Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

WWE 2K23 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Visual Concepts

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2K Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • WWE 2K23
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://wwe.2k.com/2k23/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Μετά το περσινό καλό δείγμα επανόδου της σειράς, το WWE 2K23 συνεχίζει τον δρόμο της βελτίωσης, αν και του μένει ακόμα πολύς.

Η Visual Concepts μας έχει συνηθίσει στο τι θα πρέπει να περιμένουμε από κάθε ετήσια κυκλοφορία τίτλου της σειράς WWE 2K, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό και σε κάποιες άλλες είναι κακό. Για τη φετινή έκδοση το αμερικανικό στούντιο βασίστηκε στα θετικά στοιχεία του WWE 2K22, του τίτλου που ανέτρεψε την άσχημη κατάσταση που δημιούργησε το WWE 2K20. Αναμενόμενα, δεν υπάρχουν τεράστιες αλλαγές στα βασικά χαρακτηριστικά του ως wrestling game, όμως, με ορισμένες έξυπνες προσθήκες και με την πληθώρα παικτών και modes που προσφέρεται, το WWE 2K23 σχεδόν επισφραγίζει την επιστροφή του franchise στο πρώτο ράφι της κατηγορίας. Μόνο κάποιες ανισορροπίες του παρελθόντος και μερικές ακόμα αστοχίες είναι που το αποτρέπουν από το να φτάσει το μέγιστο δυνατό του αποτέλεσμα.




Η νεότερη κυκλοφορία της σειράς στηρίζεται ακόμα περισσότερο στους συνδυασμούς χτυπημάτων, με ικανοποιητική ποικιλία για κάθε παλαιστή, που μπορεί να απομνημονευτεί εύκολα και γρήγορα. Η επίθεση βασίζεται στην εκτέλεση combos και σε τραβήγματα του αντίπαλου παίκτη, είτε για να τον εκτοξεύσουμε από τη μια μεριά του ring στην άλλη, είτε για να τον γονατίσουμε και να του δώσουμε ένα πολύ γερό χτύπημα με τα πόδια και τα χέρια. Εννοείται πως στα παραπάνω εμπεριέχονται τα διάφορα αντικείμενα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα, αλλά και οι ευφάνταστες θεατρινίστικες επιθέσεις που έχουμε μάθει να αγαπάμε στο WWE. Πλέον νιώθουμε περισσότερη ευελιξία στις κινήσεις μας, όπως και μεγαλύτερο έλεγχο στην εκτέλεση του κάθε χτυπήματος, αν και το range των επιθέσεων θέλει τη δική του εκμάθηση, ανάλογα με τον παίκτη που χρησιμοποιούμε. Η σωστή διαχείριση της θέσης του αντιπάλου σε σχέση με τον δικό μας παίκτη και το κατάλληλο timing για τις επιθέσεις μας, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για μια ανταγωνιστική επίδοση, αλλά και το συστατικό που κάνει το wrestling του WWE 2K23 εθιστικό.



Όταν ερχόμαστε σε αμυντική στάση, η κατάσταση γίνεται εύθραυστη. Τυχόν απροσεξίες τιμωρούνται με χρονοβόρα αντίπαλα combos που θα μας αναγκάσουν σε ασταμάτητο button mashing, με την ελπίδα να σηκωθεί ο χαρακτήρας μας στα πόδια του όσο το δυνατόν συντομότερο, ή να αντικρούσει κάποιο από τα χτυπήματα που δέχεται. Υπάρχουν τα σχετικά prompts που μας υποδεικνύουν το πλήκτρο άμεσης διαφυγής η για reversal (άμεση αντεπίθεση), όμως απαιτούν πολύ εκπαιδευμένα αντανακλαστικά και γι’ αυτό καταφεύγουμε στο φρενήρες πάτημα όλων των πλήκτρων μαζί, κάτι που κουράζει πολύ γρήγορα. Το button mashing (ενός συγκεκριμένου πλήκτρου) είναι απαραίτητο και όταν ο αντίπαλος μας έχει κλειδώσει στο έδαφος, όμως καθ’ υπόδειξη του ίδιου του παιχνιδιού, ενώ εδώ προστίθεται και η δυνατότητα χρήσης αναλογικού μοχλού για να δραπετεύσουμε από ένα κράτημα σαν και αυτό. Η συγκεκριμένη έξτρα επιλογή μας δίνει επιπλέον χώρο για το πώς θα κινηθούμε από μειονεκτική θέση, όμως στην περίπτωση που επιτρέψουμε την εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου combo, αυτό μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρά δύσκολο.



Το να θυμηθούμε κλασικές επιθέσεις που έχουν εκτελεστεί στην πραγματική ζωή, βλέποντάς τες καθώς παίζουμε, είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, γεγονός που αποδεικνύει την αυθεντικότητα που προσδίδουν τα animations, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά σχεδιασμένους χαρακτήρες. Το χάος και η υπερβολή του WWE είναι μονίμως αισθητά, ο σχολιασμός ενισχύει την εκρηκτική ατμόσφαιρα και το κοινό που παρευρίσκεται στις διάφορες αρένες του τίτλου μοιάζει πιο ζωντανό από ποτέ, παρόλο που οι μορφασμοί των μοντέλων τους δεν ταιριάζουν πάντα με ότι συμβαίνει εντός του ring. Τα ίδια κολακευτικά λόγια μπορούν να ειπωθούν και για τις αρένες, αλλά και για τους παλαιστές που δημιουργούμε χάρη στο λεπτομερές σύστημα επεξεργασίας του τίτλου. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κοστίζουν στη συνολική εμπειρία που προσφέρει το wrestling του WWE 2K23, είναι το προβληματικό AI που επανέρχεται και κάνει τους αντίπαλους παίκτες να φέρονται χαζά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περισσότεροι από δύο στο ματς. Επίσης, η κάμερα δυσκολεύει την ορατότητα όταν πλησιάζει τα σκοινιά του ring, ή όταν η μάχη έχει μεταφερθεί έξω από αυτό, με την κάμερα σε γυρνά σε έναν άβολο κάθετο προσανατολισμό.



Από τα modes που προσφέρονται, τρία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του παιχνιδιού, στοχεύοντας σε μια μοναδική wrestling single-player εμπειρία. Το φετινό Showcase Mode αφηγείται την ιστορία του John Cena στο WWE, τοποθετώντας μας στη θέση μεγάλων αντιπάλων του (όπως The Undertaker και Rob Van Dam), σε κλασικούς αγώνες όπου βρέθηκε ηττημένος. Το συγκεκριμένο playable documentary δίνει στους fans μια διαφορετική οπτική γωνία του μύθου του Cena, με τον ίδιο να μιλά για τα ματς που έχασε, μα το κάνει με τον πιο επιφανειακό τρόπο που θα μπορούσε. Γι’ αυτόν τον λόγο, το mode υπολείπεται στην ενδοσκόπηση της περσόνας του πρωταγωνιστή του, όμως ως έναν βαθμό καταφέρνει να επανορθώσει με in-game προκλήσεις, που επιχειρούν να αναβιώσουν επιθέσεις από τους εκάστοτε πραγματικούς αγώνες.



Το καθιερωμένο MyRise είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια, με ξεχωριστές ιστορίες. Αυτό που κάνει είναι να μας γνωρίσει τον λαμπερό κόσμο του WWE μέσα από δύο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, σε αρκετά διαφορετική φάση της καριέρας τους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ορίσουμε την πορεία τους. Πρόκειται για το ίσως πιο ελκυστικό story mode που έχει προσφέρει ποτέ το WWE, αφήνοντάς μας να χαράξουμε δική μας ρότα και να επιλέξουμε τους αγώνες στους οποίους θα συμμετέχουμε. Από την άλλη, το MyGM Mode διευρύνεται, αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς της προηγούμενης έκδοσής του και προσθέτει νέους managers (Tyler Bate, Eric Bischoff, Mick Foley). Σε αυτό το mode διαχειριζόμαστε ένα ολόκληρο group παλαιστών κάτω από ένα ήδη εδραιωμένο brand, ή ενός δικού μας που δημιουργήθηκε από την αρχή, με στόχο να γίνουμε η καλύτερη ομάδα πριν το Wrestlemania. Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να έχουμε κάνει κατάλληλη διαχείριση του budget μας και να έχουμε εξασφαλίσει τα πιο “καυτά” ματς για τους παλαιστές μας.



Στο WWE 2K23 προστίθενται και τα WarGames του Dusty Rhodes, τα κλειστοφοβικά ματς σε διπλά ring – κλουβιά που περιβάλλονται από ατσάλινα σίδερα, για αγώνες 3v3 και 4v4. Τα ματς ξεκινούν με δύο παλαιστές, με τους επόμενους να ακολουθούν λίγα λεπτά αργότερα και να ανεβάσουν την ένταση στα ύψη. Όλως παραδόξως, τα σίδερα που αποτελούν το κλουβί δεν εμποδίζουν την ορατότητα της δράσης, αλλά αντίθετα δημιουργούν τις κατάλληλες αισθητικές προϋποθέσεις για μερικές από τις πιο βάρβαρες συγκρούσεις που μπορούμε να δούμε στον τίτλο. Ότι και αν κάνουμε με τη φετινή κυκλοφορία του μεγαλύτερου wrestling franchise, αντιλαμβανόμαστε την εκκεντρική ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει. Από τα μενού που επιδέχτηκαν των αναγκαίων αλλαγών προς το ομορφότερο και το πιο απλοϊκό, έως την πομπώδη μουσική που εναλλάσσεται από τα ηλεκτρονικά dance beats σε ροκ και από εκεί σε rap ξεσπάσματα, τα πάντα ξεχειλίζουν WWE. Ο τεχνικός τομέας όμως εξακολουθεί να χωλαίνει, με κολλήματα, frame drops και λόγω του προβληματικού AI που προαναφέραμε. Ακόμα κι έτσι, οπτικά τουλάχιστον, πρόκειται για το εντυπωσιακότερο WWE που έφτιαξε ποτέ η Visual Concepts. Και, ευτυχώς, στο online multiplayer κομμάτι κάνει και πάλι καλά τη δουλειά του.



Μετά το περσινό καλό δείγμα επανόδου της σειράς, το WWE 2K23 συνεχίζει τον δρόμο της βελτίωσης, αν και του μένει ακόμα πολύς. Χτίζοντας στις περσινές επιτυχίες του, εμπλουτίζει το περιεχόμενό του για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία WWE στους fans της επαγγελματικής πάλης. Ο άνεμος ανανέωσης είναι αισθητός και οι προσθήκες του αξιόλογες, όμως λάθη που εξακολουθούν να υφίστανται από προηγούμενες κυκλοφορίες αποτελούν τροχοπέδη στην πραγματική εκτόξευσή του στην κορυφή. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το wrestling του WWE 2K22 επιστρέφει ανανεωμένο
  • Το πιο όμορφο και πιο πλούσιο WWE 2K
  • Ίσως το καλύτερο MyRise / story mode της σειράς και διευρυμένο MyGM mode
  • Η προσθήκη των WarGames
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ξέφρενο button mashing στην άμυνα και πολύ αργή επαναφορά του παλαιστή μας, μετά από αντίπαλα combos
  • Προβληματικά AI και κάμερα
  • Μέτριο και επιφανειακό showcase mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*