είχαν για το περιεχόμενο ή την έλλειψη ενός εντυπωσιακού λίφτινγκ σχετικά γρήγορα με το που ακούσουν την χαρακτηριστική λούπα του soundtrack και με το που δουν τα χρώματα των κόσμων των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Αυτό που ξεπερνιέται κάπως πιο δύσκολα, είναι ο βαρύς χειρισμός που παραμένει το ίδιο προβληματικός με την εποχή του ‘80 και ‘90. Ειδικά στους νέους χρήστες θα φανεί λίγο δύστροπη η απόκριση του χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την άκρως απαιτητική platforming εμπειρία του πρώτου παιχνιδιού, προβλέπουμε μαρτυρικές ώρες με το Wonder Boy του 1986 για τους αρχάριους. Δόξα τω Θεώ, οι developers προσέθεσαν δύο πολύ βασικά στοιχεία μοντέρνων emulators, την παρουσία άμεσων και γρήγορων save/load points και φυσικά ένα rewind option με την αριστερή πλαϊνή σκανδάλη η οποία επιτρέπει στον παίκτη να γυρίσει πίσω το παιχνίδι για όσα δευτερόλεπτα/λεπτά θέλει. Με αυτόν τον τρόπο, οι παίκτες που δε θέλουν να ξαναζήσουν κυριολεκτικά τις hardcore εποχές της δεκαετίας του ’80, μπορούν να προσπαθούν να ξεπεράσουν ξανά και ξανά τα δύσκολα σημεία άμεσα και γρήγορα, ενώ οι βετεράνοι μπορούν απλά να αποφύγουν όλα αυτά τα νέα πρόσθετα στοιχεία και να βιώσουν μία αυθεντική retro εμπειρία. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει και η δυνατότητα παραμετροποίησης των κουμπιών του χειρισμού αλλά και fast forward που βοηθάει αρκετά στα αργά σημεία των τελευταίων δύο τίτλων.



Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι το πρώτο Wonder Boy δε μοιάζει λιγότερο ελκυστικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιχνίδια μόνο επειδή η μεγάλη δυσκολία δεν παντρεύτηκε σωστά με τον βαρύ χειρισμό του. Τα επόμενα τρία παιχνίδια που ακολουθούν, έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο σε διάφορους τομείς, διανύοντας τον δρόμο μίας πιο action RPG εμπειρίας με αρκετά πιο ώριμη και πλούσια προσέγγιση. Διαφορετικά Items και όπλα, πιο ενδιαφέρουσες περιοχές, shops, looting, διαφορετικά bosses, γενικότερα είναι ωραίο να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των μηχανισμών αλλά και της βάσης των παιχνιδιών αυτών με την πάροδο των χρόνων. Το Wonder Boy Collection παρουσιάζει μία (σχεδόν) ολοκληρωμένη παρουσίαση της ενηλικίωσης του franchise σε κάτι βαθύτερο από ένα δύσκολο platformer, κάτι που θεωρούμε ότι δεν θα αφήσει αδιάφορους και χρήστες που ενδεχομένως δεν έχουν ασχοληθεί με την εν λόγω σειρά. Η γρήγορη μεταπήδηση από το ένα παιχνίδι στο άλλο και σε συνδυασμό με τα πολλαπλά save states ανεβάζει την χρηστικότητα και την αμεσότητα του Wonder Boy Collection το οποίο προσφέρεται είτε για βετεράνους που θέλουν να τα τερματίσουν όλα με old school προσεγγίσεις, είτε για παίκτες που τους έκαναν κλικ αυτά που έχουν ακούσει για τη σειρά και θέλουν να ασχοληθούν και με τα τέσσερα παιχνίδια σε μικρές δόσεις. Το πώς η τιμωρητική δυσκολία της jump & run λογικής του πρώτου παιχνιδιού εξελίχθηκε σε πιο πλούσιες action RPG προσεγγίσεις δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα, δηλαδή μέσα από την αμεσότητα του gameplay των διαφορετικών τίτλων. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα θέλαμε περισσότερο υλικό πίσω από την ιστορία της ανάπτυξης των παιχνιδιών, πέρα από το απλό και ταπεινό gallery mode που προσφέρεται στο αρχικό μενού.



Το Wonder Boy Collection είναι ένα όμορφο και ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν, το οποίο θα διασκεδάσει αλλά και θα δοκιμάσει τις αντοχές των νεότερων παικτών. Όσο ωραίο και αν είναι το περιτύλιγμα του άμεσου save/load ή του rewind, κάποια στοιχεία στο εσωτερικό του πακέτου δεν παύουν να ενοχλούν, όπως π.χ. το υπερβολικό respawn των εχθρών ή η επανάληψη των περιβαλλόντων που βάζει τρικλοποδιές στους παίκτες σ’ ό,τι αφορά τον προσανατολισμό τους μέσα στον κόσμο του Wonder Boy. Όσο βαρύς και λιγότερο ακριβής και αν είναι ο χειρισμός των τίτλων, προφανώς και πρέπει να είμαστε λίγο πιο διαλλακτικοί με μία σειρά που θα κλείσει τα 40 της χρόνια το 2026. Αν και θεωρούμε αχρείαστο και ακατανόητο φάουλ την έλλειψη των Wonderboy III: Dragons Trap και Wonderboy in Monster Lair από την απλή έκδοση του Wonder Boy Collection, όσοι θέλουν να μάθουν από πρώτο χέρι την ιστορία και τα επιτεύγματα των Tom-Tom, Shion και Asha, μπορούν να ρίξουν μία ματιά σε μία κατά τα άλλα τίμια συλλογή. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορη και απλή μεταπήδηση ανάμεσα στα παιχνίδια
  • Εύχρηστο μενού με επιλογές για την οπτική παρουσίαση
  • Απαραίτητα καλούδια για τους λάτρεις των emulators (Rewind, save/load, fast forward, button mapping)
  • Τεχνικά απροβλημάτιστη και καλογυαλισμένη retro εμπειρία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η έλλειψη δύο σημαντικών τίτλων που βρίσκονται κλειδωμένοι πίσω από μία συγκεκριμένη physical έκδοση του τίτλου (Anniversary edition)
  • Θα θέλαμε μία αναβάθμιση και ανανέωση του χειρισμού
  • Κάποια στοιχεία (έντονο respawn, επανάληψη του background) δεν έχουν γεράσει όμορφα
  • Το gallery mode μοιάζει λίγο φτωχό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*